KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Dulu dan kini.. Anda juga boleh melakukannya!

Pages

Boleh RAI bantu anda?

Nama:
Email :
Nama panggilan:
Tempat Tinggal/Lokasi:
Umur:
Pekerjaan:
Adakah anda seorang yang serius? Ya
Tidak
Pernah mencuba apa2 produk untuk turunkan berat/naikkan berat/improve skin sebelum ini? Ya
Tidak
Jika Ya, nyatakan produk2 yang anda pernah gunakan
Jika ia tidak berkesan, nyatakan mengapa....
Mengapa anda mencari penyelesaian skrg? Masalah kesihatan
Mudah letih, mengantuk dan tidak bermaya
Sakit lutut tumit
Tiada keyakinan diri
Rasa ingin berubah kepada healthy active lifestyle
Lain2 sebab sila nyatakan:
Pernah menggunakan produk Herbalife? Ya
Tidak
Sudahkah anda mempunyai coach? Ya
Tidak
Sudahkah anda menjadi Ahli Herbalife? Ya
Tidak
Ketinggian:
Berat Terkini:
Berapa target Lost?
Berikan Rai No Phone anda:
Bagaimana anda prefer rai hubungi anda? Call dan consult
SMS sahaja
Wechat
Whatsapp
Email sahaja
Anda berminat untuk: Lost Weight
Gain Weight
Improved Health
Side Income
Improved Skin
Nota lain yang rai boleh bantu anda?

Click here to put a form like this on your site.

Friday, October 21, 2011

Resipi Maggi Goreng Special Cik Rai.

Maggi Goreng Special


salam..
hye2.....
sebenarnya rai nak update blog...
tapi hurmmm...
busy gila 5th year nie...
class kat hospital semua jauh2..
now rai tengah cycle Infectious Disease kat Pechatniki..
jauh gila okeyhhh...
bangun kol 6 pagi..
then kena kuar rumah pkul 7...
2 jam perjalanan gak la baru sampai hospital tuh..
naik bas.... turun bas..
naik metro tukar sampai 2 line..
pastu naik bas lagi setengah jam..
then jalan lagi..
balik dah letih sangat2..
lembik daku mcmnih kalau tiap2 hari..
tapi sok last cycle ID..
wewoooooooo..
tak sabar okehhh nak habiskan penderitaan nie...
ritu dapat cikgu yang cakap tak henti2 tau tak..
ya allah... rai asyik tidur je...
macam posisi dah daku terlelap...
siap dengkur2..
Dengkur itu comel okehh... (statement sedapkan ati sendiri)
=P
haha...
sebab rai dari baby dulu ada lelah la...
sampai ke besar tak leh hilang...
nak wat cane...
siyess...
then...
rai masa sek rendah dlu ada satu penyakit..
sinus yang agak teruk...
berkali2 jumpa specialist ENT kat The Straits Hospital Melaka..
cuci berbelas kali sampai rasa hidung nak hancur...
kesian papa masa tu..
kos rawatan sangat2 tinggi....
='(


yerla kena bius sakit okeh.
tapi masa dia cuci tu kita sedar..
kita siap kena tadah bekas yang dia cuci saluran hidung kita tu...
sakit sangat...
dia guna besi tajam2 cucuk dalam lubang idung tu nak bius.. bayangkan lah..bukan 1-2 besi..
sampai 3-4..
mama n papa tgk dulu pun rasa sedih dan ngeri.
so sampai skrg dia memang takkan hilang...
berbunyi kat bahagian saluran pernafasan tu bila tidur.
sampai skrg...
kalau pagi2... rai akan selsema...
tapi tak seteruk dulu..


sorry cikgu..saya kesiankan cikgu senarnya..
tapi saya siyesly tak tahannnnn
mengantok tatau nak cakap camana...
bertambah2 lagi kitorang kat sini dah nak masuk winter...
sejuk sangat dah...
tapi...
even penat.
masak memasak tak pernah lupa..
keh2...
lagi rai stress lagi rai masak....
haha....


ok... rini rai nak bagi resipi simple je...
maggi goreng.
haha...
mesti ramai ckp..
e'eleh rai..
maggi goreng pun nak bg resipi,orang ramai tau buatlahh..
sob2...
nakmo la ckp cmtu.. majok kang.
keh2..
rai cuma nak menambahkan koleksi resipi yang ada kat blog rai nie..
sebenarnya banyak agy resipi2 yang pending..
nanti bila rai free or rai dapat hidayah rajin..
nanti rai update k.. hehe


ok..
sebenarnya kan..
rai nie jenis tak reti nak bajet portion masak..
serius!
kalau rai bajet nak masak untuk 2 orang..
rai akan masak portion macam 10 org nak makan...
isk2..
mane rai tau..
bila dah potong2 bahan2.. pesal entah sume jadik membukit2...
adoiiii...
sebab tu la sy semakin SIHAT skrg...
-.-
maybe sebab.. rai kan suka sangat masak guna satu periuk nie..
periuk tu besar la jugak..
so bila tumis tu kalau nampak sket sgt kat dasar periuk tu..
rasa cm tak cukup..
bila masak guna frying pan atau kuali kecik tak best lah..
susah nak kacau..
kalau periuk besar tu sonang kojo den..
terbalik lintang pukang kacau cane pun..
tetap dalam periuk tu jugak.. tak terbang2 keluar..
hahaha....
hahahaha..
maybe tu kot faktor terlebih masak (alasan jela ko rai)



dah2...
melalut je..
rai kalau masak maggi/bihun/mee goreng..
bahan2 yang rai rasa WAJIB ada untuk menaikkan aroma dia...
wajib ada udang kering,daun sup,daun bawang, kerang,daging,ayam ngan udang basah...
kalau boleh jangan skip satu pun bahan2 yg rai sebutkan ni k...
tapi insyallah sedap maggi goreng nie
kalau nak tau sedap ke tak..
korang kena la cuba sendiri keh...
=)
bawah nie jom kita tengok bahan2 nak masak maggi goreng nih..


360 gm Maggi
(rendam maggi dengan air panas. kejap je.. then toskan jangan bagi kembang sangat tau..kalau terlalu kembang nanti masa goreng hancur lembik2.



*1 biji bawang besar
*6 ulas bawang putih
*segenggam udang kering (kisar semua bahan2 bertanda *)
10 tangkai cili kering(rendam dgn air panas dan kisar)
tauhu
sedikit taugeh dan sawi

udang,kerang,sotong,dada ayam dan daging yang dipotong nipis


kicap manis,sos cili dan sos tiram secukupnya


daun sup dan daun bawang

untuk hiasan: bawang goreng
cili merah

daun sup dan daun bawang

telur mata
tomato
timun

limau kasturi/nipis



Cara2 membuatnya:


1. Tumis bawang dan bahan kisar tadi sehingga naik bau


2. Bila dah naik bau, masukkan cili kering yang dikisar.


3. Bila dah terbit minyak masukkan sos tiram dan kicap..letak agak2..kalau leh jangan letak garam dulu k.. sebab sos tiram dan kicap nanti dah masin...


4. Masukkan pula daun sup dan daun bawang


5. Kacau rata



6. Masukkan sotong,udang,kerang,isi ayam dan daging



7. Kacau sehingga ayam dan daging nampak kecut..



8. Masukkan tauhu



9. Masukkan Maggi



10. Jangan lupa masukkan taugeh dan sawi..


11. kacau semua sehingga mesra rakyat.hahaha.



12. Kalau colour tak cukup cantik... masukkan sos cili dan kicap lagi..then gaul2... rasa garam...
nak sedap masukkan sket ajinomoto.. tapi kalau nak jaga kesihatan.. xyah letak k.
ok..siap dah untuk dihidangkan...












selamat mencuba..




alhamdulillah... hidup rai semakin tenang dan ceria sekarang...
hidup mesti diteruskan, betul?


Doakan rai....


take care..
salam sayang,
Raihanna Kamarudin.

19 budak2 comel:

tripleH said...

ingtkan da xna menulis..hehe..walaupun megi goreng tetap na tgk jugak resepi..ade gamba2 tu yg syok tu..gudluck rai!be happy=)

Nur Syalillah Kamrudin said...

maggi goreng yg sgt menyelerakan..gulp3 :)

sarah mohamad said...

telan air liur tnegok maggi rai ni heheh marvelessss *dah tau walaupun tak try* heheh

amiey lee said...

wahh megi goreng pun rasa mcm marvelouss sgt heeee

tq rai

cikpia said...

argh, teringin!!!!

Priya Mahalakshmi said...

Hai sis..
Ingat Priya lagi tak ?
hope sis ingat lagi :)
happy to know that u are getting better :)

All the best in everything dear :)

NoYB said...

gud Luck taw rai...! ^___^ Sedapnyer maggi goreng....nyum3x....

zety said...

ye hidup mesti diteruskan =)

tiap kali jengah blog ni mesti rase lapar je...T_T hehe

Anonymous said...

Salam,
suka sgt tengok blog Rai ni. Tak kisahla resepi senang yang amat ke atau susah tahap gaban, klu dari Rai mmg ditunggu2. seronok tengok gambar dan baca celoteh Rai tu. Semoga terus sihat. ~Kak Nani~

Nurul said...

Rai,
Simple tapi nampak menarik maggi goreng tu ;)

nuRuL haNis said...

ni tak layak panggil megi ni rai.. kelaaaaaaas megi u! heeee...! =)

faiz said...

rai, jom follow blog saya ni juga jomwayangku.blogspot.com

Shafawi Hamzah said...

Lapar la pulak, adoi terpaksa la masuk dapur masak sat..huhu

Mazlin Mohamad said...

Nak tanya cikit chef rai,mcm mana kita nak nampak maggi yg kita goreng 2 nampak basah

syafiqah nasar said...

pagi pagi ni mama dah masak,nak tau masak apa???masak miggi la....baunya pun dah masuk hidung...sedap pulak baunya tu...rasanya mesti sedap....

syafiqah nasar said...

terima kasih cik rai,sebab bagi resepi miggi goreng...saya pun dah rasa miggi yg mama saya buat ni...rasanya sedap.....sampai saya tambah banyak kali...terima kasih banyak banyak ye....nnti saya suruh mama saya buat setiap hari,untuk sarapan pg...

Anonymous said...

kat russia ade taugeh ye?

miss chillax said...

tumpang amek resepi :)

fazliana said...

menarik...suke tgok cara2 buatnya dlm gambar2 nie..tq sharing..nk ambil ye resepi nie=)