KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Tuesday, August 24, 2010

Kuih raya pertama yang rai buat kat sini!!!!!! KUIH MINI TIRAM



kuih raya ku yang pertama di sini!!!!


amboi2 tajuk..
kecoh je si rai ni kan..
kih2...
baru buat sejenis kuih raya dah bising2..
orang lain dah berbalang2 dah...
kih2...
bukan pe ...tahun2 sebelum nie..
bawa je kuih raya dari malaysia..
seronok.. ramai yang kirim kuih raya kat rai masa nak balik moscow.....
sedara mara,family belah idzmi... macam2 buah tangan bagi...
tahun nie rai tak balik..
so kena la buat kuih raya sendiri...
isk2...


bukan pe...
terdetik nak buat..
sebab ritu rai kan de beli kulit popia....
pas buat popia sira + murtabak....
ada banyak lebih..
kang simpan lama2 keras kematu lak kulit popia tu...
so terdetik la nak buat kuih nie...
kih2.


dulu masa time bulan2 pose...
mama rajin ok ajak anak2 buat kuih...
ahhaha....
kumpul la ramai2..
macam2 gaya ada...
muka cembeng.muka keletihan pose kena paksa buat kuih raya.. hahaha
yang tolong tengok pun ada gak!!!
eeeeeeeeeeeeeee... geram je kalau ada yang curik tulang!!..haha
paling daku mengelat buat kuih siput!!!
wakakakaka..
mula2 je siput ku cantik..ala2 babyface...ala2 tepian pantai nye siput...
pastu dah lama2...dah malas....
makin besar,makin besar,makin gabak, dah jadi siput babi pun ada....
adeyh2...
sorry mama. keh2...
time menggoreng adalah kerja mama wokeh..
so terjerit2 mama tengok siput yang pelbagai spesies ada...
kua2...


then mengelat gak buat kuih tiram!!!!..
penat ok nak melapis2 tu....
isk2..
dah la buat satu2...


nie la kuih tiram yang sebenar... tapi nie bukan rai buat.. nie rai ambil dari google...
then gambar asal dari link nie... pinjam yer tuan empunya gambar.



mama selalu buat 2 jenis kalau kat rumah..
satu yang jenis besar..
satu lagi yang jenis mini guna kulit popia nie..
buat nie rai suka...
sebab mudah dan xyah layer2...
gulung2,gunting,goreng then siap~
selalu mama buat 2 jenis...
sira pedas...and sira gula..
kali nie rai buat sira gula je...
nak buat sorang2 tak larat la plak..
cewah.. kah2..


senang je bahan2 nak membuatnya.... tak yah salin resipi pun takpe k...
kita hanya perlukan:


kulit popia secukupnya
gula
minyak untuk menggoreng


then kena buat gam dia tau...



1 sudu besar tepung gandum..di bancuh bersama 3 sudu besar air...



cara2 membuatnya:


1. Bentangkan kulit popiah.. hehe.



2. Bermula dari hujung nie... mulakan menggulung... gulung kemas dan rapat pada permulaan tu...



3. Teruskan menggulung... jangan guling2 dah..keh2.. jangan terpedaya dengan gambar ni k..rai tak gulung guna sebelah tangan je... rai guna 2 belah tangan k.. keh2... sebelah tangan lagi dok tangkap gambar!!! keh2...



4. Bila dah nak dekat hujung.. tinggalkan sket bahagian hujung tu untuk digam...



5. Gamkan bahagian hujung tadi dengan kemas... kalau tak kemas nanti leh terbukak masa gunting..



6. Biarkan gam tu kering sedikit... nak elakkan dari popia tu mengeras dan kering... tutup bekas menggunakan kain lembap....



7. Bila gam dia dah kering... boleh lah menggunting secara menyerong.... cam gunting kertas la plakkan.. keh2..




8. cantikkan layer2 dia tu.. hehe... tak payah lipat2.... gulung saje!!



9. Goreng dalam minyak yang panas.. rajin2 balik2kan dia..tapi perlahan2 supaya tak mudah pecah... goreng sehingga garing dan kekuningan...



10. Angkat dan toskan minyak menggunakan penapis..



11. Kemudian golek2kan ia atas gula halus



12. Ratakan semua gula atas permukaan kuih tadi...



13. dah siap~ sejukkan dulu before masukkan dalam balang...



mudahkan nak membuatnya... =)



rasa dia rangup dan manis...



memang sebijik rasa kuih tiram... cuma versi mini...



ngap2...yeay dah boleh raya~ *tetiba je



masuk plak dalam balang comel... ngam2 dapat satu balang kecik...



nak tengok leh tahan sampai raya tak.. hahaha.


selamat mencuba tau!!!

19 budak2 comel:

umie said...

wah..sedapnya...nak sikit boleh..???

suarakalbu said...

Ini kuih yang akan selalu jadi pujaan hatiku...

maiTuty said...

wah senang amat..
nk buat jgk lah klaw sonang begini!!
hehehehhehe

Liyana Lunia. said...

sangat senanggg <3

alien said...

ni yg buat teringin na makan kuih tiram ni
adoii

Hazzy Ishak said...

senang je
tak sangka betul

amiey lee said...

heee yang ni senang..blh buat kt umah..heee wat masa skrg payah nak wat kuih yang leceh2.. sbb ada baby n anak kecik

salute kat rai... memang pompuan melayu terakhir la akak bg award hehehe

fazRul said...

tak cam tiram pun..kikiki

tp ader stgh tmpat pgil kueh kapal terbang..klu tak silaplar blah utara..;)

psstt..klu silap buat2 tak tau jela yor...huhu

♥♥ eija ♥♥ said...

adik rai...
senang giler hehe...
mesti buat nie hehe

♥♥♥aRiSa FunAbAsHi♥♥♥ said...

nih yg nk cube nih..akak rajin ye update pasal masakkan..suke2.. =)

MiSS NaDieYA said...

rajinnye rai..awl bt kuih??..ni kalo dekat bleh tempah =)

MyeAqma said...

hahahah senang giler! nk buat gak!
tp gula tu nmpk cam kasar je? mmg cmtu ek?

PeNaRi LaUt said...

macam manis gula nih...huhuhu

kakyang .. said...

senang giler ..
nak buat .. nak buat ..

btw, thanks rai sbb selalu kongsi resepi yg best2 ..

dOnat Scha Mica said...

rai..
hsmet sis buat bisnes kuih mcm neh..
gune kulit popiah..tapi sira dengan campuran horlicks + nestum + gula yang dikisar...
sedap sangatttttttt........

*skang neh bizi tulun dia buat kuih itu...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

pernah jugak buat ni :) simple sungguh kan :)

aNaYaNa said...

waahh..rai..beznye da buat kuey raya..rajin btul..suker tgok..tgok je la..he2..

Liquid said...

uu incek liquid suke kueh ni. wat makan2 mase tgk tv ehehehe

LORD ZARA 札拉 said...

walala~

ku selalu golekkan dengan gula icing sebab halus~

muahaha~(pastu kena belasah dgn Mak sebab ku malas)

sob3