KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Friday, August 20, 2010

Resipi Strawberry Milkshake. Kawan baik kepada brownies lapis cheese kukus. hik2

salam semua...
hihihi..
bertemu kembali dalam segmen masak memasak ramadhan bersama cik Rai.
wakakakkaaaka. (sekeyh sket... dush2... dah jadik ikan flowerhorn)
saje je gurau2...
jangan marah yerp....


selepas memberi kucing2 makan + tukar air mereka + bersihkan tempat U'uk mereka..
daku pun terasa ingin meng"update" blog...
cik abang dah lama diulit mimpi indah...
letih kot baru balik dari lumut...
so tak nak kacau dia...
hihiihihih....


Strawberry milkshake



menu berbuka puasa rai semalam:
Nasi ayam madu

Strawberry Milkshake

Brownies lapis cheese kukus (semalam punya de lebih lagi sepotong selepas diberikan pada jiran2 tetangga... hihihi)



Nak resipi brownies nie???
Leh click SINI


Rai rasa dah sayang lorrr kat MISH ngan FEEFEE...
huwaaaaa..
camne nak berpisah nanti nie....
isk2...


Mish ngah tidur. taring dia comel.keh2



Feefee makin montel. hihi. terjelir lidah.


hehhee,comelkan kucing2 nie...
berbalik semula pada cerita kat atas tadi ni...
kali nie rai nak mengelat bagi resipi pendek..
waahhhahaha...
takdela...asyik makanan je kan..
jom la kita buat air pulak!
(Actually alasan nak menghabehkan stok stoberi dia semalam la tu!!!!)
wakakkakaka...
sayang wokeh.. membazir nanti... ada banyak...
daku guna sket je hias brownies semalam...
wokeh... mari kita buat Strawberry Milkshake plak...
amboi rai.. tajuk je nak macam minuman orang kaya2...
wahahahahha....
sebab pe tau rai cakap cmni...
sebab petang semalam tergelak bila call mama ada cakap...


Mama: Kaklong masak apa hari nie? Semalam mama masak laksa then buat kuih puteri ayu... pastu adala buat fruit cocktail untuk bukak pose... macam fruit punch la... pastu papa balik kerja nak minum... pastu papa cakap.... "wuuuuiihhh ros, ni minuman orang2 kaya je nie".... ish papa nie.. tak leh mama nak cuba resipi baru sket la... hahahahahhahaha....


ekkekkekekekeke.... tergelak plak daku dengar....


kalau sembang ngan mama dalam phone... tak leh berhenti wokeh...
ada je benda yang kitorang nak bercerita..
mama tu macam best friend rai. tak de benda yang rai boleh rahsia dari mama k...
semua rai akan cerita.
pastu paling tension bila cerita rai gaduh ngan idzmi..
mama tu mesti menangkan idzmi!!!!
eeeeeeeeeeeeeee.....
mama selalu kata..mesti rai yang selalu cari gaduh dulu..
eeeeeeeeee..suka la tu mama backing dia!
hahaha..
pastu bila dah bercerita....
sampai tatahu camana rai nak akhirkan perbualan... ahhahaha...
selalu guna taktik nie.. " k la ma.. kaklong nak p mandi nie..."
asal nak end up call je rai cakap cmtu.... sampai mama dah leh baca da...
" ala... cakap je la nak p mandi kan.."
kua2... kantoi!!!
padahal dari pagi tak mandi2... kua2


k la.. jom nengok cmne nak buat strawberry milkshake...
resipi hentam2.... keh2..


Bahan2 membuatnya:
Beberapa biji strawberry segar dibuang daunnya, 1 cawan fresh milk, 2 sudu besar whipping cream, sedikit gula (ikut suka nak manis camana), dan beberapa ketul air batu... (air batu bentuk love pinky2 gitu. kih2)



Senang je cara membuatnya.. masukkan semua bahan2 kat atas ni termasuk air batu dalam blender.... rai guna blender khas.. maksud rai blender khas... blender nie rai guna untuk buat cake/ juice sahaja!!!... nak kisar cili sume guna blender lain... so korang jangan p cilok blender mak korang yang baru je pas blend cili api pulak yer... kang ada terkinja2 kepedasan... jadi STRAWBERRY CILI PADI MILKSHAKE... ekekekekeke... boleh je nak guna blender tu tapi make sure cuci bersih2 sampai ilang bau dan rasa k..




Blend je semua bahan2 kat atas ni sehingga sebati...




Sediakan gelas cantik untuk menaikkan nafsu minum seperti biasa... kih2.. (sorry. rai ada cawan nie je.... setiap kali update pasal minuman sure akan guna gelas nie je..hahahah)




Tuang bahan kisar ke dalam cawan.. hias mengikut kreativiti... leh la letak strawberry kat tepi cawan tu... hihi.




dah rasa cam ice blended... =)




Minuman favourite rai. lagi satu sebab colour dia pink! hihi.




Pastu makan pulak dengan brownies semalam...
uhuk2... bertambah montel la pipi daku nampaknya... hihi



Brownies nie simpan semalaman jadi makin moist pulak.. lagi sedap dari semalam...
=)


sekian sahaja... update ringkas dari rai....
selamat berpuasa!!!!

13 budak2 comel:

Hazzy Ishak said...

hazzy dah curik resepi dalam blog ni, hehe.

rasa nak buat semua, tapi tak tahu bila.

lina said...

salam rai..tak terkejar menu kat blog rai ni semua sedap2

nadirah_nor said...

uuuiiih
akak pndai masak
jeless jeless
tgk previeous post
sume mcm bukan buat sendiri
perghh~
salutelahh!!
^^

♥♥ eija ♥♥ said...

adik..
air tuuu buat akak terliur jer macam nak berbuka puasa nak cari air nie jer :)

ayin~weeweet said...

alamak.alamak.sedap.sedap.haishhh!hujan dan lapar.huwaaa

suarakalbu said...

Raii...

Boleh tolong poskan Mish ngan Fefee tu pada akak ker ? Kahkahkahkah...Rasa nak gigit2 je muka diaorang yang comel tu.

Anyway..salute pada Rai. Muda2 cantik plak tu, pandai masak. Untung parents dan cik abg Rai.

Selalulah masak yang best2 dan upload kat sini yer. Bagi akak jejes-jejes air liur tengok makanan tu semua

Selamat berpuasa

umie said...

terliur lak tgok air tu...

LORD ZARA 札拉 said...

huwaaa~

lapar rai~~

rai cepat balik Malaysia. buatkan zara ni sempena birthday~

boleh yang?

=)

Wanie-san said...

ala...kucing tu comel nye...rasa nak gigit2 je!!hehehe
nyum2!!sedap btl air tu!hehe

maisyara Pot! Pot! said...

pehhhh! strawberry tu menggoda ku. xD

IntanBerlian said...

ceh asal dtg sini je terliur.memanglah kau ni raii..haha. ko xde kerja lain eh.. jeles ni..ceh. aku nak masak cm kau.tpi aku pemalas.hahaha...


ko buka kedailah.hari2 aku dtg.. haha'

unwanted said...

sdp pulak tgk milkshake tu..:)

~BUTfulsay~ said...

rai.. u know what? 2 hari tau az brangan nk bt kek brownies lapis cheese kukus rai tu.. tp bhn especially kukus n mixed bowl tu xde g di rmh daku.. huwaa.. sobsob.. ;( (x sbr2 nk pie cari.. keh2..)