KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Monday, March 17, 2014

Resipi Pavlova yang mudah dan sedap

Bismillahirrahmanirrahim.....
Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.....


cik rai..
eyh Puan Rai..
hahahah.


Hye kawan2 semua!!!!!....
Apa khabar.....
Harap semua sihat dan di bawah lindunganNYA....



huwaaaaaarghhh lama nya jari tak menaip di blog nie.....
Spiderman bersarang2 di blog Rai ni ar.. hahahaha
bukan spiderman aje....
saudara mara dia tarantula pun dah berpindah randah kt blog rai...
ekekekekeke.....
sila2 jemput masuk...
buat cm rumah sendiri yo....haha



Alhamdulillah.... sejak menjadi seorang isteri....
tanggungjawab lebih besar...
Apa perasaan bila dah jadi seorang isteri?
awesome! alhamdulillah.....
yg penting hidup lebih tenang.....




Seperti yg kita ketahui..
pelbagai isu dan tragedi melanda negara kita skrg...
antaranya Tragedi MH370, musim kemarau dan jerebu...
Marilah sama2 kita berdoa....
supaya Allah mudahkan pencarian pesawat tersebut dan selesai dengan baik...
Jangan sebarkan khabar angin yg kita tidak ketahui kesahihannya...
kadang2...
Orang yg terlalu lantang tidak semestinya hebat....
Orang yg berdiam kadang2 lebih bijak.....
Mudah2an.... sama2 kita berdoa...
#prayformh370



Mesti korg tertanya2... apa rai buat skrg kan after grad????....
takkan menganggur pulak budak nih????..
hahaha
tak2.....
hehehe..
buat masa ni rai decide untuk berehat dulu....duduk di rumah....
Target Rai masih belum tercapai.....
Banyak yg perlu diselesaikan....
Ada juga plan untuk sambung belajar insyallah.....
dan ketika ini Rai sibuk mengambil tempahan kecil2an baking....
Now rai dah menetap di Pajam, Negeri Sembilan...
Jiran Nilai...
hahaha yg tak best nafsu bershopping di Nilai 3 semakin menjadi2...
hahhahaha....
Nilai 3 tu mcm2 ada.....tudung, jubah2 yg lawa....
kt Nilai 3 mmg murah dan sgt2 berpatutan...
Jomla datang.....

Official logo Sweet Vanilla Bakery
by Dr. Raihana Kamarudin
Instagram: sweetvanillabakery
#sweetvanillabakery

Doakan Rai menjadi Usahawan Wanita yg berjaya suatu hari nanti....
Kalau kawan2 yg berminat nak menempah wedding cake ke hantaran ke.. birthday atau jamuan makan2...
hubungi je Rai jangan segan2 tau 011-27272469
Antara tempahan2 yg rai siapkan bulan lepas dan bulan ni...


 Wedding Cake with Cupcakes



 Teddy Bear Fondant Cake


 Rainbow cake in Jar


Red velvet cake in Jar


Cupcakes



dalam dia... red velvet with cream cheese frosting







dan produk terbaru Sweet Vanilla Bakery

Perkenalkan!!!!


CUPCAKES CINONET....

hahaha kenapa bagi nama begitu...
sebab cupcakes ni comel sangat saiz dia.. besar sket dari duit syiling 20 sen...
yg bestnya mudah dimakan dan tak muak insyallah.....
sekali ngaaaaappp!!! then settle. haha


 Buat masa ni flavour yg ada:
1.Red Velvet
2. Carrot Walnut
3.Choc Moistlicious
4.Lemon Blueberry
5.Pandan




Boleh request letak dalam box mcmni...
sebagai hantaran atau hadiah




Pandan dan Choc Moistlicious





Insyallah..
sekarang tengah kumpul modal untuk beli pelbagai kelengkapan dan alatan....
Nantikan baking class santai2 insyallah rai akan adakan tak lama lagi...


_________________________________________


Oklah sebenarnya... Entry kali ni...
Rai nak kongsikan resipi PAVLOVA yang mudah sgt2..
Rai dah pun mencuba dan alhamdulillah..
sangat2 berpuas hati dengan hasilnya....


haaaa terliur tak tengok ombak2 dia... hahahah
hik2....
rasa dia manis campur buah yg fresh mmg terbaik wooo!!




Credit kepada Joy Of Baking....
Link Asal boleh di click di sini
haaaaa jom kita lihat bahan2nya dulu....



Untuk Pavlova Disc:
4 biji telur gred A (bahagian putih sahaja)
200gm gula castor
1/2 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil cuka
1/2 sudu besar tepung jagung



Untuk Krim:
240ml whipping cream
20 gm castor sugar
Buah2 kesukaan..
(rai cadangkan yg masam2 mcm strawberry, berries. peach
sebab nak bagi kontra rasa ngan pavlova yg dah sgt manis)





Cara2 membuatnya:


1. Make sure bowl kering... pastikan tiada sisa air, minyak sebagainya...
sebab nak buat meringue memang pantang bendasing... telur putih juga mesti takde sisa telur kuning
Masukkan putih telur dulu ke dalam bowl....



2.Putar putih telur sampai berbuih cm keluar buih2 sabun tu dlu....
Bila dah berbuih2 sambil putar mixer baru masukkan gula sedikit demi sedikit ....
(tips: jangan campur putih telur + gula terus dari awal... Putar dulu putih telur bila dah berbuih baru masuk gula okies kawan2)




3. Putar sehingga ia berkrim dan berkilat






4. Masukkan esen vanilla
(Tips: esen vanilla akan buatkan pavlova kita tidak hanyir bau telur.... dan sedappp)
Then putar lagi....





5. Ok putar sampai jadi bila kita angkat mcm bertanduk.. haha bukan tanduk bercabang2 mahupun pisang tanduk yaa...
kikih... atau bila terbalikkan bowl... sure tak jatuh adunan tu dari bowl...
(cubalah terbalikkan.. hik3)..





6. Lepastu stop kan mixer.... masukkan tepung jagung dan juga cuka.






7. Guna senduk sahaja gaul2 bg sebati dah cukup tepung jagung dan cuka tadi.
(Tips: jangan kacau sehingga larut malam atau beria2 dan lama... dan jangan guna mixer)




Haaa macamana Rai buat struktur pavlova yg beralun2 tu?



8.Masukkan adunan tadi ke dalam piping bag....
Rai gunakan Nozel No. 347




mcmni bentuk Nozel tersebut






9. Alas Loyang dengan kertas minyak....Buat bulatan guna pensel ikutla loyang ke atau apa2 yg bulat...
ikut saiz yg dimahukan...
Picit piping bag sambil buat pusingan2 kecil mengikut arah jam.......




10. Penuhkan piping di bahagian dalam.. yg dalam tu tebalkan sedikit...
supaya bila kita potong nanti dalam dia ada struktur macam Marshmallow...
kalau nak buat 2 lapis.... buat 2 keping disc asing2.....





11. Nak buat disc dalam bentuk comel2 pun boleh...




12.Panaskan Oven suhu 150 celsius...
Bakar selama 60-75 minit sehingga disc bertukar kepada perang...




13. Tips untuk Pavlova tak crack.... lepas dah masak tu... jangan keluarkan dr oven....tutup suis oven....Biarkan je dia sejuk dalam oven tu sendiri.....



Untuk Topping....
1.Whipping cream make sure sejuk... baru keluar dr fridge untuk putar...
Tips nak senang putar whipping krim: Masukkan pemutar besi dan bowl mixer ke dalam fridge tempat beku sampai besi dan bowl sejuk...dalam 15-30 min...
Then keluarkan pemutar dan bowl mixer, masukkan whipping cream dan terus putar dengan kelajuan tinggi sampai dia soft peak... jadi bertanduk gak tapi tak terlalu kental....tak terlalu cair dan tak terlalu kental....
jangan putar terlalu lama nnti krim jadi mcm pecah minyak....

Masukkan krim dalam piping bag dan boleh piping....
Lepastu hias dengan buah2 tadi...



Pavlova juga perlukan post mortem... hehe
ok dah2 jangan terliur lama2.... jom2 buat... kekekeh....




Hidangkan dengan penuh kasih sayang he2



Quality control bagi markah 10/10 katanya.... dah makan 2 slice...
pastu dah kena catu sebab manis sangat jadi xleh makan banyak2..
keh2...



Bulan January ritu...
adik rai abanglang balik dari korea....
cuti semester beliau....
lagi satu sebab kakak dia nya kenduri kahwin pada 02.02 hahaha
tu yg dia balik...
terima kasih abanglang...
antara orang kuat majlis Rai ritu....


hik2... lepas ambil alang dari KLIA


Lepastu alang request nak makan Pavlova....
apa lagi... Rai pun buli la dia... suruh belajar buat...
hahahahha
yerlah kan nnti kalau teringin2 makan kt sana...
haaaa dah pandai buat sendiri.....

haaa ni hasil tangan Khuzairi Kamarudin..
Mini Pavlova




Yeayyyy alang dah berjaya buat pavlova sendiri....




dak ni tangan kidal... so piping pun cara dia sendiri...
hahahha... kena ajar terbalik cara piping...



Masa untuk make up pavlovaa!!!




haaaa buat laahh pavlova dengan adik2...
best dan enjoy ooooo!!!!
walaupun ckgu kadang2 garang mcm kingkong... kui2
tapi alang berjaya dah buat pavlova sendiri!! yeayy



Alang dah balik ke sana 28 february ritu....
sob2.... 
jumpa lagi nanti yaaa lang...
we will miss you lang....


Insyallah next entry rai akan kongsi sedikit mengenai Pengantin DIY
hahhahaa....
Rai buat kek kahwin dan candy buffet sendiri.....


 Meja candy buffet di
majlis pihak perempuan
di kg rai batang melaka, Negeri sembilan



 Malam tu den sempat siapkan 2 biji pavlova dan kek kawen 3 tingkat...
phewww



ok selamat mencuba tau!!

 Eyh tombamnyaaa!!!!
Kucing sape nih?????
hahaha...
ni buah hati kesayangan rai....
nama dia Chincilla Feodora Munchkina.... hahahha
nama nak konon glamour... kui2..
tapi panggil Feodora....
Bapak dia Munchkin... and Mak dia Chincilla..
jadilah nama russian kt atas ni. hahahahah
baru je 4 bulan nih...
tapi nampak dah mcm besar sgt...
Adoiii asyik makan je... mana tak nyaa....
Nanti rai share macamana Feodora dtg dalam hidup rai =')




dan............



Jangan lupa habiskan teamix ....
semudah ABCDE
tea yg sangat2 bagus untuk
A-antioxidant(antipenuaan)
B-Burn Fat
C-Cleanse
D-Detox
E-Energy






Now target untuk dapatkan level 10 dan juga shaping.....
Rai dah pun ke Gym...
gym ni best sebab asingkan lelaki dan perempuan...
Kalau kawan2 nak pergi..
jomlah sama2 ke Mr. Act Gym di Desa Cempaka Nilai...
Rai pergi gym 3 kali dalam seminggu....






bagi peminat2 branded handbag yg 100% ORIGINAL.....
boleh la ke instagram coachee rai,kak eytah nie cuci2 mata...... hik2...
do follow
@LUXURYHANDBAGBYEYTAH


fuhhhhh... macam2 ada....




Sampai di sini dahulu entry kali ni...
moga berjumpa lagi di entry akan dtg....
salam sayang, raihanna




21 budak2 comel:

sYiRa LoKMaN said...

YUMMY ~~ DAH LAMA FOLLOW BLOG AKAK, aKAK AWESOME ! DTG BLOG SYIRA TAU :)

Bbwana adienia said...

salam..

singgah sini..semoga murah rezeki dan impian jadi usahawan tercapai..

Phoebe said...

Salam sis.. First time singgah blog ni. Best! Thanks for sharing the Pavlova recipe. In shaa Allah akan dicuba.

QasehnyaRania said...

morning dr rai...
sy dh lama singgah sini.tp jrng komen.hihi

akhirnya, dr akan buat klass. suka suka. dh lama tunggu tau.kikiki

teringin nak blaja buat kek dgn dr.
nanti bila nak buka klass tu gtau ye .in shaaAllah kalau berkesempatan nak join

Anonymous said...

sis, berapa fee gym mr act tu per hour?

CT Humairah said...

nape cute sangat blog ni kikiki..
singgah sini tinggal jejak..
kita rupanya dah lama follow wakakaka..

dap pavlova boleh den try ni..
thank u doc for the recipi :D

Mummy Ayra said...

bestnya blog rai..dah lama ayra follow.. mmg syok. lagi2 tgk kek2 rai...

Teruja tengok..

http://mqvitashop.blogspot.com/

Norhafiza Hasan said...

suka tgk pavlova,,rasa nk masak tapi tak masak2 gak... kita misi kat klinik gua musang.

mamabeauty said...

thanks for sharing pavlova resipi tu

ikin iqbal said...

Salam. Hai doktor Raihanna,saya berumur 12 tahun. Saya nak tanya doktor bagaimana cara untuk membuat cupcake .. Dan juga adakah doktor jual sebarang desert yg doktor show kan?kalau doktor jual saya boleh promote pada kwn 2 kerana mereka sukakannya termasuklah diri saya sendiri..TQ

wan faridah said...

salam...1st time tgk blog sis...menarik...bnyk benda nak baca tp time terluang xberapa nk ada lg...next time akan jengah ke sini lg...

uolls boleh tggalkan jejak ke blog saya...inshaallah saya akan tggalkan jejak kat blog u olls pula..:)

Sexy Owl Chick said...

Salam.. kita nak tanya sikit

kita punya meringue keras and sampai half an hour je dah keras and kalau biar 1 hour, hangus..

then kita punya topping tu cair :(
ada tips tak hehe

Anonymous said...

Salam.. sy nk tnye la, sy pena try buat pavlova tp kt bwah die melekat la dekat kertas cawan.. letak marjerin pown sama.. ape petua akk x bg bwh tu melekat?

Muketeers! said...

Kalau cuka tu boleh ganti ngan benda lain tak? Takleh makan cuka. Pedih ulu hati hehehe.

ernyzuraishak said...

Salm.doktor rai...sy nk tnye kn...knpr setiap kli sy pukol whiping creme...xpnh jdi...lmbek je xmcm krim.klu nk bust icing kek ...jdi pon.so pkai krimwell je...knpe ye

Fyra Farisya said...

Assalam Dr.Rai hai,1st time baca blog awak tp mmg best :) pavlova tu mmg nampak sdp&i love to bake too! Skrg ni sy tgh kje part time kat kedai cake&ade jual pavlova jgk..Tp bila nak potong tu alahai lembut sgt kdg2 smpai takot haha,btw you have a nice blog :) jemputla singgah blog kita jgk ye,tp entri biasa2 je lah hehe..

Shuhada Amira said...

Salam sis rai macam mana you buat dalam pavlova tu ada buah bila dipotong? Boleh share?

Zarff Malik said...

Nak tanya. Bila bakar tu guna api atas bawah ke atau bawah shj atau ats je ?

Hazirah Rosli said...

kalau tak guna kertas minyak..terus letakkan adunan atas loyang je,,boley x?

NUR KHAIRUNNISA said...

nk buat pavlova kalau x nak letak cuka ganti dengan ape ye?? emak saya x boleh makan cuka.. .

Suhaila Su AnNajah said...

tak pernah makan...teringin sangat... n resepi ni sangat complete, ajar step by step dan mudah faham bagi org yg tak berapa reti baking2 ni.. insyaAllah nak try! TQVM ;)