KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Tuesday, June 15, 2010

Resepi Choc Banana Cake Ala2 Secret Recipe



Choc Banana Cake


Tetiba tangan ni terlebih rajin nak update blog.
padahal exam berlambak2 ngah menunggu..hihihi..
exam pathology anatomy,exam internal disease, exam surgery...
puh. ok.sekarang malas nak fikir.


tak boleh la...
lagi tension,lagi banyak masak + buat cake. haha.

Korang... Malu nak cakap....
rai dah buat blog business secara rasminya...
hahahaha...
before nie amek order suka2 je...
sekarang rai dah serius pasal nie..
hehe..
kalau nak order cake/cupcake....
leh la click blog rai nie ek...

http://sweet-vanilla-bakery.blogspot.com/

tapi nak cakap..
cupcakes, rai akan mula insyallah september nanti...
sebab banyak sangat barang2 rai dah habis...
tunggu parent rai poskan brg2 ke sini....
tapi kalau cake..
leh je order....
tapi order pas rai abeh exam k..
1 july 2010..



ok lah...
hari tu.. rai masuk satu blog tau....
pergh.sumpah jatuh cinta habis dengan blog tu.
yang rai tahu.. nama owner blog tu "KAK WAN"..
rai tengok kak wan nie kreatif orangnya...
semua hasil kerja kak wan sangat2 kemas dan nampak menyelerakan!
banyak betul resipi yang sangat2 best...
rai tertarik ngan semua resepi cake continental kat dalam tu....
tiap2 hari tak sah kalau rai tak menjenguk blog tu...
macam tenang je bila masuk situ..kih2...


kak wan...rai suke blog akak sangat2... tak tahu nak cakap camana suka tu...hik2.
sangat2 suka ok!!!!!
insyallah ...rai nak cuba semua resepi cake dalam tu...
lepas je exam habis...
akan bermula la experiment ku... hihihi..


tapi rai baru je cuba satu resepi nie....
Chocolate Banana Cake..
credit to Kak Wan...
kalau korang nak tengok resepi asal...
leh la jenguk blog kak wan nie...
click sini. Blog Citarasawan


rai just copy balik from blog kak wan...senang untuk rai buat rujukan nanti bila nak try buat lagi cake nie...



bahan2:

Chocolate Chiffon cake

Bahan A
30gm serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
4 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
100gm gula kastor
130gm tepung naik sendiri
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bicarbonate
60ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
1 tsp esen vanila

Bahan B
4 biji putih telur
60gm gula kastor
1/4 tsp cream of tartar

Kek Filing

400ml whipping cream (manis)
100gm coklat masakan (dicair secara double boil)
1 1/2 tsp serbuk kopi segera/nescafe(larut dgn 1 tbsp air panas)
1 tbsp gelatin halal (rendam dgn 40ml air dan cairkan secara double boil hingga larut)
6 biji pisang berangan (dihiris nipis)

Coklat Ganache/Frosting

140ml UHT whipping cream (tawar)
350gm coklat masakan
1 tbsp mentega (optional)



Cara-cara


1. Panaskan oven pada suhu 180C.

2. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed.

3. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.

4. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang 8" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.

5. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong kepada 3 atau 4 lapisan.

6. Kek Filing : Pukul whipping cream hingga kembang dan bertanduk guna high speed. Masukkan esen vanila, coklat cair, larutan kopi dan gelatin, pukul hingga sebati.

7. Sapu krim filing di permukaan kek, atur hirisan pisang dan sapu krim lagi menutupi hirisan pisang tadi. Buat yang sama untuk semua lapisan.








8. Apabila habis, sapu nipis krim keseluruh kek, masukkan di dalam peti sejuk (30 minit).




9. Coklat Ganache : Panaskan whiping cream secara double boiler, masukkan coklat masakan dan mentega, kacau hingga cair. Biarkan sejuk pada suhu bilik.

10. Keluarkan kek dan letak di atas redai dan tuangkan coklat ganache.




Rai piping rosette


Pastu nak nampak classic.. tepek la pisang yang dah hiris..


tadaaa.... dah leh makan nie...


Choc Banana Cake ala2 secret recipe.. kih2



Rai buat 2 layer je.. sebab filling yang rai buat tak cukup...



Yummy2..



Lepastu ....rai buat lagi sebiji chocolate banana cake... sebab ada yang order untuk satu majlis nie... thanx ek sebab order... sorry kalau ada apa2 kekurangan....

kali nie rai potong kecil2 pisang nya...


nie la hasilnya selepas cake nie dah di deco....



P/s:thanks kak wan dengan resipi yang hebat nie... choc chiffon cake tu sangat2 lembut... simpan dalam peti sejuk pun tak effect kelembutan dia.... Rasa dia leh dikatakan sama dengan secret recipe...

korang kena cuba juga tau......


14 budak2 comel:

@rin @hamad said...

kak rai..tention ar tgk..sedapnyerrrrrr..tolonglah faham perasaan ini..aduhh...mau rasaiiinyerr.. help help help..ohh..can help it..mmg nmpk sedap giler..

Raihanna said...

arin.. lama tak nampak arin... arin hilang ke mana?? busy ek study?? thanx arin....

@rin @hamad said...

kak rai..arin ade je..heheh..xbuzy pon..cuma lately ade probs ckit..tp sume ok..jgn isau keh..thnks tau kak rai 4 ur concern..heheh..

kak rai..mau sokong sgt ur career as doctor and chef msk yg super hebat tu..doa utk kak rai tau..

cracked bunny said...

rai.buat la kelas ajar buat bunga rose atas kek.tak retii ;(

Raihanna said...

hyeppp... hehe..
alamak...
pasal class tu lom leh agy kot...
rai piping roses pun terketar2 agy...
hehhee...
piping roses tu..
yang penting ada vegetable shortening...
kalau xde... bunga xleh tegak... nanti dia x jadi...
insyallah..
nanti kalau rai dah pro... nanti rai tunjukkan cara nya ek... =)

haNNa dOnuT said...

kak rai..sedapnye kek nie...tensyen la tgk..tp x leh nak mkn..nt de plak org gigit laptop kat cnie..hehehhe..

bile bace blog akak..
hana cam nak try la wat semua resepi lam nie..
tapi masih belum diberi kepercayaan untuk buat...
sedih la..
kalo hana da de umah sendiri..hana nak wat semua...
t hana bg kat kak rai..tp x taw la pe rase..
thankx akak..
t kalo de kek baru..jgn lupe bg taw..

enyheartsdiamond said...

sedapnyaaa! eny minat nak baking2 ni.. tp tade chance :|

cerita-gadis-ini said...

rai..nk mintak tips sket..cmane nk adjust topping coklat tu bg cantek je..berkilat..pastu sapu topping pun kemas je..xcomot...hhhhehe

Raihanna said...

Hanna:

Thanx dear.,insyallah.. kalau de resepi yang menarik lagi... rai share k...
hehe.. suka donut ek?

Eny:

Thanx..eny.. nanti after study.. mesti ada peluang =)

Raihanna said...

cerita gadis ini:

oooo.. tu choc ganache.. kalau nak bagi die berkilat.... sebab tu kena guna whipping cream + 1sudu kecil marjerin/mentega... nak buh madu pun boleh.. nanti dia nampak berkilat....

nak sapu rata.... kena beli spatula khas untuk sapu atas permukaan cake... ada yang ada angle... and ada yang takde angle... kalau rai... rai guna yang cmnie... leh tengok pic nie...

http://www.recipetips.com/images/glossary/s/spatula3.jpg

cara nak sapu pun ada... macam kena layang2 kan je dari sudut cake....macam flight nak mendarat.. hik2.

then kalau guna butter cream kan... nak bagi cake cepat licin... rendam spatula tu ngan air panas.... then lap ngan kain.... pastu ratakan permukaan cake... bila besi spatula tu panas.. automatic dia akan licinkan permukaan cake dgn cairkan buttercream tu...

Rai belajar semua ni pun dari class deco cake.... dlu rai pun tatau cmne nak buat... kalau rajin..nnti masukla class..best!!!

cerita-gadis-ini said...

thnks a lot dear....sgt membantu tips rai tu...

♥♥ eija ♥♥ said...

aiii adik rai...
lama akak tunggu adik rai aktif balik dalam blog nie hehe
wahh sekarnag nie memang dah pandai masak yea bagus2...
akak akan belajar dari adik nie hehe...
good luck hehe

Anonymous said...

rai,loyang kek ni xperlu sapu ngn mentega ker??

Anonymous said...

hi

i was googling the image of choc banana cake & found similar image at different location
you may want to check this out

http://putriwaja.blogspot.com/2011/09/resepi-chocolate-banana-cake-ala2.html

rasanya perkara begini tak patut berlaku.
btw, kagum dgn awak