KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Wednesday, August 4, 2010

RESIPI UDANG MENTEGA NESTUM/ NESTUM BUTTER PRAWN. beli kat kedai mahal,jom buat sendiri.

Nestum Butter Prawn


Korang pernah makan?
fuh... nie kalau makan kat kedai....
dalam RM25-RM30 pun boleh sampai k kt kl...
Rai pernah makan ngan Idzmi harga dia RM48 sepinggan...
ape kes... adeyh... kalau Rm48 tu beli udang....
pastu buat sndri....
dapat makan sampai perut buncit tau....


alkisahnya... Nak buat nie kena guna cili api kan...
daku pun gi la beli cili api kat supermarket...
korang nak tahu harga dia bape?
ha...sila potong kuku pasni...
jangan potong jari... keh2..
145 rouble=RM16
sepaket nie je wokeh...
kalu RM16 tu boli kek kampong rai kek nogoghi tu ar..
leh dapek sepokok tau dak...
hahahaahaahha....
kan dah kuar loghat nogoghi den.
dah la nak guna sket je...
yang lebih nie nak watpe??
haha.. takpe. nanti rai buat nasi goreng belacan k... keh2



nie la yang dinamakan CILI API BERLIAN.
sebab apa? sebab MAHAL... keh2


huwaaaaaaaaaaaaa...
malam tadi tak leh tidur...
sebab kan rai dah bawa 2 2 ekor kucing tu kat sini kan...
tapi tempat diorg rai asingkan....
kenapa diorg asyik mengiau kuat2....
diorg nak mengawan ke weyh??
tapi yang peliknya....
bila jumpakan diorg...
diorang gaduh and nak bercakar....
nak gaduh ala teruk jerit2 tu...
sumpah rai takut kalau diorg gaduh...


Mish buat aksi Gimnastik Athletic.keh2


bila letak sekor sana...
sekor sini lak...
sibuklak panggil2 manja2 macam nak jadi kawan...
huwaaaaaaaaaaaaa...
nak wat camana nie.....


tapi siyes diorg tak leh jumpa.
nanti gaduh...
camana? sapa tau nak wat camana?
Rai dapat tidur dalam kol 5 pagi cmtu..
tu pun tak nyenyak..
sebab kucing2 ni bising sgt2...
huwaaaaaaaaaaaaa....
ngantokkkk.


oklah...
jom tengok camana nak buat nestum butter prawn nie....
rai ambil resipi dari sini.



Bahan2 membuatnya:


1 kg udang. (rai guna 20 ekor je.sebb mkn sorang)



Bahan2 tumis:
5 ulas bawang putih
10 biji cili api (rai campur2 nak kasi banyak warna,baru meriah.hihi)
2 tangkai daun kari ( rai guna daun kari kering sebab bawa dari malaysia. sini tak jual)



1 cawan nestum




Bahan2 untuk pukul:
3 biji telur
4 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung beras
1/2 cawan susu


sedikit garam
sedikit lada sulah
kemudian rai tambahkan sedikit serbuk kari


Cara2 membuatnya:


1. Perap udang dengan sedikit garam,serbuk lada sulah dan sedikit serbuk kari.




2. Goreng 1/2 masak udang yang telah diperap tadi. toskan dan ketepikan



3. Bubuh minyak secukupnya yer.... jangan meladung2 cam nak goreng ayam KFC tau.Kemudian tumiskan bahan2 tumis sehingga naik bau dan wangi. Masukkan sedikit garam.



4. Kemudian masukkan udang yang telah digoreng...
kacau rata sehingga udang masak.



5. Kocak kan bahan2 pukul tadi menggunakan garfu sehingga kembang dan sebati.



6. Tuangkan ke dalam kuali. masa nie kena make sure kuali panas betul2 tau... then kacau hingga ia menjadi garing..



7. Nanti ia akan menjadi seperti ini.. pastikan garing atau kering yerp... nanti kita tak nak nestum kita tak rangup.



8. Tutup api. kemudian masukkan nestum... kacau sekejap sahaja. nanti nestum anda tidak garing kalau kacau lama2.



8. ok dah siap dan boleh dihidangkan masa panas2 dan rangup nie..




hehe.. dah siap hidangan rm48 anda. keh2



saja hias ngan cili padi (akibat marah cili api sini mahal sangat.haha) dan nestum lebih.. hehe



rai makan sampai 3 pinggan nasi.haha



Then boleh ratah pula...
















Selamat mencuba...


13 budak2 comel:

lyd said...

wahhh..cam sedap je..nk cube lah..heheh...

Noriah said...

terliur tgk udang tu,...mesti cuba mcm nie....

ChiLaBaey's Spot said...

Aduiiii Rai.... Menu yang membuatkan saya lapar bila buka blog awak ni.... Rai cepat buka restoran kat Malaysia... :)

fazRul said...

uit..manyak betui udang 2..pttlar kiyut jer..hehe

tp klu nestum gnti ngn oat leyh ker..huhu

RosidahKamin (Shidachu) said...

Salam Rai, terliur akak tengok udang tuh...sib baik tak ngidam kalo tak meleleh....

Missy Rara said...

kak raii..sedapnya.
agaknya kalo masuk blog k.rai perkataan tue jelah yg kuar..hihihihi

IntanBerlian said...

huhu rai.sumpah aku tak pernah makan weh.heeee... takpe aku balik t aku try r...

aku suke kucing kau!!!!!

~ceRRy beRRy~ said...

bestnyeeee rai!

terliur sgt2 dah nih...

Tfaaaaaa said...

adushhh..sedappp

Tyra_Halil said...

kak rai..
nak salin resepi untuk masak berbuka ptg nie..hikhik~
letak link skali kat blog,bley?

Anonymous said...

Salaam...mintak izin cuba resipi ni dan yang lain2..terima kasih..akak suka tengok cara adik masak..selamat menjadi doktor yang baik in future..=)

riena jamal said...

Sangat menarik presentation nyer..heheh...x bleh than tgok cili padi mahal...heheh...tq sis

riena jamal said...

Sangat menarik presentation nyer..heheh...x bleh than tgok cili padi mahal...heheh...tq sis