hehehehehehe...
seperti yang rai janjikan semalam....
oleh kerana Taufufa resipi original yang rai beri semalam tu macam sangat2 complicated...
rai akan berikan sedikit idea...
CLICK SINI jika ingin melihat resipi Taufufa yang asli.
jangan sedih ok...
mungkin boleh cuba cara rai nie pulak?
kita tak payah gunakan serbuk sekko/GDL/gypsum powder....
hanya menggunakan AGAR2..
magic kan.... hehhehehe....
untuk sesiapa yang betul2 teringin makan taufufa...
tetapi tidak cukup bahan
ataupun berada di perantauan susah untuk mendapatkannya.
boleh la cuba cara ekspress/shortcut ni.....
bahan2 yang diperlukan....
untuk taufufa:
1/3 agar2 tali (8gm)
2 liter air kotak kacang soya
(rai perah air soya sendiri..sebab sini takde jual... resipi CLICK SINI)
1 cawan air
sehelai daun pandan
air gula:
2 cawan air
1 cawan gula
Untuk membuat air gula,didihkan gula + air..... jika tak suka manis, kurangkan gula. kalau nak buat gula merah pun boleh..
Cara2 membuatnya:
1. Masak agar2 bersama air sehingga larut kesemuanya...
2. Kecilkan api, masukkan air kacang soya + daun pandan. Kacau rata selama 5 minit.Tutup api.
3. Tapis (untuk menghaluskan tekstur dan mengelakkan ketul2) dan masukkan bancuhan tadi ke dalam acuan/bekas yang sesuai. Buang dengan berhati2 bubble yang terdapat di permukaan.Biarkan ianya mengeras pada suhu bilik. kemudian sejukkan di dalam fridge kalau boleh semalaman untuk rasa yang lebih sedap.
Tadaaaaaaaaaaaaaaa.... haha. cam sama je kan ngan resipi original.betul tak??? taufufa tu jadi cam ala2 dadih kalau guna agar2..
sudukan taufufa tadi ke dalam bekas yang disukai.
boleh dihidangkan dengan air gula merah atau air gula putih..rasa insyallah lebih kurang sama dengan taufufa original recipe yang menggunakan serbuk sekko... =) cuma taufufa asli tu lebih lembut daripada yang ni...
gula merah
atau gula putih... hehehe..
mudahkan....
selamat mencuba....
P/s: hari ni rai dah start class untuk sem baru... yeah~ rai jangan malas!!! hahhahaha...
oleh kerana Taufufa resipi original yang rai beri semalam tu macam sangat2 complicated...
rai akan berikan sedikit idea...
CLICK SINI jika ingin melihat resipi Taufufa yang asli.
jangan sedih ok...
mungkin boleh cuba cara rai nie pulak?
kita tak payah gunakan serbuk sekko/GDL/gypsum powder....
hanya menggunakan AGAR2..
magic kan.... hehhehehe....
untuk sesiapa yang betul2 teringin makan taufufa...
tetapi tidak cukup bahan
ataupun berada di perantauan susah untuk mendapatkannya.
boleh la cuba cara ekspress/shortcut ni.....
bahan2 yang diperlukan....
untuk taufufa:
1/3 agar2 tali (8gm)
2 liter air kotak kacang soya
(rai perah air soya sendiri..sebab sini takde jual... resipi CLICK SINI)
1 cawan air
sehelai daun pandan
air gula:
2 cawan air
1 cawan gula
Untuk membuat air gula,didihkan gula + air..... jika tak suka manis, kurangkan gula. kalau nak buat gula merah pun boleh..
Cara2 membuatnya:
1. Masak agar2 bersama air sehingga larut kesemuanya...
2. Kecilkan api, masukkan air kacang soya + daun pandan. Kacau rata selama 5 minit.Tutup api.
3. Tapis (untuk menghaluskan tekstur dan mengelakkan ketul2) dan masukkan bancuhan tadi ke dalam acuan/bekas yang sesuai. Buang dengan berhati2 bubble yang terdapat di permukaan.Biarkan ianya mengeras pada suhu bilik. kemudian sejukkan di dalam fridge kalau boleh semalaman untuk rasa yang lebih sedap.
Tadaaaaaaaaaaaaaaa.... haha. cam sama je kan ngan resipi original.betul tak??? taufufa tu jadi cam ala2 dadih kalau guna agar2..
sudukan taufufa tadi ke dalam bekas yang disukai.
boleh dihidangkan dengan air gula merah atau air gula putih..rasa insyallah lebih kurang sama dengan taufufa original recipe yang menggunakan serbuk sekko... =) cuma taufufa asli tu lebih lembut daripada yang ni...
gula merah
atau gula putih... hehehe..
mudahkan....
selamat mencuba....
P/s: hari ni rai dah start class untuk sem baru... yeah~ rai jangan malas!!! hahhahaha...
10 budak2 comel:
sedapnyeeeeeeeeeeeee.....
Senang dan sedap
Favorite akak jugak ni . Makan sejuk2 sedap
uish dap nyer,,,,,,nakkkkkkkkk
terbaik!!
pandai ar rai buat
ni nampak senang skit nak buat~
hehehe~
huwaa~
cuaca sangat panas, dan nampak ni, slurpppp~
sis lebih elok letak dlm freezer ke atau letak mcm biasa dekat peti ais jew..
wa...dapnye!!pandai nye rai!!!clap2!!
cadangan yang bagus tu buat taufufa guna agar-agar... boleh cuba pasni... hehehe
gulp....
It's very delicious and easy. I've tried it. Awesome. Tq
Post a Comment