KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Wednesday, September 8, 2010

Moscow Raya (KHAMIS)ESOK!!!! MAAF ZAHIR BATIN + resipi cornflakes madu


Salam semua....
hee2...
ada yang dah try baju raya nampak..
tak sabar nak raya la tu kan.
tapi rai nak jeleskan kawan2 nie..
hee2..
kitorang kat sini Raya hari KHAMIS....
hee2...
Nanti rai postkan gambar rendang,nasik impit and kuah kacang k masa hari terakhir korang sume berpose..
kih2...
gurau jer...jangan amek hati k...

aidilfitri 08.


Insyallah rai akan beraya di embassy malaysia..
tapi tengok dulu la...cikgu bagi cuti ke tak..
kalau tak berkelas sambil beraya la..sob2...
kitorang kat sini tak cuti pun.sedihkan?
so kalau nak minta cuti depends ngan cikgu.
kalau cikgu baik,dia bagila kebenaran bercuti...
tu pun sehari je!!!
sob2..
tumpang lap hingus jap.
shhrrrrooottt~
kih2.



Ala.. raya awal pun tak bermakna sangat la...
family takde pun kat sisi...
nie hari raya ke-4 Rai tanpa family...
insyallah tahun depan dapatla beraya bersama semula..
sebab kemungkinan hari raya dalam summer holiday~
yeay2...
tak sabar tau nak tunggu saat tu...


Dikesempatan ini....
Rai ingin menyusun 10 jari memohon maaf kepada semua kawan2 + rakan blogger jika rai ada terkasar dan tersilap bahasa...
Harap dimaafkan dan dihalalkan makan minum Rai juga....
Rai juga ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI buat mama,papa dan family RAI yang berada di PUCHONG. Angah Napi sekeluarga di Nilai, Nenek + Busu Norra sekeluarga di Melaka, sanak saudara Rai di Negeri Sembilan dan tak lupa kepada Auntie Ina + Uncle Izaham sekeluarga, Nenek Idzmi di Port Dickson,Maklong dan Makcu...
Ops lupa insan tersayang ...
IDZMI HAFIZ IZAHAM...
(sebab daku banyak buat dosa dengan dia.. kena mintak ampun banyak2 ni.. keh2... )
tak lupa juga dengan ucapan.. "abang,kenapa wall facebook abg ada bau2 duit raya... ekekekekkekeke... lebiu)
SELAMAT MENYAMBUT LEBARAN YANG MULIA.
(herkkk.ucapan dah macam dalam salam perantauan UTUSAN MALAYSIA...wakakaaka)
Jangan lupa yer makan tu ingat2 la org di sini..
Rai rindu nak makan lemang + rendang daging...
Ya allah,sedapnyaaaaaaaaaaaaaa.


oklah... sebenarnya dah rasa nak nangis nie...
cukup2...
jom tengok kuih raya pulak..haha
ni kuih raya rai yang ke-6..
hee2..dan mungkin kuih raya yang terakhir..
maybe...
hee2...
Rai dapat resipi nie dari kawan Rai,Suraya Nordin...
Kelmarin minta resipi dia...
sedap sangat2...
dan mudah untuk membuatnya...
1 jam setengah je boleh siap dah...
Thanx aya sebab bagi resipi ko yang mabeles nie.. hihi~


so rai sharekan di sini yer...


Bahan2 membuatnya:

250 gram cornflakes
2 sudu besar madu
Cashew nuts/kacang tanah yang ditumbuk kasar
(Rai tambah.kalau korang tak suka tak yah letak pun takpe k. boleh juga tambah kismis/ceri kalau suka)



3 sudu besar golden syrup



50 gram/1 senduk gula pasir
1 senduk marjerin
choc rice/manik warna warni/ceri sebagai hiasan
acuan kertas secukupnya


Cara2 membuatnya:


1. Satukan marjerin + golden syrup+ madu+gula pasir di dalam satu bekas.



2. Panaskan bahan2 di atas dengan api yang sederhana sehingga larut kesemuanya. Tutup api.



3. Ramaskan cornflakes + kacang di dalam satu bekas.




4. Curahkan campuran yang masih panas tadi ke dalam bekas yang berisi cornflakes + cashew nuts tadi.. Gaul rata sehingga sebati.



5. Masukkan cornflakes madu ke dalam acuan kertas menggunakan sudu.



6. Hias mengikut kreativiti masing2... Rai guna manik warna warni.. hehe.



7. Bakar di dalam ketuhar bersuhu 160 celsius selama 5-8minit.



8. Selepas dibakar,biarkan ia sejuk dahulu pada suhu bilik kerana ia akan mengeras dengan sendiri.



yeay! dah siap...


sebenarnya masa buat kuih nie...
2 sudu rai masukkan dalam acuan kertas...
tapi 6 sudu cornflakes madu MASUK DALAM MULUT RAI.
kua2...
sedap. Rai suka rasanya.... Thanx AYA...
















Selamat mencuba...






Jauh di mata dekat di hati~




15 budak2 comel:

ChiLaBaey's Spot said...

Buat Rai...

Selamat Hari Raya Aidilfitri... Saya memohon ampun dan maaf sekiranye ada terkasar bahasa dan terlanjur berbicara sepanjang perkenalan di alam blogger ni...

Jangan sedih di perantauan, sebab ada matlamat yang belum selesai di sana... Habis nanti rayalah sakan di Malaysia bersama dengan mereka yang tersayang...

Terima kasih kerana menjadi follower saya dan my favorite blogger selama ni... Salam Aidilftri sekali lagi... :) :) :) ;)

cik paro said...

selamat hari raya rai...
senap cornflakes madu tu..
macam nak terbang jumpa rai kat sane plak.
hehehehe..

asz_miza said...

Selamat Hari Raya Rai..
cornflakes madu tu mmg terbaik..
senang n sedap n cepat..

GURU BESAR LYD a.k.a MAKCIK LYD said...

selamat hari raye kak rai....appy2 tau...walau jauh di mata kite always dekat..kite kn family blogger yg happening...heheh...

psst nk g corik resepi kuih2 raya kak rai..hheheheh...

kak eema said...

Salam Rai,

Selamat Hari Raya...

Akak sbnrnye dh lme follow blog rai..ske tgk kemesraan rai n famili
serta cerita suke duka rai...
xlupe jgk resepi2 menarik dr rai... seronok tol bce kisah hidup rai...

Di kesempatan ini, akak hrp rai trs tbh lalui dugaan yg mendatang di perantauan...jd la ank yg blh membanggakn kedua ibu bapa ye dik...smg trs success...amin (",)

Salam Aidilfitri 1431H...

♥ QaseH ♥ said...

cmat hari raya sayang,,,,

Peri PiA said...

salam kenal

selamat hari raya Dr Rai

selalu buat ak kagum,pandai msk baking

Tina Farhana said...

Selamat hari raya rai.
maaf zahir batin.

kita sama beraya di perantau ;)

Razana Adam Lee said...

selamat hari raya, rai ;)

khaizarien said...

samat ari raya rai.... moge thun depan dpt beraya di malaysia ;)

Brownies said...

salam lebaran bt rai d sanee...mcm mne laah eh rse die jauh nun d sne..hda yg duk KL pon dah mcm ap..papepon tabah ea...;)

btw..ske sgt..mcm tw2 jerr..ritu time nga cari rsipi nak bt mazola..tup2 tgk rai post kt fb...snggup tnggu esokny rai post kt blog bru bt..:p
crnflakes da slmt da..if x bley ikot ur rsipi..sal cornflakes mmg mcm tuu..sb bau die da la mnusuk kalbuu..siap bia ada lbey ntuk mkn cmtuu jer..:D

almond lak mmg ikot rsipi rai..;)
sedaappp..

n thnks sgt sb update ntuk tart n mama carries tuh..my fvrte!!

thanks rai..:))

Suara Kalbu said...

Salam Lebaran untuk Rai.

Semoga ceria dan bergembira di hari raya . Takmo sedih sedih k.

Noriah said...

Selamat Hari Raya Rai....mohon ampun dan maaf andai ader terkasar bahsa yer...jgn sedih2...Insya allah ader rezki pasti dpt beraya bersama family di sini...

hudadida said...

salam aidilfitri rai..=]
hari tu raya try buat cornflake madu
ikut resipi rai~ jadikkk! hehe
tak sangka sng mcm tu..
rse jakun kejap sbb sblum ni tak pernah buat kuih..hihi
thx rai sb bg resipi yg sng mudah cpt yg yg penting sedap!
raya haritu buat tiga balang besar tu, sebalang tu malam raya dah habis..(^_^)
x smpai raya ke-3 yg lg dua balang tu da habis..cousins i yg kecik2 tu yg dok ulang2 cornflake madu tu..hihi
lain kali nk try yg lain pulak
selamat hari raya maaf zahir batin

Anonymous said...

Salam Rai, esok puasa tahun 2013 kan..akak visit blog u, tgk2 resepi & copy utk buat kuih raya nti. thanks for sharing sis. Before leaving, akak follow ur blog jgk. Selamat Berpuasa ye.: Tragedi 25 Jun - Diragut