KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Saturday, January 2, 2010

RESEPI SOTO MAK SITI

Salam..
hyeeepp..
rai nie nama je dah balik Malaysia..
tapi still x de masa update blog...
hehe...
seronok sangat bercuti.. macam2 yang rai wat...
so sampai terlupa blog kesayangan nie... hehe :)
nanti rai rajin2 kan la tangan nie untuk menaip.. hihihi...
Selamat tahun baru kepada kawan2 semua...
so apa azam korang tahun nie??
rai harap tahun 2010 nie lebih baik daripada tahun 2009..
walau bagaimana pun. tahun 2009 jangan dilupakan.. hehe..
simpan semua kenangan manis + memori yang telah dilalui itu k...




Oklah .ari ni projek memasak seterusnya... SOTO yang mudah dan senang disediakan...
dah lama sebenarnya rai tinggalkan projek masak memasak..
sebabnya kat sana.. bila 3rd year.. adalah tahun yang paling busy...
takde masa... asyik stress + tension je.. haha
tambahan agy.. susah nak cari barang2 untuk memasak kat moscow..
rempah2 takde. and mcm2 la yang takde..
hujan emas di negeri orang,hujan batu di negeri sendiri,tapi lebih baik di negeri sendiri...
so balik mesia nie RAI balas dendam and qada' sume sekali yang teringin nak makan k.. :)
tapi kalau buat soto..sedap kalau guna rempah soto mak siti..
sedap + pekat...
oklah...



Bahan2 yang diperlukan untuk membuat soto nie...




UNTUK KUAH SOTO


1)3 ulas bawang putih
2) sedikit halia

3) 1/2 labu bawang besar





Tumbuk bahan2 di atas sehingga hancur...





4) sedikit kulit kayu manis
5) 3 biji buah pelaga

6) sedikit bunga lawang




7) Rempah SOTO MAK SITI





8) 1/2 ekor ayam (kalau boleh bahagian dada)



9) 6 cawan air



cara2 membuat kuah soto:


1) Tumis bahan2 yang telah ditumbuk tadi + bunga lawang+ buah pelaga + kulit kayu manis hingga garing dan naik bau.




2) bila dah garing masukkan 6 cawan air




3) kemudian masukkan semua rempah soto mak siti tadi...





4) Kacau rata...




5) bila dah menggelegak.. masukkan ayam...







6) Rebus ayam bersama2 kuah tadi sehingga mendidih + ayam kecut..




7) Kemudian asingkan ayam yang telah direbus tadi



8) masukkan garam secukupnya... dan kuah soto telah pun siap...





UNTUK KUAH KICAP

1) sedikit cili api *
2) 5 ulas bawang putih
*
3) sedikit kicap *
4) sedikit gula
*
5) sedikit garam*




6) 3 biji limau kasturi



cara2 membuat kuah kicap:



1) Kisar semua bahan2 bertanda *


2) Kemudian, perah limau tadi dan dapatkan airnya..

3) Masukkan semua air perahan limau ke dalam kuah kicap tadi...




4) Kuah kicap siap..






UNTUK AKSESORI SOTO. hehe.


1) Nasi impit segera. hik2 rebus seperti arahan di pek sehingga masak.


Potong ikut citarasa sendiri.. kalau rai suke potong kecil2 dan nipis2.mudah di makan




2) Bawang goreng


3) 4 genggam soon





Goreng soon tadi sedikit demi sedikit ( ia akan mengembang jadi tak boleh masuk sekali banyak)




Ha.. dah kembang.. hehe




Masukkan dalam bekas tertutup supaya tak lemau





4) Ha.. ingat lagi tak ayam yang kita asingkan tadi dari kuah soto? So ayam tu siat2 macam nie...



5) sedikit taugeh. buang HELMET HITAM and EKOR dia. hik2




6) sedikit daun bawang,daun sup. kalau korang suke kacang tanah,leh gak letak.. sedap juga..





Kemudian... Campurkan semua bahan2 di atas and susun ikut kreativiti masing2.. hik2... Tuang kuah soto ke atas
bahan2 tadi and sedap dinikmati masa panas2...








Kuah kicap. pedas2 agy kick. hihi




SELAMAT MENCUBA



_________________________________



P/s: salam tahun baru and cuba teka rai sambut new year kat mana? hik2.. jeng2... nantikan entry seterusnya...

13 budak2 comel:

ザ-sylver-shooter said...

sedapnye..........

asliani ahmad said...

ala,sedapnya...
nak!
=)

Meni_meniMorE said...

nak jugak...dh lame xmam soto nie...

Tfaaaaaa said...

terliurnyeeeeeeeeeee

IxoR@ said...

sedapnya...

meh hantar sini skit!

ermm...dear balik mesia cuti lama ke ni?

.: miss milune :. said...

terliur di sini~~
nmpk sgt sedapde
tlg antr pd sy di ukm ni sket..=)

angah iza said...

argghh......terus rasa lapo :)

eija ^_^ said...

adik rai...

sedap nyer...

detail adik rai tunjukkan hehe..

mesti cuba nie...

hehe

cik EPAL said...

nampak menyelerakan :)

ChiLaBaey's said...

Confirm akan ku cuba lagi resepi Rai.... Mudah dan ringkas bahannye... :)nCuma rempah mak siti saya tak pernah pulak perasan ada dijual.... takpe ku cari jua nanti :) Selamat pulang ke Malaysia dan selamat tahun baru Rai....

Anonymous said...

best...best sgt tntg resepi n your background...harap berjaya nanti k

Anonymous said...

sy cuba resepi ni..tp sy x letak sume pun rempah soto. nanti jd berempah2 bau sup.
utk 500g ayam & 6 cwn air, sy ltk 1 sudu besar rempah soto mak siti.
btw, tq rai for all recipes here.

Khairul Hilmi Sidek said...

Baru siap. Mmg menjadi resepi ni. Tq