KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Dulu dan kini.. Anda juga boleh melakukannya!

Pages

Boleh RAI bantu anda?

Nama:
Email :
Nama panggilan:
Tempat Tinggal/Lokasi:
Umur:
Pekerjaan:
Adakah anda seorang yang serius? Ya
Tidak
Pernah mencuba apa2 produk untuk turunkan berat/naikkan berat/improve skin sebelum ini? Ya
Tidak
Jika Ya, nyatakan produk2 yang anda pernah gunakan
Jika ia tidak berkesan, nyatakan mengapa....
Mengapa anda mencari penyelesaian skrg? Masalah kesihatan
Mudah letih, mengantuk dan tidak bermaya
Sakit lutut tumit
Tiada keyakinan diri
Rasa ingin berubah kepada healthy active lifestyle
Lain2 sebab sila nyatakan:
Pernah menggunakan produk Herbalife? Ya
Tidak
Sudahkah anda mempunyai coach? Ya
Tidak
Sudahkah anda menjadi Ahli Herbalife? Ya
Tidak
Ketinggian:
Berat Terkini:
Berapa target Lost?
Berikan Rai No Phone anda:
Bagaimana anda prefer rai hubungi anda? Call dan consult
SMS sahaja
Wechat
Whatsapp
Email sahaja
Anda berminat untuk: Lost Weight
Gain Weight
Improved Health
Side Income
Improved Skin
Nota lain yang rai boleh bantu anda?

Click here to put a form like this on your site.

Saturday, July 10, 2010

Resepi Puding Karamel Tanpa Telur dan Tanpa Kukus!!!!

Puding Karamel


Sebelum nak bagi resepi kali nie.... ni picture choc banana cake yang rai dah siapkan 2 hari lepas.... order daripada seorang senior rai yang dah 6th year sempena birthday ayahnya... =) family akak tu datang moscow~ sweet kan.... bestnye dah graduate.... family datang tengok lagi saat2 bermakna tu... wah2... lagi 3 tahun la nampaknya insyallah rai leh berangan2 rasa semua tu =)

Rai hias cake nie simple je... sebab taknak buttercream tu memuakkan cake nie...


Dalam dia choc chiffon cake with choc cream + banana filling.


topping pula... choc ganache....


cake box yang cantik nie.. rai dapat dari elyn.hehe. thanx blockmate ku... =)


sape2 minat nak order...
leh click satu lagi blog rai....

http://www.sweet-vanilla-bakery.blogspot.com


+++++++++++++++++


Korang suka makan puding karamel?
Rai kurang suka...
sebab selalu kalau beli...
bau telur dia kuat sungguh..


mcm allergic juga kalau bau hanyir camtu kan...
takkan nak makan sambil tutup2 hidung kan...
hehe.
tapi tak semua macam tu...
ada juga yang pandai buat puding karamel nie tanpa bau telur pun...


dah lama juga rai cuba buat puding karamel nie...
sebab masa tengah study2 pasal resipi kat website..( erkk..study la sangat kan!!)
rai tertarik untuk mencuba satu resipi...
tajuk resepi menarik..
PUDING KARAMEL TANPA TELUR...
lepastu pe yang lagi seronok... resipi nie tak perlu nak KUKUS2 ok...
cuma masak atas dapur... then terus bubuh dalam acuan...
masuk dalam peti sejuk... hehe..mudahkan??
Rasa dia pun sedap...

untuk pengetahuan semua..rai ambil resepi nie kat www.myresipi.com
oleh kerana website tu tak boleh buka sekarang... rai pun tak tahu kenapa...
so maafla yer rai tak ingat sape empunya tuan resipi nie...
harap dihalalkan yerp.
tapi rai ada try search juga sesiapa yang pernah cuba resipi nie...
and rai jumpa satu blog yang sgt2 bagus siap dah tukarkan sukatan yang lebih tepat untuk resipi nie...
so credit kat tuan punya blog nie yer..
DAPUR DI RIYADH
nanti dah boleh buka semula myresipi.com... rai akan bagi credit kat tuan punya resipi...
rindu sangat2 ok ngan website tu...
kenapa ek sekarang dah tak available...


oklah, jom tengok bahan2 untuk membuat nya... bahan sangat mudah didapati and cara buat pun senang!


BAHAN UNTUK KARAMEL
3/4 cawan gula Pasir
3 sudu besar air


BAHAN A:

1 bungkus agar2 serbuk pastikan warna nya adalah CLEAR (7gm)


4 cawan air


130 gm gula pasir



BAHAN B:

1 tin susu cair(lebih kurang 400gm)


2 sudu besar tepung kastard


1 sudu kecil esen vanilla


(campur sebati semua bahan B dalam satu bekas)








Cara2 membuatnya:

1. Untuk membuat karamel,hanguskan gula dalam kuali... Bila dah kesemua hampir larut/berwarna emas.. tuangkan sedikit air perlahan2. (masa ni kena berhati2 sebab sangat2 mudah meruap). Tuangkan ke dalam acuan.















2. Dalam periuk didihkan bahan A.. Kecilkan api kemudian masukkan bahan B. Kacau lebih kurang 3 minit atau sehingga adunan sedikit likat dan pekat.Matikan api.











3. Tuangkan adunan tadi ke dalam acuan yang berisi karamel tadi.




4. Sejukkan sebentar dan boleh dimasukkan ke dalam peti sejuk dan bolehla potong dan dihidangkan... (sejuk2 lagi best ok)

fulamak.meleleh tu karamel dia... keh2..


yummy2...


ha... cepat2 potong...


slurrrppp.. cepat2 rasa...


Lembut.... sedap masuk mulut sejuk2.. hihi


+++++++++++++



17 budak2 comel:

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

lamenye nak jumpe balik.. pergh.. kalo i la confirm da meroyan. naseb baek tak reti buat cake sedap macm u, kalo tak confirm cake pun bentuk muke pakwe sendri. haha. anyway, thanks for the recipe, suke karamel tapi kalo buat mesti hanyir. cess!! nak cume yang ni plak. hehehe.

zety said...

sedapnye.kalau tambah buah lagi sdp:)

fatt AF549 said...

haha.ID takbleh blah ek.kalau tak kenal gak tatau laaa.
wooww simple gile resipi ni rai. nak try lah! nway, all the best in ur medical studies :)

iqafi said...

wah..rai..lagi setahun tu..tabahnye korang..:-) ika ni,2 bulan tk jumpe pun dah nagis2..

hmm..neway,thanz share recipe ni..tkde telor,tk la tinggi kolestrol sgt..hehe.

selalu ika buat letak roti gardenia n telor

BroSKL said...

wah pandai buat kek ek..erm nampak sedap la kek tuh.. bestnya kalau dapat makan ni..huhu

Latest Entri blog : Besar Punya

Anonymous said...

terima kasih share recipi ni. i allergy telor.
-Ayu

cik ira said...

salam rai..
na tya..klau agar2 serebuk tu guna agar2 biasa boleh ke x???

Raihanna said...

cik ira:

rai rasa boleh guna juga yang tu.. tapi sukatan rai tak tau..maaf yer.. sebab rai pun ikut resipi orang... hehe =) takpun awak leh cuba je dulu... mane tau jadi... =)

cik ira said...

thx rai....
xper2...ira try cari dkt suermarket plak...ari 2 cr kedai biasa2 jer..
ari ni try marbel...harap2 sedap..thx sudi share resepi :-)

"CT CoMeL" said...

salam kenalan dari akak....cumel sgt rai ni...yg best blog rai ni bnyk resepi la...sory eik akak terjah blog rai...take care...

TemanBicara said...

as salam terbaca blog n resipi ni n tgh mencuba ni tp guna agar2 biasa bukan serbuk... tgh tunggu ni nak tgh hasilnya.....tq

TemanBicara said...

wah menjadi dik resipi ni.... akak guna 10 gram agar2 kering
tq dik

Anonymous said...

salam cik rai....nk ty sket gula tuk gula hangus tu bpe gram eh???ke pkai gula kt bhn A???leh explainkn sket

nurul mustaffa said...

salam rai..
nurul dah try sebijik sebijon resepi rai ni... tp nape tang gula die tu keras ek? x melt cam ri nye pun... :( slh kacaw ke

Marsita yahya said...

Adik tomei,
akak share resepinya ya...
http://my-mintroom.blogspot.com/2012/09/puding-karamel-tanpa-telur-nyamannya.html

Puteri said...

Salam perkenalan. Baru jumpa blog Rai & seronok membacanya. Sekarang ni nak buat puding caramel lagi senang, guna vanilla flan je. Tapi vanilla flan harganya lebih mahal, sesuai untuk makan sendiri berbanding untuk dijual :)

Anonymous said...

part yg sejukkan sebentar dan masukkan dlm peti sejuk tuu.. peti sejuk biasa atau beku?