KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Thursday, August 12, 2010

Resipi Kuih Lapis/Kuih Bendera & puasa hari ke-2

kuih lapis/bendera.haha


hye2.. apa khabar semua...
camana dengan puasa korang?
hehee.. still bertahan??
bagus2...
hehe..
bagi rai puasa kat sini sangat2 mencabar..
dengan cuaca yang panas... buka puasa pun lambat tau...
pukul 9.30 malam wokeh!!!
hahahaha. dah tergigil2 dah daku..
tidur je kerja..
walaupun daku tahu makruh.. tapi huwaaaaaa..
siyes tak tahan....
tekak kering sangat2....
dugaan2...



camana ngan buka puasa semalam?
hahaha. rambang mata memilih kat bazar?
hahaha... beli takpe... tapi jangan membazir pulak tau...
huhuhu..
bagi rai kat sini..
takde apa2 yang istimewa...
kitorang takde bazar ramadhan ='(
so kena la masak juadah berbuka puasa sendiri...
sedih kan.haha.
dalam kepala teringat semua makanan,kuih muih kegemaran,dan hidangan mama masak..
tapi apa kan daya...
huhu...
dah2..
kang meleleh lak air mata daku...


semalam rai buka puasa simple je...
tak larat nak masak pun sebenarnya..
rai buat kuih lapis.. =)
terima kasih kat zul sebab bagi pinjam kukus dia..zul tu la tuan mish..
hehe. thanks bebanyak tau.
ikut resipi sumbangan dari TULIP 77 kat my resipi..
credit kat tuan resipi yer...
simple sangat dan mudah.


Bahan2 membuatnya:


*1 cawan tepung beras
*1 cawan gula
*1/2 cawan tepung gandum
*2 paket santan serbuk
4 cawan air (2 cawan blend bersama,2 cawan lagi satukan kemudian)
3-4 titik perasa sirap
sedikit pewarna merah



*1 sudu teh minyak panas


Cara2 membuatnya sangat2 mudah:


1. Jangan lupa panaskan air kukusan sebelum buat semua nie yer.....
ok.kisar semua bahan2 bertanda * di atas bersama 2 cawan air.



2. Kemudian tapis ke dalam sebuah bekas besar



3. Tambahkan 2 cawan air ke dalam adunan.



4. Kacau sebati.



5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian



6. Titikkan sirap + pewarna merah ke dalam satu bekas. Satu lagi biarkan warna asal.



7. Rai gunakan loyang 20 cm. so kecik. sapu keliling loyang dengan minyak. alaskan dengan cling plastic (jangan risau,plastic tu takkan cair,malah mudah untuk mengeluarkannya nanti). Tuangkan 1 cawan adunan merah. Kukus selama 5 min.
(dalam resipi asal 5 min, tapi rai perlu mengambil masa 10 min untuk mengukus layer merah nie.. so korang agak2 k.. kalau dah nampak kering dan keras sket lapisan tu,kira ok lah)

PENTING: sentiasa rajin buka penutup kukus dan buang air yang terperangkap kat atas penutup tu..tapi dengan hati2 dan perlahan2.. supaya air yang terperangkap tak menjejaskan kuih tadi.

nak tahu apa itu cling plastic/wrap?


nie dia k

tapi kita guna cling plastic nie kat dasar loyang tadi. macam ganti kertas minyak la... jangan p balutlak kuih anda... haha... kalau boleh lebihkan.supaya leh senang keluarkan kuih kita nanti.
sumber pic: google.



8. Lepas 10 min, tuang pula 1/2 cawan adunan warna putih.apa yang rai perasan..masa nak tuang tu kan.. jangan tuang secara meninggi tau.. nanti habis lapisan bawah tu... tuang perlahan2 dan rendahkan je.. kalau leh guna senduk... Kukus selama 2 min( resipi asal 2 minit,tapi rai memerlukan masa 5-6 minit untuk mengukus lapisan nie)



9. Ulang langkah 7 dan 8 sehingga adunan habis.. kalau mula dengan lapisan merah... nak cantik, kena akhir dengan lapisan merah juga.. hehe. kalau nak mula lapisan putih. terpulang.. ikut citarasa masing2 k...
=)


10. Lapisan last nie istimewa sket.hehe. sebab rai takut air kena kat atas permukaan tu.sayang la.. dahla permukaan luar tu penting kan. haha.. so rai tutup guna aluminium foil... tapi tinggalkan sedikit lubang di hujung tu... Lapisan luar tu kena kukus selama 20 minit.



11. Ok...dah masak dah kuih nie.... hehe
happy =)
Kuih nie betul2 kena sejukkan k.. kalau tak nanti potong tak cantik... habis nanti..
so rai sejukkan kat suhu bilik dalam 5-6 jam.


Rai guna loyang springform pan. so senang je nak keluarkan dia.. haha.. tapi make sure before keluarkan tu... guna pisau kat sekeliling dia.. supaya dia tak merekah bila dibuka.Nampak tak cling plastic bawah dia... ha.. dah leh tarik.. senang je nak keluarkan dia.. cuma angkat sedikit kuih nie... and boleh dialihkan..




haha... keliling dia jadi camtu sebab guna pisau kan kat keliling tadi... tapi xpe..
dah jom potong...


nak potong cantik???
ha... guna cutter jenis nie...
nie rai beli kat kedai bakery product dulu...
tu pun rai minta tips ngan kak wan camana kuih kak wan potong sume cantik2..
Then kak wan tunjuk cutter kak wan..
hahaha.. tak sangka sebenarnya rai ada...
cuma tatau guna. hahaha..
sebab benda nie selalu rai gunakan untuk licinkan permukaan cake lepas di icing je..
hehehe.
thanx kak wan


cutter yang murah tapi hebat. haha





potong jangan tak potong.




ha... amacam? hehehe....
walaupun daku layer tak kemas....
tapi boleh la kan... sebab teringin nya pasal...
heheheh...




kuih lapis ku.... =) bau sirap tu daku suka... =)



dulu masa kecik2... suka sangat bukak2 lapisan dia.. hahaha.. pastu makan satu demi satu.




dah lepas keinginan teringin nak makan kuih lapis time bulan2 pose camni...




selamat mencuba..

5 budak2 comel:

hajarus said...

wow... iklas, memang cantik la kuih lapis rai ni... sker betul jalan2 kat blog rai ni... mcm2 resepi ade... lg 1 paling sker sebab rai akan tunjuk ape bhn2 yang diperlukan & step by step pastu terperinci... tu yang best tu...

anyway minta ambil resepi ni boleh...? tgk kuih rai ni rase teringin plak... ;d

Raihanna said...

hajarus...

terima kasih yer sebab sudi singgah kat blog rai yang tak seberapa nie...
hehe...
sebab rai pun baru belajar2 buat kuih... hehe

boleh2 ambil....
=)
selamat mencuba...

Azilla said...

wahhhh rajin rai buat kuih...kuih lapis ni favorite akak ni...tp xpenah cuba buat...lpas ni insyaallah nak try buat pakai resepi rai ni...;)

Jasa Aqiqah Bandung said...

Salam Ziarah dari Jasa Aqiqah Bandung Indonesia..

salju said...

sedapnya nampak..boleh try ni..