KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Wednesday, July 6, 2011

RESIPI SAMBAL TEMPOYAK DAUN YANG KICK


salam semua....
hye222....
rai kembali!!!
Omg..
maaf sgt2... lambat reply msg2 kat email/FB...
rai busy siapkan tempahan dan ambil order macarons....
huhuhu...


and rai dah start jual kuih muih juga tau....
rai + mama yang buat.....
tapi bab2 kuih muih nie..
mama rai la master chef kat rumah..
hehehehe.....
antara kuih muih yang korang leh tempah...
kuih koci labu/pulut hitam....kuih karipap...
kuih puteri ayu... kuih keria... kuih cara manis/berlauk...
kuih lepat pisang... and mcm2 lagilah...
kalau berminat nak order...
leh la click link kat bawah nie..


http://www.faceboook.com/sweet.vanilla.bakery


ritu kak azlia from puchong tempah 40 pcs kuih karipap + 40 pcs kuih puteri ayu..
feedback dari kak azlia sgt2 memberangsangkan....
alhamdulillah.....


ritu rai berikan kat tangan mama rai semua duit tempahan kuih muih tu...
nangis mama rai sambil peluk rai masa tu....
rai lak jadik sedih....
mama rai terharu...
sebab mama kata..
at least dapat la mama tolong papa sket2 untuk belanja rumah lepas nie...
sebab adik2 pun dah besar kan....
lehla mama buat sumtin kat rumah lepas nie...
syukur2.
lepas ni rai harap sangat lepas rai balik moscow..
mama leh teruskan bisnes kecil2 an rai nie...
insyallah....


oklah ...
dah lama kan rai tak update blog rai dengan resipi...
ha....
ritu kan rai belajar buat masakan nogoghi yang paling korang kena cuba buat k!!!
sambal tempoyak daun...



feveret rai tauuu...
sedap gileee!!!..
nak2 kalau makan ngan telur dadar..
pahtu tambah lak laie ngan ikan masin....
telan air liur gelen2 la yerkkkkkk.....
kalau tak makan nie.. jangan ngaku orang nogoghi la k..
hahaha..
rai belajar buat dari mama rai la.. sape agy kan..
kih2..
mama rai kan pure org negeri...
dan ikut adat pepatih.....
papa lak orang melaka...
tapi arwah atuk + arwah wan memang asal org negeri...
mama rai reti la cakap nogoghi..
rai reti juga cakap..tapi leh ckp sket2 je...
hehe..tapi kalau balik kg tu.. faham la apa2 yg sedara rai cakapkan...
best tau. hehe...
org negeri nie masakan sume podeh2 tapi kick ....
poloh2 la makan kono minum air.....
=)
kalau kat umah nie rai rasa seminggu ada la 3 kali masak lomak cili padi tu ar...
hahahhaa...adeyh...
and wat pengetahuan semua..
memang resipi nie tak guna bawang langsung k...
kalau masak lomak cili padi pun tak payah bubuh bawang juga..
tu kalau dari belah mama rai la....
sebab mama kata...
ada juga org negeri sembilan yang masak lemak cili padi bubuh bawang..
tu x sure org negeri area mana....
tapi belah2 mama rai... tak bubuh pun....


okiesss..
dah2.. jom tengok bahan2 nak wat ....


2 genggam Pucuk ubi



10 helai Daun kunyit yg besar2 tau


kalau suka... boleh tambah pucuk kaduk, pucuk mangun dan pucuk labu...
kat KL susah nak cari pucuk2 nie...
so kalau ada... nak sedap agy..tambah agy tau....

cara nak hiris dia.. mcm buat bunga rampai tu yer....
halus2 jeeeee.

cekak banyak2 sket daun tu... ketat2 pegang dia... then hiris halus2...





oih..abanglang pun boleh buat keje nie ok....
lelaki tu...
hahahah...
senarnya kalau nak tau.. akak dia banyak curik tulang masa nie...
rai buat2 kopek petai la..
hahahahahahaha.
last2 abg lang yang habiskan sume hiris..
rai ngelat buat sket je..
kih2...



kemudian... satukan semua daun2 tadi supaya mendapat rasa yang sekata.....



500 gm udang


tempoyak secukupnya.. jangan bubuh banyak2 sangat..
kang masam bonar den tatau yo...
cara membuat tempoyak...
ambil isi durian yang mcm tak bape elok rasanya(yg masam2 ke..tawar2 ke..)
bubuh garam + gula sket....
then peram dalam bekas letak kat luar je dalam 3 hari... jangan letak dlm peti ais untuk peram..
nnti tak masam...
tapi kalau takde.... just beli kat pasar je k..
kih2...



Petai


santan pekat
(2 biji kelapa..perah.. elakkan guna santan kotak.. rasa dia tak sama)



*6 batang serai


*RM 1 Cili api (ikut kepedasan korang)

*Kunyit sebesar ibu jari(cari yang tua sket)..


semua bahan2 bertanda* kisar sehingga hancur..




ok....
da sampai cara2 membuatnya:



1. Satukan bahan2 kisar dengan tempoyak dalam kuali... (masa nie jangan bukak api dulu)


2. Masukkan santan.....



3. Kacau sebati.... then baru bukak api.... api sederhana je.. kena selalu kacau2..
jangan tinggalkan je... nanti hangit dan membuak.,..


4. Tunggu sampai dia pekat macam kat dalam gambar nie.... baru lah masukkan udang, petai dan rasa garam secukup rasa... kalau rasa masam tempoyak tu tajam.... balance kan dengan letak gula...



5. kacau lagi hingga pekat dan likat sehingga terbit minyak...
agak2 tau.. jangan sampai terlalu pekat....


6. Kemudian masukkan semua jenis daun tadi.....




7. Kacau sehingga daun nampak layu dan sebati dengan kuah tadi
(lebih kurang 5-7 minit).... rasa garam dulu...

alter mane2 yang patut....
dah siap pun!


senang je kan???
cuma bab2 hiris2 daun tu je la leceh...
then masak senang je...
tak yahg tumis2 dengan minyak pun...
gaul saje!!!



bolehla dihidangkan panas2....


nak sedap lagi...
makan dengan ikan masin + telur dadar....
memang confirm makan tak berhenti...
hik2....












selamat mencuba!!!!!

14 budak2 comel:

Pn.Ibu@Martina said...

Rai, mmg tak pakai pape bawang ke?

Abib said...

Sedapnya!!! Mak akak selalu guna ikan bilis jer bg menggantikan udang...:))

Raihanna said...

Pn ibu @ Martina: ha a kak.. xyah guna bawang langsung

Raihanna said...

Kak Abib:
ooo boleh juga kak kalau ganti ikan bilis....atau pun ganti udang kering

nanazack said...

haiii...selama ni silent reader je...tp dh tgk lauk nie, mmg dh xleh duduk diam la...hihihi..

sdp wooo lauk nie, kalo akak pgl lauk ni 'taik lembu'...hahaha tp ms mkn jgn la byg kan ye...ni yg teringin nk mkn nie, tp kat sabah ni mana la nak cri durian...huhuhu...

moon said...

RAI! aku suka!makcik aku selalu buat.. sbb aku pon org negeri..aku memang minat gila tempoyak!aish! terliur tgk ni..;)

ibu chicamie said...

uiii dapnye....tp kalo mcm akak x mkn pucuk ubi.,ganti dgn pucuk paku pon bleh kot eh.? mst cube ni ;-D

tasyanadia said...

kuih muih tu yg frozen ker??
de kueh kacang @ keh kasturi?

Mun said...

raiii..kite nk duduk rumah rai. confirm seminggu naik 10kg. hehehe

nabilazhar said...

hye sis...nak tanya nape cupcake bile bakar permukaan atas cupcake merekah???sebab oven terlalu panas ke ape ek?? :)

DedOllY said...

rai..1st time tgk menu mcm ni. masak dgn cara gini. err..bila tgk pic yg rai letak bnyk2 tu..terus tergoda dan teringin sgt nk rasa. hihi. mmg confirm sedap giler ni.

Cik Eyqa said...

Rai!!!! feberet eyqa!!! sodap nyer eahh... terliur den nengok nyer..

Khairatul Afina said...
This comment has been removed by the author.
Khairatul Afina said...

salam, mohon pinjam resepi dan gmbr utk dipost di amanatcinta.blogspot.my yaa.. utk tujuan assignment . :')