KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Saturday, July 31, 2010

Kuih CUCUR ORANGE HYPO (CUCUR BADAK) la plak. haha... rai, ko free sangat kan? haha.


Kuih cucur blue Orange hypo .
haha. memandai jerk.



woah.... hari ni hari pahlawan ...
selamat hari pahlawan, perwiraku..
kua2.... (eh2 tahan2..jangan muntah sini)
keh2..
ada ke idzmi request lagu pahlawan dari rai malam tadi....
soh rai nyanyi lak tu...
hahaha..
takdo makno.
nak romantik2 la tu.kua2



den buek2 tatau jo. kua2...
jahat sey awek cmni..xdela..
takkan tetibe daku nak nyanyi..dah ar sore tak sedap..
kang halilintar membelah bumi kang baru tau...
pastu dia msg semalam.. minta kejutkan pukul 6.30 pagi malaysia...
sebab kena bangun awal iring dato' untuk sambutan hari pahlawan hari ni...



sekali rai terlelap semalam..tak larat menunggu... masa kita berbeza 4 jam...
so rai terbangun kol 8 pagi moscow (12 tengahari malaysia)..hahahah
alamak..daku terlupa kejutkan dia macam selalu...hahaha
hope si dia terbangun la pagi tadi...



hahaha...
sekarang asyik buat kuih ngan masak2 nampak...
ko free sangat rai kan???
hahahhahahhah.....
serius tatau nak buat apa dalam bilik...
bosan yang amat..
cuti sampai september kot!!!
esok roomate rai,shalu balik malaysia...
huwaaaaaaaaaaaa...
lagila rai sunyi takde kawan nak berbual....
isk2...
alahai nasib.



kali nie rai buat kuih cucur badak...
ha....
asal nama nya badak?
tak dapek la den nak nolong...
maybe struktur badannya yang gebu ala2 badak...
keh2...



Resipi rai ambil dari Quinnie Myresipi.com..
buat masa nie myresipi.com tak boleh diakses...
maybe sebab ramai orang nak buat kuih raya kot...
haha.. sibuk cari resipi..
sampai traffic website tu pun sesak...



buat daku kecewa patah hati sebab tak dapat nak masuk website kesayangan..
hohoho....serius tak main2...
sehari tak dapat masuk website tu..
rai termenung cam burung hantu rindukan tikus tau.....
haihhh...
orang dah la ngah bosan...
tu jela pengubat... isk2.. cepat2 la baiki website tu~~
='(



hahaha..rai siap ada satu buku nota...
khas untuk menyalin resipi2 yang rai rasa menarik..
siap ada tulis tarikh misi/plan ingin mencuba... hahahaha...
setiap hari dok mengadap buku tu sambil baca berulang2 kali..
dah macam study untuk final year pun ada...
kadang2 before tidur, baca buku tu lagi....
macam bedtime story plak...
wakakakkakaka.....
nanti de masa rai tunjuk k buku tu...
obsess betul tak leh buat pe dah.haha


jom tengok cmne nak buat kuih ni:


Bahan2 membuat inti:


*8 tangkai cili kering
(rai suka pedas.. kalau tak suka.kurangkan k)



*1 cawan udang kering



*2 biji bawang besar, *1 sudu kecil serbuk kunyit, *1 sudu besar minyak masak, *5 batang serai (rai ganti serai yang dikeringkan sebab sini tade jual), *sedikit gula *sedikit garam


1/2 biji kelapa parut
(rai guna kelapa kering.sebab takde jual gak kelapa parut)


Cara2 membuat Inti:

1. Kisar sampai halus semua bahan2 bertanda * dengan sedikit air.



2. Bila dah halus, masukkan kelapa parut... cukup sekadar kisar sekejap.




3. Masak di atas dapur tanpa minyak dengan api yang perlahan, sehingga ia masak dan kering.




4. Bila dah kering.tutup api.ketepikan seketika.


Bahan2 untuk membuat doh:
mengikut resipi asal dari Quinnie Myresipi:

500gram keledek
3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung kanji


Rai suggest resipi kat atas sebab ini adalah resipi orang berniaga....
kalau dia dah buat meniaga.. mestila sedap kan..
lagipun unik ada tepung kanji. mesti lagi senang nak membentuknya....
tapi sayangnya rai kat sini takde tepung kanji...
so rai ganti je dengan tepung gandum melengkapkan 1 cawan...
so rai guna macam kat bawah nie:


500 gram keledek



100 gram tepung gandum (lebih kurang 1 cawan)

sedikit garam

Cara2 membuatnya:


1. Kupas keledek dan potong kecil2 supaya mudah masak




2. Rebus keledek tadi.. tapi kalau boleh jangan ikut macam kat atas nie yerp airnya.. sebab rai baru terbaca tips kat satu website nie.. kalau kita nak kuih cucur badak senang dibentuk tanpa lembik dan banyak tepung... cukup sekadar merebusnya dengan air yang sedikit.. Kemudian rebus tu tak payah sampai empuk sangat2 sampai lembik. nanti kuih cucur badak anda keras sebab kena tambah banyak tepung masa menguli.so agak2 bila dia dah lembut je, terus angkat.



3. Toskan keledek tadi




4. Lenyek ketika ia masih panas untuk memudahkan kerja.




5. Masukkan tepung...




6. Gaul rata. masukkan sedikit garam....jangan risau. memang akan lembik sedikit dan doh memang akan melekat2 kat tangan.




7. Nak tau tips memudahkan membentuknya tanpa melekat kat tangan???? Sediakan piring kecil berisi minyak masak... bubuh sedikit minyak kat kedua2 tapak tangan.ratakan... insyallah adunan takkan melekat lagi semasa membentuknya.... So buat bentuk melengkung kemudian masukkan inti tadi... kemudian tutup rapat2 dan kemas...bulatkan dia kembali...




8. Ratakan sedikit tepung pada permukaan loyang untuk mengelakkan ianya melekat... Minyak yang kat tangan kita tu sebenarnya membantu juga melicinkan permukaan kuih ini... seronokkan?




9. Goreng dalam minyak yang betul2 panas..
Kalau tak panas, nanti kuih anda akan menyerap banyak minyak! balik2 kan dia selalu supaya masak sekata dan tidak hangus.




10. Toskan kuih tadi menggunakan penapis....




Dah siap pun... lehla dihidangkan untuk keluarga tersayang~




cucur badak ...cucur badak.... 3= rm1... haha..


inti banyak baru sedap.. hehe. =)


selamat mencuba.


P/s: Rai dapat award dari sorang blogger.... Thanx ann.... esok rai akan post award tu... =)

6 budak2 comel:

syafawani said...

nyummi!!buka posa sedapp..

Missy Rara said...

hai kak rai
sy selalu follow blog akak ni..mknn sume best2
tp kuih cucur badak ni buat saya nk komen plak nmpk sedap sgt...
makan utk berbuka posa bulan Ramadhan ni mmg terbaek laa..:)

Raihanna said...

syafawani:
wani ngah ganti pose ke?

Missy Rara:
hye dek....
hehe....
ooo terima kasih sebab sudi singgah blog akak yang x seberapa nie...
hehehhee....
=)
sama la kita..kalau bulan pose...
memang mencari2 kuih nie.. kan2.

nurain said...

wah rai..sedap2..
rindunye cucur badak yang mak buat!!

IntanBerlian said...

kau punye blog mmg asik buat air liuh aku meleleh je rai.. adoih.

NoYB said...

baru smlm makan cucur badak time bukak pOse..suker sgt2x cucur badak ni...bila dah ada resipi rai ni.., boLeh la nak try...thnxxxx...(>.<)