KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Sunday, February 15, 2009

I Love You.. Heart Shape Cake...



Hehe... perasan tak before ni cake rai sume bentuk bulat je.. sebab...masalahnya..sini loyang sume lebey kurang cam tu... banyak barang x jual kat sini.... so Rai dapat satu idea camne nak wat cake nie bentuk lain... keh2.... experiment sebenarnya nie.. kalau tak jadi atau cake tu hancur... mmg daku nanges la!!!! haha... rai gunakan sehelai kertas A4.. then wat bentuk macam love... pastu cake yang da bake tu.. biarkan sejuk dulu... baru la potong cake bentuk bulat tadi ngan sebilah pisau yg sangat tajam mengikut bentuk love tadi! haha... supaya cake tu licin je potongannya...


Camana nak dapatkan cake bentuk camnie?? hahaha




Bahan yang diperlukan... A4 paper + Pisau yang tajam...




niela rupe cake tu after dipotong bentuk love.... Choc FudGe cake yang bentuk asalnya bulat.....




Rupa cake after dimakeup kan dengan strawberry + choc + white choc + wafer...





Actually ada cerita di sebalik cake nie... hehe... 3 ari lepas Groupmate Rai, Gajen ada tanyakan kat kitorang pe hadiah special nak bagi kat buah hati dia.... Dia kata nak bagi mee instant je.. sengal... rupanya dia gurau... kalau betul2 mmg nak kena sekeyh2 la.... so kitorang suggest kan kat dia... Bake la cake... and da decide nak wat CHOCOLATE FUDGE CAKE...

Resipi dia rai pernah post dlu....

CLICK SINI...





So dia pun tanya la rai.. pe bahan2 yang dia perlu beli... so rai bagi dia list... and then selama 3 ari nie... mmg dia sangat sungguh2+ semangat pergi cari barang nak watkan cake untuk girlfriend die... pergh.. sweet gile dia.. sanggup wat pe je...




Pastu semalam semua bahan2 dah dikumpul kat bilik Rai... projek pon bermula... semangat betul dia p carik loyang sume.. Then Rai dera dia.. hehe.. xdela... rai bagi dia wat cake tu sendiri.. rai + nabeela tolong tunjukkan camana cara nak wat.. tapi leh dikatakan 100 % dia adunkan semua bahan2.. rai + nabeela bitau sukatan and dia wat.. mmg seronok tambah lagi ngan penggosip2 + pengkritik hebat sume ade kat bilik rai memeriahkan suasana... shalu + anaand + bell + vivien memberikan sokongan padu pada gajen.. keh2...




Hehe... Best tengok si gajen menyukat tepung, guna mixer blend sume bahan2 and kitorang gaduh pasal telur ayam.. hahahaha... nabeela kata before nak masukkan telur tu... basuh la dlu shell dia... gajen lak kata x yah.... pastu sume paksa die basuh shell telur ayam tu... keh2... Vivien and anaand lak sibuk bincang nak buat donut.. haha... Si Gajen tu mmg khusyuk gila la guna mixer and kacau adunan tu ngan senduk kayu... dia ngadu tangan dia sakit2.. haha...




hehehe... Pas cake da siap masak.... alamak.... gajen mintak tolong rai decorate cake tu... warghhhh... daku siyes takde idea camne nak decorate cake tu la.... Da la rai tak reti sangat bab decorate2 nie... adoi2.. cmne nie... Dahla dia nak bagi org tersayang... Rai takut salah wat je... Mati la kalau salah wat.... Kesian gajen dah penat2 bake cake tu.. papepon cake nie kena biarkan semalaman dlu.. baru dia tol2 moist....




Ok... tapi rai janji akan cuba mana yang mampu k... Pagi tadi rai start decorate cake nie sedikit demi sikit... Mula2 rai dapat idea nak jadikan cake nie bentuk love... haha.. kalau salah potong.. mati la daku... huhuhu... ok.. seb baik leh potong dengan selamatnya..... Pas da potong rai simpan jap...

Then tengahari Rai wat pulak topping dia + letak pagar2 tepi cake tu....rai gunakan wafer yang dipotong kecil2.... Then celupkan plak strawberry dlm choc and simpan kat dalam fridge...

Rai tinggalkan dlu cake nie sebab nak p makan sushi ngan kawan2... hahaha.... lagipon nak biarkan topping cake tu kering sedikit...





Pastu balik je dari makan daku da kelam kabut sebab cake x siap lagi.. Gajen kata dia nak wat suprise tu dlam ko 11mlm..

Ape lagi..kelam kabut la daku menyiapkannya... pastu base pinggan tu rai parutkan dark choc + white choc and letakkan strawberry yang dah disalut choc...

Pastu nampak kosong lak atas die.. haish... nak tulis pe ek... so ku mencuba first time piping bag yang baru dibeli... hahaha... ok... tulis i love u la.. hahaha.. tulisan ku buruk gile!!... hahaha.. maafkan la ek.. first time piping... haha...seronok gak main picit2..keh2...


Ok.. Cake da siap.. waaaaaaaaaa... tapi takut la kalau gajen tak suke pe rai wat nie... waaaa..sorry la... BURUKKK.... tak pandai r wat... isk isk isk.....


Sweetkan? boyfren baking cake untuk Girl dia?? hehehe.... May both of u will be forever in love....




Tetibe ku terasa pulak sebab si dia jauh dari mata... isk isk isk.. kan best kalau dia ada kat sini... Nape ntah semenjak 2 menjak nie asyik nak sensitif je tengok couple2 lain...




Xpe2... ada agy 5 bulan nak balik.. sabar2.. hehe... (sedapkan ati ni)....




tapi really enjoy wat cake nie.. hope u suke gajen..... sorry kalau ada pape kekurangan....

27 budak2 comel:

~ceRRy beRRy~ said...

rai...
sweetnye cake ni..
ku de 0rg watkn utk ifa...
bkn meleleh air liur..meleleh air mata sehhh...aduss..
romantic bangat ini cake!!
dh le ada unsur2 hasil usaha sndiri..
hehehe...
bestnye pndai wat cake ek..
xpe2..ku cnfirm wat delivery cake dr m0sc0w..hehehehe

Raihanna said...

Ifa:
hehe... thanx ifa... haha.. delivery cake?? isk2.. daku tak pandai r ifa... comot je cake nie.. segan r...

KhaLifah feDi said...

huhuhu....rajin anak ini ea..

ti lps abis study wat biz jual keklah rai..hehhe..

FARIE said...

sweet nye..
huwaaa.. nape la aku single.. kalo x nk swuh gak bf wat camni..(main paksa2 lakx..)
kalo duk ngan u neh, sure i makin demok..
ahakx!

Raihanna said...

Kf:
Haha...
insyallah.. part time.. keh2..

FArie:
hahaha...tu la.. jom2.. kite ternak lemak.. nak x..hik2

KhairiL's said...

wahhh
kek velentine..

futbolmaster said...

nak satu!

Ann GreenStrawberry said...

walaweh...
sukanya tgk cake tue..
xde lar nampak comot sgt..
tapi mesti rasenye best...
yg paling best is STRAWBERRY CHOC!!!!!
agh..terliurr...ngidamkan STRAWBERRY...
Rai..baek kamu pos kat sini...
huhuhuhu..

$UaM$T][M said...

nyum nyum~
choc cake.
dunked strawberry.
yeah~
luv it.

merahanis said...

rai...ur guy lucky la to have you....=) happy valentine's day...its never too late kan to wish? may god bless all the souls in love...

iza iziana hasan said...

adus....meleleh air liur ni...

Mr. Firdaus said...

pergh!
si bf ker yang wat kan kek tu ntuk gf dye?
mesti sweet gle owh.
ntah aper ar reaksi penerima kek tuh.
huhu :)

zety said...

rai,best nye..pd yg dpt kek ni
ternyata ikhlas hasil pembuatannya
lapr pulak bile tgk.
resipi ni mesti cube ni
i pn nk wat utk my spcl b..
hehehe.

~aMira aLiaS~ said...

weyh.. asal aq masuk je blog ko ni mesti lapar dok... hahahahaha

rai2.. cedap nye kek ni..
adeyh2... xthn aq dok....
cepat2 blk mesia, bg aq mkn kek2 ko niyh.. hahahahahaha....

PJ selamba said...

gaven tu laki ke?
woooo tere la
bersemangat lak tu!
apa pun, rai memang kreatif!

Suzana Hazes said...

eeee.sweetnye..
msti best couple ni..
syoknye dpt cake..
cantikla rai deco cake tu..
nyummmmy..

muhammad shaufiq said...

buat sendiri ke kek nie ?
da lapar nie. bile nak makan ?
asyik wat pameran jer .

♥ Cik HeLena ♥ said...

cwit nyeee!!aii likeee...
betol ckp pj..rai nie mmg btl2 kreatif....nti leh bukak kedai kek kat malaysia nie...conpirm cik hel beli..ngee~~

thegadis said...

wah...
nmpk sedp.
(:
love cake!

mOhD^.^rAz said...

wah..nampak mcm sodap jer..lg sodap kalau org yg kita syg bake sendirik kan? hehe..

ChiLaBaey's said...

Ya Allah sedapnye rupa kek awak... nak tanya kt awaklah, memang awak suka buat kek ke..??? Rajin yang amat.... saya suka.. saya suka...

penjenayah.merah.jambu. said...

peh..sweet gile bf wat kan gf..
mmg tabik spring la!!
btw,jeles sgt tgok kek ni gebu2..
cene bulih terer wat kek ni kak oiiiii!!
jeles sgt taw...

helena's said...

betul!memang kreatif..nt bleh bukak kedai kek ea..cik hel jadik reguler customer..hikss

sparkystar said...

yummy..yummy

BeaN MorENo said...

pergh sedap nyer...boleh tak rai buatkan untuk saya...
dengar cite nak datang Malaysia buat konsert...hehehe]

lya said...

ececeh kredit to u sis

.dyanza.maya. said...

wahh cake
love love ;DD