Yeah.. dapat award lagi... Kali nie dari KF... and FARA-teddy... Thanxx banyak2 ek KF and FARA... haha.. Cumel kucing ini.. hehe... terharu daku... (tolong2 lap air mata ku yg meleleh)
So rai berbesar hati nak hadiah kan award nie kat:
1. Cik adik cun: AYA-zul
2. Cik adik manis: MIRA-shahril
3. Cik adik cumel: IFA-selamo
4. Khairil yang sporting..
Terimalah award ini yerp kawan2...
Oklah..ari ni daku nak wat NASI TOMATO + KARI AYAM... sebab daku pon takde idea nak masak pe rini... Mood tak stabil... adui2..
1. Cik adik cun: AYA-zul
2. Cik adik manis: MIRA-shahril
3. Cik adik cumel: IFA-selamo
4. Khairil yang sporting..
Terimalah award ini yerp kawan2...
Oklah..ari ni daku nak wat NASI TOMATO + KARI AYAM... sebab daku pon takde idea nak masak pe rini... Mood tak stabil... adui2..
Bahan2 untuk membuat nasi tomato:
2 cawan beras basmathi
1 cawan fresh milk
1/2 cawan tomato puri
2 1/2 cawan air rebusan ayam (leh gak campurkan air dengan kiub pati ayam)
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
sedikit halia
8 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
4 cm kulit kayu manis
2 biji tomato
sedikit garam
sedikit minyak sapi/ marjerin (untuk menumis)
Cara2 membuatnya:
1. Tumis bawang besar,halia,bawang putih. Bila dah garing masukkan bunga cengkih,buah pelaga,kulit kayu manis dan bunga lawang...bubuh garam sket
2. Kemudian masukkan fresh milk... Bila dah mendidih masukkan pula tomato puri... Tunggu sampai menggelegak then leh masukkan air...
3. Kacau dan biarkan seketika... Kemudian bolehla masukkan beras... Masukkan buah tomato yang telah dipotong 4...Tutup periuk, kecikkan api and masak hingga nasi kering. Jangan lupa kacau sekali sekala supaya bawah nasi tak berkerak/hangus.
Nasi tomato sedap makan ngan ayam masak merah/kari ayam/ayam kurma and ape2 lauk berkuah yang sesuai... selalu makan ngan acar sekali.. tapi Rai cuma wat kari ayam... citer pasal ayam nie.... dulu kat umah..daku tak keysah kalau mama soh masak2... daku suke.. tapi JANGAN SOH DAKU POTONG AYAM atau SIANG IKAN... nak2 ikan semilang lembik2 tu... eeeeiii tak suke! tapi bila dah kat sini... nyesal daku sebab tak belajar potong ayam ngan mama dulu.. pergh... susah gila first time potong ayam sendiri dulu2... huwaaaa.. menci2... macam2 tools daku guna... pisau kecik. pisau besar.lesung pon de.. senang ku KATUK je tempat2 susah nak potong..haha.. pastu senget benget + hancur2 ayam daku potong!!! haha... sengal.. tapi lama2 alhamdulillah.. da biasa potong.... da ok kot.. hehe...
Bahan2 membuat Kari Ayam:
1 ekor ayam dipotong sederhana (cuci ngan asam keping and garam)
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
sedikit halia
semua bahan2 di atas dihiris halus
4 biji buah pelaga
6 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
4 cm kulit kayu manis
Rempah kari 4 sudu besar (bancuh ngan satu cawan air + 1 sudu besar rempah ayam kurma)
sedikit cili powder
sedikit serbuk kunyit
daun kari 1 tangkai (amek daun je)
1 biji kelapa-ambil santan ( kalau nak diet..guna la fresh milk..hehe)
asam keping
garam
gula
2 biji kentang
2 biji tomato
2 asam keping
Cara2 membuatnya:
1. Tumis bawang putih + bawang besar + halia + bunga lawang + bunga cengkih + kulit kayu manis.. Bila dah garing... masukkan ayam...
2. Tunggu sampai ayam dah kecut..Masukkan daun kari and bancuhan serbuk kari ayam + serbuk ayam kurma + cili powder + serbuk kunyit bersama... kacau rata dan biar beberapa minit supaya rempah meresap dengan ayam.
3. Tambah beberapa cawan air(ikut suka nak kuah pekat atau cair)...
4. Tutupkan periuk.Biarkan mendidih. Masukkan pula kentang + asam keping.. Tutup semula periuk.
5. Bila kentang dah empuk,masukkan santan atau fresh milk + buah tomato yang dah dipotong... Biarkan mendidih lebih kurang 10 minit.Kacau dan bubuh garam secukup rasa... angkat and boleh dihidangkan.
1. Tumis bawang putih + bawang besar + halia + bunga lawang + bunga cengkih + kulit kayu manis.. Bila dah garing... masukkan ayam...
2. Tunggu sampai ayam dah kecut..Masukkan daun kari and bancuhan serbuk kari ayam + serbuk ayam kurma + cili powder + serbuk kunyit bersama... kacau rata dan biar beberapa minit supaya rempah meresap dengan ayam.
3. Tambah beberapa cawan air(ikut suka nak kuah pekat atau cair)...
4. Tutupkan periuk.Biarkan mendidih. Masukkan pula kentang + asam keping.. Tutup semula periuk.
5. Bila kentang dah empuk,masukkan santan atau fresh milk + buah tomato yang dah dipotong... Biarkan mendidih lebih kurang 10 minit.Kacau dan bubuh garam secukup rasa... angkat and boleh dihidangkan.
9 budak2 comel:
ari² mesti ade resepi baru
hehe
Nak cikitt :P
aaaaa
ni nak cerita pasal resipi ka...
pasal si dia?
ngeeee
lalalala..(xder komen la)
yum2....amik angin aje rai..
psst:-rai dh award lum..
Khairil:
hehe.. menggemukkan diri la..apa lagik..keh2
@nnap:
meh la sni....
Pj:
hehe... citer resipi la.. haha...
KF:
naper KF.. takde idea ke... ngeeee..
owh...nanti rai amek ek KF
huhuh tgh cari idea nk sambung citer warna kehidupanku..hehhe episod 2 emm..
tolong aku rai..
rai..
ifa dh tepek award tuh kat bl0g..
macehh ek..
cayang kam0~~
:)
wahh...ada lg rsepi...nk jgk...ckit je...nk rse...lehla...bakla...huhu...
aduhai...
sedapnyer....
Post a Comment