KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Wednesday, July 20, 2011

Resepi Carrot cupcakes dan video tutorial deco carrot menggunakan cream cheese frosting

salam semua....
hye2...

wuwuwuwuwuwuwu...
korang...
rai dah gomoklah!!!!
badan dah naik gile2...
sebab makan banyakkkkkkk sangat masa cuti nie...
sob2...
hope leh kurus la masa bulan pose nanti...
huwaaaaaa...


k la...
tak nak menceritakan kekecewaan rai tu..
ekekekkekeke...
sebenarnya...
rai dapat idea....
nak share nanti ngan korang....
kalau korang baca entry rai kali nie sampai habis...
rai akan mula tunjukkan deco melalui video..
kira cam ala2 tutorial la..
hehe..
insyallah kalau rai free, rai akan buatkan video deco lain untuk korang semua...
=)
harap membantu..
tapi kena cuba tauu!!!!
kalau korang x cuba..
rai sekeyh2 korang!
hahaha...


19th july bezday papa rai....
cite mengenai birthday nie...
akan watkan rai tergelak2 la...
adeyh2....
hahaha...
sebab pe tau....
ha.. rai nak cerita nie...


dulu kan...
kalau masa birthday papa..
kitorang jahat sey...
hahahaha... OMG...
dah la bezday papa kan...
pastu ajak papa beli cake ntok papa..
"papa.. jom beli cake.."
dah la papa yang drive..
tu ok lagi..
pastu dah sampai kedai cake..
nak turun nie...
sengih2 cam kerang busuk...

"papa.. duit nak beli cake pa..."
OMG..
dah la bezday papa...
papa yang drive..
pastu papa gak yang kena kuar duit beli bezday cake papa sendiri...
OMGGGGGGGG...
teruk gila.
muahahahahhahahaha....
ala... tu masa dulu2..
kecik2..
mane de duit sendiri nak beli cake...
ekekekekekkee....

so
bezday papa kali nie...
nak wat special sket la..
sian papa...
huhuhu...
so rai + mama buatkan papa carrot cupcakes with cream cheese frosting!!!
sebab papa suka makan carrot cupcake...


tadaaaaa...SUPRISE!!!!



papa kaget dan sangat kagum melihat cake papa kali ni... hehe


masa nie rai nampak air mata papa dah bergenang... wuwuwuwu..
=')


happy bezday yang ke-50 hero dalam hidup ku....


moga allah lindungi papa selalu...






papa masih tak percaya....


huwaaaaaaa...





Papa pilih untuk makan huruf "R".. huhu... nama mama(Rosnah) ke pa?
keh2.


huhu...
so
rai nak share lah yer dengan korang..
resipi carrot cupcakes nie..
tapi kan..
resipi asal sebenarnya adalah carrot cake..
tapi rai dah modified resipi asal tu..
supaya sesuai untuk dijadikan cupcakes..
resipi asal anda boleh click di SINI...
credit kepada tuan punya resipi..
sedap dan lembut.... =)


Bahan2 yang diperlukan untuk membuat carrot cupcakes (lebih kurang 30pcs medium size):


4 biji telur
120 gm gula perang

120 gm gula castor




1 1/4 cawan minyak jagung


*250 gm tepung superfine (nak guna tepung gandum pun boleh)


*1 sudu kecil baking soda


*1/2 sudu teh serbuk kayu manis


1/4 sudu teh garam


Satukan semua bahan2 kering * dalam satu bekas...


actually wajib guna kacang walnut yer.. kalau guna walnut.. tak yah panggang..

tapi sebab stok walnut kat rumah dah habis... rai ganti dengan badam.. tapi kalau guna badam.. kena panggang sekejap dalam oven...



1 cawan carrot yang telah disagat


1 cawan kismis (kalau boleh guna golden colour.. nie kes rai tersilap beli.. pack luar cam golden..dalam dia hitam la plakk..adeyhs.. dush2)



1 sudu besar susu cair/susu segar



Cara2 membuatnya:




1. Pukul gula castor + gula perang + telur tadi sehingga betul2 kembang..



2. Kemudian,masukkan minyak .. Pukul lagi...



3.. Bila dah kembang, masukkan bahan2 kering yang telah disatukan tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi... (masa nie jangan guna mixer.. just sebatikan guna whisk/senduk kayu)


4. Kacau rata



5. kemudian,satukan kismis, badam, dan parutan carrot ke dalam adunan...


6.kacau rata adunan tadi




8. Akhir sekali masukkan susu.. susu nie untuk moistkan dia...



9.kacau lagi sehingga sebati


10.masukkan adunan tadi ke dalam bekas cupcakes.. rai guna souffle cup..

sebab mudah...


11.bakar pada suhu 180 celcius.. selama 18-20 minit...


carrot cupcake yang sudah masak.... =)


Bahan2 untuk membuat Cream Cheese Frosting...


250 gram cream cheese (rai guna philadelphia)
120 gm butter
120 gm gula icing


Cara2 membuatnya Mudah aje:

Putar semua bahan di atas tadi sehingga kembang.
siap,dah boleh di sapukan atas cupcake tadi.



Cara2 mendeco Carrot Cupcakes.


apa yang kita perlukan:-


Nozzle Round No. 10


Nozzle open star No.18


spatula


Nozzle... spatula and bahan2 yang selalu rai guna nie....
kalau korang nak beli....
kena beli dekat kedai bahan bakery sahaja okiesss....
sebab kat tempat lain takdak jual.....
kedai bahan bakery...
macam kat bangi ada yummie,bake with yen,sugarflours...
then ada pastry pro kat kepong...
kalau kat puchong...
ada bake with yen yang besar....


pewarna orange dan hijau.. kalau boleh guna pewarna gel yer...


disposable piping bag



Cara2:


mula2 bubuh sket cream cheese ...

langkah seterusnya boleh lihat gambar2 di bawah yer..




ratakan permukaan cupcake menggunakan spatula...


cupcakes yang dah siap icing ngan cream cheese...


kemudian....


Cara2 mendeco Bentuk Carrot menggunakan Cream Cheese Frosting

1. Bahagikan adunan lebihan cream cheese tadi kepada 2 bahagian.
warnakan sebahagian dengan hijau untuk membuat daun.
dan lagi sebahagian dengan warna orange untuk membuat batang carrot...
kalau takde pewarna orange.. boleh campurkan warna merah + kuning..





2. Kacau sehingga sebati dan rata..


cara2 memasukkan nozzle dan cream cheese ke dalam disposable piping bag icing...


1. Masukkan dahulu nozzle ke dalam piping bag...


2. Agak2 menggunting hujung paperbag supaya muat2 leh masukkan nozzle dihujung...



3. Keluarkan muncung nozzle dan make sure ketat dihujung tu..



4. Masukkan cream cheese yang dah diwarnakan tadi ke dalam piping bag...
untuk warna hijau: gunakan nozzle no.18
untuk warna orange: gunakan nozzle no.10


5. Ikat supaya mudah nak handle nanti dan tak comot terkeluar2.....
huhu..



6. Buat langkah yang sama untuk cream cheese warna orange...


untuk tutorial video membuat bentuk carrot menggunakan cream cheese frosting...
sila click video di bawah...
sila paused kan dahulu lagu blog rai yer kat hujung atas belah kanan jika ingin melihat video tutorial ini...
hehehe.....




kalau korang tak boleh bukak...
click di SINI yer...

kalau nak video yang lebih details...
boleh la click video di bawah nie yer...




kalau tak boleh bukak... korang click di SINI


comelkan... ?? =)












korang!!!
kena cuba tau...
hehehe..
senang je nie.. insyallah....
dan yang penting SEDAAAPPP!!

selamat mencuba...


salam sayang,
Raihanna.

30 budak2 comel:

dalilakmal said...

kak rai. comelnyeee buat tutorial... hehe... rindu plak.hehe

Nieza said...

menarik!..tq sharing:)

sarah mohamad said...

sedapnyaaa rai. nanti balik rumah nak try :D

lina said...

salam rai - best tutorial rai ni Insya ALLAH someday will try. TQVM sharing very good info to us. May ALLAH bless rai and family.

Pn.Ibu@Martina said...

tgk pn dah sedap rai, tenkiu insyallah resepi ini ini bakal dicuba nt...xramai org mcm rai xkedekut ilmu..syg rai :D

btw, nama anak akak pon Raihanna she is 3 yrs age :)

Hawa said...

Rai, sedapnya kek carrot ni..tapi anak2 akak tak suka ada kismis ngan bdm tu...nak buat jugak...kalau bubuh carrot jer tanpa badam/walnut/kismis agak2 sukatan carrot kn lebih la ye..jd 2 cawan kot...

Hawa said...

Rai beli kat mana nozzle tu untuk buat deco tu...

Raihanna said...

dalila: hehehe. miss u too.kelakar x video akak.haha

Raihanna said...

Nieza: sama2.... =)

Raihanna said...

sarah mohamad: mesti cuba tau.... =)

Raihanna said...

lina: may allah bless u too.... amin =) thanx...

Raihanna said...

pn ibu: terima kasih kak.. insyallah rai akan share lagi lepas nie..

owh ... nama anak akak raihanna juga...
waawaaaa .. jmpe kembar sma nama..
mesti comel anak akak =)

Raihanna said...

kak hawa: ooo
boleh je kak x letak kismis dan badam....
tapi sukatan carrot kekalkan 1 cawan...
jangan bubuh byk2 kak.. takut rasa pelik....

nozzle beli kat kedai bahan bakery kak..
mcm kat bangi ada yummie,bake with yen dan sugarflours...
kat kepong ada pastry pro...
kalau kat puchong ada bake with yen

siti khatijah said...

rai..suka nengok riak muka papa rai..cooool je pandang kek yg ank nya buat...tapi dlm hatinya sure sgt2 terharu kan...hai..akk plak yg emo tgkap sedih ni..mmg sebuah family yg susah senang sama2 di rasa....tabik springgg..toinggg...!!

Anonymous said...

Hai Rai....

Thanks for tht tutorial. Sgt2 berguna utk org2 yg tangan x berseni mcm akak ni. huhu

Btw, seronokkn bila tgk abah yg kite sayangi tu tersenyum riang dgn pemberian kite wpun ianya x seberapa. I like tht....

Widy said...

Sangat suka coz rai suka kongsi ilmu....thanks for sharing..semoga murah rezeki rai..amin..

azalia hjsalleh said...

chumelnyaaaaaa suara kak rai ;)

CIK IZ said...

huhu..comei ar sore kamu..=p

nmpak cm senang je nak wat cake nih,tp if dah mang keras tangan, xtau la jadi ke x.. ishh..ishh..

hehe btw, kamu mang punye bakat_hebat.. =)

ummiumaira said...
This comment has been removed by the author.
ummiumaira said...

salam rai...
tq coz share....kak wa mmg sgt x bbakat nak wat kek/cupcake...lain kali tuto lg ekkk senang kak wa CnP...tq dear

Sekeping Hati said...

waaa . suke suke ! da ade tutorial laa . dr tgk blog kak rai lah t'cetus sgle idea nk cube deco kek . huhu . salu wt kek kosong jew atas nye . THANZ KAK RAI =D

p/s : kak rai idola sy ^^,

Mun said...

besnye rai buat tutorial guna video!

fatt2410 said...

raaaiiiii sore dah lain laaaa!
hihihi. mintak pos kek skit kt rumah blehh?

Anonymous said...

akak nak copy paste kat fb akak yer... dah lama nak watkan utk abah akak kek ni... cuma masa jer tak berkesempatan... tq

cikpia said...

i cried tengok gambar ur dad.... i miss my dad!!! nak balik kampung!!!!

ur dad must be very proud of u....

kainEla said...

alhamdulillah jumpa blog rai..tq for sharing..ada la idea sket. kalo x dok pk kat mana nk beli fondant bentuk carrot, nk buat malas + xtau reti ke x hehe..guna cream cheese better i think, mkn pn sodap hehe..thanx

Anonymous said...

Salam rai.. Klu kukus bley tak eh?

Anonymous said...

Rai, adunan ni jadi sebiji kek sama tak masa pembakaran dia?

Anonymous said...

Tq share! =)

Chrisse~ said...

Hi kalau kukus jadi tak resipi ni?