KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Tuesday, August 31, 2010

RESIPI HOMEMADE TAUFUFA dan CABARAN2 membuatnya


Oh taufufa!


Peringatan: untuk mencuba resipi ini.. sila baca entry sampai habis.


hohohohohohoho...
1st time dalam hidup rai...
buat sesuatu tak jadi2....
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee~
nak tahu?



actually rai buat taufufa.....
selalunya selama nie buat alhamdulillah jadi...
rai belajar buat taufufa ni dari auntie ina(mummy idzmi) masa rai balik bercuti dulu....
so resipi nie memang auntie yang bagi...
then masa lepas balik rumah....
rai ada cuba buat 2-3 kali...
memang menjadi ar....
mama pun siap belajar buat taufufa ni dengan rai...
pastu masa balik moscow ...rai ada cuba buat sekali...
tapi dah lama...
pun ok....
rai guna kacang soya yang auntie kirimkan...


so bulan2 pose macam nie...
rai teringin la buat kan.....
nak tau kisahnya???
rai cuba buat sampai 4 kali wokeh dalam satu hari!!!!!!
tak jadi2...
woihhh... ni bukan kingkong lagi tau...
dah jadik jurassic park tau????
perghhhhh..
rai nie jenis pantang buat benda tak jadi2 nie...
rai akan cuba juga sampai jadi..
tapi satu prinsip rai:
KALAU BUAT SOMETHING TAK JADI,
RAI TAKKAN SESEKALI SALAHKAN RESIPI.
sebab rai tau yang salah tu diri rai.
bukan salah resipi.


puas tau rai dok memikir... apa benda salah rai nie...
untuk pengetahuan semua,
rai gunakan kacang soya yang beli kat korean shop
+ tepung jagung beli kat kedai indian spices.
tapi rai tengok kacang soya tu kecil sket...
auntie ina de bagi rai kacang soya raja dlu..
kacang soya tu jenis besar plak!
tapi rai serius sayang nak gunakan...
sebab tu rai tak guna auntie bagi rai...


ok lah.. 1st time buat...
rai rasa sebab rai tak tutup bekas taufufa tu betul2...
2nd time improve bab tu...
tapi tak jadi jugak!!!! dia macam kental...tapi sebenarnya tak sangat..
kiranya tak berapa menjadi la...
eeeeeeeeeeeeeeeee....
salah kat mana lagi nie...
pening dah dok memikirkannya....
ok la.. maybe cara rai curah air soya tu tak betul.....
kali nie daku curah lagi tinggi....
ok... tak jadi jugak wokeh!!!!!!!!!!
kali nie lembik cam ubat gigi!!!!!
adoooooooooiiii adoiiiiiiiiiiii...hati rai retak seribu tau...
tapi rai takkan berputus asa..
selagi tak jadi..selagi tu ko kena buat RAI!!!
ok...kali ke-3 rai cuba lagi..
kali nie memandai tukar bekas ngan periuk nasi...
ha amek ko...
langsung tak beku!!!!!!
cam air soya je!!!
huwaaaaaa penat tau tak dok memerah soya berkali2..
then kena masak atas dapur lagi...
sumpah rasa sedih gila!!!!!!!!!
tak boleh jadi nie...
rai siap sms auntie tanya nape tak jadi...
then auntie kata maybe kena lebihkan tepung jagung.....
banyak kali rai google cari jawapan nape tak jadi tu...
dah macam buat assignment plak...


antara yang rai search..
"Tip membuat taufufa"
"Faktor taufufa tidak menjadi"
"Cara membuat taufufa yang betul"
"Teknik membuat taufufa"
ha..pasni kalau ada assignment nak buat taufufa... insyallah rai dah leh siapkan tesis sekali!
wakakakkakakakakkakaka....
siap save dalam microsoft word ok!



Kali ke-4 buat nie...
rai baca DOA QUNUT selawat banyak kali
dan bismillah berpuluh2 kali wokeh...
dalam hati siap bisik..
huwaaaaaaaaa..tolong ar jadi..taufufa....kesian wokeh kat daku nie ar......
kali nie rai nekad...
rai tak nak guna kacang soya beli kat korean shop tu..
rai nak guna kacang soya auntie bagi...
then rai siap tukar tepung jagung nya sekali...
rai guna yang rai bawa dari malaysia...
pastu rai gunakan tupperware yang tahan haba....
kiranya haba tu tak mudah meruap keluar....
then alhamdulillah....
JADI WEYHHHHHHHHHHHH~~~~~~~~
ok.rai dah lompat terkinja2...
sebab akhirnya usaha ku dari pukul 8 malam sampai 10 pagi membuahkan kejayaan.
4 kali sehari wokeh!!!
taufufa tak jadi tu daku buat mandi susu!!!!
wakakakkaaka..
hampas yang daku perah kacang soya tu...
daku dah siap buat scrub untuk mandi untuk 3 hari!!!!!!
kulit jadi licin gila then siap tenyeh kat muka..
hilang sume bintik2 hitam daku...
hahahhahahahahahhahahahahah....
nak sedapkan hati supaya tak membazir la tu....



kalau korang nak tahu..
serbuk magic untuk menjadikan taufufa nie namanya SEKKO...


rupa serbuk sekko nie


atau GDL.. glucono delta lactone..
dan kadang2 dikenali dengan nama GYPSUM powder...
atau taufufa curding powder...
ha...
SEKKO tu leh tanya kat kedai sensei.. kedai ubat cina..
cakap je kat apek tu nak beli sekko buat taufufa...
dlu rai cari satu PUCHONG tak jumpa2..
last2 masa kt KLIA auntie ina bagi rai sekilo!!!
Rai bagi 2 dengan mama....
Auntie beli dekat dengan rumah auntie kat port dickson..
keh2.. macey auntie. lebiu.


kalau nak cari nama2 lain tu..
boleh la pergi tanya kat kedai yang jual barang2 bakery..
contoh Bake with Yen... kat puchong ada satu cawangan..
takpun kat kedai BAGUS...
kat supermarket/kedai runcit memang confirm takkan jumpa!


Taufufa yang korang selalu beli kat pasar malam tu pun...
gunakan benda nie...
kalau tak... takkan jadi...
perlukan sedikit je...
kalau buh banyak2 nanti pahit...
lagipun kalau korang nak tau..
powder tu sebenarnya digunakan untuk membancuh simen patah tulang..
selain daripada itu kegunaan dia untuk finish wall/ceilings....
huhuhuhu...
takutla tu kan nak makan? hahahaha..
rai pun terkejut mula2 masa auntie ina bitahu... isk....
tapi ia tak memudaratkan dan halal...
sebab ia adalah sejenis mineral...
jangan risau..
sebab digunakan dalam kuantiti yang sgt2 sedikit..
nak baca artikel mengenainya...
click SINI


oklah... untuk yang nak membuat taufufa nie...
harap sangat berhati2 ketika nak membuatnya k....
nasihat rai... beli kacang soya+ tepung jagung yang berkualiti....
kemudian.... make sure guna bekas yang betul2 tahan haba...
macam thermos besar isi nasi/aiskrim/air baru tu ar...


oklah...
bahan2 yang diperlukan..

150gm kacang soya direndam 4 jam (jangan lebih masa nanti masam)
1000 ml air
1 sudu kecil serbuk sekko/GDL/gypsum
1 1/2 sudu besar tepung jagung
1/2 cawan air suam
sehelai daun pandan


kemudian buat air gula terpulang...
ikut suka gula merah/gula putih
didihkan 3 cawan air + 1 cawan gula...
atau ikut suka la ek manis camana....



Cara2 membuatnya:


1. Basuh kacang soya bersih2 dan rendam 4 jam..


2. Selepas 4 jam dia akan kembang camni.


3. Basuh sekali lagi dan toskan airnya.


4. Kisar kacang soya tadi bersama2 1000 ml air...



5. Tapis menggunakan penapis kain...



6. Buangkan hampas kacang soya.. nie la yang rai buat scrub badan + muka.. hahaha.
elok untuk licinkan kulit.


7. Masak air soya tadi di atas dapur. Masukkan daun pandan. Masak sehingga 20 min dan biarkan ia betul2 mendidih. Kacau selalu untuk mengelakkan hangit dan membuak.


8. Sementara itu, bancuh sekko + tepung jagung bersama air suam.



9. Masukkan bancuhan tadi ke dalam bekas.. (kalau boleh guna bekas tahan panas seperti thermos besar isi nasi/aiskrim malaysia/air batu tu..sebab haba sangat penting bagi proses nie)..rai kat sini takde benda tu..so rai guna tupperware je...


10. Bila air soya dah mendidih,tutup api.. dan angkat.



11. Kocak2 sket bancuhan dalam bekas tadi supaya ia tak mendak... Kemudian dengan segera... curahkan air soya tadi seperti nak buat teh tarik... mesti sekali lalu sahaja dan satu arah.kalau boleh curahkan kat tengah2... supaya ia sekata....



11. Buangkan buih yang terdapat pada permukaan tadi cepat2...



12. Segera tutup bekas dan biarkan selama sejam dan jangan buka2 + alihkan k.



13. lepas sejam.. bolehla buka bekas tadi.. magic. dia beku sendiri...kemudian sudu kan taufufa ke dalam bekas berisi air gula.lagi sedap dihidangkan sejuk2...


Puas hati sangat2 akhirnya jadi wokeh!!!!!...
kalau tak rai dah siap tulis kat wall facebook idzmi...
"abg.. kalau taufufa bby xjadi lagi... mmg daku akan bakar kete abg"
wakakakaka.nampak sgt stress. x pasal2 idzmi yang kena....



dah hilang kempunan kat taufufa...
ha.. tabah tak wanita ini???
wakakkakakariayamsedapdimakan.




kerana taufufa nie.. esok tu rai tidur sampai pukul 8 malam tau tak!!!!!!!
nampak sangat letih memerah soya sampai 4 kali!!!!!



nasib baik sedap. alhamdulillah~




pastu rajin plak nak buat air soya....
hehehe..
resipi rai pernah bagi..
click SINI


P/s: Tak lupa juga nak ucapkan SELAMAT HARI MERDEKA!!! ok lah..rai tengah busy bakar kuih almond london... keh2.... selamat mencuba dan jangan berputus asa ok.. gagal sekali bukan bermakna gagal selama2nya.... esok insyallah rai bagi resipi taufufa perantau rai!!! hahahaha.. bagi sesapa yang teringin sangat2 nak makan taufufa tapi kekurangan bahan... leh guna resipi tu... bahan2 senang nak dapat.. buat pun sekejap je..dapat idea secara kebetulan.... mudah dan sangat2 senang... dan insyallah pasti jadi... nantikan esok.

11 budak2 comel:

LORD ZARA 札拉 said...

Semangat dak Rai!

Kalau Zara, err, pergi pasar malam, beli yang perasa jagung ke apa ke, terus makan~

panas2 makan terbaik~

weee~

Missy Nazirah.Z said...

waaaaa...tabik spring laa kt k.rai...
saya ni mmg gilerkan taufufa..hari2 beli kt depan kolej ni 2 bekas..utk saya sorg..hihiihi.
nt bleh blajar dr k.rai laaa

Neny said...

aaa...rai...kamu ni sgt gigih la! Patut la boleh amik medic...

akak baca experience kamu pasal taufufa ni, mmg down terus nak mencuba...tapi akak respek la ngan kamu...kena ada semangat cam kamu jugak la!

Peri PiA said...

salam kenal Dr Rai

wahhh,kagum la home made tau fu faa

yum2

Suara Kalbu said...

Tahniah Rai..
Semangat kental betul
Kalau akaklah buat tak jadi2 mcm ni .. dah lama pegi beli kat pasar malam punya...kehkehkeh

~ceRRy beRRy~ said...

wahhh...
sgt bersemngat rai nk makan taufufa ek....
nsb bek menjadi gak akhirnya..

tahniah! =))

Munirah said...

caiyokkk rai!
=)

Anonymous said...

salam. nk bagi komen. pada pendapat saya sekko dan tepung jagung tu bancuh dengan air masak jer. kalau air suam atau terlalu panas, memang susah sikit nk jd..

cim said...

aku boleh pulak pkai serbuk soda bikarbonat.. =="

cim said...

weh rai.. pasai pe taufufa aku buat masam ha?

sahirah abah said...

Wahhh respect dgn usaha tu. Satu qudwah yg baik! Mantap!
*terasa bersemangat balik nk memasak*