KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Monday, March 9, 2015

My Pregnancy Journey



Malam ni mood menaip tetiba datang....
Rasa banyak yang nak diluahkan dlm diari kesayangan ku ini.....
Hehehe..



At Dr Elyn + Dr. Shafiq wedding...
#25weekspregnant
(Taktik menyorok di sebalik sesuatu di dalam gambar untuk nampak kurus
adalah normal bagi seorang perempuan)
HAHAHAHAHA

Sebenarnya entry ini adalah sambungan daripada
 "Kehidupanku kini dan cara mengira tarikh subur"
CLICK SINI



Entry sebelum ni rai ada ceritakan pasal "planning"
then apa jadi lepas tu....
Frust sebab bila lambat dtg period...
Rai check UPT (Urine Pregnancy Test) mesti negative...
Lepastu dah malas dah nak check huhuhu....
Terus rai sign up gym dekat MR. ACT GYM kat Nilai...
hahahahaha....

Kemain beria2 lah daku ber workout... 
80% nutrition, 20% exercise ok...
Memang takde short cut untuk lose weight dan shaping wokeh.
Kalau nak shaping, memang kena buat workout...
Squat tu semua....






Gym ni daku suka sebab apa....
Sebab dia asingkan lelaki dan perempuan....
Lelaki kat tingkat bawah...
Perempuan kat tingkat atas...
Tangga tu perempuan je boleh guna naik atas...
So lantak koranglah nak berworkout lintang pukang camana pun...
Nak terbalik2 pegang dumbell terhuyung hayang pun takdak sape kesahhh
HAHAHAHAA.....
Sebab perempuan je semua..
Kalau pergi siang2 selalu takde orang pun...
Nak mandi lepas workout pun selesa....






See tak ada orang pun kan..
kekeh...bergumbiralah daku mengayuh basikal
Bajet macam rocket man Azizul Hasni Awang
sampai sakit kaki..
Pastu balik dari gym...
Esok pagi bangun tu rasa cam lepas ber WWF satu badan...
Jalan pun kengkang2 cam penguin balik kutub...
HAHAHAHA
Serius..
Tapi best, badan rasa ringan semua....
Rai pergi gym 3 kali seminggu.
Selang2 hari.


Ok dalam masa tu jugak sebenarnya 
Rai dah sambung study master dkt UKM sebenarnya.
Class dah start...
Selama ni kami menyewa di Pajam hampir setahun...
Jadi rasa macam ok2 lah konon2 nak berulang...
Sebab dkt Moscow dulu sebenarnya tiap2 hari kitorang kena travel...
Sebab setiap minggu hospital berbeza ikut cycle.
Lagi teruk dengan cuaca cecah -28celsius kdg2...
Memang sebijik jadi AYAM KEJUNG 
Yang diletakkan di bahagian freezer.....
Jalan kaki,naik bas,trun bas, naik pulak metro(train bawah tanah)..
Baju berlapis mcm tebal kulit beruang polar....


Jadi rai buat kesimpulan ok lah kot kalau berulang....
Cuba bygkan...
Rai berulang dari KTM Batang Benar(berdekatan NILAI)
ke Monorail Chowkit
Setiap hari okeh....
Perjalanan 2 jam pergi 2 jam balik...
so kalau class pkul 8 pagi..
Pukul 5.30 den dah tercongok kat stesen Btg Benar.
Then sampai KL central tukar monorail sampai Chow Kit...
Memang penat.. tapi daku redhakan je.
Berapa kali cm burung belatuk tersengguk2 jgn cakap lah.
hahahaha...
Den tak kisah....

Gelap lagi dah keluar setiap hari...



Sampailah satu hari tu......
Masa on da way balik....
Daku sorang2 je masa tu..
nak masuk monorail dari Chow Kit...
Boleh pulak terjeluwek macam loya sangat2 sebab bau ramai org dlm monorail tu..
Bau tu mcm menyengat hidung sampai daku sanggup cpt2 keluar 
Nak naik next monorail je....
Bau tu melekat kat hidung....
Masa tu tak pelik sgt sebab Rai memang sensitif dgn apa2 bau....
(bajet macam badan wangi sangat je hahaha)
Padahal kalau dah ramai2 tu confirm lah ketiak beryogurt bagai.
hahahahaha....


Tapi hari keesokkannya sampai la satu minggu tu..
Rai memang rasa sejuk2 kepala, loya
sebab bau org yg bercampur2 dlm monorail...
Setiap hari bawak minyak cap kapak...
Sapu dkt kepala....
Macam dah rasa pelik....
Tak cakap lagi dengan husband....
Sebab Rai tak nak kecewa lagi...


Tapi sebab tak tahan apasal asyik loya je...
Rai beli UPT senyap2 masa beli brg kt Giant..
Singgah Guardian...
Bila dah beli baru ckp kt husband...
Tapi masa tu rai just cakap.. haha saje test suka2...
Husband Rai cam pelik...
Bila masa paling sesuai korang nak check UPT?
Awal pagi... ambil kencing yang pertama tu....dan test...
letak setitik dua je air kencing....
Sebab kehadiran hormon HCG yg menentukan positive/negative..
Human Chorionic Gonadotropin (hCG
is a hormone produced by the syncytiotrophoblast, 
a portion of the placenta following implantation.
Ok den pun test jelahhhh tanpa sebarang expectation....
Pastu tengok cam nak tak nak je...isk2...
Oklah ada satu line.....
Sebab rasa perasan yg sama masa sebelum2 ni...



Tapi...


Subhanallah 
huwaaaaa
kenapa ada line kedua timbul pulak nie????
T_T
Serius Rai terkejut sgt2 sampai tgn terketar....
Tak tahu apa perasaan masa tu.....
Sebab Rai sebak, gembira bercampur2 risau...
Sebab fikir tengah sambung belajar...
Macam2 Rai fikir....



Lama rai termenung....
Rai tunjuk dekat husband....


"Abang.... Ada 2 line ni T_T"


10 September 2014
Husband pun terkejut....
Ya Allah... 
dia gembira sangat2, mcm bergenang air mata
sambil peluk Rai...


"Betul ke ni .....Alhamdulillah2... Allah berikan rezeki ni"


"Tapi camana dengan study nanti?"


"Hurm jangan cakap camtu.. 
Insyallah Allah tahu apa yang terbaik untuk kita...
dan ini Allah tentu berikan kita rezeki pada masa yang sesuai bagiNYA....
Percayalah setiap anak telah tertulis rezeki untuknya...."


Alhamdulillah =')


Tapi rai mcm percaya tak percayalah....
Siap beli lagi 4 UPT okehhhh
 then beli sekali yg satu brand mahal digital tu....
Hampir RM40 juga brand tu...
Kakak cashier tu mesti pandang daku pelik...
Nak beli pun segan okehhh.... Sengih2 daku.. kah2.
hahaha... Yerlaaa dia tgk daku cam tak puas hati je...
Isk2 daku 28 tahun la -.-
tapi hampeh rasanya daku tak pandai pakai kot...
Yang brand digital tu....
dia tunjuk ERROR...
terbang RM40 den...
Boleh beli Dominos pizza 1 set ok...Sob2.
hahahaha...baru nak tgk berapa weeks kan...
cis...
Baik lagi brand yang RM6-RM8 je....
Lagi jelas,nyata dan terangggg...
Ok test lah lagi.....


Ok... Confirm semua Positive...
Tak sanggup nak letak empat2 gambar UPT tu...
Muntah lak korg..
(Ala tgk gambar je, bukan kena pegangkan)
hahahahaha....
Husband Rai dah geleng2 kepala dah...
Sebab isteri dia cam percaya tak percaya...
huhuhuhu....


Ok... so apa next....
Rai tak pergi check dengan doc...
Sebab husband Rai kata kalau pergi pun...
Just check semula UPT then akan kirakan berapa weeks dah kita pregnant..
Rai ikut cakap husband sebab dia dah pernah buat posting O&G
di Hospital Seremban....
And apa2 pun..
Lepas 2 bulan atau 8 minggu baru boleh bukak buku pregnancy..
So Rai kira sendiri...
Ikutkan Rai masa tu baru 4minggu...



Ya ampun teringat satu benda!!!!!
 rupanya masa daku beria2 pergi GYM tu dah pregnant ok!!
Ya Allah punyalah risau..
Sebab yerlah daku buat mcm2 kot aktiviti berat2..
Treadmill, cycling,, angkat mcm2...
isk2....
Serba salah tol masa tu..
Sorry baby....Mummy tak tahu.... 
Risau teramat2...



Camana nak kira...
Kita kena tahu bila period hari pertama, last period kita?
What was the "FIRST DAY" of your last period?


Perasan tak doc selalu akan tanya.. Bila last period...
Sebenarnya kita kena jawab yang HARI PERTAMA kita last period tu..
BUKAN HARI TERAKHIR kita last period.
Contoh kita hari pertama period yang lepas 10 Ogos...
hari akhir period 18 Ogos misal kata...
yang kena jawab adalah 10 Ogos tu...
Bukan 18 Ogos..
Penting ni yaa...
Sebab ramai yang tersilap..
Bila salah bagi tarikh, estimate due date (EDD) akan jadi lewat pulak...
so nanti mesti bersalin lebih awal dari EDD...
tu yang selalu tak dapat jangka..
Tapi apapun dgn ultrasound boleh estimate due date
ikut saiz dan measurement yg lain....
Kalau nak senang... just masukkan je dalam Pregnancy calculator...
Boleh CLICK SINI



Lepas Rai kira2 dah lebih kurang 6minggu mcmtu....
tak sabar den nak tunggu sampai 8minggu hahahaha
Terus la pergi Az-Zahrah, Bangi nak buat scan tgk kan....


Masa ni 6 minggu...
Memang akan nampak kantung sahaja...
Baby masih kecil lagi..
Lebih kurang 12mm
Saiz estimate masa 6 minggu hanyalah
seperti sebutir beras....
hik2 sama EDD yang doc berikan dgn yang Rai kira...
17 May 2015 Insyallah....


Husband dah risau Rai berulang pergi kelas tu kan...
Yerlah awal2 pregnancy kalau boleh jangan byk sgt berjalan...
dgn buat kerja berat...
nak2 dalam monorail selalu mcm sardin bertolak2...


Last2 rai decide...
ambil hostel UKM...
Plaza Rah Condo dekat Kg baru...
15 minit je berjalan kaki ke UKM KL....




Rent sangat2 ok...
Sewa sini dalam rm2200 total sebenarnya...
3 bilik... 6 org satu rumah....
Tapi dengan UKM kami bayar lebih kurang RM210/seorang sahaja setiap bulan....
dah masuk bil air api semua....
Ok sangat kan... dan dekat nak pergi class...
So hidup membujang la dkt sini....
Weekend baru balik jumpa husband...
atau kalau jadual pack,
Husband akan dtg KL jumpa Rai....
Tipulah tak perit....
Nak2 awal pregnancy kan....
Malam2 mesti cembeng je... 
Nak nangis... huhu....
Tapi sebab fikir study dan memudahkan....
Rai rasa better duduk sini.....



Kat celahan tingkap tu la....
selalu daku sampai terlelap sebab rindukan husband setiap hari....
kekekeh...
sedih ok....




Kadang2 datinglah masa weekend kan....
Husband melayan mak buyung nya selera.. hahaha



Ok lepastu...
Rai tunggu sampai 8 minggu...
Pergilah 2 buah Klinik Kesihatan ******
Sebab fikir nak bukak buku merah....
Ok malas nak cerita apa2 yg terjadi di situ.....
Yang buatkan daku terus cancel nak buat check up....
Jadi Rai terus mencari tempat yg sesuai untuk
membuat Monthly Antenatal Check Up...



Search sana sini...
Then Rai decide nak cuba buat dekat
POLIKLINIK KESIHATAN UKM BANGI....
(swasta)
Di antara Bangi Getaway dan Petronas...
Alamat:
7-G, Jalan 15/1B Seksyen 15,
Bandar Baru Bangi



Nama je macamtu.
Tapi tak semestinya hanya student,warga dan staff UKM je boleh pergi...
Semua orang pun boleh dapatkan rawatan dekat situ....
Student UKM kalau pregnancy check up pun kena bayar sama mcm org lain...
Kalau demam dan sebagainya baru UKM tanggung RM30...
Jadi rate untuk antenatal check up semua sama....
Sebulan buat sekali je check up...
So Rai akan cari masa takde class satu hari tu dan pergi...
Setakat ni Alhamdulillah tak pernah ponteng kelas lagi untuk buat check up...





Hurmm apa yang Rai suka kat sini.....
Doc dia sorang shj dan perempuan...
Doc O&G ni nama dia DR Fadzilah Abdul Jalil..
Ya Allah walaupun dia buat checkup sorang2
Beliau sangat motherly,penyabar,professional...
Kalau nak mengadu apa pun dia layankan je....
Tanyalah apa2 soalan pun...
Air muka dia tetap ceria dan tersenyum...
Bila scan pun memang pro...
Rai memang suka and selesa sangat2 dgn Dr. Fadzilah...
Terlalu baik!



Lepastu biasalah kan anak first ni...
Excited semacam...
Setiap kali nak check up..setiap tu la nak scan..
haha...teruja nak tahu apa dlm badan ni...
kekekeh....
Jadi Dr. Fadzilah tu setiap kali scan...
Dia akan terangkan bersungguh2...
Setiap dalam tu dia explain kat kita...
Tunggu turn pun tak lama...
Kalau pergi pkul 11 ke...
atau lepas Pukul 2 Petang serious tak ramai pun...
Dalam 3-4orang camtu... then dah turn kita...
Tu rai suka....
Sebab tak perlu tunggu lama2....
dan harga sangat2 lah reasonable...
Rai pernah dtg ke sebuah klinik swasta kena sampai RM250 sekali check up pregnancy!
Tapi buat di Poliklinik UKM ni..
check darah,siap urine test setiap kali dtg dgn supplement lagi...
consultation lagi, minum air gula...
Lebih kurang RM70-RM100 sahaja...
Memang berbaloi dgn masa tunggu dengan doc best lagi....


Antenatal check up boleh buat kat sini
ISNIN-KHAMIS (8pg-6ptg)
JUMAAT (sampai 3 ptg)
SABTU AHAD (tak buka untuk antenatal check up)
tapi kalau lain2 kes boleh sebab 24 jam setiap hari...
No telefon: 03-89266331
Untuk appointment


Masa ni baby dah 12 minggu
Panjang dah dalam 5.05cm..
tu kepala dia ke bawah... kaki ke atas....
Lebih kurang saiz sebiji buah Plum
Kira cam dah habis first trimester.....
Barulah berani sket nak announce masa nie...




Masa ni pulak scan dah 16minggu..
Saiz dia dah lebih kurang macam sebiji Avocado...
Kalau ikut atas ni nampak tak 2 mata dia, kepala dan badan...
Betul2 tengah pandang arah kita....
Masa tu siap melambai tangan haha..
hik2 cinonet je...
Tapi masa ni daku risau...
Doc kata Uri tu dekat bawah sangat..
Tutup serviks...
Takutlah kan kalau placenta previa ke....
Tapi baru 16 minggu...
Tengok lagi camana next progress dia....
Maybe banyak berjalan juga....
Pergi kelas, balik kelas kan...





Pastu setiap kali check up mesti buat scan punyalah...hahaha
Doc pun happy je gelak2 terangkan kat kita....
and siap printkan bagi dkt kita....



Ha ni 20minggu....masa ni first time baby reveal gender....
Tengok lah tu noty tau.....
Nampak tak gambar ni
Baby tunjuk sign "good"
tu ibu jari dia... kt celah peha...
Bertuahnya anak..hahahaha...
Doc gelak sangat2 masa ni.....



 Kelakar sgt....
Ni bukan facebook baby.. nak LIKE LIKE
hahahhaha.....
Memang best Doc Fadzilah sporting....
dan masa ni Rai lega sebab Uri dia dah naik ke atas.....
Alhamdulillah....



sampai lahhhhhh



Masuk 6bulan.....
Kami request nak buat 4D scan.. boleh lihat lebih jelas dan details...
Tapi sayangnya masa tu Doc kata tak berapa sesuai..
Sebab baby masih kecil dan mcm tak chubby kan..
kekeh...
Kadang2 dia jauh sangat so tak nampak muka jelas....
Doc tak charge pun kitorg masa tu... walaupun dah set nak buat 4D..
Baguskan..kiranya Doc cuma buat bila sesuai.. bukan sebab duit semata2...
Doc kata cuba lagi masa 7 atau 8 bulan....
So...
Masa baby dah 7 bulan kami datang dan doc kata nak try tak tgk 4D...
Kitorang pun masa tu pulak mcm tak prepare withdraw duit....
Sebab kalau ikutkan 4D dalam RM200 siap video dan CD...
Dahla masa tu ada buat urine test siap dengan inject Tetanus Toxoid Vaccine
Ni vaccine untuk prevent Kancing Gigi
Yang boleh membahayakan ibu mengandung dan juga bayi.
Kitorg anggarkan dah dlm rm300 lah kot total kali ni....
Tu yang ada dlm wallet....
huhuhu...
Tapi takpela kalau lebih nnti pandai2 lah ckp nak p withdraw duit kejap ke
So buat jelah...
Alhamdulillah kali ni baby tnjuk muka details..
Siap senyum lagi....
Alahai cair...
hik2....



Gambar tengah kanan tu gender dia....
Hik2 cuba teka...
Actually Doc dah 3 kali scan cakap gender yang sama...
Walaupun rai excited...
Tapi banyak prepare semua warna putih2 dulu...
Boy ke Girl janji  sihatkan....
Insyallah....
Ameen...
Kaki aktif sangat menendang....
Patutlah senget2 perut mummy....


Ok.. Rai bagi hintla sket...
hahahaha....
Macamana sebenarnya nak tengok gender baby melalui scan....





Nie rai ambil dari google...
Gambar atas Jantina Lelaki...
Gambar bawah Jantina Perempuan...
Sebenarnya ni gambar celah kangkang....
Bahasa yang lebih sopan...
Antara kedua peha mcm duduk terbuka gitu..
Rai terangkan dalam bahasa yang lebih mudah la...


Perempuan
1.Ada 3 line kita boleh nampak... Mcm mulut/bibir..
Doc kata kalau nampak 3 line tu dkt 2d scan
80% confirm girl
2."Hamburger" sign... mcm bentuk burger lah kot.. haha...



Lelaki:

1. Kadang2 confuse nampak cam perempuan gak...
 tapi ada satu yang akan bezakan dia.. iaitu...
2.Orang panggil "Tortoise sign"
hik2 cam kepala kura2 gitu wujud kat celah2 peha dia tu....
atau "pistol"




Selalu jantina lelaki lebih mudah lihat...
Jelas akan ditunjukkan pistolnyaa...
Perempuan mcm confuse sket nak2 kalau dia kepit....
Kadang2 baby sorokkan pistol dia kalau dia kepit...
Kena beberapa kali scan baru confirm....



Kadang2 dia malu nak tunjuk...
Tapi ada je kan pengalaman yang scan lain... keluar lain....
betul tak.....
Kuasa Allah swt...
Apa2 pun jantina mcm Rai ckp tadi janji sihat kan....



So apa gender Baby Rai..



Tortoise or Hamburger sign?
Ada nampak 3 line atau tak....



Jawapan dia: Tunggu lahir nanti Insyallah.....
hahaha.... teka ok...
kekekeh....




My sweetheart....



Lepas scan,dapat video dapat CD...
Dah degup2 dah kena panggil kat kaunter lepas tu..
Nak ambil Supplement + Bil kan....
haha.. confirm rm300 lebih ni ckp dlm hati...
Sekali nurse tu cakap...


"TOTAL RM140 Puan"
Erkkk salah kira kot rai cakap kat dia...


"Ni belum masuk 4D scan kan?"
Then dia cakap dah masuk dah....
arrrrr


"Dah masuk vaccine ke?"
hahahaha


"Dah.. semua dah.. kenapa Puan murah ke.."

Hahahahaha perli daku ke apa nih. kekeke.....



Serius ok sangat2...
Sebab dah masuk 4D scan 
yang setengah jam daku buat cot cet cot cet dgn doc  tu.
hahaha
 Supplement, consultation,vaccine dan juga urine test....
Huwaaa bestnyaaa.....
Dahla rasa syg sgt2 kat Dr. Fadzilah tu....



Dan Rai rasa terharu sebab setiap kali check up...
Husband mesti temankan, ada di sisi....

tak pernah sekali pun miss...
Dia pun excited nak tahu progress baby...
Terima kasih abang...



dan sepanjang Pregnancy ni...
Rai suka satu apps kat phone ni...
Boleh cuba download....



Apps Pregnancy +






Tiap2 ari remind kita dah berapa minggu....
dan berapa minggu lagi tinggal...
Sekarang Rai dah #30weeks pregnant...
Boleh baca tips...
and perubahan yang kita alami setiap hari...





Boleh jadi diary juga




Dia terangkan kat kita setiap perubahan baby setiap bulan...
dan tunjuk contoh 2d scan dan 3d scan....





dan juga perumpamaan saiz baby setiap minggu...


Bagi Rai bestla apps ni..
Dapat info and belajar banyak secara tidak langsung....
Alhamdulillah.. Terima kasih Allah...Kalau nak ckp pasal perasaan...
Memang sampai skrg macam tak percaya....
dan Kuasa Allah...
yg menjadikan kita...
dari sekecil sebutir beras....
sehinggalah terbentuk sel,tisu,organ dan lengkap tubuh...
Masyallah
Subhanallah....



Sebelum akhiri entry ini......
nahh Rai belanja picture tempahan Rai berjaya siapkan bulan lepas...
Kak Sue ni dah order 3 bulan awal sebenarnya....
kikih...
Terima kasih kak sue sebab order




Pulut kuning dan simple rainbow wedding cake....




cari punya cari serunding tak jumpa.....
Jadi rai masak kari ayam... hik2...



Ni pula kak sue order hantaran cake....


Bagi yang ada tanya Rai pasal tempahan...
Jangan kecil hati yaa sebab Rai tak dpt ambil...
Nak sangat2 sebenarnya buatkan.... tapi...
Bukan sebab apa....
Rai sebenarnya skrg dah masuk 3rd trimester...
Tak larat sangat dan mudah penat...
Tambahan skrg sudah start class...
Class Sem 2 pula sgt packed
dan Syndrome Carpal tunnel Rai semakin menjadi2 sejak pregnant...
Jadi Rai decide yang terbaik sebab takut tak sempat siapkan dengan baik.....
Insyallah kalau Rai bersedia ambil tempahan...
Rai akan beritahu kelak...
Apa2pun terima kasih sebab selalu support ^_^



Doakan Rai baby dan sihat selalu yaa...
Insyallah jumpa next entry...
Mengenai Morning Sickness, Pemakanan seimbang Ibu mengandung
dan juga mengidam....



Salam sayang,
Raihanna.



10 budak2 comel:

kehidupan sihat said...

tahniah rai :)

Raihanna said...

Alhamdulillah terima kasih kehidupan sihat :)

CIK IZ said...

take care rai.. rindu plak time kite pregnant ritu.. hihii

Anonymous said...

tahniah rai..xlama dh tu nk deliver..hope semua berjln lancar utk rai n baby..kita pon tgh pregnant jgk..edd 30/8..doakan jgk ye..

-ur old skoolmate-

and.y.ef.zack said...

Assalamualaikum kak raihana. Moga akak dan baby sihat dan dipermudahakan urusan sepanjang belajar ni. Saya ada satu soalan berkenaan penginapan di plaza rah. Setahu saya plaza rah dah tak sediakan penginapan untuk pelajar ukm. Jadi pihak plaza kira sewa macam mana memandangkan akak stay kat situ. Mohon pencerahan ye kak. Saya berhajat nak sambung belajar di ukm juga.
Terima kasih

Anonymous said...

Tahniah Rai...lama dah tak bukak blog ni skali dah eh..eh..dah balik Malaysia?dah nak ada baby dah pun...time flies...
K.Ana

Ati Masrif said...

Tahniah

Selalu dtg blog ni tgk resepi..dh blk malaysia ya rai

Sudah bersalin ke

zalikha lokman said...

Asslmualaikum kak rai...saya tertarik dgn post akk tentang kehidupan sebgai peljar master clinical nutrition di ukm...fyi..sy insyaAllah akan start buat master yg sama x lama lg..cuma sy curious nk tau jadul kelas pack atau tak..boleh akk tlg shre contoh jadual kelas dgn sy?

Пётр Ларионов said...

Рекомендую- дешевые индивидуалки Москвы
мальчики,жду вас у себя или готова приехать к вам/выезд после 12 дня

teratai atma said...

nice blog.. jom follow blog saya.. tq =)
http://terataiatma.blogspot.my/