KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Friday, August 6, 2010

RESEPI POTATO BUN/ROTI KENTANG =)


Potato Bun/Roti Kentang


kat moscow jerebu la.... huwaaaaaa...
bilik bau asap!!!!
semalam daku tak update blog sebab keluar seharian...
kih2..
last2 tak dapat pape pun sebab bau asap je baju2 sume... haih2...



oklah kali nie rai nak bagi resipi POTATO BUN...
dulu rai suka beli kat La' Boheme, Jaya Jusco..
hahaha...
sedap2...
suka sgt2 roti nie...
even dalam dia kosong, tapi rasa dia manis2...


Resepi dohnya rai ambil dari sini...
credit kepada tuan punya resipi: Onigiri....
Rai bagi 10 bintang ok!!!


Bahan2 membuat doh(16 biji):

  • 135 ml air dari peti sejuk
  • 3/4 sudu teh garam
  • 30 gm mentega atau marjerin
  • 1/2 biji telur (dipukul sebentar.. 1/2 lagi untuk sapu permukaan roti)
  • 60 gm ubi kentang (direbus dan dilenyek baru ditimbang)
  • 300 gm tepung roti/tepung protein tinggi/tepung gandum
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 80 gram gula
  • 2 sudu teh yis segera

Kastard nye pula rai ikut resipi lain...


Bahan2 membuat Kastard:

250 ml susu cair/ susu segar
2 biji kuning telur
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar tepung gandum
setitik vanilla essence
6 sudu besar gula pasir


sukatan2 kat sini jangan main2 tau...
huhu.sebab rai nie jenis kadang2 suka menambah2 la... ha.... nanti doh anda serba tak kena ok kalau tak sukat tol2... serius.. macam 1/2 biji telur tu kan.. rai kata.. leceh ar nak bubuh 1/2...ala.. xpe ar. bubuh je sebiji... pastu kentang letak banyak2 baru la best.. ha.. amek ko...sekali doh ku terlembik then daku kena alter tambah tepung sket... huhuhu... jangan suka2 tambah yer... nanti jadi cam daku... kalau tu yang resipi kata... ikut sajer....lagi satu... jangan terlebih bubuh yis... sebab nanti roti anda akan bau tengik.... so kesimpulannya kena ikut resipi 100% k.. hehe...
tapi seb baik jadi... kua2. gula tu rai tambah... sebab doh asal letak 50 gm je...
cam kurang manis...


kalau korang tak boleh nak sukat dalam gram.... kat internet ada cooking conversion online.. click situ untuk menukar unit sukatan kepada yang lebih mudah bagi anda... Rai pun guna tu je... macam kentang yang dah dilecek tu lebih kurang 4 sudu besar. then butter tu pula macam lebih kurang 2 sudu besar... tapi jgn bumbung2 tau..ratakan butter/kentang tu...



Cara2 membuat DOH:


1. Satukan terus semua bahan2... Kalau nak guna mixer/ breadmaker pun boleh. Tapi Rai uli guna tangan je sebab rosak plak mixer daku kang.. haha.. Kalau mixer korang jenis tahan + mahal tu.. ha... boleh la guna... Rai punya Mixer murah je... =(



2. Uli sehingga menjadi doh dan elastik... kalau lembik, jangan risau k... Nak tambah tepung sikit2 boleh, tapi jangan tambah terlalu banyak,nanti keras roti anda leh baling kat dinding.



3. Tutup doh tadi dengan kain lembab.... dan biarkan doh naik 2 kali ganda... Jangan bukak2 kejap2 nak tengok, nanti doh anda merajuk... hihi




4. Ha... amek doh ku jadi selambak naik 3,4 kali ganda.... hahahahahha... tatahu.. maybe yis yang rai guna sangat2 aktif kot... kih2...




5. Tumbuk2 doh untuk keluarkan angin....




6. Bulat2kan doh...
kalau doh anda melekat2 kat tangan, sapu sket permukaan tangan anda ngan butter, insyallah takkan lekat dah pastu untuk membulat2kannya..
Rai dapat banyak nie sebab rai buat 2 adunan.... =)




7. Tutup dengan kain lembab untuk naikkan doh lagi 2 kali ganda....




8. Sementara nak tunggu doh naik 2 kali ganda lagi, kita leh buat kastard nya sebab kalau buat awal2 nanti dia cepat keras.... so masa nie kita buat k... Satukan semua bahan2 (kecuali kuning telur) dan kacau hingga ia tidak berketul2..



9. Kemudian masukkan kuning telur yang telah dipukul.... kacau hingga sebati




10. Masak di atas api sederhana sehingga ia likat. ketepikan dan sejukkan sebelum dimasukkan dalam piping bag.
takde piping bag?
jangan sedih,boleh je guna plastik atau baking paper yang di buat bentuk kon, kemudian guntingkan di hujung nya...




11. Ha.... doh kita dah naik cantik, leh nampak kan dah takde ruang antara doh...semua jadi rapat2....





12. Sapukan ngan kuning telur menggunakan berus khas...




13. Piping kastard bentuk + atas permukaan roti..



14. Bakar di dalam oven suhu 180 celsius selama 20 minit




dah masak pun....




berkilat sebab telur yang kita sapu tu =)




kekal lembut... =)




Masuk dalam tupperware... leh buat breakfast... 3 biji dah hilang kena ngap. huhu




nie plak versi orang suka kastard banyak cam rai nie ar... hahahahaa...
nie rai buat adunan kedua...



roti dah masak =)




permukaan luar dari tepi... =)












Nielak permukaan dalam dia... amacam lembut tak? hihi




semalam makan roti nie depan idzmi...
dia siap suruh picit2 roti ni nak pastikan lembut ke tak...
ha... cabaran disahut...
ku picit2 ketembaman roti nie di depan dia...
sehingga idzmi nya air liur meleleh2...
hahahha



selamat mencuba...



Petua dari Rai: Kalau kita nak mencuba sesuatu,jangan kita sesekali tidak yakin untuk membuatnya.
Bila kita nak buat, kita kena yakin yang ia pasti akan jadi.. Yakin,yakin,yakin dan yakin!!!
Jangan banyak sangat anggap negatif macam takut tak jadi la... rasa2 jadi ke ek... takut tak sedap la... agak2 boleh ke kalau aku buat nie... dia punya nampak sedap, aku punya entah pe rasa nanti....


Rai tak pernah salahkan mana2 resipi kalau pe yang rai buat tak jadi... Rai akan salahkan diri rai sendiri... mesti ada sebab kenapa rai buat tak jadi... Rai akan cari sebab dia and rai akan cuba buat banyak2 kali sampai akhirnya berjaya.... Kalau orang lain buat jadi ikut resipi tu... kenapa Rai tak? ha.. fikirkan kat situ je k...

Kalau minda kita banyak sangat fikirkan negatif,percayala minda kita akan menarik unsur2 yang kita fikirkan itu.. sebab minda kita nie umpama magnet. tu yang tak jadi tu.... tak jadi tak mengapa, sekurang2 nya anda perlu berbangga dengan diri sendiri yang anda dah mencuba yang terbaik. mana tahu anda akan buat lebih baik pada masa akan datang... practise make perfect~


salam sayang,raihanna.

12 budak2 comel:

lyd said...

nk sikit..hehehhe...lama dh cr resepi roti ni...dh jumpe tp x fhm cam ne dia nyer step..skunk dh fhm..dh leh wat..yeahh...

mamasyipah said...

salam rai...lama tak buat roti kentang .. tengok rai buat tingin la pula....

♥♥ eija ♥♥ said...

hehe...
macam sama jer bun potato kat jusco, tesco sini hehe

fazRul said...

jap2..nk tnya..mmg ari2 mmasak ker..beshlar..takyah keluar mkn dekar luar..jimat duet..huhu

psstt..apa ubat bagi pmpuan yg malas masak yer..hik3

Miss Eyda said...

waaaaaaaaaaah! sedapnya roti nie.nnt nk try buat la..

Kancilbiru said...

wahhh senang jer eh...semangat nih nak cuba...ekekeke...

najib said...

kastard tu skang ni ader bu=yk kastard segera.cuma campur tepung kastard dan air,pastu kacau saja.senag jer.

azira said...

hm..tq rai nila resepi yang sy cari2..

azira said...

tq rai..ni la resepi yg saya cari2..hee x sabar nak wat

zila mansor said...

Dapat gak resepi roti bun potato. Penerangan yg lengkap gitu..tq Rai. Pasni leh try wat. Actually saya ni org baru dlm dunia blog. Pasni boleh la kita kongsi resepi lagi ekk.. Salam Perkenalan...

Adilah Manaf Celik Vitamin said...

Mouth watering saya dibuatnya.

10 TIPS Merangsang Kehamilan

madyzah said...

assalamualaikum rai.. saya dah try resepi awak ni tapi tak menjadi. kenapa ye? adakah sebab garam yang saya gunakan ke? saya ikut betul2 cam yg akak ajar tapi tak kembang pun. pelik saya...:(