KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Dulu dan kini.. Anda juga boleh melakukannya!

Pages

Boleh RAI bantu anda?

Nama:
Email :
Nama panggilan:
Tempat Tinggal/Lokasi:
Umur:
Pekerjaan:
Adakah anda seorang yang serius? Ya
Tidak
Pernah mencuba apa2 produk untuk turunkan berat/naikkan berat/improve skin sebelum ini? Ya
Tidak
Jika Ya, nyatakan produk2 yang anda pernah gunakan
Jika ia tidak berkesan, nyatakan mengapa....
Mengapa anda mencari penyelesaian skrg? Masalah kesihatan
Mudah letih, mengantuk dan tidak bermaya
Sakit lutut tumit
Tiada keyakinan diri
Rasa ingin berubah kepada healthy active lifestyle
Lain2 sebab sila nyatakan:
Pernah menggunakan produk Herbalife? Ya
Tidak
Sudahkah anda mempunyai coach? Ya
Tidak
Sudahkah anda menjadi Ahli Herbalife? Ya
Tidak
Ketinggian:
Berat Terkini:
Berapa target Lost?
Berikan Rai No Phone anda:
Bagaimana anda prefer rai hubungi anda? Call dan consult
SMS sahaja
Wechat
Whatsapp
Email sahaja
Anda berminat untuk: Lost Weight
Gain Weight
Improved Health
Side Income
Improved Skin
Nota lain yang rai boleh bantu anda?

Click here to put a form like this on your site.

Tuesday, July 21, 2009

RESEPI KUIH PUTERI AYU YANG SEDAP..


Suka kan kuih nie? aroma pandannya membuka selera anda? kemudian struktur nya yang gebu memang boleh dikatakan kuih ni menjadi kegemaran ramai...


. resepi nie diambil daripada mama rai....
dulu mama rai join BAKAT.
macam persatuan isteri2 tentera la...
so diorang memang ada buat aktiviti2 memasak la...kraftangan la...



Dulu mama rai rajin jual kuih untuk dihantar ke kedai....
macam2 la yang mama buat, donat,keria,puteri ayu, karipap, pulut inti, abuk2,kuih koci labu,ketayap dan macam2 lagi...... =)
tapi sekarang ada adik kecil mama just amek tempahan dari org2 terdekat je...


so rai belajar buat kuih banyak dari mama....
dulu masa mula2 buat... agak frust ok....
yerla... mula2 je naik... pastu kang kuar die turun balik mengecut...
tapi alhamdulillah..selepas percubaan kedua menjadi...
terima kasih mama atas resepi yang best nie.. =)






Bahan2 membuat PUTERI AYU:


4 biji telur yang disimpan di dalam peti sejuk
300 gm gula (diblend halus)
250gm tepung gandum
400 ml air
1 biji kelapa diparut
sedikit kelapa putih yang diparut
10 helai daun pandan
1 sudu teh tepung ubi
1 sudu teh pewarna hijau
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar ovalett
sedikit minyak
sedikit garam
acuan kuih



Cara2 membuatnya:



1. Ayak tepung gandum bersama2 baking powder.ketepi kan dahulu.




2.Sapu rata minyak sekitar bahagian dalam acuan supaya kuih tidak melekat pada permukaan acuan.. kemudian gaulkan kelapa putih bersama sedikit garam + tepung ubi (supaya dia melekat) di dalam sebuah bekas. Tekankan sedikit kelapa secara kemas ke dalam acuan seperti gambar di bawah:



3. Masukkan siap2 acuan ke dalam bekas kukus.



4. Pukul gula + telur sehingga betul2 kembang... masukkan ovalett ( untuk menggebukan adunan)... pukul lagi sehingga betul2 gebu adunan tersebut....






5. Sambil menunggu adunan tadi betul2 berkrim, anda boleh menyediakan santan pekat bersama pandan dengan cara... mula2... potong kecil2 daun pandan tadi. kemudian dengan menggunakan blender hancurkan daun pandan bersama 400 ml air untuk mendapatkan pati pandan.... 1 biji kelapa yang telah diparut tadi letakkan siap2 dia atas penapis...




6. Tuangkan pati pandan tadi ke atas kelapa yang telah diparut tadi... perah bersama2 kelapa tersebut...asingkan hampasnya.

Peringatan: Ada yang menggunakan cara blend sekali kelapa bersama2 pati pandan then baru tapis. kalau wat camtu,nanti kuih anda akan berasa sedikit pahit.. so jangan malas k. haha.


7. Tuangkan pati pandan + santan tadi ke dalam penyukat. tunggu beberapa minit hingga anda nampak 2 lapisan...



8. ok...sekarang korang nampak tak gambar di atas... ada 2 lapisan kan.... untuk pengetahuan korang, lapisan atas adalah pati and lapisan bawah sekali itu adalah air. so kita tak perlukan air nie..

Peringatan: kalau korang terus je masukkan semua2 nie tanpa mengasingkan air + pati, nanti kuih korang mula2 dalam kukus gebu.. tapi bila da angkat... nanti die jatuh and kecut. sebab kandungan air nie watkan kuih tak menjadi.


9. ok...kita HANYA PERLUKAN 250 ml pati. contoh rai bagi untuk amek 250 ml pati nie... sekarang bacaan di penyukat 450 ml kan? so untuk dapat kan 250 ml pati sahaja... kita tolakkan... (450-250 =200 ml)... kita kena tuangkan pati pandan + santan nie sampai bacaan dia menjadi 200 ml.ha.. so kita dapat la 250 ml pati! hehehe.


10. Langkah seterusnya... kaupkan tepung gandum sedikit demi sedikit.. sambil diselang seli kan dengan pati ke dalam adunan yang telah dipukul gebu tadi.. maknanya buat serentak... wat sedikit2 tau..

Peringatan: jangan wat sekali gus semua tepung masuk sekali..nanti kuih anda bantat.



11. Kacau rata adunan tadi... bila da sebati,baru lah masukkan tepung lagi diselang selikan dengan pati.... buat sampai tepung + pati habis.




12. nie la hasilnya bila campuran adunan + tepung + pati tadi telah betul2 sebati.. kalau nak colour hijau dia kuat,leh la masukan pewarna hijau...




13. Masukkan sedikit ke dalam acuan tadi...




14. Pastikan air sudah menggelegak dalam kukus then baru lah letak k. kukus selama 15-20 minit hingga ia menjadi gebu!!! hik2...


Peringatan: Rajin2 angkat penutup kukus sekali sekala dan buang air nya supaya air yang terperangkap di tutup kukus tak kena kuih kita.









Nie la hasilnya lepas kuih dikeluarkan daripada acuannya... sedap makan masa panas2... pergh... lembut je k.. bahagia sangat2 masuk dalam mulut... hehe....




Kalau minum petang makan kuih nie pun best.. tak pun makan masa breakfast.... fulamak..sedap2... keh2...




SELAMAT MENCUBA!!!!!!



29 budak2 comel:

ZARA 札拉 said...

sangat gebu~

aku udah kelaparan ni rai syg~

uhuks~

ChiLaBaey's said...

Sedapnye... lama tak makan yang fresh.... selalu makan yang simpan sejuk je... nak try lah... lepas ni... :)

dalilakmal said...

kakrai!.besnye kakrai dah post resepi...
hehehe
nk try..
nmpk kakrai buat ni mcm pro..cntik n boleh komersial...:)

muhammad_msa said...

agak lengkap. kalau aku buat mesti jd sebijik cm dlm gmbr. cuba letih utk kau snap pics each time la. tp xpe weyh, your effort shall be your investment.. mne tau satu hari nnti org mntk kau jd cikgu ajar resepi kasi royalti ngan komesyem byk2, blh r banje aku mkn cekodoq goreng.

BUJANG SUSAH said...

perghhh... sedapnya... anto la kat kita skit...

chipsmore said...

da lulus tok kawen..hehe ;)

Raihanna said...

Zara:

hehehe.... lapar ke.. meh la makan sini...

Chilabaey:

a'a... kalau panas2 sedap kan.. nak2 yang baru turun dari kukus... fuh!

Dalila:

hehehe.... nanti try la ek... insyaallah sedap...thanx dalila

muhammad_msa:

hehe..masey cai. haha.. ko ingat agy ek pasal cekodok goreng.wakakakaka... ko mane ilang wey.sonyap je.

bujang susah:

orait2... nanti kita anta guna DHL k.. ekekekke

chipsmore:

hihihi.. malu la... hik2..

Luth Textile said...

i pon suka ini kueh.. huhu

aRi sHu said...

rai bagus nye pandai masak mcm2..jeles kite tau..ni dah lepas kawen ni..bile lagi? hehe..

Raihanna said...

Luth:

hehe..nie pun feveret saya..

ari shu:

alamak?? kawin?? lambat agy tu... hihihi.... study pun rai tak habeh lagi..ekekekke

fatt said...

rai..
mantap~!

yaya said...

gila lawa ah kuih u buat

jeles

nk kne blaja gak ni

tok masa dpan. hehe

penjenayah merah jambu. said...

sedapnya rai!
kuih peberet ni,pahni bolehla request kat ibu suh buat..hehe,klu buat sendiri,mao jadi kaler biru kuih tu :P

Anonymous said...

ieda mui....

rai...suke sangat...gebu kuih puteri ayu ni...sedap.first time buat...suke blog rai cz ade step2...hehhe

nadia said...

rai...tau x akk suke sgt mkn kueh ni..best!!

noorsafone said...

salam hana...maknanya santan kita guna 4oo ml la ya termasuh air daun pandan.

juria said...

finally dpt gak cara membuatnya...dh bertahun2 mencuba...kuih asyik bantat je...rupanya x kna cara buatnya.tima kasih byk le krn bg resepi,cara buat,gmbarnya dan paling penting skali petuanya tu.......bkn snang tau zaman skrg org nk bagitau camni...moga2 Allah menambahkn reseki kamu...AMIN

eyda said...

Hai Rai,b4 this jd silent reader je tp bila dh try resepi nk gk bg komen,Kuih nie akak buat follow step yg rai ckp tue mmg jd & lembut+gebu je sonok sgt tp yg x brp best bila nk kuarkn kuih dr acuan dia,kuih tue segan nk kuar huhu abis pch2 berderai even akak dh sapu minyak kt acuan tue,myb acuan tu x ok kot,akak guna acuan sama yg mcm rai guna tue gk...
psttttt..Msk tempoyak daun tu mmg kick gile hehehe..TQ 4 sharing....

mundzir said...

mak sy da cube~ n mmg superb utk 1st time buat!! klu buat kli ke-2/3 mesti excellent! mak ucap trime kaseh~! die ckp~ die x malu nk kasi org wlupn bau 1st time buat kureng cantik sket~))))

Azie said...

As salam. Bangga tengok muda muda dah masuk dapur dan pandai membuat kuih muih tradisional

ibu wazif said...

saya pertama kali masak puteri ayu ni.. dapat resepi dari blog rai ni pon secara x sengaja..

bersemangat mencuba.. alhamdulillah menjadi.. memang lembut, gebu n sedap giler..

family saya semuanya suka makan..

saya nak ucapkan terima kasih sebab rai x kedekut ilmu..

yg paling best.. siap ada tips dan juga ada pic..

memang x malu nak hantar ke rumah jiran..

ruki sah said...

Boleh terangkan tak step 9

normi nieza said...

dah buat tp bahagian atas dia jd bantat kenapa erk?

Prettywrite said...

salam rai,
thanks for the complete recipe. Saya dah buat and alhamdulillah menjadi kuihnya. Thanks byk2. :)

testimoni,hehe..
prettywrite.blogspot.com/2013/03/kuih-puteri-ayu.html

em. said...

resepi ni utk buat berape banyak ye? nak beli barang takmau la tak cukup atau terlebih pulak.. hehe.. bukan selalu nak buat kuih tradisional ni hah..

Siti Aminah Abd Halim said...

rajinnya awak....every step ade gambar...jadi teruja plak nak cuba he he....in Shaa Allah akan cuba buat lepas ni...kena cari acuan dululah nampaknya

Siti Aminah Abd Halim said...

rajinnya awak....every step ade gambar...jadi teruja plak nak cuba he he....in Shaa Allah akan cuba buat lepas ni...kena cari acuan dululah nampaknya

Siti Aminah Abd Halim said...

rajinnya awak....every step ade gambar...jadi teruja plak nak cuba he he....in Shaa Allah akan cuba buat lepas ni...kena cari acuan dululah nampaknya

nur said...

salam..rajin la awak.mohon copy.tq..hehe