KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Wednesday, July 29, 2009

Resepi Rendang Ayam


Actually rai ada satu perangai pelik.
bila nak masak je suka snap gambar.
snap gambar sekali masak sampai seratus keping.
memory handfon selalu full!
hahaha...



sampai mama pun dah paham perangai rai....
rai dah jadi tukang masak permanent kat umah..
adessss..
kena buli!
wawawaa...


Align Center
mama ada bebel2 masa rai sibuk snap gambar sambil masak2....
"kang kalau tepon tu masuk dalam kuali tu... ada lak yang jadi "RENDANG HANDPHONE" nie kang..



wawawa...
sakit.bisa.
haha....
nak wat cmne.. dah hobi...hik2...




pernah handfon rai bersemut.
semut masuk dalam!
isk2...
semut pun pandai skrg nak rumah cyber.
huhu.
maybe sebab tangan rai kejap pegang makanan.kejap pegang handfon.
tu yang semut teruja nak berumah kt situ.


ok2.la. arini rai masak rendang ayam.. rendang nie simple je... rai tak suka rendang terlalu kering...suka basah2 sket..so tak yah masak sampai dia kering sangat.






Bahan2nya:




1 ulas bawang besar,3 ulas bawang putih,4 titik serai,sedikit lengkuas,3 cm halia... semua bahan2 nie dihiris halus..


sedikit daun limau purut



sedikit kerisik (kelapa yang digoreng garing)


cara2 membuat kerisik:


Kisar kelapa goreng tadi dengan menggunakan blender kering.



Kisar hingga berminyak



Ok..dah jadi kerisik pun...hik2..



1 ekor ayam



Sedikit cili kering



1 sudu besar jintan manis




1 sudu besar jintan putih.. tumbuk halus yer...



1 biji kelapa diparut dan diperah untuk mendapatkan santannya.... kalau korang tak nak leceh2... guna santan kotak pun boleh k... ikut citarasa masing2.



1 biji kelapa yang telah diparut




Masukkan sedikit air.....



Kisar hingga halus...



Tuangkan kelapa tadi ke dalam penapis....



Perah kelapa tadi untuk mendapatkan pati santan...



Buang hampas kelapa



Ok...dah dapat pati santan.




Cara2 membuat rendang ayam:




1. Kisar semua bahan2 yang telah dihiris bersama cili kering




2. Kisar hingga hancur....




3. Panaskan minyak and tumis bahan2 yang telah dikisar tadi




4. Masukkan jintan manis




5. Masukkan pula jintan putih





6. Bila dah naik bau,masukkan pula ayam




7. Kacau rata





8. Bila kuah dah mendidih + ayam dah kecut, masukkan pula santan tadi...




9. Kacau rata









Nampak dah menggelegak kan?




10. Masukkan kerisik




11. Masukkan pula daun limau purut










12. Gunakan api kecil and sentiasa kacau k. untuk mengelakkan bawah nya menjadi hangus...





13. Masukkan garam secukup rasa




14. Kacau lagi





15. kacau hingga kuah menjadi kering





16. Bila dah nampak kering. boleh la angkat






17. boleh dihidangkan bersama lemang, nasi impit atau nasi panas....
hehe




Selamat mencuba.




P/s: Alhamdulillah myspacetunai tu menjadi. Rai dah dapat RM 322 + RM45.... so korang bila lagi nak join??? Yang penting kita sungguh2 k.. insyallah menjadi... rai dah bagi banyak top up RM10 free kat sapa2 yang join under rai. kalau korang nak join... contact ym rai: rihanna_cayang atau email ke rihanna_idzmi@yahoo.com


antara yang telah join and dapat top up rm10 dari rai:


Nur fatehah binti alias
www.myspacetunai.com/fatehah88
bleedingheart.immortal@gmail.com
ym: bleedingheart_1907


Najwa hanim binti kassim
www.myspacetunai.com/deqwa
haneem_2605@yahoo.com



Norhidayah_j@yahoo.com
www.myspacetunai.com/dayah
norhidayah_j@yahoo.com



Aisyah binti sidek
www.myspacetunai.com/ecah703
ecah703@yahoo.com



Ok.. korang juga leh contact gadis2 di atas kalau nak join yerp...

kita berusaha. allah yang memberi kita rezeki. pilihan di tangan anda k..



12 budak2 comel:

Nur Fatehah said...

rendang ayam...nt raya nak tempah..hehe..

thnks rai promote link sy..really appreciate that..

mr.panda said...

sedapnya..=D
anyway my space tunai tu nak join camne

miss hirose said...

nyummy..
sedapnye rai rendang tu..
nti akan ku praktik kn
mse nk masak raya..kekeke

p/s:waa da jd jutawan ni..kekek

rizz said...

pehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhfghgghh mmg superbb cedappp

IxoR@ said...

Nampak sedap....

Emm...boleh wat utk raya.

:D

ИДЗМИ РАИХАHА@izmichi said...

bby! my fav rendang ayam..hehehe tp satu jerr cheese cake abg bile nk wat? muahahahaha

ChiLaBaey's said...

Satu lagi resepi yang bakal di try... nampak mudah dan pantas... bahan yang senang diperolehi... Insya-Allah saya akan buat dengan sendiri... kali ni senyap2 je dari pengetahuan wife dan emak... hehehe... tapi entah bilalah ni Rai.... :)

ZARA 札拉 said...

nak raya!

hehehehe~

cik pida said...

wawawawawa...sedapnyerrrr

cik pida mintak izin ambik resepi ni ye... :D

sarah-al-idrus said...

rai..detail gile ok.hee..thanks2.org kalo nak blajar masak mmg kena tunjuk detail cemtu.nanti kongsi lagi k recipe

Anonymous said...

Hi,
I'm so gonna try your recipe here..nmpk mudah and simple :)
btw, thanks for following us.

Dyana..
MyaandDyana

chocolate said...

salam rai,
tima kasi resepi ni...good2 siap ada gmbr lg...
baru je abis masak...
sodap2...x sabar tunggu adik2 balik sekolah...nak mkn sesama...

TQVM
(^_^)