KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Monday, May 30, 2011

RESIPI SWEET AND SOUR IKAN TILAPIA.


Yeay...
Weekend datang lagi....
ahaha...
mood masak semakin bertambah2 dengan giatnya...
disebabkan stress malas nak study...
exam semakin hampir..
tapi semakin dekat nak exam..semakin banyak memasak.
hahahahhaa..
rai pun tatau la nape....
rasanya takde pape yg menarik berlaku dlm life rai....
cuma.. bulan depan..
rai tak sabar2 nak jejakkan kaki di tanah air...
huwaaaaa..
masa yang ku nanti2...
rindu gile dah kat family...
ouchh~
sebab rai akan bercuti sem selama 2 bulan setengahh..
perghhhh....
tak sabar nak drive.
tak sabar nak p class memasak..
tak sabar nak p class deco cake/macaroon!!
OMG.. banyak gile dah perancangan...
harap2 sempat la...
and yg paling penting..tahun nie rai dapat beraya dengan family!!!!
selepas 4 tahun tak dapat beraya bersama2...
='(
insyallah..amin2...

sekarang tengah musim spring dah nak masuk summer dah kat sini..
so jom kita layan gambar2 bunga kat bawah nie k....


















ini bunga besar.wakakakkaaka



hurmm..
oklah...
kali nie rai nak bagi resipi yang agak mudah....
SWEET AND SOUR IKAN TILAPIA...
senarnya resipi asal dari shahril hairi..
buah ati kawan baik rai mira alias...
ritu nampak dia wat sweet n sour guna ikan fresh..
gile terliur...
so mintak ar resipi dia...
ampun la luwey,aku de modified sket2 resipi ko..
hahaha...
masey ngan resipi ko...
tapi kat sini mcm biasa ikan fresh2 takdaaaaaakk..
apa pun takdaaaaaaaaaaakk..
haih...
yg ada ikan2 laut.
ikan sungai jgn harap la yer nak jmpe kt sni....
so...
rai beli fillet tilapia je...
isk2
tapi.. bila guna fillet..
dia mudah hancur la..
so kena salut ngan tepung sket...
kalau yg kat malaysia tu...
silalah guna ikan fresh yer....
macam tilapia ke... bawal la paling afdal dibuat sweet n sour...
bila guna ikan fresh,xyah salut ngan tepung pun takpe...
just lumurkan ikan tu dengan kunyit + garam....
then goreng....


ok...so bahan2 yg kita perlukan..

1 labu bawang besar
sedikit halia
4 ulas bawang putih..


2 biji telur yang dipukul rata + sedikit garam

sedikit tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
sedikit black paper
sedikit garam
(semua bahan2 di atas gaul rata.. untuk salut ikan)


*sos tiram 2 sudu besar
*sos cili 4 sudu besar
*sos tomato 3 sudu besar
*1 sudu teh serbuk cili

semua bahan2 bertanda * dibancuh dengan 1 cawan air panas


1 biji tomato
bunga kobis
carrot
kalau nak tambah babycorn pun boleh


1 tin nenas
1 tin cendawan
capsicum/cili benggala

semua sayur2 dan nenas.. potong ikut suka korg k...


daun bawang.kalau suka leh letak daun sup juga..



ok...cara2 membuatnya pula...


1. Mula2.. celup dulu fillet ikan tilapia tadi dalam telur yang dah dipukul... kemudian...salutkan pulak dengan tepung rata2...kalau guna ikan fresh,xyah buat camni.. just lumurkan ikan tu dengan kunyit + garam.. then goreng biasa...




2. Kemudian, gorengkan fillet ikan tadi daam minyak sederhana...


3. Ketepikan seketika ikan yang dah digoreng tadi..


then jom buat kuah dia.. mudah saje...




4. Then tumis bawang and halia tadi sehingga naik bau...



5. Bila dah naik bau, masukkan bancuhan sos + cili tadi.. masukkan garam..Biarkan ia menddih..



6. Kemudian masukkan nenas,capsicum/cili benggala dan cendawan...




6. Then masukkan carrot + bunga kobis + tomato...



7. Masak sehingga sayur lembut dan akhir sekali, masukkan daun bawang... kalau ada daun sup..
leh juga letak.. lagi wangi.. rasa garam..



8. Susun ikan tadi mengikut suka hati anda... kih2



9. kemudian.. leh la curahkan kuah kat atas ikan yang telah digoreng tadi...
boleh juga kalau korang nak masukkan ikan sekali dalam kuah tu.. bagi dia lagi meresap rasa dalam ikan tu kan.. tapi kena pandai2 balikkan sebab tak nak bagi dia hancur...
ok..dah leh dihidangkan panas2.. dah tenggelam da ikan rai.. sebab lemas ngan kuah da.. haha


and then.. semalam rai terajin lakkk..
masak ayam masak paprik + sayur cendawan tumis air sekali..
erkkk..
terlebey masak sudah...



ayam masak paprik


cendawan tumis air


pastu buat dadih manggo lagik..
adeyhhh2....
makan banyak dahhhh....
tapi nie bukan rai sorg makan..
erkkk.. habisla kalau rai sorg makan..
meletop kot perot....
hahahaha....


selamat mencuba yer..
=)



P/s: I’m sorry i can’t be the perfect girl you want me to, but all i can really do is try …
I'm not the most beautiful, most fun or even the most exciting girl you’ll ever meet...
but I do know that no matter how long and hard you search...
you will never find someone who cares about you, the way I do...

we’ve come to far to let our story end like this..


I really feel the pain in my heart



Hanya KITA mengetahuinya... tapi aku amat berharap hari esok adalah hari bahagia untuk aku... tuhan... berikan ku kekuatan...

12 budak2 comel:

sarah mohamad said...

rai, rai ke add saya dalam fs. dah lama tak bukak fs la. fb ada tak? hiks kalau bukan rai, mintaaaak ampun! hihi

Munirah said...

sy tgk gambar pun dah rs kenyang rai. rajin betul rai masak..hehe

Sue's said...

rai...bila tgk gambar2 ni rasa mcm dh ada kat russia je... bunge2 tu chantheqnyeeeeeeeeeeee...

Deanna said...

lapar! lapar!

.
.
.
.
.
.
walau ape pon blaku, harap rai tabah yeee..

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan doktor chef... teruskan minat ye.. x semestinya kerjaya menghalang minat kita. Senang2 kunjungla blog saya ;)

Abib said...

Salam rai...:)
Akak ni peminat rai tau...+ anak murid jugak. Nak masak apa2 pun, mesti tgk kat sini..hehe.

Akak lebih tertarik pada p/s rai tu... Akak rasa, sapa2 pun yg follow rai dari dulu terasa jugak 'kehilangan'nya....Akak doakan semoga yang terbaik menjadi milik rai...Aminnn..

Nin3 said...

rai...nenas dlm tin tu...air die nak kena buang ke atau masukkan skali ke dalam kuah sweet sour tu?

LanaBusyBee said...

ya Allah rai, rajinnya rai ni....terjumpa blog rai pun sebab tgh cari resepi nk buat nasik ayam...dok tgh peram ayam ni ha hehehe....beshnya blog rai ni ^^

♥z@z@♥ said...

rai, satu je sye nk gtau..hidup mmg terlalu byk dugaan dan cabaran..DAN hanya yg tabah dan sabar je berjaya melepasi semua tue..DAN sye tau..Rai kuat org nye..InsyaAllah, bahagia milik rai..

azlina said...

rai..lama tak masuk blog..akak follower dlm senyap,so akak miss ur story..anyway akak rasa cam blh tau..tabah yer rai..

Anonymous said...

Sempena Ramadhan Ada talapia seekor, boleh try doc punya resipi sweet n sour, tq.

--Pakcik Lan--

DLa MaTaSaN said...

salam perkenalan dari dila, france :)

da try resepi ni tadi. sedappp sangat sangat!! ^^