salam.
dah semakin dekat hari raya...
macamana persiapan raya korang?
ada yang dah balik kampung?
wah..seronoknya...
family rai pun akan balik kampung di Melaka + Negeri Sembilan.
huwaaaaaaaaaaaaaaa.
sangat jeles.
hehe..
oklah...
hari ni rai nak bagi resipi Tart Nenas Bentuk buah.
Rai belajar gunting Tart Nenas ni dari mama rai..
Tiap2 tahun kuih nie takkan miss dari senarai kuih raya kat rumah...
tapi nak buat dia serius memerlukan kesabaran...
kena gunting satu persatu kot!!
fuh. letih2..
tapi hasil dia..
pasti tidak mengecewakan...
yang penting..
gunakan butter yang sedap, kulit tart tidak tebal sangat bagi mengelakkan rasa muak, dan isi jem tu mesti mahu banyak!!!!
insyallah sedap k..
lagi satu..
kalau nak bentukkan tart menjadi buah camni..
kita tak boleh menggunakan doh yang gebu macam buat tart gulung tu..
atau jem anda terlalu cair..
sebab..
nanti bila masak...biskut anda akan mengembang dan jadi penyek.
so dalam doh tart ni...
kita tidak menggunakan tepung jagung/tepung kastard seperti doh tart yang selalu...
sumber resipi: mama ku
Jem dia pula rai ambil idea dari blog nie:
Click sini untuk melihat idea asal.
hehe. Guna rice cooker je ok!!!
senang gila. masak cam nasi biasa...
then dah ternaik button tu..
just tekan lagi...
sehinggalah jem anda betul2 kering...
and Jem anda insyallah takkan ada masalah hangit.
Bahan2 dan Cara2 membuat Jem:
dah semakin dekat hari raya...
macamana persiapan raya korang?
ada yang dah balik kampung?
wah..seronoknya...
family rai pun akan balik kampung di Melaka + Negeri Sembilan.
huwaaaaaaaaaaaaaaa.
sangat jeles.
hehe..
oklah...
hari ni rai nak bagi resipi Tart Nenas Bentuk buah.
Rai belajar gunting Tart Nenas ni dari mama rai..
Tiap2 tahun kuih nie takkan miss dari senarai kuih raya kat rumah...
tapi nak buat dia serius memerlukan kesabaran...
kena gunting satu persatu kot!!
fuh. letih2..
tapi hasil dia..
pasti tidak mengecewakan...
yang penting..
gunakan butter yang sedap, kulit tart tidak tebal sangat bagi mengelakkan rasa muak, dan isi jem tu mesti mahu banyak!!!!
insyallah sedap k..
lagi satu..
kalau nak bentukkan tart menjadi buah camni..
kita tak boleh menggunakan doh yang gebu macam buat tart gulung tu..
atau jem anda terlalu cair..
sebab..
nanti bila masak...biskut anda akan mengembang dan jadi penyek.
so dalam doh tart ni...
kita tidak menggunakan tepung jagung/tepung kastard seperti doh tart yang selalu...
sumber resipi: mama ku
Jem dia pula rai ambil idea dari blog nie:
Click sini untuk melihat idea asal.
hehe. Guna rice cooker je ok!!!
senang gila. masak cam nasi biasa...
then dah ternaik button tu..
just tekan lagi...
sehinggalah jem anda betul2 kering...
and Jem anda insyallah takkan ada masalah hangit.
Bahan2 dan Cara2 membuat Jem:
Parut Nenas menggunakan penyagat untuk mendapatkan struktur jem yang bertali2. Parut jangan sampai bahagian empulur Nenas.
Nenas yang telah diparut
400 gram gula pasir
1 sudu teh esen vanilla
3 titik pewarna kuning
sebatang kulit kayu manis jika suka
400 gram gula pasir
1 sudu teh esen vanilla
3 titik pewarna kuning
sebatang kulit kayu manis jika suka
Buangkan sedikit air Nenas yang telah diparut, tapi jangan sampai kering sangat.Satukan semua bahan2 di atas di dalam rice cooker. Kemudian hanya ON dan masak seperti nasi biasa. Cuma pada mulanya kalau boleh jangan tutup periuk,biarkan sahaja ia terdedah untuk mengelakkan membuak2. Bila air dah kering sedikit, barulah boleh ditutup.
Jem dah kering sedikit. Kalau button rice cooker dah terangkat, teruskan menekan sehinggalah jem anda betul2 kering.
Bila jem dah betul2 kering. Tapis jem tadi menggunakan penapis dan biarkan ia sejuk. kalau boleh masukkan dalam peti sejuk untuk menjadikan ia keras sedikit.
Jem dah jadi pun. Nampak tak struktur ia yang bertali2 tu... hehe
kalau tak nak guna rice cooker pun boleh... dengan menggunakan resipi yang sama...
cuma satukan bahan2 di atas dan masak di atas api yang sederhana sehingga ia betul2 kering. Tapi kena selalu jaga supaya tidak hangit permukaan bawahnya.
kalau tak nak guna rice cooker pun boleh... dengan menggunakan resipi yang sama...
cuma satukan bahan2 di atas dan masak di atas api yang sederhana sehingga ia betul2 kering. Tapi kena selalu jaga supaya tidak hangit permukaan bawahnya.
Bahan2 dan cara2 untuk membuat doh Tart:
Bahan B:
4 biji kuning telur
1 biji putih telur
2 sudu teh esen vanilla
sedikit pewarna kuning
sedikit garam
4 biji kuning telur
1 biji putih telur
2 sudu teh esen vanilla
sedikit pewarna kuning
sedikit garam
Gunting permukaan doh tetapi jangan putus menjadi bentuk segitiga. sebenarnya rai gunting atas tapak tangan tapi dalam gambar ni Rai letakkan atas pinggan sebab nak ambil gambar.haha.
So, Rai selitkan gambar ini untuk memudahkan anda memahami proses menggunting doh tu. hehe.Mulakan dengan menggunting bahagian atas.
Lupalak nak cakap...
Untuk Hiasan tangkai tu... kita perlukan
BUNGA CENGKIH secukupnya.
Untuk Hiasan tangkai tu... kita perlukan
BUNGA CENGKIH secukupnya.
Cucuk bunga cengkih untuk dijadikan tangkai...Inilah hasilnya.cam buah yang direbutkan tupai dalam ICE AGE pun ada. haha. tapi yang ni rai buat banyak kelopak dia. so terpulang la pada kreativiti masing2 k...
haha. then dah malas + mengantuk, macam2 saiz ada. haha. dari bentuk buah NENAS dah jadi buah DURIAN!
Muahahahahhahahaha.
kemudian kita perlukan kuning telur untuk disapu kat atasnya...
Then loyang lain, Rai titikkan pewarna kuning + kuning telur tadi. haha. kemudian baru sapu kat atas permukaan biskut tadi. ha... barula menyerlah.
huhuhu. Bakar dalam ketuhar bersuhu 180 celsius selama 30-40 minit.
huhuhu. Bakar dalam ketuhar bersuhu 180 celsius selama 30-40 minit.
13 budak2 comel:
kagumnye tgk rai buat biskut ni
Sumpah..
tart ni comel macam tuan dia ahaks
kreatifnya rai ni..hehhee
hai rai...sgt cantik sy ingin mencuba tp bole x ajar sy buat tart yg bentuk buah manggis.
Boleh ker gune resepi utk buat tart nenas gulung? resepi doh dia sama jer kan.. pls feed back rai...
kompem sedap~
sbb aroma cengkih+rase tart tuh bergabung = wangi!!!
wahh cantiknya..nti mow cuba buat yg ne hihi..tpi boli bgi resipi ke yg tart brbentuk mangis,lobak,lada,labu kuning..??
teringin nak buat,, bagus la rai tunjuk step by step... sukanyaaa.... tq
comelnye....:).izinkn saye tag
sedap nya nmpak kecur air liur
Very nice......
Rajin buat bentuk ni..fuhh kne gigih..jmput singgah blog sy ea dirawanhartawan.blogsport.com
Post a Comment