3 hari lepas camtu rai buat Puding Kastard Fruit Cocktail...
Rai ambil resepi seperti biasa dari blog kak wan..
credit to kak wan...
serius sedap sangat2 puding nie...
yang buat puding nie mahal..rai rasa sos kastard nyer.
bukan mahal dari segi wang ringgit...
tapi mahal dari segi rasanya!!!!
memang sedap yang amat...
hihi...
Link asal resepi kak wan.
dapat puding nie masa cuaca panas2 camni...
memang heaven.
acuan puding tu pun rai semangat gila p beli kat ashan city.haha...
tak kisah kalau takde duit makan.
tapi kalau nak beli2 benda cam acuan kuih ke,barang2 bakery ke...
tak makan pun rai SANGGUP!
hahaha.
oklah..
Bahan2 membuat Sos Kastard:
400ml susu sejat Ideal ( rai ganti dengan 400 ml susu segar 5.5%)
200ml air
200ml sirap cocktail (air fruit cocktail)
200gm gula
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar tepung kastard

1 tin fruit cocktail asingkan sirapnya.
(rai guna 3 tin sebab susah nak cari kat sini yang mix punya)
Rai ambil resepi seperti biasa dari blog kak wan..
credit to kak wan...
serius sedap sangat2 puding nie...
yang buat puding nie mahal..rai rasa sos kastard nyer.
bukan mahal dari segi wang ringgit...
tapi mahal dari segi rasanya!!!!
memang sedap yang amat...
hihi...
Link asal resepi kak wan.
dapat puding nie masa cuaca panas2 camni...
memang heaven.
acuan puding tu pun rai semangat gila p beli kat ashan city.haha...
tak kisah kalau takde duit makan.
tapi kalau nak beli2 benda cam acuan kuih ke,barang2 bakery ke...
tak makan pun rai SANGGUP!
hahaha.
oklah..
Bahan2 membuat Sos Kastard:









(rai guna 3 tin sebab susah nak cari kat sini yang mix punya)
Cara2 membuat sos kastard:

Bahan2 membuat Puding Kastard:
140gm tepung kastard @ 1 cwn
1/2 tsp garam halus
1200ml air
2 tbsp gula/2 tbsp susu pekat manis
Cara2 membuatnya:






4 budak2 comel:
nak try..nak try..
thanz cik Rai..:-)
salam akak, saya baru try resipi ni ari tu...uhu! mmg sedap, ramai yg puji! nak minta izin letak dkt blog saya blh?
subhanaAllah.. nmpk sdp nyer.. terliur sgt tgk nie.. sok jugak nk buat! yeah..
As salam,Rai... nk cubalah resepi ni... cam CANTIK jer... cam SEDAP jer... ;-), thanks.
Post a Comment