KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Monday, November 22, 2010

3 in 1. RESIPI POPIA SIRA PEDAS + KISAH CINTA + GAMBAR CUPCAKE/CAKE


salam semua...
entry nie agak panjang.
semua cerita+ celoteh rai dikumpul menjadi satu entry.
3 in 1.
guna jari pun boleh.hahahhahha.
jimat.tepat.padat.malas.haha
takpe2..
baca pelan2 k...


rai menyepi cam beruang berhibernasi... kih2..
semalam snow turun dengan sangat lebat.
adeyh...sejuuuuuuuuuukkkk..
korang semua ok?
buat apa je hari nie??
hee2..
Rai macam biasa...
dari pagi hingga petang gi class kat hospital.
Then balik siapkan order cake/cupcake..
Gigih mencari duit poket sendiri...isk2..
sebab january nie insyallah Rai nak balik..
so rai nak kumpul duit beli tiket flight + belanja bulan tu nanti
+ NAK PERGI CLASS DECO cake lagi.
hahhhahhahahahah..
insyallah.doakan rai berjaya kumpul duit...
yeaaaaaaaaahh.semangat!!.haha.
penat ooooo.tapi rai takkan putus asa.
Malam lak rai study/siapkan keje....
Dan weekend adalah hari yang paling busy....
Kadang2 kelam kabut Rai nak siapkan order2 semua.
antara cake/cupcake rai siapkan sabtu dan ahad lepas...


ordered by Mun yee. dia kata letak theme ikut rai... hehe. So Rai pun buat la Ocean Theme.. hope u like it...


aipp..tu bukan arwah PAUL tau. haha.


suprise dari yana yang study medic di indonesia kepada buah hatinya yang study di M1.
yana request love theme. sweet kan... =')


choc indulgence cake...


choc Banana cake



heeee..
ok... pasal gambar order beres sudah..
cerita apa lagi ek??
pasal cinta?
auuwww.malu la.
haha.ngada je.
hee. ok lah kot.
gado2 rai jadi kingkong tu biasa la..


bawa daku ke mana2 k... cewah.
k.sila muntah.


idzmi dah masak ngan perangai rai nie.
kalau manja melampau2 kalah kucing.
kalau mengamok tu kang....
ha... pecah speaker phone idzmi tu ar bila rai dah membebel...
nak2 pasal kete dia...terkuar2 dah taik telinga dengar rai nasihat.
hahahhaha.... kan2 sayang kan.
nak convert kete lagi tak yannnggggg????
sure idzmi jawab TAAAAAaaaaaaakkkkmooooooooo dah sayang..
hahhahhahahahhahhaha =P
tau takpe.



Oklah.. and last sekali,
rai pun dah lama tak update pasal resipi kan....
huhu...
kali nie rai nak bagi resipi POPIA SIRA PEDAS....
resipi asal dari chef hanieliza...
Sedap bangat.. terima kasih chef hanieliza atas resipi yang best ni....
klah, jom masuk dapur cik Rai.haha.
gambar tak clear sangat.sebab ambil waktu malam.


Bahan2 membuatnya:
Align Center

Kulit popiah secukupnya
(kalau student kat sini nak beli kulit popia,leh cari kat indian spices PFU, tapi harga cekik darah 400 rouble=hampir RM50...huhuh...kalau kat malaysia... leh beli 8 entah agaknya.....shhhhh.jgn bitau papa rai,rai beli nie.mati rai kang...hahaha..masa nie teringin nak makan lorrr)
minyak untuk menggoreng


Untuk Inti:

200 gm udang (hiris kecil)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih


sebatang carrot (racik/sagat halus)
sedikit kubis (racik halus)
sedikit taugeh

1 sudu besar sos tiram
garam secukup rasa
1 sudu besar minyak (untuk menumis)

Untuk gam Kulit popia:

1 sudu besar tepung gandum + 3sudu besar air

Untuk Sos:

2 sudu besar cili mesin
1 ulas bawang putih tumbuk hancur
2 sudu besar cili sos
2 sudu besar cuka
1 sudu besar gula
3 sudu besar minyak
garam secukup rasa
bijan jika suka

Cara2 membuatnya:


1. Panaskan minyak.
Tumis bawang besar,bawang putih dengan udang sampai naik bau.


2. Kemudian masukkan carrot,taugeh,kobis dan sos tiram.


3. Bila sayur dah lembut,tutup api...dan tapiskan supaya minyak + kuahnya turun.
Biarkan sejuk seketika.



4. Bentangkan Kulit Popiah.


5. Letakkan inti di tengah


6. Gulung hingga ke hujung dan lipatkan seperti membuat kuih ketayap.



7. Bubuh gam di bahagian hujung dan lekatkan.




8. Goreng dalam minyak yang banyak dan sederhana panas.



9. Tumis semua bahan2 cili hingga pekat....


10. Bila dah agak kering, masukkan popia yang dah digoreng tadi. Gaul rata.
Angkat dan boleh la dihiaskan dengan bijan/kacang jika suka.



Nie memang favourite rai...fuh...



Manis,pedas, masam....suma cukup rasa..








Selamat mencuba

9 budak2 comel:

azaliahjsalleh said...

yeah kak rai balikkkkk =)
pas nie boleh order kek kat kak rai

bulatkocik said...

dah lama rasanya tak sengih sorg2..hehe

ngh bayangkan rai malu2 ala2 kucenk siam..kikikiki

Munirah said...

rai rai rai..
besnye popia tuuu...! :D

CIK IZ said...

great job dear.. ('',) balik cni nnti watkan akak sebijik dua ea..hikhik

RoSs_NiE said...

SAYA SUKA BLOG AWAK LA

http://rossnie.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

amiey lee said...

SAYA SUKA BLOG AWAK LA

http://dvillahati.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

rai..akak ada satu entry link pada rai nye page..sila terjah ye

KimiCnoL said...

entry pon boleh 3 in 1 ae..hehe
JOM BACE ENTRY BARU
"1.i love u"

"2.Pen Merah Pen Biru"

anis syahira azhar said...

kak rai,kitorang dah beli bahan n akan buat esok..resepi kitorang cilok akak punye tw..

Nora Karim said...

Adeh terliur tgk popia sira tu... sedapnya...