KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Wednesday, January 6, 2010

Resepi Bubur Kacang Hijau..

Hari ni rasa rajin sikit nak update blog...
hihi.
selepas entry yang panjang bebenor before nie...
rasa nak rilex sket ngan bagi resepi bubur kacang hijau...
hehehe.
sedap makan sejuk2... atau dihidangkan masa minum petang...
tapi jangan bubuh gula melaka banyak2. nanti colour bubur jadi lain.
actually gula pasir pula ikut suka la ek nak letak..
kalau tak suka manis sangat.. kurangkan la..
kalau suke manis2..bubuh banyak2.pastu selamat datang la kencing manis.
hik2..
dulu masa kecik2 rai mengong2.. ingatkan tol2 rasa kencing tu manis macam madu ke....
har2...
iyaaaakk.xkan nak rasa kot..hihi..
pilihan di tangan anda. (dah macam citer SAW la plak)




oklah.. bahan2 nak buat bubur kacang hijau nie...



1 biji gula melaka




2 cawan gula pasir





Daun pandan yang harum semerbak.. haha





1 biji kelapa.. di perah dan di ambil santannya... nak guna santan kotak ke..santan paket ke.. boleh je.. tak salah di sisi undang2.. hik2





3 cawan kacang hijau... bukan kacang kuda mahupun kacang panjang wokeyy....hahaha....basuh bersih2.. and buang segala benda yang pelik2.





2 cawan air




Cara2 membuatnya......



1. Campurkan air +gula pasir+gula melaka dalam periuk.




2. Didihkan semua bahan2 tadi atas api yang perlahan




3. Masukkan daun pandan.. kacau hingga semua gula larut...




4. Bila semua dah hancur... Tapis cairan gula tadi




5. Dalam periuk lain, didihkan kacang hijau bersama2 air..




6. Masukkan daun padan dan rebus kacang hijau sehingga kembang




7. Kacau sekali sekala... kacang hijau menjadi lembut dan kembang.... kalau nak masuk sagu mata ikan.. boleh masuk masa nie... tapi family rai x suka makan sagu dengan bubur.. isk2... :(




8. Masukkan pula cairan gula tadi.....






9. Kacau rata... bubur akan menjadi lebih pekat dan colour dia pun dah cantik.. hehe... Biarkan lebih kurang 10 minit.. gunakan api perlahan je tau..




10. masukkan pula santan...





11. kacau lagi hingga sebati. jangan lama2 nanti pecah minyak pula.. lebih kurang 5 minit pun da okay... rasa gula... kalau tak cukup..tambah lagi sehingga manis seperti wajah ayu korang... hik2..then tutup api...






12.. leh la dihidangkan untuk keluarga atau insan tersayang... :)





best juga kalau buh air batu yg ketul2 tu......






Sejuk + manis2... sedap makan masa cuaca panas2...hihi





Selamat mencuba... :)

17 budak2 comel:

Miss Hirose said...

waaa sedapnye..
da la skg ni tgh panas..
nyummmmy..

Raihanna said...

hihihi...a'a.tp rai mengidam abc pula....isk2

angah iza said...

eh...campur ngan ais??
apa rasa ek....hehhe

Azalina M.Salleh said...

best nya... terliur lak tgh time2 kat ofz ni

ChiLaBaey's said...

Oooo bubur.... oooo bubur..... Ohhhh number one.... (Lirik lagu).... Sedap betul tengok bila dah sejukkan.... saya pun kadang2 tu makan macam tu juga.... :)

Raihanna said...

angah iza:

hehe ..rasa die ala2 cendol pula.. hik2

Raihanna said...

azalina:

hihi..dah terliur ke kat ofis ek??

Raihanna said...

chilabaey:

tu la.. rai suke makan sejuk2.. masa panas2 kureng sket...

maiTuty said...

kak rai, balik msia dah tukar profession ek??
hehehhehehe!!

black winter said...

wat eskem pon sdap tau..
mase panas2 rase muak la

ASaDa RyutaRo said...

1st time tengok resepi camni.. tp yg peliknya mkn ngn ais??
hmm.. lom pernah try lagi ni..

farish H said...

cedapnyaaa

mAr@ZiEy said...

Pergh..nmpk sedap..ni yg nak try ni..menggugat nafsu mkn ku..

Rai..try ni utk ke blog sy

http://amormarziey.blogspot.com/

Azura Ani Salaim said...

Waseh waseh, thanks ya untuk resepi lengkapnya, saya pun mau cuba, ehehehe!

p/s: saya ni baru nak belajar masak2, kesian, ekekekeke!

flax said...

thank 4 recep...muda2 da pdi msk...utg sapa yg dpt..hehehh,,

nadiah said...

Sedapnya...tp daun pandan xdelag..blh ke klo xletak aek??

MARIA AWI said...

nampak sedap....boleh buat masa puasa nanti

Ibu Menyusu Yang Berpuasa