KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Friday, January 9, 2009

BANANA CAKE

arinie rai x wat pape pon....asyik tension je x leh study.. mule2 mmg la da niat nak study.. pstu kan..sure wat pe ntah...kemas bilik la... pastu da boring sgt2... gi la kuar beli brg2... pergi sowang2 je...xsangka kat luar tu sejuk gile.. da lame rai x kena angin.. haha.. gie la beli mcm2... and rai terpikir nak wat kek pisang la arini... adeyh2.. tolong la.. penat la jadik daku nie.. asal tension je masak + wat cake.. mane x gumuk...... asyik ternak lemak je.. lemak da ropol2 nie... isk.. xpe la.. layan kan je la... nanti time exam anat and histo.. jawabla soklan mengenai cake la yerk!! haha... nie la gambo cake rai...


hehe.. atas tu tatau la nak letak pe..daku potong2 jela pisang pastu tekap2...hehe




Sini pon ade jual pisang tau.. tapi mahal gak r.. 6 biji rai beli lebey kurang RM 8..sob2.. bengang tol.. kalau kat mesia murah je... sni sume cekik darah..



tapi puas hati la sebab pisang nie manis... seb baik!



yummy2.. creamy nye pisang nie....



Okla.. nie resepi nye... kalau sape minat nak cube leh la try... tapi kalau xsedap.. jangan marah ek.. hehe...



Bahan-bahan

  • 4 biji pisang(leh guna pape jenis pisang)
  • 1 1/2 cups butter
  • 1 1/2 cups sugar
  • 4 biji telur
  • 1 tea spoon vanilla essence
  • 4 table spoons fresh cream(leh ganti ngan yogurt biase)
  • 2 table spoons lemon juice
  • 2 cups wheat flour
  • 1 teaspoon soda bicarbonate
  • 1 teaspoon baking powder



Ok.. cara2 nak wat pulak....


  1. Pukul butter dengan gula smpai kembang
  2. Bila da kembang.. masokkan telur..masuk satu demi satu tau... jangan masok sekali sume...
  3. Ayak tepung, soda bikarbonat dan baking powder. Kemudian masukkan ke dalam adunan tadi.(nie xyah guna mixer.. pakai senduk kayu je kacau)
  4. Masukkan pisang yang telah dilenyek + esen vanila ke dalam adunan.Rai lenyek pakai belakang cawan je.. hehe...
  5. Campurkan jus lemon dan fresh cream. Kemudian masukkan juga ke dalam adunan.Kacau sehingga sebati.
  6. Masukkan ke dalam loyang. Loyang kena sapu margarine dlu yerk.. nanti lekat lak kang.. tapi rai guna spring form pan..senang nak bukak.. hehe..Bakar pada suhu 160 degree selama 45-55 minit
  7. Nak tau cake da masak ke x.. try cucuk guna lidi.. kalau angkat still basah..maknanya cake x masak agy.. kalau angkat lidi tu kering jerk.. tanda nye cake sudey masak!!!


Ok2.. penat da berceloteh... jom MAKAN....

0 budak2 comel: