KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Friday, September 3, 2010

Resipi Biskut Mama Carries. Rasa macam susu.


salam...
hye semua...
dah banyak kuih raya yang korang buat?
mesti dah berbalang2 dan bersusun2 atas rak kan....
Rai buat sket je kuih raya...
Nanti korang hulur2 la sket kat rai sini yerk!!!
ala boleh la....


sebelum tu rai nak berterima kasih kepada kawan2 yang sudi meninggalkan komen anda di entry rai..
Rai nak minta maaf bebanyak sebab tak sempat membalasnya...
Rai dah mula class....
So Rai agak kesuntukan masa...
Maaf tau!
Papepun rai hargai setiap komen2 yang diberikan...
Sayang korang sangat2!!!


update ringkas hari ni daripada Rai yer....
nanti lain kali rai citer macam2 ok....
sebab sekarang masa rai post entry nie dah pukul 5 pagi!!!!...
kua2..sebab pe rai tak tidur lagi???
sebab....
baru siap buat kuih raya yang ke-4!!!!
KUIH MAZOLA!!!!
Bagusla tu. pukul 8.10 ada class.
2 jam je tidur!!
wahahaha..
amboi meriah sakan yer tahun nie buat kuih raya...
hee hee..
berlumba2 lak dengan mama rai kat rumah tu..
kih2...
tapi mama rai dah buat kuih mazola lama dah.
Rai baru nak buat hari nie..
isk. tak ci la mama ni.
Mama sms pagi tadi...
Mama cakap camni...

"Kaklong, Mimi ni asyik duk menjinjing balang kuih mazola mama ke sana ke mari long..bubuh dalam bakul basikal dia la... Tak sempat raya la nie... kan kadang2 ada kuih yang hitam2 sket tu kan.. mama asingkan la satu bekas... pastu mama try bagi dia yang tu... pastu dia jawab, eeeeeiiii mama... Nie kuih itam bakar. Mimi nakmo nie. tak dap(sedap)~"


hehe.sangat comel kan?? hahahaha.... yerla.. dulu dia baby. mane reti nak makan kuih raya... tahun nie habisla.. dia dah pandai makan.... keh2.. mama dah risau dah... nak buat almond london..lagila menarik perhatian dia kang.... keh3.... MIMI... MIMI.. rindu kaklong ngan keletah adik.... hee hee...


tapi kali nie rai nak bagi resipi MAMA CARRIES...
rai pun tatau la asal nama dia cenggitu...
masa kecik2... rai suka makan....
pendek kata semua benda la rai suka makan!!!
hahahahahaha.
Rai ambil resipi dari SINI
Credit kepada tuan resipi...
alhamdulillah kawan2 rai semua kata sedap kuih nie =)



Bahan2 membuatnya:


untuk biskut:

400 gram tepung gandum
300 gram butter
(Kalau boleh guna butter yang berkualiti.sebab butter nie la sebenarnya menentukan rasanya)
2 sudu makan tepung jagung
100 gram gula aising
1 sudu kecil esen vanilla


Untuk Lapisan Gula:

2 biji putih telur
150 gram gula aising
1 sudu kecil membumbung tepung jagung
sedikit serbuk coklat/coklat emulco/warna pilihan


Cara2 membuatnya:

Untuk biskut:

1. Pukul butter + gula aising + esen vanilla sehingga kembang.



2. Kemudian masukkan tepung gandum + tepung jagung sedikit demi sedikit.



3. Uli sehingga menjadi doh dan tidak melekat pada tangan.



4. Canaikan doh mengikut ketebalan yang sesuai dan terap menggunakan acuan yang disukai.
Tapi selalunya mama carries ni bentuk LOVE.ala2 cinta gitu. keh2..



5. Alaskan dulang pembakar/loyang dengan kertas minyak dan letakkan biskut yang telah diterap tadi.


Untuk Lapisan Gula:


Pukul semua bahan2 sehingga kental. Putih telur tu memang ada pantang dia. tak boleh ada sikit pun termasuk air atau termasuk kuning telur. nanti adunan anda takkan kental..jadi cair je kalau ada bahan2 yang tak sepatutnya. Nak jadi kental tu memang mengambil masa yang lama juga. So jangan berputus asa memukul nya yer.. hehee.



Nak pastikan adunan tadi betul2 kental... cuba terbalikkan bekas adunan. Adunan tu takkan jatuh! huhuhu. magic. keh2.


Asingkan dalam 2 sudu besar dari adunan krim tadi. dan warnakan dengan coklat atau pewarna yang disukai.



6. Dengan menggunakan jari, sapu krim tadi di atas permukaan biskut. Sapu tebal2.Jangan risau. adunan tu takkan cair dan meleleh. Ia akan menjadi seperti gam.



7. Lorekkan warna coklat di atas biskut tadi dengan menggunakan pencungkil gigi atau lidi. Hias mengikut kreativiti masing2. haha. Maaf rai punya tangan takde seni.. kih2.. Bakar dalam ketuhar dengan suhu 180 celsius selama 15-20 minit. Sejukkan dahulu biskut sebelum masukkan ke dalam bekas/balang.



hehe.. comel tak? hehe...
rasa dia ala2 susu.. sedap~


ok.dah masuk balang. Kuih raya ke-3 rai. hehe.


selamat mencuba...


8 budak2 comel:

umie said...

senangnya resepi ni..bagus la blog rai ni..blog org lain nngan resepi akak umie bagi semuanya susah..ni senang pulak..nanti nak copy a...tp xtau bila nak watnya..hahaha

GURU BESAR LYD a.k.a MAKCIK LYD said...

kak rai..kalo guna butter blh x?... tp sukatan dia mcm mn lak..huhuhuhu

r0sCha said...

oh mama carry..!!!
my fevret!!!!
mmg sdg mencarik2 di pasaran sini.
tp maseh xjual2 lg.tp klu beli,takot xsedap. ;(
hehe.
nk try resipi rai laaa..
thanx rai :)

Hazzy Ishak said...

terer lah rai buat biskut.
kenapa tak blog pasal ni awal2 kalau tak hazzy dah try buat.
hehe

dalilakmal said...

kak rai.. kalau tak silap nama biskut ni marmar carry sbb yang putih dia atas tu kan rupa da mcm marmar.. n carry tu sbb biskut tu ala2 tgh carry marmar.. gitu la kot yg dalila dengar mak uda dalila ckp.. hehehe... tp tak kisahlah kan.. yang penting sodpa dimakann.. nyammmm :p

aNaylli said...

thanks kak rai...
nanti sue nak cuba..hehehehe...
kak rai...sue ada soalan la...

Anonymous said...

untuk topping biskut yang cantik, pukul putih telur hingga kembang dulu, baru masukkan gula, pukul lagi dan akhirnya masukkan tepung....

ummu said...

Wah.. perkongsian yang sangat bermanfaat. Terima kasih admin. Resepi Biskut Almond