KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Sunday, June 27, 2010

Resepi Blueberry cake


Align Center

Blueberry cake


4 exam sudah berlalu.
Russian,Pharmacology, Pathology Physiology dan Internal disease alhamdulillah dah lepas.
tinggal dua lagi menanti.
exam pathology anatomy & surgery.
doakan rai yer.


tapi hari ini nasib Rai sangat malang untuk exam Internal Disease
dapat cikgu yang susah.
cikgu perempuan.
kenapa la rai tak dapat cikgu baik.isk2.
cikgu tu tak tanya langsung mengenai "disease" yang rai dapat tu..
tapi tanya banyak sangat2 pasal benda2 lain..
siap tanya perbandingan ECG disease untuk Mitral Stenosis, Mitral Failure, Aortic Stenosis dengan Aortic Failure.
banyak gila.
Semua dia tanya ok!!


Padahal soalan Rai cuma Ischemic Heart Disease: Angina Pectoris.
Sebab pengalaman lepas ngan cikgu class Rai,Dr. Benzalok...
Rai kena buat 6 kali kot pasal Heart disease baru leh dapat zachut...
Dr. Benzalok tu pun sangat susah ok..
penderaan mental betul sem lepas dapat dia.
so kiranya rai agak yakin la..
sebab Rai dah hafal juga pasal Angina Pectoris tu...
yerla sebab Dr Benzalok torture sampai rai ingat gila disease tu..
So bila dapat soalan tu rai dah happy sangat2..
yerla..
rasa nak nangis ok bila cikgu perempuan tu tanya soalan lain2 pula~


Selain itu,ada juga soalan yang cikgu tu tanya ...
yang tak belajar & yang tiada dalam buku kitorang pun..
agak lama menjawab soalan dengan cikgu tu.
muka cikgu tu lawa tapi ganas ok cara dia tanya.
haha
rai rasa agak tertekan la masa tu
bertubi2 soalan yang ditanya...
puas memerah otak fikirkan jawapannya...
haish.


hurmm...
apa boleh buat. exam dekat sini kebanyakannya secara oral..
kadang2 bergantung juga kepada tuah kita.
kalau dapat soalan senang & cikgu yang baik hati...
mudah la segalanya...
kalau exam oral tu memang mencabar juga la kiranya.
yerla...
tanya and then on the spot kot kena jawab.
nak goreng,rebus,panggang,tembak menembak semua tak boleh.
haha.
pasrah jelah lepas tu.


tapi tidak mengapala...
mungkin rezeki tak menyebelahi.
walaupun ada sedikit kecewa di situ...
sebab rai dapat soalan yang rai belajar betul2 dan agak yakin untuk mengeluarkan idea..


tapi syukur kepada allah sebab lulus.
mungkin ada hikmah kan.
siapa tahu.


oklah. tak nak la sedih2.
jom kita release stress cuci mata kat cake ok.
hehe


+++++++++++++++++++++++


kali ni rai nak bagi resepi Blueberry Cake...
hehe...
sumber semua resepi dari campur2...


Blueberry cake nie rai buat 3 lapisan.
Lapisan pertama dan kedua= strawberry sponge cake
Lapisan ketiga= Blueberry sponge cake...
Lepas tu tengah2 dia Rai tepek blueberry jam + whipping cream...
tapi bab hias2 comot sket la...
banyak lagi yang Rai kena belajar untuk licinkan permukaan cake...


rai ambil resepi sponge cake kat blog nie... Click sini
credit kepada tuan resepi..
sponge cake mmg lembut..
tak payah guna yang ready made pun insyallah leh jadi....

Resepi Sponge Cake
Bahan-bahan
  • 150g tepong super fine
  • 150g gula kastor
  • 5 biji telor gred A
  • 1 sudu besar ovalette
  • 80ml air
  • 80ml minyak / mentega cair
  • 1 sudu teh serbuk penaik
Cara-cara
  1. satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
  2. perlahankan kelajuan dan masukkan air.pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.Masukkan perasa kesukaan anda.
  3. tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
  4. sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
  5. bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis.


Kemudian.... untuk whipping cream untuk disapukan pada lapisan cake and menutupi keseluruhan permukaan cake...
Rai gunakan sumber idea dari Kak Wan... credit kepada kak wan...


Bahan2 untuk topping dan filling:

450 ml whipping cream (manis)
Jem Blueberry secukupnya


Cara2 membuatnya:

1. Pukul whipping cream dengan mixer sehingga kembang dan gebu.

2. Potong 3 lapisan sponge cake yang telah sejuk tadi..


dah berani potong cake... amacam..sama tak saiz dia.. clap2...hehe.. Mana tak nya..baca bismillah banyak2 kali ooo nak potong cake nie..hehe...kalau dulu rai potong...habis senget benget... tangan tak bedung la tu..hihihi... Practise make perfect right???

Petua: Gunakan pisau bergerigi yer untuk potong cake.


Tapi kenapa entah cake nie berlubang2 pula... haha... layankan saja k.hehe


3. Letak satu lapisan kek di dalam loyang cake yang kita guna tadi. (Rai buat begini supaya dia nampak kemas)




Sapu whipping cream, ratakan. Tepekkan jem blueberry di atas whipping cream tadi ..Kemudian sapu lagi dengan whip cream hingga menutupi jem blueberry.







3. Letak lapisan kek yang kedua dan ulangi cara no. 3 hingga habis.





4. Untuk lapisan terakhir, salut semua kek dengan whipping cream... hias dengan jem blueberry di tengah2 permukaan kek...


hampir siap dilicinkan


Piping rossette.. dan Jem Blueberry yang ditepek di tengah2 cake


5. Simpan di dalam peti sejuk untuk mendapatkan rasa yang lebih mengancam. hehe =)














Blueberry Jam dan whipping cream ..ditambah lagi dengan sponge cake yang wangi...
Puh....
Makan sambil mata terlelap2.....
hehe...


selamat mencuba...



Update kisah cinta:Rindu kat family + idzmi sangat2. dah hampir 7 bulan kitorang tak jumpa.. ='(



rai tak balik malaysia tahun nie... mungkin bulan 8 2011 baru balik... tolong kirakan hari rai berjauhan ngan dia k.. ='( ..










5 budak2 comel:

ChiLaBaey's said...

Aduiii lama sungguh tak singgah kat sini.... selamat berexam yer Rai... Kek tu sangat2 menarik perhatian saya... Hehehehe... :)

Raihanna said...

chilabey:

hehehe...
tu la...
rai pun dah laam tak berblogging...
busy ngan exam...
heheh... terima kasih =)

Sari said...

wau...mmg btul2 Dr kek la Rai ni..tgok pun sedap blum mkn lagi tu..

hazlin said...

rai!!!!!!
nempak sungguh sedap!!! bestnya pandai buat kek...

Anonymous said...

ayat yg terakhir tu sgt sedih..