KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Monday, October 24, 2011

Resipi Roti Telur Inti Melt Cheese.. urmmm.. YUMMy2

hyeeee...
bertemu kembali dalam segmen masak memasak bersama chef syok sendiri..
keh2...
tetiba skrg rai rasa rajin nak mengupdate blog lah...
skrg kat moscow pukul 3.30 pagi...
tapi mata rai tak leh lelap...
baru lepas siap buat sardine puff ntok bekal ke class esok...
tinggal nak bakar dalam oven pagi2 esok sebelum p class...
susah la hospital kt sini..
bukan de cafe yg proper macam kat malaysia..
makanan pun asyik2 roti22222 yang keras kematu leh baling ke dinding...
then yg lain sume tak halal..
tu ok lagi..
ada hospital tu xdak cafe langsung..
rai ada gastric.
so kalau tak makan memang akan sakit perut..
so kalau rajin..
rai akan bawak bekal..
kalau tak rajin..rai akan temenung katak dan berlapar jelah.
hahahahhahahaha....


oklah...
kali nie rai nak bagi resipi breakfast/ teatime paling senanggggggggg.....
sesuai bila mood malas datang melanda...
bagi ibu2.. bolehla mencuba resipi nie..
insyallah sedap and suami anak2 pun suka...
nak2 kalau anak badan kurus keding sebab takde selera makan...
leh cepat naikkan badan diorang dengan makan cheese. (keh2)
ni mcm symptom dengki org badan kurus je rai oiihh..
ahahhahaa..
(sedey sebab saya dah gemok. so sy xnak la gemok sorg2.. kite gemok same2 yeah)
keh2..
bahan2 pun senang....
cepat,mudah,tepat,mesra,betul..
(tetiba dah masuk motto polis ni pesal)..
ahahaha

dah2...
jom tengok.

Bahan2 membuatnya:

8 keping roti
4 keping slice cheese
3 biji telur(dipukul dan bubuh sket garam)

sedikit butter




Cara2 membuatnya:

1. Potong bahagian tepi roti..



2. Sediakan sekeping roti yang dah siap dipotong tepi...


3. Tepek cheese atas roti tadi...


4. Then tutup kembali dengan sekeping lagi roti...



5. potong kepada 4 bahagian...


6. Cairkan sedikit butter dalam non-stick frying pan..



7. Masukkan kepingan roti tadi ke dalam telur.



8. Balik2kan sebelah bahagian lagi.. kiranya salut semua k.. tapi masa nak salut tu.. balikkan kejap2 je.. jangan p rendam terus lama2 dlm telur tu.kang lembik sangat tak sedap.


9. Goreng dengan api yang perlahan.


10. Ulang semula semua langkah dan buat sehingga habis.


11. Balikkan roti tadi dan goreng sehingga kekuningan...
angkat dan boleh dihidangkan panas2 dengan sos dan mayonis..




nanti cheese dalam roti tu akan melt... pastu masuk mulut.. perghhhh... nikmat oooo... keh2...


tengok2... cheese dalam dia....



dapat ilham resipi ni bila ada org tu suka sangattttt makan cheese....



simple tapi insyallah sedap...



cuba dulu baru tau sedap ke tak... =)



dlu rai de buat juga roti telur nie....
tapi rai potong 2 bahagian je..
kira dpt besar la..



nak wat cmni pun boleh...
tapi besar agak muak la bila makan...
biar potong kecik2...
senang masuk mulut dan cepat habis...
budak2 kecik pun sure suka makan bila potong kecik2 kan..
kalau bagi diorg besar2 gabak..
sure tak habiskan....


tapi kalau rasa puas makan cmni..
teruskan je lah k...
tapi jangan plak p goreng sekeping roti tu terus..
tu mmg malas lah namanyaaa..
nnti cheese tu tak melt kalau wat cmtu...


nampak tak cheese dia meleleh2.... yang nie rai guna slice cheese lain.... dia kale putih sket kan...




tak nampak ek.. amek gambar yg lebih dekat sket... ekekkeke... *saja dera korg... aahhaha... memain je.... tapi mmg sedap ooo.


leh hidangkan dengan teh o panas.. memang tangkap leleh laaaa...



ok..
penat dah berceloteh...
cuba jangan tak cuba.....
nanti berikan rai feedback lepas buat k..




take care semua....
salam sayang,

raihanna kamarudin.

25 budak2 comel:

pnsusu said...

ooo adik rai yg sgt comel.......
thank coz bg idea memasak lg.......

Ahlam Miera Amirul Shafie said...

pagi2 bukak blog..tgok resipi cik rai..wah!!! trliur..msti buat nih..hehehehe....tq dats kesudian brkongsi resipi simple ni..:)

azalia hjsalleh said...

sdpnyaaaaaa. simple je resepi nie. nanti nak cuba ;))

kzai said...

salam raihana...sedapnya...x tahan tgk cheese yg meleleh..akak link raihana ye.....tq

Cik Eka said...

hai kak rai..pertama kali masuk sni..nk try juga lah.
hehehehe

salam dari jauh....

cik eka
hehe

ummi_D said...

thanx rai bagi idea utk lunchbox anak sekolah esok....

yanie anuar said...

cik rai..dah buat utk breakfast pagi tadi..sedap sangat..

Cik Eka said...

hai rai..eka dah try buat dah tdi..sodap eh raso dio...kemain adik2 tambah duo tigo...hehehe

cik chinta said...

oke...wajib try sebab bahan senang carik.

Ů BerokBandŮ  said...

salam..wah sweetnya owner blog ni...kuih dia pun sweetny ni hahaha.. Dpt makan hari2 kuih yg dia wt ni memang shokz lah. .pape pun NICE JOB LAH. Visit blog BB tau.. Myblog- www.Berokband.blogspot.com

Munna said...

hi rai =)

sedapnye nmpk roti tu..
senang je kan, tgk bhn2 simple je..t nak try buat jgk lah

thanks =)

syakey said...

fuhhh. sedap ni!

harus cuba....

Emiey said...

salam.. terliur tgk roti telur inti melt cheese ni.. harus dicuba nih.. tak tahan rase tgk pic.. :)

puteri rimba said...

salam singgah dari cik ngah...dah try resepi ni pagi tadi...sedapppp...cik abg makan sampai licin..

Anonymous said...

peh. buat kan utk aku. aku tak reti masak. wakaka! sedap wo!

fathiahRAIHANA said...

wahh nmpak sedap la ^^

Anonymous said...

sesungguhnya x terfikir nak wat cmni~
selalu celup telur jer~haha

miszati said...

bestnye,nak try gak nnti.tq cik rai for d recipe ^^

Wan Amirul Hadi Amran said...

Thx kak rai..bleh jdi idea tuk assignment ni..hehe

lynnda said...

woww x sabar nak buat roti ni pagi2 esok...lynda mmg hantu cheese,pantang makanan yang banyak cheese mesti sambar...hehe..tq rai... :)

Adilah Manaf Celik Vitamin said...

Wah, nampak macam sedap. Must try ni. Thank you for sharing.

10 TIPS Merangsang Kehamilan

Nur Shuhada said...

(Y)

Blog Suami Isteri said...

Huhu sedapnye..nak buatlah. kebetulan ada roti gardenia expired hari ini.

Unknown said...

Die punye kenyang,,, terus terbaring lepas mkn,, dah tak bgun2 dah. Hahaha.

Luna Merza said...

Mudah dan sedapnyaaa... Mau try buat esok pagi la :)