KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Thursday, July 10, 2014

Flashback.Part 1- Solemnization Day Raihana & Faizal


Assalamualaikum wbt
Apa khabar semua...
harap sentiasa sihat dan dibawah lindungan Allah...
dikala kita berpuasa....
Ya Allah...
saudara seislam kita diserang dgn tidak berperikemanusiaan di sana....
#prayforgaza
doakan mereka....
='(
semoga syurga ditempatkan buat mereka semua....




Sekejap je kan masa berlalu....



buat puding karamel lagi...
hahah mentang2 dah failed banyak kali buat benda nie..
Sekali buat terus rasa #demampudingkaramel menjadi2...
hahaha...
jadi rai confirm akan stick with this recipe....
CLICK DI SINI untuk ke recipe


Jujur rai sangat2 rindukan zaman student rai....
Pahit manis kisah kehidupanku...
Banyak mengajar daku erti tabah, erti sabar....
rindu nya!



Rindu snow boarding



Dr. Teddy bear hahaha




rindu sangat2 kat kawan baik rai, roomate rai... Shalini....
love her so much.....
dia la tempat rai selalu mengadu..
tempat mendengar nyanyian sumbang ku kadang2
ataupun mendengar ku menyanyi lirik lagu yang sama berulang2..
haha
kitorg pernah gemuk sama2 okehhh..
sebab kitorg akan masak tgh2 malam...
makan siap dengan keropok Lays..
and then air manis....
makan sampai buncit2....
lepastuuu terus tidur!!!!
hahahaha
tatau la camana shalu ni boleh tahan dengan Rai..
hahahahaha.....



rindu katherine...
baik sgt2 orgnya...
dan pakar buat cakoi dan donat....
lai chi kang dia pun favourite rai...
hehe...



 with bestfriends,vivi and kemal
gelak ketawa, suka duka, kena marah ngan cikgu,
ponteng kelas bergilir2...
hahaha...
kitorg paling suka kacau vivien (amoi)
sebab dia selalu comel bila ckp melayu...




Rindu cuaca sejuk yang extreme di Moscow...
Jadi ayam kejung.... hahaha
kadang2 leh capai hingga -30celsius
mmg gile...
kalau capai tahap tu....
tangan kaki semua cm rasa nak putus walaupun pakai glove...



Group 66
Dalam class ni daku yang paling pemalas.. hahaha
dan paling kuat tidur hak2
siyes
akhirnya grad juga alhamdulillah....



last day as a medical student






After grad...
kemudian balik ke Malaysia.....
Lepastu majlis graduasi di Malaysia pula selepas raya aidilfitri lepas....
dan....
Ramai yang bertanya
BILA RAI BERKAHWIN sebenarnya?
Gulppp...
hahaha....
Jujur sebenarnya...
Rai berkahwin mengambil masa hanya sebulan persiapan!




Pertama sekali....
buat yg pernah mengetahui entry rai sebelum2 ni...
Rai minta maaf sebab tak boleh ceritakan apa yg berlaku,
dan hal peribadi bagi benda2 yg sudahpun lepas...
hidup perlu diteruskan....
Rai hanya mampu mendoakan yang terbaik antara kami...
harap semua memahami....


Oklah serba sedikit macamana rai mengenali husband Rai...
Husband Rai, Mohd Faizal Daud....
panggil Pejal..
bukan pejal pepejal mahupun daging pejal..
haha tetapi cara sebutnya PE'JAL.
ha gitu siap ada pronounciation hahaha
sebenarnya beliau adalah senior rai ketika di Moscow...
Rai 5th year... dan beliau 6th year...
tapi kami sebaya....
Rai just kenal beliau begitu2 sahaja....
apa yang Rai tahu dia ni sangat tinggi dan pemain basketball Uni...
dan Rai masa tu pemain handball dan netball uni...
bercakap dan bertegur mmg langsung tak pernah pada mulanya....




kemudian beliau berpindah dari Dorm 35 ke Dorm 39....
Rai tnggal di Dorm 39...
pindah depan bilik Rai pulakan....
tapi mmg tak pernah langsung tegur dia...
just senyum biasa2...





tapiiiiiiii semenjak dia pindah tu.....
adoiiii selalu geram ngan dia....
selalu pepetang akan dengar dia ketuk pintu bilik dia untuk masuk,
 lepas balik dari kelas...
suruh roomate dia bukakkan pintu....
(maybe beliau tak buat spare key kot)
Kalau ketuk takpe lagi... ni mula2 suara dia akan slow dlu panggil camni.

"Fariq... fariq bukak pintu"
nada lembut..


pastu lama2...
"FARRRRIQ..... FARRIQ bukakkkkk pintu niiiiiiiii"
sambil ketuk pintu bilik kuat gile sampai daku blik depan yg tgh membuta sodap2 ni terjaga....


"shaluuu...eeeeeeeeeeeee budak tu lagi keeeee....

eeeeeeeeee dia tak reti2 ke buat spare key arrrr?????"



(kalaulah daku tau masa daku marah2 ni adalah jodohku dan suamiku!!)


pastu ketuk lagi kuat sampai semua roomate2 dia punya nama dia panggil..

"Fariq, Jimmy, Nazri.. Bukak laaaa pintu!!!"



"eeee geram betul la.. kacau je orang nak tidur.. kalau dia xnak buat gak kunci spare...
biar daku je p buatkan ZZZZZzzzz"


lama2 sampai daku dah immune ok!!!sabo jelahhhhh dapat jiran macamni...
hahaha





lepastu rai ingat ada sekali tu dia beli makanan daripada Rai dekat  Sports Hall
masa tu kami ada mcm Sports day...
student dibenarkan menjual...

hik2 masa tu dia dtg beli nasi lemak ayam goreng berempah kt Rai...
pastu siap komen kt FB bg feedback...
huhuhuhu
masa tu siyes mmg takde pape lg....





Before tukar Spek


Kitorg kat sana tak dibenarkan masak dalam bilik..
kalau nak masak kena masak kat common kitchen...
setiap floor ada common kitchen tersendiri..
cuma kena share la... jadi kena tnggu turn..
sape cepat cop dia dpt. hahahaha...



selalu hari Sabtu malam kitorg ada training handball, basketball, netball ..
sebab preparation untuk ke intervarsity games..




handball (gold) + netball (silver) medal



Jadi bila balik selalu lapar...
haha.. so nak memasak lah masa tu....
Rai ingat lagi masa tu Rai baru masuk common kitchen ..
Rai letak la kuali dan kukus rai .. sebab Rai ada tempahan cake nak disiapkan....
tetiba tgk Pejal  baru nak start memasak something...
Stove yang dia masak tu sebelah Rai...
Masa tu mmg first time la tegur dia...
Yerlah takkan nak sombong plak...
so Rai just senyum dan tanya lah...


"hye.. masak pe tu..."

then dia..

"err... er.... er.. nak...nak masak sup daging sebenarnya..."
tapi Rai tengok dia takde tumis pape bawang atau rempah...
terus rebus daging frozen tu semata2 then bubuh garam..
hahahhahahadoi...
tapi takkan la nak busy body plak..
entah2 tu mmg resipi special dia...

pastu kan....rai balik bilik rai kejap sebab ada barang tertinggal...
kemudian masuk2 je common kitchen tu tgk dia dan periuk2 dia dah hilang....

"eh mana plak Pejal ni pergi.... rasanya daging dia kejung lagi je tadi tak masak..."


Lepas dah kahwin nie.. .Rai ada la tanya dia....

"abang ingat lagi tak malam yg kita first tegur tu... kenapa tetiba abang hilang yaa?

pastu dia jawab



"hahaha.... masa tu kan sebenarnya abg tengah masak dengan Fariq.. 

pastu eeee...

 aduhhh Fariq!!!

apakah Cik Rai tetiba masak kt sebelah 
dengan bawak kuali gergasi dia pula tu.... abg ckp dgn Fariq...
wehhh22 lari cepat wehh.. kang dia gelak kita masak ni....dia masak power2.."



 hahahaha...
macamana Pejal tak lari?
tengokla kuali daku besaq mana... hahahaha
Sekali pandang macam periuk api...
2 kali pandang dah macam UFO terbang jatuh kat dalam dapur....
kah2

hahahahhahahahahhadoi la...
camtu sekali dia cuak...isk2

pastu

sehinggalah....
ada satu bulan tu..
Rai buat catering......
sebab nak carik duit poket kan...
masa tu ambil dalam 40 org catering order student2 ni....
caranya.... lepas balik class dalam pkul 5ptg...
Rai akan masak kat common kitchen student...
then isikan tupperware budak2 nie ngan makanan...
lepastu Rai buat delivery floor by floor naik tangga..
bayangkan ada 15 floor...
Rai duduk kat tingkat 13
Delivery kat diorg satu persatu dalam pkul 6-8 malam...
Ya Allah memang letih bangat masa tu...sebulan mcmtu,,,
Lepas diorg dah makan.. pkul 11 malam...
Rai akan kutip setiap tupperware dari bilik ke bilik....
T_T
macam2...
 ada tu tupperware mmg bersih la... siap lapkan...
ada tu basuh tupperware xbersih..
pastu malam tu jadi kerja pula Rai nak cuci tupperware dan lap...
Penuh blik daku ngan tupperware....
dan masa tu lah Pejal adalah salah seorang pelanggan Rai..
kekekeh..
lepas settle kutip tupperware dalam pukul 12 malam..
kemudian barulah rai settlekan kerja atau patient history...


Tupperware yg rai sediakan rai siap tuliskan nama memasing....



dah isi.... then masa untuk delivery satu persatu...



sebab dia duduk depan bilik
Rai selalu hantar makanan dia last sekali...
adeyhh selalu terlewat....
Rai selalu la say sorry kat dia...
sebab mmg dia punya bilik paling akhir...
tapi dia xpernah pun marah...
auww
tatau la plak dlm hati dia marah ke tak kan hahha
lantaklahhh hahahaha



setiap hari Rai buat menu berbeza... 4kali ayam/ikan then ada la
menu mcm mee soto, mee goreng, macaroni goreng....




nasi lemak ayam goreng berempah




macam coconut tree tak?
hahaha
(yer daku tau daku pokok kaktus)


lama2 daripada situ kami just berkawan....
oleh kerana Pejal selalu menjadi pelanggan tetapku....
haha lama2 apa yg terjadi dgn customer tetapku ini...
 huwaaa dia dah naik berat badan sehingga 15 kg okehhhh!!!
Pejal sebenarnya ada before-after-before picture.. hahaha
 mula2 dia sceptic ok....
dia tak nak langsung cuba herbalife...
langsung tak nak!
suruh rai dulu...
oklah rai cuba...
sebab rai pun dah mengembang sampai jadi macamni dekat sana..



Yer tolong lah percaya...
Berat ku naik juga....
masa 1st year weight Rai 48kg sahaja... naik sehingga 65KG!!
bayangkan???
entah2 ada polar bear dalam badanku..
hahahaha
tak tahu mcamana pejal leh terima masa mengembang ni.. hahaha
alhamdulillah total lost 13kg
*result tidak tipikal setiap individu berbeza2


bila rai dah lost weight...
baru dia nak mencuba....



ni masa sebelum kenal...
Kurusnyaaa pejal dlu....



kemudian naik sket....


haaaaa hamek naik kat muka sebab belajar buat choc cake.. 
hhahahahahah


sehinggalah mencapai

96 KG okkkeeehhhh
Rai pun tatau la sebab makan apa..
nasi lemak maybe... kekekeh....
sian pejal...

sorry laaaa




kemudian setelah menggunakan produk herbalife.....


Total lost 15KG!!!!!!
alhamdulillah..
barula dia percaya dengan herbalife -.-
*result tidak tipikal,setiap individu berbeza2



lama2 kami berkawan sehingga setahun....
kemudian Pejal dah grad masa tu...
tetapi Rai masih ada lagi setahun di Moscow....
Beliau mula bekerja di Hospital Tuanku Jaafar Seremban....
dan masa tu kami long distance relationship....
memang busy sangat2 life beliau.. jadi masa tu Rai cuba faham....
memang jarangla kami dpt bermsg2 atau contact...
Rai pun busykan diri dengan tahun akhir..
!!
dan tak nak fikir sangat....


sehinggalah Rai grad...
kemudian after raya aidilfitri tahun lepas...
kami terus decide untuk berkahwin...
dan majlis kami sangat simple dan sederhana...
kami bertekad untuk tidak menyusahkan kedua ibu bapa kami...
dan kumpul duit....
memang kalau boleh kami tak nak berkawan lama2....
Parents juga merestui alhamdulillah....


Selepas hari raya....
21.08.13 majlis merisik...



haha abaikan tangan yg banyak bertanda.. kui2





kemudian ditetapkan pertunangan pada pagi hari nikah....
dan majlis pernikahan pada 15 September 2013..
majlis resepsi kedua2 belah pihak
pada 29.12 dan juga 02.02
hahahha jarak2 habiskan.....



bayangkan kami hanya ada masa sebulan!!!!
nak siapkan persiapan pernikahan..
memang kelam kabut kitorg pergi kursus kahwin..
PROSEDUR PERKAHWINAN rai pernah coretkan di SINI
then ada prob plak lepastu....
nak beli hantaran lg..
cari catering..
cari tempat pernikahan...
benda pertama kami buat dlu ialah
membeli cincin pertunangan dan perkahwinan.....
kemudian....


Tempat nikah kami pilih Masjid besi Putrajaya (masjid tuanku mizan)
kami pergi jumpa imam di sana dan tanya macamana prosedur...
Catering hari pernikahan ambil dengan masjid juga...
Alhamdulillah ramai puji catering sedap dan banyak sgt lebihan makanan yg boleh dibawa pulang...
Lengkap dengan kuih muih, pencuci mulut, buah2an..
terima kasih tak terhingga....



hantaran rai decide nak buat sendiri....
hahahah...
bajet2 mcm kreatif laah sangattt kan..hahaha
habis tatau apa jadi dgn hantaran den punya gubahan...
kekekeh....
tema pink dan baby blue...
Rai nak suggest sangat2 kawan2 yg nak cari barang2 perkahwinan...
silalah berkunjung ke NILAI 3
seriously harga sangat2 murah berbanding harga luar....
mmg harga borong....
kalau nak tempah gubahan hantaran pun..
harga sangat2 lah berpatutan....
cuma masa tu daku je yg mengada2 nak buat sendiri hantaran..
hahahaha
kt nilai 3 banyak sgt2 kawan2 boleh dpt idea...
sebab diorg display contoh2 hantaran....
barang semua memang lengkap....



Rai beli bekas hantaran berbentuk atas ni...
di VR Star Nilai
11 dulang hantaran berbalas 9


jadi mula lah daku mendeco


haha tepek 2 ekor burung dan deco bekas cincin...




Jar beli di Yummie Bangi



Boleh la sket2. hahahaha....
cake in jar dan cake rai decide untuk buat sendiri




antara yg dah siap sebelum digubah dengan bunga...
den siapkan benda alah ni sampai lewat malam...
hahhaha

antara hantaran2 yang daku siapkan....




















 
Cantik dan kemaskan....
kawan2 yang mencari sulaman di tuala atau sebagainya...
boleh contact kak Effa Fazrina...
019-3672849
atau instagram @effafazrina
insyallah harga sgt berpatutan...
boleh diposkan juga....




Bunga telur -VR STAR NILAI



door gift kanak2 rai pilih yang cute2 hehe






Bunga pahar




 Pot pourri





 Bag Doorgift.....



Adik2 tolong packing doorgift kanak2



doorgift choc moist juga pengantin yang buat....
hahahaha....
mama daku dah bebel2 dah suruh rehat masa tu....
sebab buat kerja non stop....



jadi tibalah hari bersejarah....
15 September 2013


BAJU
kalau nak tempah dalam masa tak sampai sebulan..
memang confirm takde yang nak ambil...
jadi Rai beli baju yang dah siap di Nilai 3 juga....
cuma baju husband rai tempah.....sebab dia tinggi..
susah nak cari seluar semua senteng2

kemudian






VEIL

kakak ipar rai jahitkan manik2 di atasnya....
terima kasih kak anne....


TUDUNG
Rai suka sangat2 pakai shawl satin...
sebab muka rai agak chubby dan tembam..
jadi kalau pakai tudung awning..
akan buatkan muka rai lagi nampak lebar...
jadi rai carik shawl satin warna putih susah nak jumpa..
jadi Rai just beli kain ela satin...
then beli manik...
minta tolong mama jahitkan tepi dan manik tersebut...
nak harapkan den memang tak dapek den nak nolong..
sebabbb rai tak pandai menjahit!hahahahah


jadilah simple seperti ini....








Make up rai pilih Nuex Rosli..
sebab selama ni suka tgk hasil make up Nuex yang nampak natural,
tidak tebal dan paling suka bahagian mata.....
terima kasih Nuex.. rai sangat2 sukakan make up ini...
kawan2 yang ingin mendapatkan perkhidmatan MUA boleh contact:
















 Pagi itu dimulakan dengan majlis pertunangan....
dup dap dup dap daku... hehe




cincin pertunangan disarungkan oleh nenek Pejal...




Kalau tengok hantaran daripada pihak abg..
Segan sgt2 Rai tau...
sebab cantik sangat2 mak mertua rai buat...
Sebenarnya mak mertua rai pandai membuat gubahan pengantin...
dan sangat2 kreatif..
kalau gubah bunga mmg terletak cantik....
Rai pun inspired dgn kebolehan mak sebenarnya....
kalau ada yang berminat untuk mendapatkan khidmat beliau
boleh hubungi Puan Norma 012-6584278
cakap sahaja warna apa dan design macamana diinginkan...
 mesti mak boleh buatkan insyallah....


antara hantaran yang mak buat:































dinikahkan oleh papa rai sendiri.....






Alhamdulillah dgn sekali lafaz sah bergelar isteri kepada
Dr. Mohd Faizal Bin Daud








Rai yakin....
saat kita memeluk ibu dan bapa kita...
adalah saat yang paling menyentuh hati.....






ya Allah....
berkatikanlah dan lindungilah kedua ibu bapa ku ya Allah...
='(


Terima kasih mama dan papa...
banyak bertungkus lumus selama ini...
berkorban demi kaklong....
kaklong sayangkan papa dan mama sangat2.....




Sebaknya bila rasa dah berkahwin....
lepas ni semua akan jadi berbeza..
tanggungjawab sebagai isteri sudah bermula.....









 Terharu kawan2 baik Rai hadir kesemuanya....




 hik3 comel je memasing pakai baju kurung dan baju melayu...





 Raihana & Faizal
 (bunga tangan mak mertua rai buatkan)



 "When you touched my hand,
i wanted nothing more than to hold it forever"




 
 catering oleh pihak masjid



 dengan papa dan mama





dengan mak dan abah



 
 Family herbalife kami...
terima kasih semua kerana hadir...
=')
President Team Maryam & Hafiz dan
15K Exec Pres Team Tuan Hj. Allen Peter dan Pn. Hjh Asriah juga hadir...
terima kasih semua =)



Alhamdulillah...
majlis semua berjalan dengan lancar
dan dipermudahkan oleh Allah....


 Percayalah jodoh itu rahsia Allah...
Semoga ikatan suci ini kekal hingga ke syurga.....
Ameen....




Jumpa lagi di lain entry...
insyallah nanti rai share mengenai majlis resepsi kami pula di entry yg lain....
take care semua...



8 budak2 comel:

cheq da said...

Suka akak baca kisah hidup rai..sememang jodoh itu rahsia Allah ..perempuan yg baik semestinya akan mendapat lelaki yg baik..semoga kekal ke akhir hayat rai

cheq da said...

Suka akak baca kisah hidup rai..sememang jodoh itu rahsia Allah ..perempuan yg baik semestinya akan mendapat lelaki yg baik..semoga kekal ke akhir hayat rai

Allene said...

mak lin selalu kata, kalau nak kahwin dengan kerja kilang, kena kerja kilang. tak nak, jgn kerja kilang. now lin jd designer, kahwin dgn designer... rai pun sama. kerja doc khwin dengan doc. kebetulan sangat.
suka baca coretan tu.

Nazayiena Ayiena said...

Syok baca kisah rai,rasa pendeknya entry rai wlpn sebenarnya entry tu pjgkan, dan x sabar nak tunggu entry majlis resepsi rai plk....)

Anonymous said...

Dear allene,jodoh rahsia allah,sy minah kilangje alhamdulilah suami lectr.

Raihanna said...

@cheq da :terima kasih akak sebab sudi singgah blog rai yg xseberapa ni.... may Allah bless u always akak...

@allene : salam perkenalan lin.... best singgah blog lin dan baca coretan2 lin...

@nazayiena ayiena : hik dah mcm cerpen ea.. haha lama rai menaip sebenarnya... terima kasih sis. *hugs

@anonymous : insyallah jodoh rahsia Allah... Semoga Allah berikan kebahagiaan kepada kita semua. ameen

MongGae said...

SALAM AKAK..
wow.. ur blog is so awesome.. I also like to cook.. But I dont much about cooking.. so sad.. u so so so inspired me:)

I want to know akak.. how do you manage ur time with study and herbalife,, because i also want to involve with herbalife business when i further my study at university,, can u share it?

btw akak.. muka akak serupa la dengan najwa latiff.. kembar.. hehe

salam ukhwah dari saya :)

Anonymous said...

mcm mn plak blh terjebak baca blog Dr Rai ni??? hahahah

Mula2 cari resepi Kek Hookaido..lps tu isi form konon nak slim..lps tu alih2 terbc story psl catering la, psl pertemuan ngan hsbd Rai la..eh eh klako plak membaca nya dik non oiii

Hilang rs boring duk kt opis yg mmg xdo koje ni..punch in punch out... lps tu jual Cheesecake buat biz mcm Rai jg. Baguslah Rai blaja tp masih ada masa lagi cari duit poket. Sm mcm akak dl blaja tpi mcm2 kerja buat semata2 nk tlg parents. Suka baca cite Rai ni.esok akak sambung lg.Seblm tu bookmark dulu.

Tahniah Dr RAi!!

FB Page : Tim's Baked Cheesecake