KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Wednesday, July 28, 2010

RESEPI KUIH RENGAS/KUIH KACANG/KUIH KASTURI




Salam...
Hye semua..
Rai dah ada kawan tau sekarang...
hihi...
at least sebulan nie takdela sunyi takde kawan...
Kawan rai minta tolong jagakan kucing dia...
hehehe...
comelll...



oklah... hari ni...
rai serius takde idea nak cerita apa kat blog...
rai ada banyak juga stok kacang hijau bawa dari Malaysia..
tekak nie teringin pula nak makan kuih rengas....
korang pernah makan?
ada yang panggil kuih kasturi/kuih gendang kasturi...
and ada juga yang panggil kuih kacang...
sebenarnya.. nama dia je banyak...
tapi kuih yang sama....


jom tengok camana nak buat salah satu kuih tradisional nie....
mudah saja...
rai ambil resipi dari blog nie....
thanx yer tuan resipi...
memang sedap....
cuma rai goreng guna kuali leper...
sini pelik ok.. takde jual kuali yang melengkung permukaan bawah dia tu...
sebab kitorang kat sini guna dapur electric...
bukan dapur gas...
so kuih rai pun terikut bentuk kuali leper tu..
hehehe


ok ar.


Bahan2 membuatnya:




1 cawan kacang hijau




1/2 cawan gula pasir
(tapi rai bubuh 1 cawan sebab rai suka manis2. haha. korang kalau tak suka manis.. agak2 ek...)



3 sudu besar kelapa parut -putih sahaja.
(Rai ganti dengan kelapa kering yang dibasahkan dengan sedikit air,sebab sini mustahil nak jumpa kelapa parut)



3 sudu besar tepung gandum


air secukupnya untuk merebus kacang hijau


Bahan2 Batter (gorengan)


1 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil air kapur (air + secubit kapur)
air secukupnya untuk membancuh
sedikit garam
minyak untuk menggoreng



Cara2 membuatnya:



1. Basuh bersih2 kacang hijau kemudian rendam selama 2-3 jam




2. Rebus kacang hijau di atas dapur sehingga empuk dan pecah2...
agak2 air nya.. kalau air kering dan kacang hijau masih belum pecah2..tambahkan air sedikit demi sedikit...



3. Bila dah empuk dan pecah2 camni, kecil kan api...jangan lupa kacau k... nanti takut hangit!!! huhu



4. Masukkan tepung gandum,kelapa parut dan gula




5. Kacau hingga ia likat dan airnya kering... Tutup api dan biarkan ia sejuk..
Rai biarkan dia semalaman dan masukkan dalam peti ais.




6.Hasilnya selepas sejuk macamnie.... Ia kental dan mudah dibentuk.







7. Satukan bahan2 batter tadi bersama2 air... bancuh macam nak buat goreng pisang...




8. Buat bentuk bulat then leperkan... Tapi rai main tipu.wahahhaha...
rai nak samakan saiz dia... rai cari penutup bekas... then tekap2kan dia camnie.... So nanti dapatla kuih yang sama saiz.. saya budak baru belajar tak reti nak agak2 buat sama saiz.hihi.




9. Taraaaaa... dah keluar dari acuan tu....



10. Rai buat banyak2 dulu kemudian letakkan atas dulang.
untuk memudahkan kerja.. ha..sama tak saiz dia.. ekekeke.




11. Bab nie memang kecah sket... tapi takpe.. salutkan kuih yang dah dibentuk tadi dengan bancuhan batter..make sure salut semua permukaan kuih tu tau.. nak elakkan dia pecah masa goreng nanti





12. Bagi rai bab nie sangat penting. sebab minyak nak menggoreng tu haruslah takat2 nak goreng permukaan dia je yer.. bukan sampai deep fry sampai kuih tu tenggelam tau... kalau bubuh minyak banyak2... kuih anda akan pecah.. kalau tak caya.. cuba buat dulu... hihihi...


ok....
dah siap dah..
leh la dihidangkan untuk sarapan pagi atau minum petang...



























Selamat mencuba yer...

8 budak2 comel:

sI tEDI said...

alahai.
kemas je kuih rengas rai :))

Raihanna said...

hehe...
thanxx yerp... kemas ke...
rai main tipu nie....
keh2...
guna acuan.....
bagi dia sama saiz.. =)

ChiLaBaey's Spot said...

My favorite kuih... Habis study esok Rai wajib buka kedailah macam ni.... Takpe saya tolong beli nanti.... Baru semalam makan kuih ni, tapi takdelah comel dan bulat cantik macam Rai punya... Dah rupa cekodok dah semalam, tapi minat punya makan saya beli juga... Buat tak reti... ;)

Raihanna said...

chilabey's spot:

hehehe...
tol ke... terima kasih...
rai pun budak baru belajar... hehehe...
sedap kan kuih nie..
nak2 makan masa pepetang + air teh o...
nostalgia sungguh...
rindu kat rumah =(
hehehe....

ChiLaBaey's Spot said...

Takpe Rai tak lama lagi belajar... Lepas ni nanti rindu pulak balik kat Moscow.... Beruntung awak dapat belajar kat sana... :)

cikpia said...

it all started with a msg from my friend - PIA, CUBA KO BUKAK BLOG NI (ur URL). BLEY TAK?

me : TAKLEH. DIA PRIVATEKAN BLOG.
fren: ALA... RUGI LA. BLOG DIA BEST, STEP BY STEP COOKING.
me : DAH BLEY BUKAK LA.... DIA PRIVATEKAN UNTUK UPDATE JER KOT....

and now, i'm a follower. an addict. he he.....thanks for such simple and easy to follow recipes.... i'm eager to try each and every single recipe u posted.

Anonymous said...

tumpang lalu...
nice once,.
saje bace2 blog..

agk diffrent sbb bkl doc mempunyai hobi bt kuih..

congrat..nice...
nti bole la bt kuih bwk gi tmpt stdy...:)

Anonymous said...

kamil suka resipi rai. muka rai macam ina.