Nuffnang ads

KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Alhamdulillah...

Alhamdulillah...

Pages

Boleh RAI bantu anda?

Nama:
Email :
Nama panggilan:
Tempat Tinggal/Lokasi:
Umur:
Pekerjaan:
Pernah menggunakan produk Herbalife? Ya
Tidak
Sudahkah anda mempunyai coach? Ya
Tidak
Ketinggian:
Berat Terkini:
Berikan Rai No Phone anda:
Adakah anda mempunyai whatsapp/wechat? Ya
Tidak
Anda berminat untuk: Lost Weight
Gain Weight
Improved Health
Side Income
Improved Skin
Bolehkah rai menghubungi No phone anda untuk terangkan lebih terperinci mengenai produk? Ya
Tidak

Get your own free form like this one.

Thursday, August 19, 2010

RESEPI BROWNIES LAPIS CHEESE KUKUS.

terliur tak... hehe =)


salam semua...
camana ngan pose ari nie?
masih bertenaga?
yeahhhhh!
keh2...
Hari ni Rai nak bagi satu resipi best insyallah.
hehe.
bagi peminat2 coklat!!!!!


semalam macam biasa la study resipi....
keh2....
ok.. 1st rai rasa nak buat brownies...
pastu tertarik plak ngan satu lagi resipi brownies lapis cheese...
pastu tertarik plak ngan choc moist cake kukus...
weyh rai..jangan tamak ar....
semua nak cuba!!!
hahahaha...
so untuk menjimatkan masa dan tenaga...
rai combine ketiga2 resipi tu...
kih2....


perghhhh.. tak tahan wokeh nak cuba...
apos agy...
pepagi buta semalam.. terus p cekau strawberry..
rai rasa nak hias nanti guna strawberry..
harga strawberry terpaksa dirahsiakan.. demi keselamatan anak encik kamarudin...
wakkakakakkakaa.. (kang papa daku marah tau daku beli mahal2.. kih2)
barang2 bakery lain memang rai dah ada siap2...
banyak stok.. keh2..


ok... rai guna 2 resipi......
so rai combine kan bersama k...
1st resipi asal dari mrs dayat myresipi.com..
yang link kat atas nie...rai gunakan resipi layer cream cheese nya....
2nd resipi asal dari kak fida myresipi.com...
yang tu pula resipi choc brownies kukus!
kalau kukus.. confirm la moist kan!! yuhuuu... sabar tak nak mencuba?
tak sabar kan... ekekkekeke....
ok... moh kita nengok camana nak buat nye yer...


Bahan2 membuatnya:


untuk Lapisan choc brownies:

200gm marjerin (3/4 cawan + 1 sudu besar penuh)
200gm dark chocolate/choc masakan (3/4 cawan choc yang disagat atau dihiris halus)
170gm tepung gandum (1 1/2 cawan rata)-ayak
30gm serbuk koko (1/4 cawan rata)-ayak
170gm gula halus (1/2 cawan + 3 sudu besar rata)
4 biji telur



Untuk lapisan cheese:

250gm cream cheese (kalau kat malaysia cari brand philadelphia.. selalu jual kat supermarket bahagian cheese/marjerin/susu)
60gm gula castor
25 ml air
1 biji telur gred A


Cara2 membuatnya:


1. Panaskan kukus siap2... Kita buat lapisan choc brownies dulu k... kita nak cairkan marjerin + coklat masakan guna kaedah double boil.. so kat sini rai nak tunjuk secara jelas camana rai buat double boil... first, Didihkan air dalam periuk yang sesuai.....



2. Bila air dah menggelegak.. letakkan bekas tahan panas yang mengandungi marjerin + coklat masakan tadi... kacau rata dan perlahan2.... kaedah double boil nie bagus untuk mengelakkan pemanasan secara terus yang boleh buatkan coklat kita hangus...



3. ok.. sekarang marjerin + choc dah cair kan... ketepikan seketika...



4. Masukkan gula + telur dalam mixer bowl...



5. Pukul sehingga ia kembang



6.. Kalau dah jadi macamni dah ok..jangan lama sangat...



7. Masukkan tepung + serbuk koko sedikit demi sedikit... Masa nie tak payah guna mixer lagi tau.. nanti adunan jadi bantat...



8. Kita gunakan whisk pula... kalau takde.. guna spatula/senduk pun boleh.... Kacau sebati tepung + serbuk koko... buat sehingga habis..



9. pastikan dah rata dan tidak berketul2...



10. Kemudian, masukkan pula choc + marjerin yang dah dicairkan tadi...



11. Kacau sebati..



12. Griskan loyang dengan marjerin dan alaskan dengan kertas minyak



13. Tuang separuh adunan tadi ke dalam loyang



14. untuk mengelakkan air menitik ke atas permukaannya.. tutupkan dengan aluminium foil.



15. Kukus selama 15 minit



16. Sementara nak tunggu lapisan pertama masak.. kita buat lapisan cheese... Masukkan semua bahan2 kecuali telur ke dalam mixing bowl...



17. Pukul sehingga adunan kembang.



18. Kemudian masukkan telur



19. pukul sekejap je untuk bagi dia rata




20. Tuangkan adunan cheese ke atas lapisan brownies yang dah masak tadi...



21. Kukus selama 20 minit....



22. Lepas lapisan cheese dah masak, tuangkan pula baki adunan brownies tadi...



23. Kukus lagi selama 2o minit.. tutup juga dengan alumnium foil untuk mengelakkan air jatuh ke atas permukaan nya... Bila dah masak... sejukkan brownies pada suhu bilik...


Then kita buat pula toppingnya bila brownies dah sejuk....


bahan2 yang diperlukan :
300gm coklat masakan
120 ml whipping cream
1 sudu besar marjerin



cairkan semua bahan2 di atas menggunakan kaedah double boil juga...



kacau sehingga menjadi likat dan licin...biarkan ia suam2....



24. Tuangkan choc ganache ke atas permukaan brownies...



25. Biarkan coklat ganache tadi meleleh secara semulajadi...



26. Biarkan choc ganache mengeras sedikit dan kemudian hiaskan dengan strawberry dan choc yang diparut



amacam? hehehhe


actually brownies kena la potong segiempat sama kan..
keh2..
tapi rai takde pemotong yang sama tu...
isk2..
kang senget benget naya je...
hehehhee....
tangan dah la pengkau...
so rai hidangkan je cam ala2 cake...
keh2...
sebenarnya brownies nie...
kalau kita nampak...
lapisan dia lebih padat dan lebih terasa coklatnya..
sebab korang perasan tak...
tak guna langsung baking powder/ baking soda...
ha.. sebab tu lapisan dia mampat....
then kita guna coklat masakan dalam adunan...
kalau cake choc moist biasa.. selalu guna koko powder je...


zaaaaasssssss~
jom layan gambar.....
kalau terliur bulan2 pose nie tatau ek...
hihihi... gurau je...





berkilat~



strawberry yang segar bugar.... hehhehe. cantikkan. keh2



choc yang ditabur tu bitter sket.. so rasa dia lengkap la.. ada manis,ada pahit sket... ada choc cair.. ha.....









takkan nak tengok je kan... dah2 jom potong pulak... walllaaaaahhhh.. nampak tak lapisan cheese nye... hehheheheh....



slurrrrppp~...



nak sepotong?




huwaaaaaaaaaa~~~dah letih dah tangkap gambar brownies nie....




ok.sumpah tatahan. dah2.. rai nak makan nie.. ekekekkeke...



cuba jangan tak cuba.. keh2... berbaloi2...


52 budak2 comel:

Missy Rara said...

pepagi lagi dah terliur tgk brownies k.rai ni...mengancam habiss..:)

suarakalbu said...

Sedapnya. Thanks for step by step nak buat tu

Hazzy Ishak said...

TERBAIK!! TERBAIK! TERBAIK!

umie said...

sedapnya rai...nanti umie nak cuba lah...minta resepi ni boleh? hihihi

LORD ZARA 札拉 said...

Alahai yang~

kamu buat ku lapar gila ni~


T___T

lina said...

salam rai masya Allah sedap nyer nak copy recipe dulu...

~BUTfulsay~ said...

salam kenal.. singgah sini.. comel kiut miut kek rai tu... tingin nk bt jgk.. hahahaahhaaa...

♥z@z@♥ said...

sedapnye rai....hoho..

fazRul said...

batal ker pose klu kiter tlalu byk telan air liur..huhu

pssstt..blog nie tidak dgalakn buka masa bulan pose..abes tgugat iman i..kikiki

Neny said...

ayoyo...awat kek hang menggoda sgt ni rai? bila la I nak berjaya buat kek secantik tu?

♥♥ eija ♥♥ said...

adik rai...
hehe akak tengok memang terliur jerr

adik buat kek semua jadi kan..
dah laa cantik pulak tuuu

Liyana Lunia. said...

TERBAIK SANGATTTT <3

Wanie-san said...

SEDAPNYE!NNT BALIK RUMAH NK TRY!!HIHI

aishah said...

bestt nyeeeeeee..
tergoda akak.. o mmg xleh yah guna pemutar ek bile dh letak tepung? kacau ngan senduk je ek.. thanks 4 ur info.. ptt la kek akak slalu bantat :p

Noriah said...

sedapnya Rai..akk copy resipi yer..nak cuba buat plk...

Raihanna said...

Missy Rara:
hehe.. pepagi lagi dah terliur ke...
adesss.. hehe... terima kasih =)

Raihanna said...

suarakalbu:
hehehe... sama2

Raihanna said...

Hazzy Ishak:
thanx dear

Raihanna said...

Umie:
boleh2...ambil je =)

Raihanna said...

Zara:
alamak...zara lapar ke...
cmne nie.. hehe

Raihanna said...

lina:
boleh2... =)

Raihanna said...

Butfulsay:
hye2..salam kenal juga...
jomla buat juga =)

Raihanna said...

fazrul:
hahahah.. tak batal...cuma makruh je...
kih2....

Raihanna said...

Neny:
uiissshhh..
akaknya makanan lagi hebat2 tau...
akak adalah antara sifu =)

Raihanna said...

kak eija:
isk2...
tatau la kak jadi ke tak..
hehhee..
tapi before wat pape resipi rai akan fahamkan betul2..
kadang2 baca berkali2... hihi =)

Raihanna said...

zaza:
hehe.. terima kasih dear

Raihanna said...

Liyana:
tankiu dear

Raihanna said...

wanie:
nanti balik rumah boleh la mencuba... =)

Raihanna said...

aishah:
ha a..kalau boleh masa nak ratakan tepung tu guna senduk/spatula je..
sebab kalau guna mixer... banyak bubble akan jadi.. and cake pun akan menjadi padat dan leh bantat juga....

Raihanna said...

kak noriah:
boleh2 kak..
ambil je =)

shahrin n farah said...

salam rai..kiter penah try kek yg sblm nih..tp tak jd..now I know why..rase2nye lah..loyang kite mmg dah same dah tuh..tp br tau kene letak kertas minyak..klu tak meleleh kuar..kiter ingat kiter salah adunan..huhu..thanx k!!!nk kene try blk nk tauu teori kiter btul ke tak nih..huhu..lg satu nk tanye lah..u gune whipping cream yg jenis ape ek?

YvoNn3 ZakhARov Ros3nBLuM said...

eiiii...aku tgk ko ni cm mmbazir strawberry je dak rai...haha..kt mesia nih nk beli strawberry punye la mahai...
rai...nk tnye ni...ko parut choc tu gune ape?

zety said...

terliur ni..aiseh.bile la boleh rasa air tangan si penulis ni pulak?hehe

cik ira said...

sedapnyer rai....
tp xde kekuatan nak buat lg...
tp btul2 nmpk sedap

izulman said...

Salam drpd Sydney! Zara pemilik blog dunia sebelah zara yang direct me ke sini coz she has been seeing my food kt my new blog. hehe.

Good work for cakes and pastries, I never tried cakes before. But, sudi2xlah singgah my new blog ni ive cooked a few things today and nak mintak feedbacks such as food photo etc. Masih belajar lagi~~ Lepas ni nak try cakes plak. Nice blog btw. :)

MieZa said...

mcm sedap je rai...tak sabar nk cuba kt rumah nanti.

~roslinda~ said...

wahhhhh~terliur~
nak gak :)

niesa harun said...

hai rai...mst ko x knl ak kn..tp dlu kita sharodz sesama hehe..slalu tgk pic2 msak ko kt fb, so follw blog ko..best..ak suka sbb ko x kede petua2/step2 yg btl..dah byk kuih ak try ikt rspi ko..tq :)
nk try wt kek, tp byk pkai bhn tmbh2 cheese cni suma mhl ckt hehe..tp nk try gk ..nway gudluck life kt sna :)

.:mUnies:. said...

rajin nye...terliur sudah

Tfaaaaaa said...

raiiiii..sedapnyerrrrr

Aini said...

tuan blog, mintak izin pinjam gambar mengiurkan ini yek.. =)

watie said...

rai kek nie x perlu letak soda atau baking powder ke?

Pu3~ said...

I like... Thanx rai... nk try weekend ni... :)

marish sha said...

pakai kukus ja , senang betul ,
mesti cuba ni .
thankyou kak rai :)

Farah Izaty said...

boleh tak pakai resipi ni tp instead of kukus sy nak bakar? kalau boleh brape lame n suhu oven yea?

Ibu Ya @ Aspen said...

Secomel tukang bakarnya....

syazalea said...

nmpk dapppp sgt2! nk mintak kebenaran tuan tanah copy resepi...hehe...tq!

Soda Hikari said...

Salam Perkenalkan Rai.. Akak mintak izin copy respi ni ehy.. & respi2 lain jugak, suka tgk blog rai coz tunjuk step by step & tak kedekk ilmu.. Cayalah!!!
* akak ada link blog Rai kat blog akak.. :)

chocolate said...

salam..rai..
kt mohon copy ya...
hari2 kt bukak resepi ni..
x leh curik masa tuk wat lg...=(
busy memanjang..huhuhu

Asya said...

Assalam..
thanx for d recipe..
nnt nak try buat..
All d best for u..future doc!

Anonymous said...

Slm..dik,akk dh penah try.tp nape kek akk x massk pada tengah2 lapisan atas.blh explain x. Masa kukus mmg terlebih dr yg di bagitau tp ttp juga x msk.tq ya untk brownies yg sedap ni..

Shida Kokes said...

sis nak tanye laaa,,,sis pakai loyang brape inci nie,,sbb nak buat tok birthday hubby heheheee