hye2.. apa khabar semua...
camana dengan puasa korang?
hehee.. still bertahan??
bagus2...
hehe..
bagi rai puasa kat sini sangat2 mencabar..
dengan cuaca yang panas... buka puasa pun lambat tau...
pukul 9.30 malam wokeh!!!
hahahaha. dah tergigil2 dah daku..
tidur je kerja..
walaupun daku tahu makruh.. tapi huwaaaaaa..
siyes tak tahan....
tekak kering sangat2....
dugaan2...
camana ngan buka puasa semalam?
hahaha. rambang mata memilih kat bazar?
hahaha... beli takpe... tapi jangan membazir pulak tau...
huhuhu..
bagi rai kat sini..
takde apa2 yang istimewa...
kitorang takde bazar ramadhan ='(
so kena la masak juadah berbuka puasa sendiri...
sedih kan.haha.
dalam kepala teringat semua makanan,kuih muih kegemaran,dan hidangan mama masak..
tapi apa kan daya...
huhu...
dah2..
kang meleleh lak air mata daku...
semalam rai buka puasa simple je...
tak larat nak masak pun sebenarnya..
rai buat kuih lapis.. =)
terima kasih kat zul sebab bagi pinjam kukus dia..zul tu la tuan mish..
hehe. thanks bebanyak tau.
ikut resipi sumbangan dari TULIP 77 kat my resipi..
credit kat tuan resipi yer...
simple sangat dan mudah.
camana dengan puasa korang?
hehee.. still bertahan??
bagus2...
hehe..
bagi rai puasa kat sini sangat2 mencabar..
dengan cuaca yang panas... buka puasa pun lambat tau...
pukul 9.30 malam wokeh!!!
hahahaha. dah tergigil2 dah daku..
tidur je kerja..
walaupun daku tahu makruh.. tapi huwaaaaaa..
siyes tak tahan....
tekak kering sangat2....
dugaan2...
camana ngan buka puasa semalam?
hahaha. rambang mata memilih kat bazar?
hahaha... beli takpe... tapi jangan membazir pulak tau...
huhuhu..
bagi rai kat sini..
takde apa2 yang istimewa...
kitorang takde bazar ramadhan ='(
so kena la masak juadah berbuka puasa sendiri...
sedih kan.haha.
dalam kepala teringat semua makanan,kuih muih kegemaran,dan hidangan mama masak..
tapi apa kan daya...
huhu...
dah2..
kang meleleh lak air mata daku...
semalam rai buka puasa simple je...
tak larat nak masak pun sebenarnya..
rai buat kuih lapis.. =)
terima kasih kat zul sebab bagi pinjam kukus dia..zul tu la tuan mish..
hehe. thanks bebanyak tau.
ikut resipi sumbangan dari TULIP 77 kat my resipi..
credit kat tuan resipi yer...
simple sangat dan mudah.
Bahan2 membuatnya:

*1 cawan gula
*1/2 cawan tepung gandum
*2 paket santan serbuk
4 cawan air (2 cawan blend bersama,2 cawan lagi satukan kemudian)
3-4 titik perasa sirap
sedikit pewarna merah

Cara2 membuatnya sangat2 mudah:

ok.kisar semua bahan2 bertanda * di atas bersama 2 cawan air.






(dalam resipi asal 5 min, tapi rai perlu mengambil masa 10 min untuk mengukus layer merah nie.. so korang agak2 k.. kalau dah nampak kering dan keras sket lapisan tu,kira ok lah)
PENTING: sentiasa rajin buka penutup kukus dan buang air yang terperangkap kat atas penutup tu..tapi dengan hati2 dan perlahan2.. supaya air yang terperangkap tak menjejaskan kuih tadi.
nak tahu apa itu cling plastic/wrap?
nie dia k

sumber pic: google.


=)


happy =)
Kuih nie betul2 kena sejukkan k.. kalau tak nanti potong tak cantik... habis nanti..
so rai sejukkan kat suhu bilik dalam 5-6 jam.


dah jom potong...
nak potong cantik???
ha... guna cutter jenis nie...
nie rai beli kat kedai bakery product dulu...
tu pun rai minta tips ngan kak wan camana kuih kak wan potong sume cantik2..
Then kak wan tunjuk cutter kak wan..
hahaha.. tak sangka sebenarnya rai ada...
cuma tatau guna. hahaha..
sebab benda nie selalu rai gunakan untuk licinkan permukaan cake lepas di icing je..
hehehe.
thanx kak wan



walaupun daku layer tak kemas....
tapi boleh la kan... sebab teringin nya pasal...
heheheh...




5 budak2 comel:
wow... iklas, memang cantik la kuih lapis rai ni... sker betul jalan2 kat blog rai ni... mcm2 resepi ade... lg 1 paling sker sebab rai akan tunjuk ape bhn2 yang diperlukan & step by step pastu terperinci... tu yang best tu...
anyway minta ambil resepi ni boleh...? tgk kuih rai ni rase teringin plak... ;d
hajarus...
terima kasih yer sebab sudi singgah kat blog rai yang tak seberapa nie...
hehe...
sebab rai pun baru belajar2 buat kuih... hehe
boleh2 ambil....
=)
selamat mencuba...
wahhhh rajin rai buat kuih...kuih lapis ni favorite akak ni...tp xpenah cuba buat...lpas ni insyaallah nak try buat pakai resepi rai ni...;)
Salam Ziarah dari Jasa Aqiqah Bandung Indonesia..
sedapnya nampak..boleh try ni..
Post a Comment