KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Saturday, February 7, 2009

Blueberry Cheese Tart


Lupe nak post entry nie..

hehe...

Teringin nak makan Blueberry Cheese Tart...

dah banyak tempat dok mencarik acuan tart nye... tapi tak jumpa kat sini!!!!!!!!!

geram gile... tetibe terjumpa tart yang dah ready made...

hahaha... rai punya keje cuma wat filling nye saja... so beli la cream cheese,blueberry jam and whipping cream..bahan2 utama nak wat blueberry cheese tart nie... tapi tart nye kena cube gak wat satu ari nanti! isk isk isk .. maybe time balik mesia nanti daku cube... insyallah...



papepon rai selitkan resepi tart nye sekali k... got it from myresipi.com.. thanx..



Bahan-bahan ( 12 biji )

160g butter
80g gula castor
1 sudu teh vanilla esen
sedikit garam
1 biji telur
250gm tepung gandum


FILLING
250gm cream cheese (Philadelphia)
3/4 cwn gula icing
1 biji telur
1/2 cwn whipping cream
1 sudu teh esen vanila
Blueberry filling secukupnya



Cara-cara

  1. Utk Doh Pastri: Pukul butter bersama gula, esen vanilla, garam sehingga lembut (sekejap sahaja dan jgn sampai kembang nanti berminyak)
  2. Masukkan telur dan kacau sehingga sebati
  3. Masukkan tepung dan uli adunan sehingga menjadi doh. Kalau doh lembek, taruk tepung sedikit-sedikit. Doh sepatutnya lembut.
  4. Dough di simpan dalam fridge selama 30 minit sebelum ditekan ke acuan.
  5. Tekan doh pada acuan tart.
  6. Bakar 170 degree Celcius selama 15 minit. Kemudian sejukkan sementara nak sediakan isian cheese.
  7. Utk bahan isian cheese: Pukul cheese dan gula hingga sebati
  8. Masukkan esen vanila dan telur dan whipping cream.
  9. Teruskan memukul adunan sehingga kelihatan berkrim.
  10. Tuangkan adunan secukupnya ke dalam pastri separuh masak tadi dan sudukan blueberry filling di tengah-tengahnya
  11. Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar selama 15-20 minit pada suhu 170 darj cel. Sejukkan sebelum dialih dari acuan dan diletak dalam papercup.

8 budak2 comel:

KhairiL's said...

blog ni dh boleh jd tutorial memasak...
hehe papepon mmg sedap tart ni
yummy...yummy

#feveret krill

Raihanna said...

Krel:

haha... tutorial masak?? lom sampai tahap tu la KREL.. sapelah daku ini...

ooo krel suke ke...

m'Z faRa.. said...

rai...
nany balik msia,wat la bnyak2..
pas 2 anta kat umah ckit ea...
heee...!!!

Raihanna said...

Fara:

insyallah.. nanti rai watkan ntok fara ek... ngeeeee~

♥ Cik HeLena ♥ said...

wahhh i lop cheese!!nyum nyum nyum

Nash Taj (^_^) said...

perh glor aku d'buat nyo...poning pn ado...mcm2 rsopi ado...hehe bgus good job sye up markah awk...

Nash Taj (^_^) said...

eh2 nk tmbh lg komen eh sory ye hehehe...rai tart ni kn...klo rai x hdang pn...tp klo org nmpak dyorg nk rse auw...sbb wrna tart ni nmpak lmbut...then ada plak bluebrry kt tart 2...2yg wat org t'ingin nk mrasa...4 me la...tart ni nmpak smple tp mnarik...cm tart ni xdala rai tmbah mcm2...rai wat smple mcm ni je dh wat org t'trik...

Raihanna said...

Cik Helena:

Yeah.. marila suke cheese berjemaah! hehe

Nash:
Nash mmg pengkritik yang membina la.. hehe.. thanxx nash.. appreciate it a lot..