KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Sunday, January 25, 2009

TERINGIN NAK MAKAN! hehe




Hobi di masa lapang: menyengeh... haha



Arini rasa nak kuar dari bilik.. sebab da pening pala.. mmg kering idea tatau nak watpe.. nak p jalan2 sana sini rasa malas lak.. sebab sejuk kat luar... hurmm.. so dok dalam bilik mmg bosan.. Rai menghabiskan masa ngan tengok online movie.. haha.. tu jela kot hiburan yang ade.. isk isk isk... Kat blik rai TV mmg tade... isk... korang leh view website ni... mmg best... sume movie yang latest sume ade... www.watch-movies.net ... tak pon... www.ovguide.com ... selalu rai tak download..rai tengok mcam biase... sebab takot download nanti laptop berat and strwberry JAM.. haha.. tapi kalau leh buffer dulu before tgk..baru best.. keh2.. rai suke tgk citer seram2 + bunuh2 je.. haha.. SADIS TAK.. takot2... tutup2 mata gak.. tapi degil nak tengok.. TAK KIRA...ngeeee...




On da way dalam bas.. haha.. sempat jerk daku nih.. keh2..




Ok2.. rini Rai teringin sangat nak makan NASI MINYAK + AYAM MASAK MERAH + ACAR ... ade orang panggil acar yang rai nak wat nie JELATAH.. kalau tak silap rai la.. kalau rai salah cakap betulkan rai ek... acar nie simple je.. sebab leh makan mentah2.. tapi yang lainnya sebab dalam acar ni letak kacang tanah ngan udang kering.. so dalam lebey kurang pukul 10 pagi.. Rai kuar sorang2 pergi beli barang2 kat Perekrestok(mcm supermarket)... tnggu bas kat depan hostel.. ngeee.. actually dekat je sebenarnya.. tapi malas gile nak jalan..haha..sebab jalan ngah slippery sgt.. kang daku meluncur cam WALT DISNEY ON ICE lak.. haha.. kalau tergelincir takpe agy.. kalau terjatuh? adusss.. malu sey... (sebab de pengalaman) hahahaha.... seb baik time daku jatuh tu depan atuk tua je... atuk tu pon macam takde perasaan je tengok daku jatuh... haha... takde la malu sgt... kalau jatuh depan mamat ensem... jatuh idung ku agaknya... fuh2.. haha.. JUST KIDDING r...



Ok.. pas beli sume barang.. rai terus balik and start masak.. lama gak la amek masa nak masak sebab nak wat 3 jenis benda... ok.. nie la resultnye... ngeeee...




Nasi Minyak + Ayam Masak Merah + Acar.. Abaikan meja ku yang berserabut...




Nasi Minyak...



Bahan2...


2 cawan beras (kalau leh guna beras yg panjang2 and kurang kanji)
1 cawan fresh milk
2 1/2 cawan air
1/3 cawan minyak sapi ( sini takde jual.. so rai gantikan ngan marjerin.. leh gak guna butter)
2 kuntum bunga lawang
6 biji buah pelaga
6 kuntum bunga cengkih
sebatang kulit kayu manis
sedikit pewarna kuning ( takde jual gak.. sigh.. ganti ngan sedikit serbuk kunyit)
sedikit garam


Bahan2 untuk menumis:

1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
sedikit halia
semua bahan2 ni hiris halus




Cara membuat:

1. Selalu rai guna rice cooker nye bowl nak tumis sume.. sebab senang nanti nak on kan je after dia dah kering... Tumis bawang besar,bawang putih dan halia dengan minyak sapi/marjerin/butter...masukkan sedikit garam... bila dah garing masukkan bunga cengkih,buah pelaga, bunga lawang dan kulit kayu manis...

2. Kemudian..masukkan susu segar. Bila dah mendidih... masukkan pula air. kacau hingga sebati... Masukkan pewarna kuning/serbuk kunyit...

3. Tunggu sampai mendidih baru masukkan beras.. kacau ngan api yang perlahan... Perlu kacau sentiasa sebab takut nanti bawah dia akan berkerak/hangus...

4. Bila agak2 da kering sedikit... angkat dari dapur and on kan rice cooker macam masak nasi biasa je..tunggu sampai nasi betul2 masak.. Time on kan pun.. after bape minit pergi tengok and kacau ngan senduk.. supaya nasi tu masak sekata...




Ayam Masak Merah.. memang favourite Rai.. hehe







Bahan2:

1 1/2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
Sedikit halia
Bahan2 di atas ni hiris halus

1 ekor ayam
Cili kering ikut suka (di rendam dan di kisar halus)
1/2 cawan tomato puri
3/4 cawan fresh milk
1 biji Capsicum (didadukan)
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
Sedikit garam
Sedikit gula





Cara2 membuatnya:


1. Ayam yang dah dipotong perapkan dengan garam and serbuk kunyit. Goreng tapi jangan sampai garing... Ketepikan ayam dalam bekas lain.
2. Tumis bawang besar,bawang putih,halia.... Kemudian barulah masukkan cili kering yang da blend... Masukkan sedikit garam
3. Bila dah garing,masukkan tomato puri,sos cili and sos tomato...
4. Then masukkan fresh milk. Bila dah mendidih.. masukkan ayam... Last sekali masukkan capsicum...
5. Kacau hingga sebati and bolehla diangkat...


Acar Nenas + Timun + Carrot... hehe..actually rai suke letak carrot sebab nak nampak banyak colour... ngeee... cakap pasal nenas... pergh..semalam gi la tengok nenas yg fresh kat satu supermarket.. tengok harga 264 ruble sebiji!!! sama dengan RM 30 ++++ sebiji je lak tu! tak berbaloi rai rasa.. haha.. so rai gantikan ngan nenas dalam tin je.. haha..sob2.. tapi kena cuci dlu la.. sebab nanti nenas tu rasa MANIS sgt lak! tapi acar nie lagi sedap kalau guna nenas biasa. sebab MASAM!




Ok.. task yang terakhir... penat dah ni... haha..


Bahan2:

Timun
Nenas
Carrot
1 tangkai cili merah
1 labu bawang besar
Segenggam Kacang Tanah (ditumbuk)
2 sudu besar udang kering (dikisar)
Sedikit cuka
Sedikit gula
Sedikit garam

Cara2 membuatnya:

1. Potong timun + nenas + carrot+ bawang besar ikut citarasa sendiri... Masukkan sedikit cuka...
2. Kemudian masukkan kacang tanah yang dah ditumbuk...
3. Then masukkan pula udang kering yang dah dikisar..
4. Gaul semua bahan sampai sebati.. Masukkan Gula,dan Garam...
5. Kalau leh biarkan lama sket.. sebab time tu air nenas dah sebati... hehe..



Ok.. dah siap semua.. leh la makan.... ngeeeee....




Thanx sebab sudi view... Sebarang kekurangan atau nak share idea... leh la comment... don't worry.. Rai sgt open minded.... hehe...




Have a nice day!!


12 budak2 comel:

KhaLifah feDi said...

heheh..emm yum2 sedapnye rai..nie rai masak sendiri ker lauk tunjuk kui2..

psst:rai ti lo ade mase add ym ngan kf yer..hehe..eh bile nk ajarin kf bahse rusia nie..

ok bye2..take care..n smile always..

Raihanna said...

hehe...masak sndri la KF.. nape.. xpercaya ye... keh2

crescent said...

raiiiiiiiiiiiiiiiiii byknye ko makan!!?
hahaha

Raihanna said...

haha.. isk isk isk.. tika.. aq lom gile agy nak makan sume2 ni... keh2.. pecah perut kang.. keh2... aq bagi kawan2 sketla... hehe

KhaLifah feDi said...

oic bguslah naa..dh name pompuan mestilah kna pndi sume nie kan2..
ok naa tq about ajarin bhse rusia tue."ya lublu tebya"

eh xder yg lain2..ker?
psst:-rai ade ym kan..lau ade masa add ym dgn kf yer hehehe..ok ccu smile always..

Raihanna said...

hehe..yang lain de banyak agy KF.. nanti rai ajar ek.. daku pon still terkial2 agy nie... keh2...

KhaLifah feDi said...

oic..is ok sikit2 ok lame byk aa.tulkan..
ni kf tgh pratice nk sebut"ya lublu tebya" hehe kui2..:)

Olive said...

wei...blk ni make sure ko msk utk aku
kalo x, aku majok bertahun2...
waaaaaaa~

~cik manis~ said...

rai ni suke masak la :)

Anonymous said...

~rai mmg sedap gle...suke sgt..kenyang perut i...i makan 1 jam la..huhu...sedap..nnt buat lg..k..hehe(x malu)...~shalu~

merahanis said...

nak sikit...rajinnye msk....

Aridcz said...

As salam. Maaf tapi dah pkai tudung jgn la tanggal, dah cukup manis dan in shaa Allah org respek.😊