KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Dulu dan kini.. Anda juga boleh melakukannya!

Pages

Boleh RAI bantu anda?

Nama:
Email :
Nama panggilan:
Tempat Tinggal/Lokasi:
Umur:
Pekerjaan:
Adakah anda seorang yang serius? Ya
Tidak
Pernah mencuba apa2 produk untuk turunkan berat/naikkan berat/improve skin sebelum ini? Ya
Tidak
Jika Ya, nyatakan produk2 yang anda pernah gunakan
Jika ia tidak berkesan, nyatakan mengapa....
Mengapa anda mencari penyelesaian skrg? Masalah kesihatan
Mudah letih, mengantuk dan tidak bermaya
Sakit lutut tumit
Tiada keyakinan diri
Rasa ingin berubah kepada healthy active lifestyle
Lain2 sebab sila nyatakan:
Pernah menggunakan produk Herbalife? Ya
Tidak
Sudahkah anda mempunyai coach? Ya
Tidak
Sudahkah anda menjadi Ahli Herbalife? Ya
Tidak
Ketinggian:
Berat Terkini:
Berapa target Lost?
Berikan Rai No Phone anda:
Bagaimana anda prefer rai hubungi anda? Call dan consult
SMS sahaja
Wechat
Whatsapp
Email sahaja
Anda berminat untuk: Lost Weight
Gain Weight
Improved Health
Side Income
Improved Skin
Nota lain yang rai boleh bantu anda?

Click here to put a form like this on your site.

Monday, September 6, 2010

Resipi Biskut Mazola/Biskut Kacang yang mudah

Erk...
Rai baru je lepas buat Post Mortem terhadap 2 biji Nenas...
Sape pandai cuba teka Rai nak buat apa dengan Nenas tu???
Jeng2...
hehehe. Rahsia..
Nanti esok rai post entry k.
keh2..


oklah..
ni nak bagi resipi Biskut Mazola..


tapi rai tak guna minyak mazola.sebab sini takde jual.so rai guna minyak jagung cap apa entah kat sini.. hehehe.. sama je sebenarnya....
sumber resipi :Mama Rai.
keh2...
Kalau buat kuih raya nie kat rumah...
memang setiap orang ada tugas masing2...
Mama tolong goreng kacang.hahahaha
sebab rai malas nak goreng kacang. kih2.
Rai part menguli and menerap.
adik2 Rai lak.. tolong letakkan kacang + sapu kuning telur + membakar dan menjaga oven. hahahaha....
adik2 yang lebih kecik... TOLONG TENGOK dan TOLONG MAKAN sahaja.
hihihihi..
nie yang untung kalau adik beradik ramai..
kih2.


Nie resipi nyer.. mudah sahaja. Gaul je~


Bahan2 membuatnya:

400gm kacang tanah yang telah digoreng(tanpa minyak),dibuang kulit dan dikisar kering
400gm tepung gandum
200gm gula pasir (dikisar kering)
1 botol minyak mazola/minyak jagung yang kecil (tapi tak guna semua)
3 biji Kuning telur untuk disapu pada biskut
kacang goreng(hias)


Cara2 membuatnya:

1.Gaul rata tepung + gula + kacang.



2. Masukkan minyak mazola/minyak jagung sedikit demi sedikit... jangan tuang sekali. agak2.




3. Gaul dan uli hingga menjadi doh yang boleh diterap.. kalau masih belum melekat,tambah kan minyak lagi sedikit demi sedikit.. kalau terlembik pula.. jangan panik,tambah sahaja tepung sedikit demi sedikit...



4. Terap menggunakan acuan yang disukai.


5. Bubuh kacang di tengah2 biskut



6. Sapu kuning telur.


7. Bakar pada suhu 180 celsius selama 10-15 minit.













yeay.dapat sebalang!!!


selamat mencuba

11 budak2 comel:

Sueozana said...

Salam Rai..
Selamat bersahur..
Nt suka masuk blog rai.. sronok bca celoteh n tgok penyampaian resepi msakan rai yg praktikal, cam tuan punya blog jga kot.. praktikal..? Selamat Hari Raya rai..!!! T8 care.

Cik Amy said...

waaaa mesti sedappp !

lina said...

sedap nyer

Hazzy Ishak said...

tak tau la semudah ni

Olive said...

rai, thanks sgt2!

Gadis Kampung said...
This comment has been removed by the author.
Gadis Kampung said...

rai, nak coklat tak?sedap sangat jom join contest nie http://littlesweetbrown.blogspot.com/2010/09/sweet-brown-contest.html

NorSuHaiNi said...

hai rai... saya dah cuber resepi kuih kacang dan almond london... 1st time saya buat kueh raya dan jadi... :) terima kasih yer... cume almond london saya jadi tembam2... hehehe....

Sue Aleen said...

nak betulkan sikit. minyak jagung = minyak mazola. mazola tu jenama je. :). any corn oil will do.

Ravinran Manivannan said...

Saya telah buat half resepi memang sedap. Hands off. Terima kasih kpd tuan punya resepi

aisyah haziqah said...

perlu tak sapu mentega atas loyang supaya adunan dia tak melekat?