KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Saturday, July 3, 2010

Resepi Kuey Teow Ladna

Resepi Kuey Teow Ladna


Sebelum nak bagi resepi kali nie... rai nak buat sikit sesi luahan perasaan.wahaha.. ala2 kaunseling la plak kan... keh2.. hehe. takdela luahan perasaan sangat.. cuma tetiba rai rasa sangat2 rindu kat family. Mama,Papa,Adik2. hehe. kalau nak diikutkan dah 7 bulan berjauhan.... ada lagi 13 bulan ke nak survive nie? perghhhh.. lama ok!
so sila la tabah ok raihana oiihh..


SWEET FAMILY


Kelmarin call rumah untuk bertanyakan khabar... Then mama cerita la.. Mimi(adik bongsu rai) asyik tanya pasal Rai... Mimi nie memang rapat sangat2 dengan rai. walaupun rai balik rumah setahun sekali... tapi bila rai dah ada kat umah, kitorang memang macam isi dan kuku la.. hehe. Mimi tu asyik nak melekat + ikut mana2 rai pergi termasukla pergi Dating! haha. Mimi nie ikut cakap rai je. Kalau rai ajak nak mandikan dia.. senang je siap berlari nak mandi. Kalau org lain jangan harapla.. "ala.. japla. mi nak men game." . "biarla mi abis citer kartun mi dulu"..keh2...




Teringat masa kat airport masa nak hantar rai balik ke moscow. Mimi nangis dari KLIA sampai balik rumah and asyik tanya mama kenapa tinggalkan Rai.tersedu2 dia nangis sampai demam2. seminggu juga la dia asyik tanyakan pasal rai ..sedih ok.


KLIA 2010..before departure.


Mama cakapla sekarang ni, tiap2 malam dia tanya sebelum tidur...


"Mama, Bila Kakton(kaklong,adik rai pelat) nak alik nie... Mimi rindula kat kakton"

then mama kata nampak air mata dia bergenang...
comelkan.. walaupun dia kecik.. tapi dia faham perasaan sayang tu....

hurmm..sabar ek dik..nanti tahun depan kaklong balik k...

My sweet little candy


Rai memang dah free sangat2 sekarang.3rd year rai dah berakhir.. so next sem saya sudah masuk 4th year!!! yahoo.. yabeda beduuuu.... hehe




Dah2.. jangan melalut la.. keh2... Jomla kita masak Kuey teow ladna pulak yer... Kuey teow Ladna nie sedap dimakan masa panas2.. bila dah sejuk... rasa dia kurang sket.... so..


BAHAN2 MEMBUATNYA:




1 Paket Kuey Teow
Sotong

Udang

4 helai daun limau purut

2 sudu besar tepung jagung bancuh bersama sedikit air sehingga sebati



4 ulas bawang putih. cincang halus.




1 batang carrot
sedikit baby corn
5 biji cili padi
(pecah2kan.. kalau nak pedas lagi,tambahkan)
sedikit bunga kobis

sedikit sawi




1 sudu besar taucu
1 sudu besar sos tiram

1 sudu besar sos ikan ( kalau tak letak pun tak pe)

sedikit kicap





Bahan hiasan:
Cili hidup merah dan hijau,

Limau kasturi

Daun sup

Daun Bawang



*AIR REBUSAN AYAM & DAGING


*cara2 membuat air rebusan ini anda memerlukan...



*200 gm daging (hiris nipis)

*300 gm dada ayam (potong kiub)
*1 kiub ayam

500 ml air
(kalau nak kuah banyak,tambahkan lagi)

rebus semua *bahan2 di atas sehingga empuk. asingkan kuah dengan isi ayam and daging. isi ayam dan daging angkat dan toskan.


Cara2 membuatnya:


1. Gaulkan kicap dengan kuey teow hingga sebati. Perapkan selama 10 minit.



2. Panaskan kuali/frying pan dan goreng tanpa minyak. Gunakan kuali/frying pan yang non- stick (tidak melekat)..sebab rai tak suka berminyak2 nanti kuah nya.




3. Angkat dan biarkan seketika.



4. Tumis bawang putih dan cili padi hingga naik bau. masukkan daun limau purut.





5. Masukkan ayam dan daging yang ditoskan tadi.


6. Masukkan sos tiram,taucu dan sos ikan.





7. Masukkan air rebusan ayam dan daging tadi



8. Bila dah mendidih,masukkan bunga kobis + jagung + tepung jagung.




9. Perahkan sedikit limau kasturi



10. Akhir sekali masukkan udang,sotong dan sawi. masukkan garam kalau tak cukup masin lagi....



11. Kacau sebati dan biarkan hingga mendidih. angkat. Jangan terlalu lama. nanti sotong dan udang kecut. curahkan kuah ke atas kuey teow tadi....




Ok.. sekarang.. boleh la dihias dan dihidangkan dengan kreativiti anda... hehe =)





ha... bubuh cili hijau + merah untuk menaikkan seri dia..
then taburkan daun sup + daun bawang
pastu susun pulak limau kasturi..


udang yang menunggu masa untuk dingap


sayur2 yang menyihatkan... hehe..



tapi kalau dah makan sampai 4-5 pinggan.. dah tak sihat dah. keh2..



Gambar yang nie dah tatau nak tulis caption apa. haha




Jemput makan semua.



salam sayang,raihanna.

13 budak2 comel:

yananana said...

rai, sedapnya. haih, kecur air liur pagi2 yana baca post awak :)

cerita-gadis-ini said...

tau xpe..kecur air liur ni....rai..hntar sini skang...hahhahha

Raihanna said...

yananana:

hehe.... alamak..tol ke...
mehla makan same2..hehe =)

Raihanna said...

cerita-gadis-ini:

hehe.. kalau rai de pintu suka hati doremon.. dah lama rai hantarkan... hehe.. =)

♥ QaseH ♥ said...

wau sedap nyer rai,,,nak wat gak r,,,kiter nga bercoti,,,,,,nk wat gak,,,

ardinihumaira said...

pandai rai masak.. dni dah lama nak cuba buat ladna ni tapi tak berkesempatan. dni bookmark entry rai ni.. nak try masak:)

YaYaINDIRA said...

wahhh...sdpnye :)

bau xdpt hidu,rase lg la xdpt..hehe

so,tgk pic sajewla :)

sis rai mmg pndai msk :)

♥♥ eija ♥♥ said...

waaaa adik rai..

nie favorite akak nie hehe...
adik rai dah wat resepi dulu pun hehe....

akak pun suka tgk resepi adik wat, skg nie akak target nak buat kek ikut resepi adik :)

haNNa dOnuT said...

sis...sedapnye....hana cube jd kn sis cm idola la sbb ske masak...tapi masih x barjaye lagi niat hana tu nak masak cm sis...adoi2..and hanna dah follow dah 2 dua blog sis...best2...

cracked bunny said...

rai, masak sedap2 tolong anta kt bilik 5-13 malinki pelis.heeee.pelisssssss

MiSS NaDieYA said...

sdapnye..thanks for sharing..dh lame cari resepi ni..sdey citer kat atas tu..sweetnye adek rai

Anonymous said...

sedapnye......

wildnara lya said...

Tahun 2016...saya br je try resepi ni untuk dinner.Ternyata mmg sedap. Suami sampai menghirup kuah smpi abis. Hehe. Thanks for sharing. Smg Allah merahmati kamu.