KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Friday, July 31, 2009

sape suka makan Kuih Buah Melaka???



Sape suka makan kuih nie??? angkat tangan? hik2... pasni kalau korang nak jadi anak solehah/anak soleh/girlfren baik... leh la cuba buat kuih nie and bagi parents/kekasih korang rasa yerp.. sure terharu + terkejut diorang nanti..... cair and manis je dalam mulut yang tukang makan... hik2..



Bahan2 membuatnya:



1 mangkuk air perahan daun pandan (kisar 4 helai daun pandan bersama sedikit air,tapis and dapat la pati pandan)



masukkan secubit garam.. then kacau sebati ngan air pandan tadi...


Kalau korang suka colour buah melaka ni nampak hijau terang, bubuh sedikit pewarna hijau yer.....


tapi kalau rai tak suka pekat2.. takut orang nak makan nanti... hik2...




sedikit tepung pulut (ikut suka berapa banyak kuih yang kita nak buat)





Gula Melaka...




Potong kecil2 camni....





Kelapa putih ... bubuh secubit garam dan gaul bersama2 kelapa putih nie yer... untuk menyedapkan lagi and untuk digaul2 bersama kuih yang dah masak




Cara2 membuatnya:



Masukkan tepung pulut tadi ke dalam bekas yang besar sedikit supaya mudah untuk menguli





Masukkan sedikit demi sedikit air pandan tadi... Gaul2 bersama tepung tadi...



Masukkan lagi air pandan tadi.. dan ulang langkah yang sama..




Tuang air pandan dan gaulkan ngan tepung tadi sehingga menjadi doh macamni...
Kita kena pandai agak2 adunan tadi dah boleh dibulat2 kan ke belum.. sebab tak nak terlalu lembik. and tak nak terlalu keras dohnya...


Jangan panik! kalau doh terlampau lembik.. leh je adjust.. tambah agy tepung sikit.... tapi kalau terkeras lak.. adjust ngan bubuh lagi air pandan tu....



Ambil sedikit doh tadi and bulat2 kan macam guli...saiz nya ikut korang la ek..kalau nak comel2 wat la kecik2.. kalau nak besar gabak macam biji mata kerbau pun leh juga...hik2..




Then tekan kan gula melaka yang telah dipotong kecil2 tadi ke dalam guli yang kita dah buat tu.... jangan bubuh sedikit benar gula melaka nya.. kang orang cop KEDEKUT. haha






Ok... tutup semula... jangan sampai terkeluar2 tau... nanti bocor lak kuih buah melaka nie.. hahaha




Then... bulat2 kan semula guli yang kita dah buat tadi kemas2...





Masukkan terus ke dalam air yang telah dididihkan dalam periuk.... Mula2 kalau korang perasan dia kat dasar periuk kan??




Bila dah masak.... ia akan timbul dan berenang2 ke atas permukaan air...buleh ke guna berenang? hik2... comel kan... muahahahha





Ok...dah boleh tangkap buah melaka nie...hik2.. cepat2 amek sauk. hahaha... kaup buah melaka yang timbul tu dan toskan airnya ngan penapis...





Buah melaka hijau menawan yang dah masak....





Masa ia panas2 lagi nie.. cepat2 golek2kan dia dengan kelapa ok..




Ok dah siap kuih kita...




Buat sampai habis k.. jangan curik2 tulang.. hik2...





nie dah sedia cair dalam mulut....





Leh makan masa breakfast atau minum petang....




terima kasih sebab sudi view...





22 budak2 comel:

Nur Fatehah said...

kuih feveret blan pose!!!!
i likeeeeeeeeeee...........

Ynn. said...

sedapnyeee rai. :D nak buatt tq share resipi,ta sesusah seperti yg di sangka :P

Raihanna said...

Nur Fatehah:

hik2.. rai pun suke makan ooo kuih nie!!! ...caer dalam molot... haha


Ynn:

Hik2...
pasnie leh la wat kan???
jom2 buat same2.... hik2...

~ceRRy beRRy~ said...

perghh..
ifa suke gler kuih nih~!!
nak2 klu die gebu2 jek..
aisehhh..rai de simpan sket x???
hehehe..

Raihanna said...

Ifa:

ifa suka ek kuih nie...
rai pun!
nak2 bulan pose kan..
rasa puas je masuk mulut..
hik2.. nak sket yer..
meh la datang umah rai...
:)

IxoR@ said...

Sis suka sangat....

Kecik bulat-bulat, comel....nyum nyum...manis di dalam!!!

:D

muhammad_msa said...

haha. bagus2. walaupun resepi ringkas tetapi sangat terperinci info yang di beri. yang ni aku xpasti jd apa kalau aku buat. jadi cm cekodok hijau kot.

Raihanna said...

ixora...

hik2...
yummy2...
time die pecah dalam mulut tu sangat nikmat kan?
manis2...
nyum2...


cai:

wakakakakka...
ko jangan dok..
pengsan mak ko tengok cekodok kale ijau nanti... hahha...
pape pun thanx ek sebab selalu bagi komen yang membina...
yeah!

messyremo said...

wee...

ini kalu jual time bulan pose..

kompem laku~~

Raihanna said...

messyremo:

haha..alamak...
kalau jual leh laku ke nie???

<< s| tED| >> said...

alahai... bakal doktor dah bertukar jd chef.. suka makan kuih ni.. tp kena makan elok2. nanti itu gula melaka.. terkeluar juga.. ekekekekeke

TQ resepi :)

r0sCha said...

weeeeeee~
kuih nie eyh...
dulu penah wat kt umah sewa..
t0l0ng h0usemate gentel2 kuih tuh,..
tp yg bejaya di gentel hnya 3 bijik jew...yg len da give up..serahkan pd yg pakar..
muahahaa... =)

din3187 said...

saya suka kuih nie...tapi nape awak buat lain je warna hijaunya?

Raihanna said...

Rosya:

owh..xpe2..
at least mencuba k!
caya la rosya....
pasni leh watkan pula ntok cik abg sayuti..
:)

din:

sebab saya ade buh sedikit pewarna hijau kat pati pandan tu...hik2...
supaya colour dia tak pucat...
hehe.. tapi kalau tak nak bubuh colour pun xpe...

ChiLaBaey's said...

Dulu saya rajin tolong mak buat kuih ni... buah melaka... lama tak makan... ni yang terasa nak buat sendiri ni..... comel2 je buah melaka Rai....

ZARA 札拉 said...

heheheh~

I like!

huwaa~

nampak sgt syok..zara kalau buat..separuh gula Melaka tu masuk perut je~


hahaha~

Raihanna said...

Chilabaeys:

hik2..
rajin yer awak tolong mak awak kat dapur..
sejuk perut mak awakkan...


Zara:

hik3...
rai pun same gak..
hehehehe...
makan gula melaka tu cmtu je agy best kan!! hahaha

~aMira aLiaS~ said...

kak...
saye nak...
saya suke kuih ni
buat tembam2 ek? wakakakaka

rizz said...

onde2!! warghh cedapppp

miss lolly a.k.a luvfareda said...

raiiii.

calun isteri solehah mak kamoo kang?

haghag.

kantoi. bukan rai yg buat onde2 nih kang?

lalala

umiZue said...

wah~~~
sedap nyeeee
rindu kuih ni~~~

Raihanna said...

Mira:

ko nak kuih tu tembam camne dok?
cam aku ke??
hahahaha


Rizz:
hik2..
owh riz panggil onde2 ek...


miss lolly:

haha..rai yang buat la mis lolly..
tengokla senget benget camne...
kalau mak buat takkan rupa camni kot?
hahahahaha...


umizue:

hik2...
ooo... rindu kuih nie yerppp