KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Tuesday, August 3, 2010

Nak tahu camana nak BUAT SENDIRI TELUR MASIN?? ha.. pasni leh jadi tokey telur masin.. keh2


Semalam adalah hari melepaskan kesunyian.maybe.
haha.
gurau je...
semalam rai gi beli barang2 dapur untuk sebulan nie...
kemudian pergi bayar bil internet kat bank...
mak aaaaiii lama gila beratur sampai naik fed up daku dibuatnya...
padahal orang bukan ramai pun.
tapi staff bank tu wat keje terhegeh2...kalah siput.
siyes k.sampai ramai orang marah2 semalam...
sorang sampai setengah jam ape mendenye kan...
haih....
pasni daku tak nak keluar2 lagi...dah la cuaca panas menggila skrg...


hihi...
alhamdulillah,penuh dah peti sejuk + stok2 makanan dlam almari...
so tak payah dah pasni nak keluar sorang2...
semalam rasanya daku melepaskan stress pasal makan...
haha...
kesian oooo.. gi makan sorang2 je..
selalu ada teman tapi semalam nekad sebab dah lama tak makan sushi..
tapi daku membantai makan cam balas dendam je.haha...


mula2 minum sup dulu k.. air sekali 2.
green tea ada, lemon ice pun ada.

lepas tu buncit air.haha.



ha... sushi dah sampai pun.ha.. amek..sekali 2 hidangan.haha... tak cukup tambah salad lagi.haha


ha amek....order lagi. last sekali... kekenyangan sampai angkat beg plastic barang2 pun terhuyung hayang.... erk... alhamdulillah.


Sebelum balik sempat pergi petshop.... tak pernah2 daku p petshop.hihi..
nak belanja anak2 kat rumah tu ar... hehe...
sebab diorg baik dan tak nakal...
keh2...


snek idaman kucing2.... keh2..
makanan nie bukan rai punya wokeh. haha... nie untuk anak2 ku di rumah.


OPSSS...
lupa lak nak perkenalkan anak2 ku...
keh2...
rai tak balik malaysia kan....
rai tolong jagakan kucing2 kawan....
ada 2 ekor......
ni rai nak kenalkan kat korang yerp teman setia sepanjang cuti nie...



Ok... nie namanya FEEFEE....
Girl.
single make simple
haha....
dia single tau....
hobi di masa lapang tidur seperti hamster dan menggesel2...



kadang2 dia akan tidur cmni tau tak...
perghh... 1st time rai tengok rai takut gak!
siap cuit2 pala dia nak pastikan dia tak pengsan ke ape ke...
haih... FEEFEE jangan buat daku cuak tau!!!!
hihihi...
comel kan...
tengok tangan and kaki dia... kih2...



ok... ini la muka cun si feefee bila dah bangun...
tapi dia garang wokeh...
dia tak sanggup berkongsi kasih bila lagi seekor kucing nak masuk bilik rai...
and feefee jual mahal even kucing tu adalah seekor kucing yang kacak.


so mula2 rai terpaksa tinggalkan lagi sekor kucing tu kat bilik tuannya..
tak sampai hati tau tinggalkan dia sorang2...
tiap2 malam rai gi jenguk dia + bagi makan...
tapi hari nie rai dah bawa dia tinggal bersama2 rai...
tapi berlainan tempat ngan feefee...
nak tengok lagi seekor?



ha... nie pula boy kacak nama MISH..
hihihi..
pink kan hidung dia..
mata plak romeo je cam nak lelap2.. keh2
bulu dia kembang dan sangat lebat...
tapi sian MISH tatau nape bulu dia banyak sangat gugur....
dia ni manja sangat2...
even 1st time jumpa rai dia macam dah rapat sgt2 pula...
siap nak makan bersuap tau~
hobi mish di masa lapang ialah mengusha awek2 di tepi tingkap...
dia suka betul duduk tepi tingkap..
nak amek angin kot...
rai dah siap buatkan jaring untuk keselamatan kucing2 nie...
keh2...



meh makan MISH....
hehehe...
2 ekor budak kecik nie la yang jadi peneman sunyi rai....
=)


ha... snek kat atas tu... macam jadi kegilaan kucing2..
rai pun tatau nape..
walaupun ia berbentuk batang macam kulit kayu manis je..
hahahahhahaha....
serius tau...
bila tunjuk je pek tu..
tak tentu arah 2 ekor kucing nie tak sabar2 nak makan..
siap cakar2 daku...
keh2...


+++++++++

ok dah habis cerita pasal life rai...
sempat agy nie nak update pasal resipi..
hahahahah...
sempat je ko kan rai...
tapi nie simple sangat2 ar...
kita buat experiment nak tak? hehe
sesuai untuk student2 malaysia yang craving nak makan telur masin.
keh2...
takdela.. tak lama lagi kan nak pose...
so habis je peram telur nie 2-3 minggu...
leh la merasa makannya.... hehe
cam sedap je kalau sahur de telur masin...
keh2...
xpun buat bubur ke kan...
makan ngan telur masin sedap tu!!


takde telur itik?
jangan risau..
korang leh je guna telur ayam...
tapi kalau leh..cari telur ayam yang colour putih...
sebab telur ayam colour putih nie... kulit dia nipis sket...
so senang air masin tu nak menyerap ke dalam telur tu nanti..
tapi kalau takde gak takpe...
leh je guna telur ayam biasa...
beza telur masin itik dan ayam nie...
of course dari segi saiz...
kalau guna telur itik tekstur dia lebih kenyal dan keras..
kalau telur ayam nie dia nye isi nanti lebih lembut...
tu je bezanya...


senang je nak buat telur masin nie k...
tak yah garam yang hitam2 cam selalu kat kedai tu...
kang ada pula yang buh garam + kiwi kasut..
hehe.. sorry gurau saje k.
jom tengok....

bahan2 yang diperlukan:



telur ayam/itik terpulang berapa banyak yg korang nak
Rai nak buat sepuluh biji.. senang habis terus satu papan tu ar. haha.


Rai guna garam halus.... rasanya leh je guna apa2 garam...
garam punya sukatan lak:
1 biji telur=1 genggam garam



1 liter air atau secukupnya



Cara2 membuatnya:

1. Cuci bersih2 telur.
Sebenarnya penting tau basuh dulu telur before sediakan untuk makanan..
sebabnya... 99 % ia boleh contaminated.
euuuuwww.. korang nak ke makan tanpa sedar luar tu terkena taik ayam tu ke...
ada hama ke...
keh2...
nie fakta tau..rai pernah terbaca dalam satu artikel.



2. Masukkan telur tadi siap2 dalam balang.



3. Didihkan garam bersama2 air... Kacau... kalau semua garam dah larut... tambahkan lagi sedikit demi sedikit garam lagi sehingga ia tak boleh larut dan terbentuk kat dasar periuk.. tu maknanya dia dah mencapai tahap maksimum dan menandakan air anda dah cukup masin. Tutup api.
JANGAN LUPA SEJUKKAN DULU AIR GARAM ANDA PADA SUHU BILIK.
jangan p masukkan masa panas2 lak..
kang jadi telur masin separuh masak lak kang.
sapo nak makan kang...
hahahha...



4. Masukkan air garam tadi ke dalam balang yang berisi telur.. tutup rapat2...
comelkan bila telur tu terapung.hahaha... sebab air garam lebih tumpat dari telur...
sebab tu dia terapung.


5. Peram selama 2-3 minggu.
Test dulu rebus sebiji telur after 2 minggu..
kalau masin, ok lah... maknanya telur masin ada sudah menjadi!
kalau kurang masin... tambah kan lagi tempoh mengeram memeram nya k...


ok... nanti rai post gambar selepas 3 minggu yer... keh2...
baru je buat semalam...
nantikannnn telur masin andaaaaaaaaa...
hik2...


selamat mencuba~



setelah 3 minggu dan direbus........


nak tengok apa hasilnya??????




Jom click SINI

6 budak2 comel:

Tina Farhana said...

Salam hye rai. bestnye tengok resepi2 kat sini. HUHU. btw, saya follow rai ye ;)

Zaliedana said...

Salam rai,nak tanya,garam tu,yg halus ka@yg kasar..??

hazlin said...

salam rai...
thanks for the resepi..memang baru je sembang2 ngn kawan2 pasal telur masin ni.
maklum je dh nak puasa ni..

kalau beli kat kedai, mahal dan tak tentu elok...

ChiLaBaey's Spot said...

Kaedah yang sama yang mak saya buat... Senang sebenarnye... Tapi lebih sedap kalau yang pakai tanah hitam tu... :)

Selamat menyambut Ramadhan sekali lagi dari saya Rai... :)

Al-Dzulfiqar said...

hmm...bulu gugur tu biasany ada kaitan dgn mknn dia...

ucupiza said...

k.rai suke sangat bce blog akk ni.
mcam-mcam resepi ad.
di smping tu dapat gak yus tambah ilmu memasak ni.tq k.rai.
banyak2 kan resepi lg ye k.rai.