KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Saturday, January 30, 2010

ADIK MIMI + resepi PUDING COKLAT MARBLE


Puding coklat marble...


oklah..resepi rai bagi kat bawah nanti ek.. tapi nak citer dulu pasal keletah adik rai mimi...
aduhai... manja nya dia ngan rai.. manja sangat2 k... best layan kerenah dia.. sekarang rai jadi driver kat umah.. so adik2 pergi/balik sekolah rai amek.. so tinggal mimi jela kat umah... tiap kali nak p hantar adik2.. sure dia nak ikut.. rai nak p beli barang pun dia nak juga mengekor rai.. and rai jadi CIKGU ABC dia... pening juga... bila kita nak ajar atau nak betulkan dia akan cakap..





'ala kak ton nie aiiiii... mimi tayuu la.." (ala.. kaklong nie.. mimi tahu la..)






RAI: A-apple, B-bear, C-comb, D-duck, E-egg.. ok mimi.. cepat ulang pe along cakap nie...




MIMI: A-apeeeell, B-bear, C-comb, D- duck, E- errrrr..errrrrr....errrrr...







RAI: E ape adik??





MIMI: dap2.. mi tayuuu la.... oooo...00000... dap2... (jap2.. mimi tahu la... ooooo... 000 jap2)





RAI: cepat la adik.. E ape...


MIMI: E-TEYO!!!!!!!!!!!!! (E-telur)


RAI: grrrrrr.... E-egg la...






pastu tengok tv lak:



Mimi: Kak tonn... nok tu. kodal-kodal... kodal-kodal bechaaaaa......





Rai: grrrrrrr... upe2nye dia nak cakap crocodile besar... adesssss...





haha.. bila la die nak pandai cakap nie.. pelat agy... umur pun baru nak masuk 3 tahun...






+++++++++++++++++



Nak buat puding tapi tak de idea.. so jalan2 la kat website kegemaran rai.... www.myresipi.com
so rai teruja untuk mencuba resepi puding coklat marble nie.... click sini ... credit kepada tuan punya resipi... mmg sangat sedappppp.... adik2 pun suka.. sekejap je dah licin.



Bahan2 membuatnya:



Bahan A:


1 liter air




25 gram agar2 tali




1 cawan gula..




Bahan B:



1 tin susu cair.. rai guna ideal




1 biji telur





850 ml air



2 sudu besar tepung kastard


dan

2-3 titik esen vanilla



Bahan C:


4 sudu besar koko powder/serbuk milo



Cara2 membuatnya:


1. Cuci agar² dan masak bersama air. Masak diatas api sederhana. Bila cair agar² masukkan gula. Masak lagi sampai gula cair...


2. Masukkan bahan² B dalam satu mangkuk dan kacau sebati.





3. Selepas bahan A tadi dan mendidih, kecilkan api dan masukkan Bahan B tadi. Kacau sampai mendidih. Tapi jangan mendidih terlalu lama.. nanti berketul...









4. Asingkan sebahagian dan sebahagian lagi ditambah serbuk koko...

5.Kacau sehingga larut/ sebati














6. Tuang kedalam acuan (Sila tapis supaya tekstur agar² lebih halus). Untuk mendapatkan marble, tuangkan adunan coklat dan apabila agak membeku, tuangkan adunan kuning tadi untuk mendapatkan corak yang berbeza.


P/s: lapisan kedua lupa nak amek gambar.. hehehe.


7. Lepas agar² mengeras, bolehlah masukkan dalam peti sejuk
















7 budak2 comel:

miloicekaw1119 said...

rai..

nmpk sungguh menyelerakan..

[z@ck] said...

pergh..sedap!
=)

~ceRRy beRRy~ said...

mimi yg sgt comey! ^____^

cantikla puding tuh...
terbentuk cantik jek..
susah x masa nk kuarkan dari acuan?

mAr@ZiEy said...

Auw...comey yer Mimi..Rai..tlg cubitkan pp dia utk akk ek..hehehe

Sume resepi dlm blog Rai ni buat akk terliur la..

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ said...

sgt teruja. sedap menyelerakan. huh...

..nOj.. said...

puding cantek. adik mimi pun cantek.

cik ira said...

hye rai..akhirnya berjaya resepi puding marble untuk puasa ke3 cik ira...nti nak cuba yg lain plak...thx rai sudi share...ira ambil pic rai sekeping yerletak dkt en3..xper kan??