KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Friday, July 2, 2010

Resepi Nasi Minyak Hujan Panas + Rendang Ayam + Kerabu Mangga Kecur air liur.

Nasi minyak hujan panas + rendang ayam + kerabu mangga + ayam kurma



hehe. terliur tak tengok??


actually nasi minyak hujan panas nie... sama je ngan nasi minyak biasa.. cuma ditambahkan colour sedikit bagi menambahkan seri nasi nie.. kenapa nama dia nasi minyak hujan panas? entah.rai pun tatau.haha. maybe sebab bila hujan panas.. kan akan keluar pelangi... so warna2 nasi nie memberikan maksud camtu kot.. haha. pandai2 je rai tembak.keh2


tak sudah2 nak tembak/rebus/goreng. hehe. semalam berakhir sudah exam surgery rai.. alhamdulillah...hik2.. so sekarang nie kiranya rai dah merdeka la walaupun sebenarnya tak merdeka lagi... yeah2... pasni leh tengok movie.. tidur seperti beruang. dan makan seperti ikan jaws. keh2... tunggu practical je start 5 july nie.


so pasni rajinla rai update blog... dan dah lama x blogwalking kat blog kawan2 yang lain... rindu~ hehe. nanti rai ziarah rumah korang pula yer.. hihi.



oklah... sekarang rai bagi resepi nye yer..



bahan2 untuk membuat Nasi Minyak Hujan Panas:



3 sudu besar minyak sapi
1 labu bawang besar*

3 ulas bawang putih*

3cm halia*

* hiris halus
5 kuntum bunga cengkih

3 biji buah pelaga

2 kuntum bunga lawang

sedikit kayu manis

sedikit buah gajus

sedikit kismis





3 cawan beras basmathi(cuci bersih)

1/2 cawan susu segar/ susu cair

4 cawan air (bergantung pada beras juga.. kalau beras jenis lembik..kurangkan air)

2 sudu besar orange sunquick (baca nota)

sedikit garam

Nota: hehe.. mesti korang pelikkan asal bubuh oren dalam nasi? hehe... tatau.. nie resepi arwah wan(nenek) rai dulu.. so sampai sekarang pun rai + mama masih ikut. actually tujuan bubuh oren tu supaya dia wangi dan rasa dia bertambah sedap. hehe. :).. tapi kalau korang tak nak letak pun tak pe k...



Cara2 membuatnya:

1. Panaskan minyak sapi di dalam periuk nasi di atas dapur...





2. Tumis bawang putih +besar + halia...



3. Masukkan rempah2 tadi... bunga cengkih+bunga lawang+ buah pelaga + kulit kayu manis



4. Bila dah garing,masukkan gajus + kismis .. bubuh garam secukup rasa




5. Masukkan oren sunquick.




6. Kemudian masukkan susu + air. Kacau rata.



7.Bila dah mendidih, masukkan beras...






8. Angkat periuk nasi dan masak atas periuk elektrik seperti biasa... gaul2 tau beberapa min. sebab nak pastikan nasi masak sekata...


9. Bila dah hampir kering, titiskan pewarna kesukaan anda..



10.Gemburkan2 nasi hingga semua warna rata. Masak sehingga nasi betul2 kering...

Tips: kalau korang tgk nasi tu lembik.. jangan panik... nasi baru masak memang camtu... so biarkan seketika atau tekan kembali suis sehingga ia betul2 kering... kalau nasi mentah pula... renjis2kan sedikit air atas permukaan nasi. dan tekan kembali suis periuk nasi... insyallah nasi akan masak k..





Bila nasi dah siap masak.. boleh la kita masak lauk pula... nasi minyak hujan panas nie... sedap dimakan bersama2 rendang ayam/ayam masak merah/ayam kurma.... and kalau kerabu mangga ada... perghh..lagila UMPPH.. hehe..


masa cuti summer hari tu kat malaysia... rai masak nasi minyak hujan panas nie.. bertambah2 adik2 + mama and papa makan.. hehe.. =)






Resepi rendang ayam rai pernah bagi dulu... CLICK SINI untuk melihat resepi.


ok..sekarang.. jom kita buat kerabu mangga pula... fuh.dapat mangga yang masam2.... kecur air liur dibuatnya~~

hehe...

senang je nak buat kerabu mangga nie.. gaul2 sudah siap...





so bahan2 membuatnya...




4 biji mangga muda
1 labu bawang besar
(dihiris)
3 biji cili hidup
(dihiris)
4 genggam kacang tanah (yang telah digoreng dan ditumbuk)
4 sudu besar udang kering (diblend kering)
sedikit cuka

sedikit gula

sedikit garam



Cara2 membuatnya:

1. Hiris halus2 mangga.nak guna penyagat pun boleh jugak.


2. Gaul semua bahan2 tadi sampai sebati. Pandai2 tau adjust bahan2.. kalau rasa kurang mane2 tambah kan lagi sehingga rasa puas hati.. hehe.



3. Untuk mendapatkan rasa yang lebih sedap.. masukkan dalam peti ais sebelum dihidangkan... Nanti kerabu mangga tadi akan lebih berair dan mangga tersebut menjadi lembik sedikit....




dah penat kan satu hari suntuk masak.. hehe.. dah2... jom kita makan dulu!!!!



Selamat menjamu selera...




salam sayang,raihanna.

14 budak2 comel:

Munirah said...

sdapnye raiiiii!! =D

Raihanna said...

hehe... maseyh munirah =)

ChiLaBaey's said...

Rajinnye doktor Rai ni memasak... Boleh buat 2 kerjaya sekali ni bila dah habis belajar ni.... Sesuai dengan header Rai di atas.... Suka sangat2.... Teruskan sedekah resepi2 yg menarik di blog Rai... :) :)

♥ QaseH ♥ said...

rai sedap nyer,,,

biler nk blik m`sia,,,kiter date,,,rai masak eyh,,,,

.: m!ss Ikan :. said...

ye ye...keep on blogging pasal resepi k...together2 dgn step+gambar nye...leh la org2 yg tangan bangku ni masak ikot step....tenkiu2.... =))

Raihanna said...

qaseh;

hehe.nak date ke.. boleh2 je.. hehe....

Raihanna said...

miss ikan:

hehe. thanx yer... ok ke rai buat step by step nie..

.: m!ss Ikan :. said...

very the ok rai...lg senang nk blaja cmni...tq sgt2...

baby ryu zahid said...

thnks rai..dah lh cute,bijak, pndai n rajin pula memasak.untung siapa yg dpt rai

Nurul said...

mak kita pun masak letak sunkist. Memang terangkat bau wangi dia.. Makan memang bertambah2. :)

AIS said...

rai,, ardi ni...resepi rendang ayam tu xdpt click pon...

Anonymous said...

The step by step guide with photos is VERY helpful! I'm also living abroad and you hv no idea how much your recipe and instruction have helped make me successfully reduce missing home as I cooked this for hubby n myself on Eidul Adha! God bless you sister for sharing and making it easy for others. Tks!

Norizan Zakaria said...

Salam ramadhan buat kak rai..tq 4 the recepies...last year dah wat n ofcos dpt pujian...n tahun ni comeback cos lupe rezepi...tq a lot kak rai y comey...

Faizul.My said...

sebenarnya sunquick tu bkn saja utk penyedap... tapi tujuan dia kalau kita makan nasi ni, tak rasa muak...