hehe.. nama pelik lagi... hehe.... rai rasa nak try wat cake nie sebab nampak unik... cara wat pon unik.. sangat2 enjoy wat cake nie.. hehe..tapi agak mengambil masa nak membuatnya...
tadaaaaa..cake nie dapat nama dia macam tu sebab after masak.. kena terbalikkan loyang tu..supaya nenas die amek kedudukan kat atas... bukan kat bawah...
nie la gambar cake nye...
Nenas yang disusun pada permulaan di dasar loyang.. and bila diterbalikkan.. kedudukan dia da kat bahagian atas lak!! hehe...
Bahan2 untuk CARAMEL:
1 cawan brown sugar
1/2 cawan unsalted butter
hiasan atas: 1 can pineapple slices
Cara2 membuatnya:
1. Panaskan kuali.cairkan butter... then masukkan brown sugar... Kacau hingga likat.. hati2 ketika mengacau...
2. Bila da menggelegak.. masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser marjerin... susunkan nenas ikut citarasa sendiri
Bahan2 untuk membuat cake:
1 1/2 cawan tepung gandum
6 sudu besar ground almonds (kisar) -rai guna kacang tanah
3/4 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
(bahan2 di atas diayak bersama)
1 3/4 cawan gula
1 cawan butter/marjerin
4 biji telur
1 sudu kecil vanilla essence
3/4 cawan sour cream
Cara2 membuatnya:
1. Pukul gula + marjerin/butter hingga kembang... Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji... tunggu sampai meresap semua dalam adunan....then baru add telur seterusnya...
2. Masukkan vanilla essence dan sour cream..pukul hingga sebati...
3. Kemudian masukkan tepung gandum,serbuk almond,baking powder and garam yang telah di ayak tadi sedikit demi sedikit... kacau rata hingga tidak berbintil2...
4. Masukkan adunan ini ke dalam loyang yang telah diisikan caramel dan nenas tadi...
5. Bakar pada suhu 180 celsius selama 40-50 min. (bergantung juga pada jenis oven)
6. Check cake da masak ke tak dengan mencucuk lidi kat tengah2 cake.. kalau lidi diangkat kering.. maknanya cake telah pun masak... kalau basah agy.. kena la masukkan kembali ke dalam oven and bakar lagi sehingga betul2 masak....
7. Bila dah masak,sejukkan dahulu..kemudian terbalikkan loyang tersebut ngan gunakan pinggan... Taraa.. kedudukan nenas skrg da ada kat bahagian atas......
1 1/2 cawan tepung gandum
6 sudu besar ground almonds (kisar) -rai guna kacang tanah
3/4 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
(bahan2 di atas diayak bersama)
1 3/4 cawan gula
1 cawan butter/marjerin
4 biji telur
1 sudu kecil vanilla essence
3/4 cawan sour cream
Cara2 membuatnya:
1. Pukul gula + marjerin/butter hingga kembang... Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji... tunggu sampai meresap semua dalam adunan....then baru add telur seterusnya...
2. Masukkan vanilla essence dan sour cream..pukul hingga sebati...
3. Kemudian masukkan tepung gandum,serbuk almond,baking powder and garam yang telah di ayak tadi sedikit demi sedikit... kacau rata hingga tidak berbintil2...
4. Masukkan adunan ini ke dalam loyang yang telah diisikan caramel dan nenas tadi...
5. Bakar pada suhu 180 celsius selama 40-50 min. (bergantung juga pada jenis oven)
6. Check cake da masak ke tak dengan mencucuk lidi kat tengah2 cake.. kalau lidi diangkat kering.. maknanya cake telah pun masak... kalau basah agy.. kena la masukkan kembali ke dalam oven and bakar lagi sehingga betul2 masak....
7. Bila dah masak,sejukkan dahulu..kemudian terbalikkan loyang tersebut ngan gunakan pinggan... Taraa.. kedudukan nenas skrg da ada kat bahagian atas......
16 budak2 comel:
rai nampak sedap!!!!!
ko kene buatkan ntok aku nanti..haha
nk skit
hehe
uwaaaaa...
sedap bangat ni..
da la tgh lapar ni..
waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Wah!!
nampak sangat best woo!
mau skit!!
nyam nyam nyammy!
cedapnye rai..
walopun pu3 xbrapa suka nenas,
kepekatan caramel tu menaikkan selera gue..
waduh2! cedap bangat nih..
hehehe...
rai, mai sepotong!
=P
waaaaaaaaaaaaa...sdapp wooooo..pndai nyew anda
sedapnyeee.... nyum nyumm...leleh air liur dah nieee...
bilalah aku dpt merasa masakan rumah cam tu... hehehe
lapar !!
Hye!
have u heard about Boonga Art Shoes?
Would u like to make more money without even sweating?
All you have to do is promote the superb creative shoes!
more info,visit www.boongashoes.blogspot.com
uhh.. post kat sini satu.. sedapnye nampak..
Tika:
hehe..ok2 insyallah aq balik mesia nanti ko datang yer umah aq...
Krel:
nak banyak pon xpe.. haha
Suzana:
hehe.. cik adik comey lapar ke.. meh la sni...
Zara:
Leh2 zara..nanti rai bagi sikit ek...
Pu3 kirana:
Rai suke sgt2 nenas... hehe...thanxxxx.. hehe
amyemyla:
takdela amy...rai biase2 je...
Fadli:
Erk da leleh2 ke.. hehe
Monkey luffy:
hehe... insyakkah satu ri nanti.. hehe
Bad:
nanti rai post ek.. tapi kalau berkulat cmne bad?hik2
wah...1st time nmpk kek dsign cmni...nice...kliling kek 2 klo ltak jem nnas ok x hehe...
Salam ziarah
aamakkkkk beshnyeeeeee
Slm , kak rai~ . Sye dah wat daah .. SEDAP GILA . Manis die pun ok2 je , tak manis sgt .. thanks kak rai sbb share recipe ;)
Post a Comment