KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Saturday, February 7, 2009

Maggi Bandung Simple

Daku rindu gile nak makan masakan mama... huwaaaaaaaaaa.... asam pedas ikan pari + terung yang masih panas + telur dadar + ikan masin... pergh..kalau mama masak yang tu.. mmg bertambah2 la daku makan.. hik2... baru la ku mengerti perasaan mama cmne tiap2 ari nak dok pk nak masak pe.. kat sini sume benda kena wat sndri... haish... kadang2 tension gak... balik penat2 dari class then lapar gile. pastu kena masak letih2 tu... so kdg2 masak je apa yang ada.. nak beli? masalah utama: banyak benda tak halal kat sini... sometime daging Bab* tu kalau tak tengok tol2 silap2 leh termakan... and makanan sini sgt mahal... satu hidangan sekali makan je leh cecah RM30.. air coke pon RM5 satu botol kecik.. takkan nak makan 3 kali sehari kuar duit cmtu... Rabak la poket ku... isk isk isk...



Maggi Bandung Simple...




Arini daku lunch nie je... sumpah x de idea nak masak pe...




And maggi bandung nie takde seri... haha... sini takde jual tauhu! isk isk isk.... tauge pon susah nak carik... nape guna maggi?sebab sini takde jual mee kuning... eeeeee.. sume tade!!!! tension la....






Bahan2 membuatnya:


1 labu bawang besar-dihiris
3 ulas bawang putih-dihiris
2 sudu besar udang kering
(bahan2 atas di blend bersama)

1 bungkus maggi/apa2 mee segera (perencah tidak digunakan)
1 mangkuk isi ayam/daging
1 batang carrot-dihiris nipis
1 batang saderi-dicincang
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil cili powder ( ikut suka pedas)
1 mangkuk air rebusan daging/ayam
1 biji keledek - dilenyek
1 sudu teh tepung jagung
sedikit gula
sedikit garam
1 biji telur-direbus
sedikit bawang goreng
sedikit cili merah





Cara2 membuatnya:


1. Tumis bawang besar+ putih + udang kering yang dah di blend. Bila dah garing,masukkan isi ayam/daging
2. Kemudian masukkan pula saderi dan carrot.... Masukkan sos tomato,sos tiram, kicap and cili powder.
3. Then masukkan air rebusan daging/ayam + keledek yang telah dilenyek.. Kacau hingga sebati.. Bila dah mendidih masukkan tepung jagung untuk memekatkan kuah tadi... Kacau rata. Masukkan garam + gula secukupnya
4. Leh dihidangkan bersama telur rebus,bawang goreng dan cili..

7 budak2 comel:

Haula Hati said...

nak jugak!!

TAPI X NK MASAK SNIRI...

*batak tue... siap wt CAPS LOCK lagik...

nak rase raihana masak lak....

agaga...

take care ek....

Anonymous said...

tu la kan
kalau aku masak mesti tak jadi
rai
masak la untuk pj semangkuk...

Raihanna said...

This is Mine:

hehe...
takut tak sedap la... rai bukan reti msak...

PJ:

kalau untuk En Pj.. Rai masak sekuali ek.. keh2.... nak x...

lemon said...

mmm magi bandung pun magi bandung laa..bedal je...hikhik...

Nash Taj (^_^) said...

xreti msak knon...klo xreti msak org pn org xt'pk au nk wat maggi bndung ni...nash klo tau pn maggi kri n maggi curry...maggi2 bndung ke hailam ke paprik ke pataya ke 2 org2 expert cm rai je rti wat...huhuhu

Anonymous said...

tetiba terasa nk makan mee bandung time ngah wat assignment neyh..Rai nie..potong stim btol la..kempunan la mcm nie..huhuhu

Raihanna said...

Cik Helena:

Bedal.. jangan x bedal.. keh2..

Nash:

Thanx nash

Mohd Raz:

sorry2.. salah daku ke? keh2..