KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Monday, July 26, 2010

Resepi AGAR2 SELASEH KASIH raidzmi...


Agar2 Selaseh Kasih Raidzmi


amboi2 cik rai oiiihhh...
nama resepi tak tahan oooo...
kih2....
ala.. leh la ek...
bukan apa...
actually haritu masa ngah cuaca panas2...
Rai buat air sirap selasih...
buat sampai 2 botol 1 liter tu...
siap sejukkan dalam peti ais.
sekali terfikir...
kalau buat agar2 sirap mesti sedap kan....
then kalau ada 2 colour mesti lagi cantik jadinya..
so rai cadang nak buat lapisan kedua tu sirap bandung...
hehe...


selaseh nie elok untuk menyejukkan badan...
tapi ha...kalau takde selaseh...
jangan pergi kutip telur katak belakang lopak air rumah korang lak...
taula lagi cantik kalau bubuh.
tembam2 je...
hahhaha.... gurau jer...keh..


sorryla..entry kali nie rai takde citer menarik yang berlaku dalam hidup....
kang asyik citer pasal cinta2 rindu2......
pasal cinta jarak jauh...
muntah sebesen and loya2 lak korang baca nanti...
keh2....
so kita balance kan ek....
huhuhu....
nantila rai update pasal life rai..
lagipun sekarang rai tengah mengira hari anniversary kitorg.... hehe
ada la sket2 perancangan....
bila?
rahsiaaaaaaaaaaaa....
kena tunggu ar bila2 rai tetibe update.hahaha


oklah jom kita wat agar2 2 colour...
PINKKKKK tu harus ada... keh2...
so senang je k resepi rai nak bagi kali nie....
leh dapat banyak tau...


Bahan2 membuat lapisan sirap selaseh:



1 paket agar2 tali (25gm)



1 1/2 cawan gula pasir (boleh kurangkan kalau tak suka manis)




6 titik pati sirap rose




3 sudu besar biji selaseh



1250 ml air



sedikit daun pandan



Cara2 membuat lapisan sirap selaseh:


1. Basuh bersih2 biji selaseh dan toskan... Kemudian rendam dengan sedikit air biasa(jangan guna air panas) selama 2 jam sehingga ianya kembang. Bila sudah kembang, toskan sekali lagi dan ketepikan.



2. Cuci agar2. Kemudian didihkan agar2 bersama air di atas dapur.



3. masukkan daun pandan dan kacau hingga semua agar2 larut.




4. Bila semua agar2 dah larut.... baru lah masukkan gula... (jangan masuk gula selagi agar2 belum larut kerana ia akan mengakibatkan agar2 anda susah untuk larut)



5. Masukkan pati sirap... Kacau rata dan kemudian boleh la ditapis untuk mendapatkan tekstur agar2 yang halus dan tidak berketul2. setelah ditapis,masukkan pula selaseh tadi.




6. Masukkan ke dalam acuan kegemaran anda.


sementara nak tunggu lapisan sirap selaseh sejuk... boleh la kita membuat lapisan merah jambu pula....


Bahan2 membuat lapisan sirap bandung:




1 paket agar2 tali (25 gm)


1 1/2 cawan gula pasir


6 titik pati sirap rose


1000 ml air


500 ml susu cair/susu segar



sedikit daun pandan



Cara2 membuat lapisan sirap bandung:




1. Cuci agar2. Kemudian didihkan agar2 bersama air di atas dapur.



2. masukkan daun pandan dan kacau hingga semua agar2 larut.




3. Bila semua agar2 dah larut.... baru lah masukkan gula... (jangan masuk gula selagi agar2 belum larut kerana ia akan mengakibatkan agar2 anda susah untuk larut)



4. Masukkan pati sirap...





5. Kemudian akhir sekali masukkan susu dan kacau rata... tapis untuk mendapatkan tekstur yang lebih halus dan tidak berketul2..



6. cucuk sikit2 dulu seluruh permukaan agar2 sirap selaseh dengan garfu... (supaya kedua2 lapisan akan melekat cantik)



7. Tuangkan lapisan sirap bandung tadi ke atas lapisan sirap selaseh. Biarkan pada suhu bilik. Kemudan boleh la dimasukkan ke dalam peti sejuk untuk rasa yang lebih sedap...



Pandang sekali macam tembikai lak..... hehehe..




Ini bukan anak2 sotong Paul.haha




Makan sejuk2...




cantik tak??




Nie lepas potong lak...




Jom makan~~



Selamat mencuba yer....




salam sayang,raihanna.


P/s: student2 kat sini dah beransur2 pulang ke malaysia... rasa sunyi la plak kat sini ='(
takut pun ada gak tinggal sorang2 nanti. ada juga la student yang tak balik tapi rai tak rapat... isk2... huwaaaaaaa.. pose kat sini then kena masak sendiri untuk berbuka la nampaknya...... huwaaaaaaa..


2 budak2 comel:

♥♥ eija ♥♥ said...

akak memang nampak kasih sayang tuuu hehe

~ceRRy beRRy~ said...

bestnyeee rai!

mmg sesuai sgt2 buat bulan puasa :)