KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Wednesday, September 1, 2010

RESIPI TAUFUFA EXPRESS.. 3 STEPS SAHAJA!!!

Taufufa EXPRESS.


hehehehehehe...
seperti yang rai janjikan semalam....
oleh kerana Taufufa resipi original yang rai beri semalam tu macam sangat2 complicated...
rai akan berikan sedikit idea...
CLICK SINI
jika ingin melihat resipi Taufufa yang asli.



jangan sedih ok...
mungkin boleh cuba cara rai nie pulak?
kita tak payah gunakan serbuk sekko/GDL/gypsum powder....
hanya menggunakan AGAR2..
magic kan.... hehhehehe....
untuk sesiapa yang betul2 teringin makan taufufa...
tetapi tidak cukup bahan
ataupun berada di perantauan susah untuk mendapatkannya.
boleh la cuba cara ekspress/shortcut ni.....


bahan2 yang diperlukan....


untuk taufufa:


1/3 agar2 tali (8gm)



2 liter air kotak kacang soya
(rai perah air soya sendiri..sebab sini takde jual... resipi CLICK SINI)



1 cawan air




sehelai daun pandan


air gula:

2 cawan air
1 cawan gula

Untuk membuat air gula,didihkan gula + air..... jika tak suka manis, kurangkan gula. kalau nak buat gula merah pun boleh..



Cara2 membuatnya:


1. Masak agar2 bersama air sehingga larut kesemuanya...



2. Kecilkan api, masukkan air kacang soya + daun pandan. Kacau rata selama 5 minit.Tutup api.



3. Tapis (untuk menghaluskan tekstur dan mengelakkan ketul2) dan masukkan bancuhan tadi ke dalam acuan/bekas yang sesuai. Buang dengan berhati2 bubble yang terdapat di permukaan.Biarkan ianya mengeras pada suhu bilik. kemudian sejukkan di dalam fridge kalau boleh semalaman untuk rasa yang lebih sedap.



Tadaaaaaaaaaaaaaaa.... haha. cam sama je kan ngan resipi original.betul tak??? taufufa tu jadi cam ala2 dadih kalau guna agar2..



sudukan taufufa tadi ke dalam bekas yang disukai.



boleh dihidangkan dengan air gula merah atau air gula putih..rasa insyallah lebih kurang sama dengan taufufa original recipe yang menggunakan serbuk sekko... =) cuma taufufa asli tu lebih lembut daripada yang ni...



gula merah



atau gula putih... hehehe..


mudahkan....


selamat mencuba....



P/s: hari ni rai dah start class untuk sem baru... yeah~ rai jangan malas!!! hahhahaha...

10 budak2 comel:

sepet a.k.a zack_u said...

sedapnyeeeeeeeeeeeee.....

Suara Kalbu said...

Senang dan sedap

Favorite akak jugak ni . Makan sejuk2 sedap

♥ QaseH ♥ said...

uish dap nyer,,,,,,nakkkkkkkkk

Hazzy Ishak said...

terbaik!!
pandai ar rai buat

LORD ZARA 札拉 said...

ni nampak senang skit nak buat~

hehehe~

huwaa~

cuaca sangat panas, dan nampak ni, slurpppp~

Anonymous said...

sis lebih elok letak dlm freezer ke atau letak mcm biasa dekat peti ais jew..

Wanie-san said...

wa...dapnye!!pandai nye rai!!!clap2!!

Hanim Mahali said...

cadangan yang bagus tu buat taufufa guna agar-agar... boleh cuba pasni... hehehe

hariz said...

gulp....

Francisca Ann said...

It's very delicious and easy. I've tried it. Awesome. Tq