KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Wednesday, February 11, 2009

Black Raspberry Cheese Cake (NO BAKE)



Hye! hehe... aritu kat chatbox rai... ada yang bertanyakan pasal cheese cake yang tak payah bake dalam oven... so Rai try ubah2 sket resipi cheese cake...entry yang penah rai post dulu, then rai banyak find recipe lain kat internet sebab rai nak comparekan bahan2 yang diorang guna... pe yang rai nampak.. untuk cheese cake nie barang2 die lebey kurang sama je ngan yang bake.. cuma dia wajib campurkan sket gelatin/jelly untuk menyokong structure cake... and hasil dia mmg best! hehe... kalau bake cheese cake rasa dia muak2 sket kan... kalau cheese cake(chill) nie.. rasa die lebey kurang macam ice-cream and x muak langsung.... hehe cheese cake mmg idzmi's favourite!! hehe... and untuk cheese cake nie rai gunakan chocolate biscuit...sebab nak nampak contra dengan colour cheese cake yang putih.... hehe


and then kali nie yang specialnya... jam dia rai wat sendiri.... tak guna jam botol... hehe... rai rasa antara banyak2 cake... cheese cake nie kot yang paling mudah nak buat!!! kacau2 then buh dalam peti sejuk je... senang!!! cuma kena bersabar k... sebab kena biarkan semalaman...haha.. supaya die keras sket... hehe...


BLACK RASPBERRY CHEESE CAKE.... (NO BAKE!!)




cake pas kuar dari fridge....




Nie la rupa cheese cake nya before di make up kan.... cake pun pandai nak make up tau.. hehe..




Tadaaa...Selepas dimake up kan dengan black raspberry jam....




Hehe.. Yummy2....




Black Raspberry Jam....






Bahan2 membuat Black Raspberry Jam...


1 mangkuk Black Raspberry

1/2 cawan air
1 cawan gula (kurangkan kalau tak nak manis sgt)





Cara2 membuat nya:



1. Masukkan raspberry dalam periuk bersama air...
2. Bila da mendidih.. masukkan gula...
3. Kacau hingga pekat...sejukkan dulu before sapu atas cake...






Bahan2 untuk membuat base cheese cake:



2 sudu besar butter(dicairkan)
biskut (hancurkan,tumbuk atau diblend)
1 sudu besar gula





Cara2 membuatnya:



1. Tumbuk/blend biskut hingga hancur...
2. Tuang butter/marjerin yang telah di cairkan ke dalam biskut yang dah dihancurkan tadi...
3. Masukkan gula. gaul rata...
4. Tekan kan ke dalam base loyang....
5. Masukkan ke dalam fridge sekejap hingga keras sedikit...



Bahan2 membuat cheese cake:

1/3 cawan lemon juice
230 gram sour cream
600 gram cream cheese (suhu bilik)
2 biji kuning telur
1 cawan icing sugar(atau blend kering gula pasir)-leh gantikan dengan 1 cawan condensed milk
1/2 cawan whipping cream
2 sudu besar gelatin halal (rendam dgn 40ml air dan cairkan secara double boil hingga larut)




Cara2 membuatnya:

1. Pukul cream cheese. Bila dah lembut masukkan icing sugar... pukul hingga sebati...
2. Kemudian masukkan kuning telur. Pukul hingga kuning telur sebati dengan adunan...
3. Masukkan sour cream + whipping cream + lemon juice... Pukul rata.
4. Then masukkan gelatin.. Pukul hingga betul2 sebati...
5. Masukkan adunan ke dalam loyang yang dah letak biscuit sebagai base tadi....
6. Chill in freezer or refrigerate it. (semalaman)
7. Kuarkan cheese cake dr fridge then leh la sapukan black raspberry jam kat atasnya...
8. Makan!hehe



with love... hehe..cewah.. keh2...



Happy viewing kawan2....


P/s : tag kawan2 akan diselesaikan secepat mungkin.... hehe



42 budak2 comel:

Mr. Firdaus said...

pergh!
mesti sedap nih!
x susah ker nak wat?

♥ Cik HeLena ♥ said...

ishhh bestnyee...aii like cheese cake....peberet tuuuu...uhhhh!!...raiii nak jugak..hehehe

Raihanna said...

Mr. Firdaus:
hehe.. x susah.. cake nie paling mudah nak wat....siyes...

Cik Helena:
Nak ke? meh la dtg sni... hehe

KhairiL's said...

ari² tgk mkana mcm ni
boley jelesss oo

♡ Eibu June's ♡ said...

salam raii...
adoi..terliur sgt tgok..nasiblah ibu x ngandung..
kalo tidak naya lah raii kena gak anta cni...
eiii..memang best nmpk,..ibu mmg ske makan ape jugak jenis kek..
tak pe nti ibu nak cuba gak buat,.tu pon kao ade mase terluang sbb raii ckp vat ni senang je..
mesti cuba nti..hehehe
pe2 pon time kaseh sbb byk sgt resepi dlm ni..ske3!!!
okey...all the best to U..
moga dpt tamatkan study ngan cemerlang..

$UaM$T][M said...

rai~
cmne u dpt buat sumer cake2 neyh...
byk btol masa u...
musykil2..
u nie keturunan 'the flash' ek?
erk!!!

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

Wah!!

Lapar!!

bestnya!!

aii liikkee!!

Luth Textile said...

raihana..
nih sesi menyeksa nafsu ke?

PJ selamba said...

my peberet gak
idzmi dok jauh²!
sibuk je...
hehe

Nash Taj (^_^) said...

ni doc gler pnah sya jmpa...doc gler msak n wat kek...sbb apa gler...tgk jela...org biasa nk wat kek dia copy bulat2 rsepi...dhla copy bulat2,buat blom tntu jd...tp rai tgk sndri...blh pk...rai sngguh2 cr kt intrnet...rai gbungkn jd 1 rsepi...n now...see that kek...

~r0Scha~ said...

wahhh!!!
l00k delici0us...
shipping delivery t0 my LANUN ley???
uhuhuuu

Raihanna said...

Krel:
hehe..nape lak jeles krel..keh2..

Eibu:
thanx banyak2 ibu.... insyallah rai akan study sungguh2 k kt sni..

Suam stim:
hahaha..ada2 je kamo nie... mane de.. macromedia flash player ke... keh2...

Luth:
haha..menyeksa kan ke...keh2

Zara:
meh la sni..rai bagi sepotong..

Pj:
hahahhaa..PJ nie...apo la..keh2

Nash:
thanx nash.. kamo selalu bagi comment2 membina...selalu bagi rai idea mcm2...

Roscha:
hehe..thanx roscha.. tapi lanun ku pon ngah mengidam tu..keh2..

.::Pu3 Kirana::. said...

wah!
i like!
nak try!
nak try!
rai, suke sama blog kamu..
really sweet2 just like u..
study rajen2 ea kat sana..
=)MMmuahh.

Raihanna said...

Pu3 Kirana:
Blog pteri pon best jugak....
suke baca...
thanx puteri...
mmuuaahh

Ann GreenStrawberry said...

rai...
ann nak cake tue..
aduii..menusuk kalbu nie..
cam je kan...
boley wat utk mak mertua nie..
huhuhuhu...

Raihanna said...

Ann:
hehe..
leh2 ann... mak mertua mesti makin syg... hik2

Ann GreenStrawberry said...

pasti tuh...
resepi yg rai buat tu..
leh pikat hati mak mertua..
ceeaaaa..cam rajin je kan..
hahaha...

btw,naper raya still xleh comment ann..
pelik jer...
apa yg nk godek kat setting tuh..?

mOhD^.^rAz said...

arghhh....tidak..
CHEESE CAKE!!!!!

my feveret...nak jugak..
sedapn tue..

ChiLaBaey's said...

mak ai.... sedapnye kek ni... saya memang minat cheese kek.... kalau nak lepas geram selalu beli kat secret recipe je....

nItTy said...

thanz..
sye r yg mntak tue..
thanz lot..
erm..
nk buat mse besday seseorg ..hehe..
thanz..thanz..
hrp2 jdi laa..
huhu

helena's said...

mak aih,,ini bisa melunturkan jiwa..daku memang suke cheese cake..ada umph..mai secewenn!kehkeh eh bukan bgla 2slice pon jadilaa rai..

Nash Taj (^_^) said...

skrg rai wat kek2 cmni...nash grenti 1 day...bkn stakat rsepi rai blh ubah...mlah kek 2 sndri rai blh gubah...cth nye...biasa rai wat kek bntuk yg sme kn...tgk 1ari nnti kek2 yg rai wat ni rai blh gubah mcm2 bntuk kreatif cam wat bntuk msjid ke...kLcc ke...bntuk wtak kartun ke...hehe...idea ni srius...kte jgn pk kek ni utk dwasa je...kte kne pk dak2 kcik gak...taste dyorg msti nk kek 2 nmpak mnarik...klo blh wat dffrent...tryla...i cbar u hehehe...nash tau rai xkn gve up kn...mlah shut cbaran kn...tp apa pn abs kn study dlu...k

@nnap3jelov3b@by@qiL said...

rai cumel
rai pakai biskut coklat kew :D

En. PeRD said...

perrgghh.. x leh blah... sumpah saya lapar skang.. tolong pos laju ke rumah saya skang! ;p

Diana-k said...

hai...
rai gune biskut aper yer?

apei said...

nampak mcm susah nak buat. tapi rupa mcm sedap jer..

Raihanna said...

Ann:
Entahla ann pelik tol nape rai xleh comment kat page ann....isk isk isk

Mohd Raz:
Meh la amek... huhu

Chila:
A'a kan.. kat secret recipe best kan cake dia...

Nitty:
hehe...selamat mencuba...

helena:
eh boleh2.... nak bape banyak pon leh... nanti rai bagi ek... hik2...

Nash:
insyallah nash..lain kali rai akan wat bentuk2 lain..cuma sini susah untuk dapatkan bahan... thanx ngan comment nie nash....

@nnap:
Yup... rai guna biskut coklat...

EN perd:
baik..... sudah diposkan ke umah En.... keh2..

Diana-k:
Rai guna chocolate biscuit...sebab nak nampak contra dengan cheese cake yang kale putih... hehe

apei:
hehe.. thanxxxxx

fadz[[vs]]firds said...

uishehhh..tliur la...my fav...

lya said...

ahahaaaaaaaaaa,
akak mik roti kat page lya ta0 !
delicious bread tuh

akak mmg penggode makanan yg bijak !
kat sane ta susah ke na cari bhn2 masak nie?

Razana Adam Lee said...

mcm sedap gile je cheesecake ni
although i'm not a cheesecake fan, tp tgok gambar2 rai ni mcm rasa nk pi beli cheesecake time2 ni jugak
heee~ ;p

neway, such a nice and informative blog
;p

ibmiddleheart said...

wow...
serius best,....
mst sdp...;)

$UaM$T][M said...

aiyok~
when will i get a gurl who knows how to cook like u meyh???
seriously getting jealous wif idzmy rite now..
huk3~

0sh!Nz 0n da bL0ck said...

wargh.. sgt sedapla!!
oshinz curik resepi ek..
kan best kalo curik resepi tros muncul cheese cake nye.
adoi sgt tak tertahan!!

nurulhuda said...

rai, dah try buat tapi kenapa cheesecake nye xkeras2? da bia semalaman dah ni dlm peti.huhu

nurulhuda said...

owh camtu eyh.
okey next time huda try lagi.
thanx for recipe btw!! =)

zulkifly said...

dah cuba resepi ni.. sedap... best sngt.. hehehe

masyanty said...

sya da cba rai nyer resepi "Black Raspberry Cheese Cake (NO BAKE)"

marvelous !! mmg sdp..

cma sya tkar bt perasa strawberry
credit to u...

Anonymous said...

u..bhn u xde telur,tp tiba2 dlm cara ada telur?so brape biji nak letak ni?

~aliaBatRIsya~ said...

hye..look delicious la cake nih...nak try la..tp konfius sket pasal telur tu...mmg xyah masak erk?

Radzi and Fatin said...

kak rai,1/2 cawan whiping cream tuh , cawan besar ke kecik ? whiping cream yg ada sugar tuh ye ?

Myra Jay said...

Rai nak tanya, dah guna kuning telur tak masak or bakar rasa dia tetap ummppphhh jugak ke?

Tgk kek rai kembang elok je, akak penah buat tapi tak jadi, dan cheese tu jadi kaler kuning kekuningan je.. :(

Nurul Hanis said...

kalau tkde sour cream tk guna, tkpeke?