KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Tuesday, February 26, 2013

Resipi Hokkaido Chiffon Cupcakes



salam semua...


esok class...
tapi after buat kerja herbalife/reply semua msg customer/ follow up...
sempat lagi daku update blog yeah. hahahaa...


oklah...
hari ni rai nak cerita sikit pasal HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES..
yang dok tengah famous sekarang nih...
mana rai tau pasal cupcakes ni??
sebab masa balik Malaysia ritu..
nampak banyak sgt2 dijual di mana2 masa time chinese new year....
and then sangat menarik sebab dia akan letak dalam bekas cupcake bentuk segiempat..
tapi puas daku cari satu moscow cup cmtu tapi tak jumpa...
sedih dah...
aritu masa kat malaysia dah siap2 beli kat bake with yen..
tapi malas bawak pulak masa tu takut penyet dalam luggage...
haihhh.nyesal tak bawak balik sini.....
jangan tak tau baju rai bawa balik sikit gile..
tapi barang2 dapur and makanan???
habis ku pudat2 bag tu sampai dah cam nak meletop...
pastu papa laaa yang dok packing and adjust ntok anak dara dia ni... kui2...
tankiu papa ku yang kacakkk. hahaa
tak ghoti den yo nak komeh2 beg nih..
yang den tau men sumbek yo buek cam tauhu sumbek tu ar.
hahhahaa



jadi rai pun google2222 resipi Hokkaido cupcakes ni...
sampai daku pun teruja2 untuk mencubanya...
mandi x basah, kepala tak shampoo,
tak kira kena buat gak nih!!
hahahahah...
tau tak YA ALLAH SEDAPPPPPPPPPnyaaa cupcake ni...
ni bukan puji diri sendiri yea..
ni puji tuan punya resipi...
cupcake tu sangat2 lembut..
sampai anda KOMPIUS sama ada makan cake atau SPAN..
haha...
pastu tak muakkkk..
tambah paling istimewa dalam dia ada cream kastard.. aduhh ampun...
sedappp amattt seyh...
makan banyak2 pun tak sedar....
walaupun rupa dia tak seberapa, dan akan kecut sedikit selepas dibakar.....
tapi rupa bukan penting yaaa. hahaha...
yang penting rasaaaaaa
sayang hey rasa sayang2 hey.ahahhaha
sape tak cuba buat memang rugi..
so cepat2 buat(BAKAR2222222 korang sampai rentung)
haahahahha...




TADAAAAAAA....
PROJEK WEEKEND SAYA DI SINI...
^_^


credit kepada tuan punya resipi....
CORNER CAFE
tapi rai translatekan kepada bahasa melayu yaa...
terima kasih sebab share resipi yang marvellous ni...
 and rai minta izin tepek dekat sini tau...
untuk disharekan kepada semua =)
dan untuk resipi kastard..
rai google jumpa satu resipi yang mudah..
credit kepada HONEY myresipi.com


ok jom tengok bahan2...


Untuk memudahkan rai divide kepada 2 Bahan okies..


BAHAN A:

 
4 biji kuning telur
mcm atas ni ada cm pusat telur tu kan..yang tu jangan lupa buang ea...
sebab nak elakkan bau hanyir telur tu...


 30gm gula Castor



 40ml susu segar
40ml minyak jagung
rai tambah sedikit esen vanilla
(satukan bahan2 nie)



 55 gm tepung cake(rai guna tepung gandum je)
20 gm tepung kastard(rai guna bird custard)
1 sudu teh baking powder
*satukan bahan2 ni dan ayat 3 kali



Cara2 membuat bahan A:

 1. Satukan gula dan kuning telur dan kacau dengan menggunakan whisk sahaja...


 2. Bila dah kacau tu dia akan jadi putih sedikit macamni...


 3. Kemudian masukkan minyak jagung, susu dan esen vanilla tadi.


 4. Masukkan sedikit demi sedikit campuran tepung yang dah diayak tadi...


5. Kacau sikit just bagi sebati sahaja.. Ketepikan sekejap..



ok..
kemudian Jom kita sediakan Bahan B ....




Bahan B:



 80gm gula castor
1/4 sudu kecil garam



 4 biji putih telur(pastikan takde benda asing macam minyak atau air..kalau tak takkan jadi)



Cara membuat bahan B:

 1. Pukul putih telur dengan menggunakan mixer(high speed)
sampai ia kembang dan berbuih.


 2. Bila dah nampak dia kembang dan berbuih...
masukan sedikit demi sedikit gula castor tu....



 3. Sambung pukul lagi sehingga dia kembang


4. Sampai dapat soft peak "bertanduk" mcm ni..
tak perlu tanduk bercabang2 yea.. hahaha..




Ok sekarang kita nak satukan bahan A dan bahan B tadi...


 1. Ambil sedikit bahagian B(adunan putih telur tadi)... campurkan dalam bahan A(adunan kuning telur+ tepung)


 2. Jangan gunakan mixer... hanya pakai senduk atau spatula dengan teknik kaup balik...
masuk sedikit demi sedikit,kaup balik sampai semua adunan habis..
ada sebab tak guna mixer.. nanti cupccake anda tak gebu dan akan padat so hilang la struktur dia nanti..



 3. Oklah kalau dah sebati camni...


4. Masukkan dalam bekas cupcake paras 3/4...
Bakar 15-20 min suhu 170 celsius....
(rai cadangkan guna bekas cupcake empat segi atau soufle cup yang lebih kukuh)



Ok bila dah masak.. sejukkan pada suhu bilik...
Jangan sedih kalau mula2 dia gebu beria2 tapi lepas masak dia akan terbenam sket and mengecut..
memang struktur dia macamni...



Sementara tunggu cupcake kita sejuk...
jom kita buat cream custard



Bahan2 Cream Custard:

1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung/tepung kastard
4 sudu besar gula
200ml susu segar
1 bji telur + sedikit esen vanilla(sebab saya suka vanilla.haha)
1 sudu besar mentega


Cara2 membuatnya:



 1.Masukkan tepung,tepung jagung dan gula ke dalam periuk






 2. Masukkan 1-3 sudu besar susu. kacau rata jangan ada yang berketul2...





 3.Masukkan telur dan esen vanilla... kacau rata



 5. Masukkan baki susu dan kacau sebati


6. Masak di atas api sederhana



7. Kena sentiasa kacau dengan whisk ea....
tak boleh tinggal atau biarkan...sentiasa kena kacau




8. Kacau sehinga ia pekat dan berkilat... dah boleh dah angkat..
sejukkan sedikit biar sampai leh rasa cm suam2...




ok kita dah boleh piping kastard nie ke dalam cupcake...
jangan biar sampai kastard mengeras....
guna dia masa suam2..



Masukkan kastard yang suam2 tadi ke dalam piping bag...
jangan masukkan kastard masa dia ngah panas2 tu okies..




 Rai guna nozel jenis nie.. sebab takde pilihan.ahhahaa...



 haaaa cucuk saja dalam2 then INJECT dia!
ahhahaha...
buleh juga ea cupcake pun nak inject...ahahhaa...
INJECT sama dia yaaa doc...




haaa.. mengiurkan tak sampai nampak cream castard tu terkeluar.haha



Pastu nak bagi effect dia cantik and and ada imej hokkaido cupcake tu...
tabur dengan icing sugar dekat atas dia....




Then pipingla sket bentuk Rossette atas cupcake tu....



Nak naikkan seri dia.. rai bubuh buah raspberry and blueberry...




 Inilah rupa dalam dia




 Nampak tak kastard dia...
huwaaa tatau dah nak cakap camana...
JEMPUT MAKAN!!!!






selamat mencuba kawan2....





ritu...
sempat buat MEE SOTO! kui2...


Mee soto + bergedel kentang + sambal kicap




Bergedel kentang



P/s: tak salah pun enjoy makan.. janji pandai kawal dan bila ada herbalife.. tak perlu risau...
tau dah mcamana nak detox semula makanan yang kita makan =)
Terima kasih Allah, Terima kasih Herbalife





jumpa lagi di lain entry,
salam sayang, Raihanna .



20 budak2 comel:

Arin Ahamad said...

arin will try yg dis one..tp quite renyah jgk bhn dia..byk gilee..hahaha..

akk nomeinyaa pic lastu tu..superrr momellllll

Anonymous said...

tq rai..
sebab sy sekarang dah pandai masak sebab copy resipi2 mkanan kat blog rai.... tq sgt2... :D

Anonymous said...

Nak Cuba la resepi ni

aftermyredpen said...

Nmpak sedap...kastard 2 rasanya sama mcm kastard dlm kuih krimpuff ke?

Anonymous said...

Ish cam nk wat jer memalam ni,tp x der bhn la plak...

Anonymous said...

Akak slalu tgk blog rai dr taun 2010 kalu xsilap waktu rai gn wallpaper kartun kan?mmg rai bkn saje bleh jd doc tp bleh jd chef gitu..

azizahamin said...

jazaakallah. .

Noor Hafirdaus said...

Terima kasih utk resepi ni

Noor Hafirdaus said...

Terima kasih utk resepi ni

Anonymous said...

Terima kasih. Tapi nak tanya pulak, boleh substitute sugar tu dgn brown sugar?

Anonymous said...

pandainya doktor masak, 'doktor chef' terima kasih...resepinya

khazani euhhiio said...

waa.. sedapnye nampak.. kena try ni.. *bangga bila dr. pandai bt kek!

shaFazie said...

resepi cupcakes yg simple mcm inilah azie cari..tq rai sbb share..
salam pekenalan jua :)

emmy addhura said...

mang sedP. ..i wt bkn cup cake pn ble gak jd...mang perghhh sedap giler..
salam perkenalan.:)

lil said...

Nk try buat la..

Nur Fatihah said...

wow..i have a same dream like you..you are so awesome..:)

zahraa juraidah said...

suka tgk resepi2 kak rai=)..
nti kak follow la blog sy ya=)
http://zahraajuraidah.blogspot.com/

vitamin-anda said...

Salam..nak tanyalah..kenapa hokaido cake saya jadi padat kat bawah tapi atas gebu bila masak..selalu sangat jadi macam tu..kenape ye??

Cara Buat Cupcake said...

Kalau nak beli cupcake ni, sebiji berapa.. RM1 ke? hehe

p/s jom belajar cara buat cupcake

Unknown said...

Asalamualaikum.. Nak tnye yg custard feeling tu .. butter tu masuk skli ngn tepung ker??