KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Thursday, September 2, 2010

RESIPI BISKUT ALMOND MOSCOW. eyh silap. ALMOND LONDON yang SEDAP!!!


Sape suka makan biskut Almond London???



Pergh... kuih nie antara kegemaran Rai..
Ingat lagi masa zaman kanak2 dulu...
Asal pergi beraya rumah orang je....
Mata ku akan meliar memerhatikan bayang kuih ini!!!!!!
wakakakkakakkakakaka.
dapat je balang kuih tu..
cam takmo lepas dah.
dah jadi bantal peluk sementara
wakakakakakariayamsedapdimakan.


adik beradik Rai dah ar ramaikan....
sekali gi beraya.
habis kitorang membedal kuih ini sehingga licin berkilat balang kuih tu...
keh2...
biasala tuan rumah..
asal kuih habis je.. mesti diorang isi lagi kan....
nie dah nak masuk 3 kali nie tuan rumah tu mengisi kuih almond london tu ar.
mesti dalam hati tuan rumah dah terbakar2 tu...

mesti cakap camni...
"ish budak2 nie.. abeh kat diorang je kuih ni nampaknya"

tapi depan2 mesti senyum manis... cakap..
"ala... takpe.. makan2...seronok tengok budak2 makan..."

huhu..
padahal tanduk dah kuar bercabang2 kan...
aik...
ada yang dah senyum2 baca ayat rai?
hehe.. korang pun pernah mengalaminya ek??
keh2...
Rai pun!!!
wakakkakakakkkkkakaakakkakkakakakakaka.
mama rai dah jeling2 kitorang..
bagi signal traffic light merah melalui pandangan mata yang tajam...
CUKUP2 LA TU WOIIIIIHHHH.
tu kot mama nak sebut.
keh2...


Tapi kali keempat tuan rumah dah pandai...
ganti plak balang tu ngan KUIH BANGKIT ATAU BAHULU~
hohohohoho...
adeyh.
mentang2 budak2 kecik tak suka makan kuih bangkit ngan bahulu...

pi ganti plak dengan kuih tu yer...
ekekekekkekekekeekekke...
terus kami stop makan.
wakakakakkakakkakakariayamsedapdimakan.


hehe.
bila teringat kisah zaman kanak2 dulu...
wat rai tergelak sorang2 la...
wahahahhahhahaahahahaha...
nanti rai sambung cerita lagi k..
kih2.


jom tengok camana nak buat kuih nie....
Resipi rai ambil dari SINI...
terima kasih yer tuan resipi...
sedap sangat2... sebab ada nestum kat dalam adunan~


Bahan2 membuatnya: (140 biji)


250 gm butter
2 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula aising
1 cawan tepung jagung
1/2 cawan nestum yang dikisar halus
sebiji kuning telur
badam yang dipanggang secukupnya
hiasan tu terpulang. nak bubuh badam cincang/chocolate rice
papercup secukupnya
(nak cantik guna colour hitam.. kalau comot pun senang nak cover.hahahhaa)


*400gm coklat masakan
*2 sudu besar minyak jagung (untuk mengilatkannya)

Cairkan coklat masakan + minyak jagung dengan menggunakan kaedah double boiler.
contoh double boiler:

gambar contoh sahaja.
Didihkan air dalam periuk bawah tu.. then letak kan bekas berisi coklat kat atas dia.



Cara2 membuatnya:


1. Pukul gula icing + butter hingga sebati. Kemudian masukkan kuning telur. Pukul lagi sehingga rata.



2. Kemudian masukkan tepung gandum + tepung jagung + nestum.



3. Uli adunan menggunakan tangan hingga menjadi doh. Jangan risau kalau doh tu lembik. Cuba teruskan menguli sehingga ia tidak melekat pada tangan.



4. Ambil sedikit doh dan isikan badam ditengah2nya.



5. Tutup dengan kemas. Bentukkan mengikut citarasa anda samaada bujur,bulat atau lonjong. hehe. nak bentukkan heksagon pun boleh kalau anda boleh membuat bentuk sedemikian. hihihi.


6. Alaskan loyang atau dulang pembakar dengan kertas minyak. Kalau guna kertas minyak, memang tak akan melekat... Bakar pada suhu 180 celsius selama 15-20 minit.


5. Biarkan ia sejuk pada suhu bilik.


kemudian...


6. Celupkan biskut satu persatu... Kemudian terus masukkan ke dalam papercup. Taburkan Badam cincang atau manik hiasan. hehe. Biarkan ia sejuk dan mengeras sendiri.


Ada cara lain kalau tak nak celup keseluruhan permukaan dia... Masukkan biskut ke dalam papercup. Kemudian dengan menggunakan sudu kecil, curahkan coklat tadi ke atas biskut tu... Kiranya nanti coklat tu hanya menutupi setengah biskut tu....


buat kuih raya sakan yer tahun nie.haha



fuh. nie kena sorokkan. kang rai tak sengaja makan habiskan semua.



Jom test makan pulak.... hehe.. nampak tak coklat yang menyelaputi seluruh permukaan biskut... sluurp.



Tak puas hati. meh kuarkan dari baju dia... hahahaha



tak puas hati lagi... so kena masuk perut plak untuk rasa... kih2...


selamat mencuba...



hehe.... and last sekali nak selitkan picture idzmi boleh???
sebab tetiba rasa rindu la sangat2 kat dia.. hehe =)
dah 8 bulan kami berjauhan...
sob2.








13 budak2 comel:

Hazzy Ishak said...

dah lama tak buat biskut ni.

LORD ZARA 札拉 said...

zara biasa buat bulat2~
senang nak masukkan kat paper cup~
hehehe~

an15 said...

thanks rai share resepi ni, prob ye i takde paper cup kecik2 tu kat sini. My b akan belasah bekas muffin aje :P

Ray said...

Hye Rai..
saje singgah blog u... resepi2 banyak yang menarik.. teruskan yer menyumbang resepi masakan.. :)

umie said...

senangnya resepi ni..sesetengah org guna emplex..

Razana Adam Lee said...

sedapnye huhu

i pun baru je buat london almond

jabon said...

mampir nich....

khani said...

itu makanan semua....??
hehe...

izul said...

ya allah! terus rase nak buat kuih raye this yer! I ws thnking of baking yr layered brownie ntuk my fren tmrrow's party, tetibe nampak ni! haha

las yer buat kuih almond london, tp buat skit je first attempt, will try again this uer ;)

r0sCha said...

wawawawaaaaa~
leh la suh mama sy wt pasni.
muahahaa..
selalunye,mkn kt umah owg je.tp 2pon ade yg sedap ade yg x.sbbnye tgk pd kerangupan si almond tuh.
hehe :)

p/s--->sejuk ati mama rai tgk menantu die. :)

shiela said...

ni boleh try ni..hehe...tq sbb share resepi..resepi rai semua cm best2 :D

Shaz miraie said...

salam. selamat berpusa. entry ni dah lame kot tp sy baru telek pd taon ni. dah try. memg menjadi..hoho.. thanks doktor kek ! keh3

cik chinta said...

minta izin ya amik resepi. selamat berpuasa rai