KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Tuesday, January 27, 2009

Chocolate Fudge Cake...



Arini rai seperti biase memerap dalam bilik.. haha.. Boring2 tatau nak watpe.. pi la korek2 almari carik barang2 nak wat cake.. hehe.. Rai rasa arini nak wat CHOCOLATE FUDGE CAKE.. Rai dapat resepi ni dari satu website... BAgi sapa2 yang minat sgt makan chocolate.. leh la try resipi ni.. Sebab cake ni BETUL2 MOIST!!! hehe...


Shalu,Mira and Raimi lak kuar gi Kremlin... Shopping! hehe.. rai tak ikut sebab malas... SEJUKKK... ngeeee.. Terharunya.. balik2.. shalu ingat jugak dia kat Rai.. Shalu belikan makanan untuk Rai... hehe... Makan sama2 dengan dia... Thanxx Shalu...





Bahan2 untuk cake:

1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk coklat
1 tsp soda bicarbonate
1 tsp vanilla essence
secubit garam
2 cawan gula
3 biji telur
1 1/4 cawan susu segar
1 1/2 cawan minyak jagung
1 1/4 cawan air panas




Bahan2 untuk TOPPING:

6 tablespoons cocoa powder
6 tablespoons sugar
3/4 cup fresh milk
1 teaspoon vanilla essence
2 teaspoons corn flour

sedikit cashew nuts






Cara2 Membuatnya:


1. Ayak tepung, soda bicarbonat, serbuk koko, dan garam(1)
2. Pukul gula, telur,susu,minyak dan vanilla essence.(2)
3. Campur bahan (1) dan (2) dan kacau rata.
4. Akhir sekali tambah air panas sambil adunan di kacau.
5. Masuk dlm loyang.
6. Bakar dlm oven 180'C selama 45-50 minit.



Untuk Topping:

1. Campurkan semua bahan2 untuk topping dan panaskan di atas dapur.
2. Kacau sehingga pekat.
3. Sejukkan dahulu before sapu atas cake.




P/s: Kalau nak moist..better cake ni simpan semalaman......




Time lepas rai campurkan semua adunan tu.. GILA SCARY... adunan tu CAIR sgt2... Rai da suspen..sebab before nie buat cake.. tak pernah lak adunan jadi camtu... tapi rai redha jela masokkan terus dalam oven... Tapi... after masak... Rai biarkan semalaman.... hasil die mmg memuaskan ati... hehe... MOIST sgt!



Then bolehla potong cake tu ikot citarasa sendiri... Rai guna cashew nuts untuk hias cake nie... hehe





Hehe.. Betul2 moist kan cake nie...




Kalau sape2 yang suke sgt makan chocolate... sure sukekan cake nie...





Nak cuba satu?




5 untuk awak! hehe




Abaikan barang2 pelik di atas meja ku... haha




Saat2 keboringan... keh2..





Click2....





Bittersweet! Leh gak kalau nak hias camni.....




Program Diet ku Musnah lagi Seperti Biasa.. haha




Happy BAking!!!



15 budak2 comel:

KhaLifah feDi said...

emm rai aq nk satu potong buleyh yer.emm yum2..=)

KhairiL's said...

suka sgt2 chocolate cake....

Bleeding Heart said...

nmpk sdap gler2 r kek 2
pndai r awk wat

vidadarisakura said...

argh!!!
shit!!!

sakit jiwa ak masuk blog ni!!

ko memang maw kena sekeh kan budak?

waaa~gila shiALL
nda tahan aku tengok kek coklat ni..
sumpah weh menangis aku tengok kek ko buat ni..
sedap siot!!
nasib baik dalam esbuk aku masi ada kek coklat lagi...hee

Nash Taj (^_^) said...

hehehey...mnat gak lgu gantung eh...ingatkn kte sorg mnat hmmm...soryla dlm brapa arini slow on9...xshat ler...uish wrna dia dark choclte...mleleh la choclte dia nyum2..!!! hehe emmm kte nk yg bittersweet...1 brapa posen wak...??? hehehe...dlivery au...hehe

~PakKaramu~ said...

Salam ziarah

merahanis said...

rai rai...mira mengidam la...choc cake...post sikit...not fair...nak tempah 1 lori bole????
love ya blog!

megat said...

bestnya kek ni .............

Olive said...

komen dr aku yg kuat makan:
BALIK CEPATTT!!!
hahahaha
wes, ajar aku wat ni secara prac ko blk nnt leh?
aku x bape reti la kalo teori...
rai, kalau la aku jd shalu,
sure hr2 paksa ko wat kek ni
aku sgt suke CHOC CAKE!!!
wawawa

@nnap3jelov3b@by said...

aishh shedap nyer cam nak try la gaks :D

ayie_helena said...

pandainye dye baking cake..ummmmm beshnyee...ajarkan itew eaa..hikhik

akakFZ said...

already tried baked this cake
really yummy
thanks much sweety!!

Hazzy Ishak said...

babe, i love this recipe. nampak senang. hehe

Nurul Ashikin said...

rai i ade wat cake nie.. but dat one dia jdi terlalu padat ...
i dh guna 2 way..
first bake then kukus.. sama jea padat..

Jazica Albek said...

salam rai :)

i found this blog last 2 days and try la buat cake ni. mula2 lepas masak tu dia npk ok. tp bila biar lama sket, tetibe die jd padat. like padat gile! nape eh? most cake yg i buat pn mmg padat. haih. stress nk wat cake mcm ni.