KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Monday, August 2, 2010

SEDAP OOOO... CARROT RICE + CHICKEN KOFTA RECIPE....

Carrot Rice with Chicken Kofta



resipi kali ni leh dikatakan agak panjang...
tapi hasilnya pasti tidak mengecewakan....
rasa nasi carrot + chicken kofta nie ala2 nasi beriyani tau....
ha... sedap... makan pun bertambah2.....



actually resipi nie rai minta dari Anna,student kat sini....
dulu anna pernah jual nasi nie time interbatch games kat sports hall...
rai plak beli sampai 2 bungkus wokeh.hahahhaa.
sangat2 sedap..
then malu2 p tanya anna pe resipi nye....
Anna baik ooo.. bagi resipi nye tau....
tak kedekut pun... baiknya kan....
terima kasih tau anna...
nak singgah blog anna pun leh...
JOM CLICK SINI


so sekarang rai nak cuba buat....
tapi sorry anna.. banyak rai ubah2 sket pastu rai tambah air..
sebab rai suka makan banyak kuah....
hahahahah.. so chicken kofta ku terus banjir berkuah...
adeyh....


Jom tengok cmne nak buat.. nanti leh masakkan untuk family korang nanti kan....




Bahan2 membuat Nasi Carrot:

Bahan perap:



*5 ulas bawang putih
*1 sudu besar serbuk lada putih
*2 sudu besar serbuk jintan putih
*4 sudu besar serbuk kurma



Kisar bahan2 bertanda * di atas dengan sedikit air



5 ketul ayam



perap bahan2 kisar tadi bersaama2 ayam. gaul rata... kalau nak lagi sedap,boleh perapkan semalaman....
kalau tak,3 jam pun boleh.. Ketepikan seketika ayam tadi



Bahan2 Tumis:

2 kuntum bunga lawang
5cm kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 biji bawang besar
2 biji tomato



sebatang carrot disagat


3 cawan beras
4 cawan air
sedikit garam
3 sudu besar minyak sapi/butter


Cara2 membuat Nasi Carrot:


1.Panaskan minyak sapi/butter dalam kuali




2. Tumis bawang besar, bunga lawang,buah pelaga,cengkih dan kulit kayu manis hingga naik bau



3. Masukkan tomato, carrot dan tak lupa juga ayam yang kita dah perap tadi.



4. Kacau rata2. Kemudian tutup api.



5. Basuh beras bersih2 dan toskan dalam periuk nasi.




6. Masukkan semua bahan2 yang kita masak dalam kuali ke dalam periuk nasi yang berisi beras tadi...



7. Masukkan air macam nak masak nasi biasa... Bubuh sedikit garam,,,,,kacau rata.On kan periuk nasi... sesekali kacau nasi supaya masak sekata. Kalau nasi tak masak, on lagi sehingga ianya masak.



Gambar nasi dah masak... menyelerakan tak? hehe.















then... jom kita buat lauk dia pula......



Bahan2 membuat chicken kofta:


Bahan perap ayam:


1 ekor ayam


sour cream/krim masam (kalau takde... leh gantikan ngan yogurt tapi perisa asli.. jangan beli strawberry plak.. kang jadi strawberry chicken milkshake.hahaha)



Ni la rupa sour cream tu....




Sour cream + sedikit serbuk kunyit + sedikit garam



Perap semua bahan2 di atas selama beberapa jam



Bahan2 Tumis:



2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
sedikit halba (takde pun takpe)



*1 sudu besar serbuk kari
*1 sudu besar serbuk cili
*1 sudu kecil jintan manis
*1 sudu kecil serbuk lada hitam
*1 sudu besar ketumbar
*1 biji bawang besar
*sedikit halia



Kisar semua bahan2 bertanda * di atas dengan sedikit air..



1 biji tomato
sedikit carrot
kacang peas
jika suka leh tambah gajus



Cara2 membuat chicken kofta:


1. Tumis bahan2 penumis...




2. Masukkan pula rempah2 yang telah dikisar tadi.... Tumis hingga garing



3. Masukkan pula ayam yang telah diperap bersama2 kunyit + sour cream.



4. Gaul rata... biarkan sehingga ayam tadi kecut...



5. Kalau suka leh tambahkan sedikit air. Rai suka banyak kuah. so rai bubuh banyak air.haha... sorry anna resipi dah terubah... Masukkan garam secukup rasa....Kemudian masukkan kacang sayur2 tadi + gajus. Kacau rata....Bila carrot dah lembut... leh la matikan api...


















dah siap.... marilah datang makan... hehe =)


Selamat mencuba...


rai dah nak keluar nie... gi beli barang2 sikit.hehehhe.... sekarang dah tinggal sorang2.... shalu roomate rai and kawan2 semua dah balik..tinggal la daku keseorangan di sini... hehe....

korang janji temankan k...

=)


5 budak2 comel:

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

alololo.. sian die tinggal sorang2. take care tau. jangan nakal2. haha. takpe2. kuali ade menemani.

Neny said...

owh rai...ini sgt best!!! nanti ahkak nak buat gak la!

♥♥ eija ♥♥ said...

adik rai nie masak banyak-banyak :)
sape yang habis kan???
dah nampak sedap jer ayam tuu :)

widda_me said...

wahhhhhhh...
sedapnya..mak wida pun penah buat nasi carrot tapi x buat gitu...boleh cuba ni..tq 4 the resepi...trus bookmark resepi nih..heheh

Anna Mohamed Amin said...

wow rai! nasi tu nampak mcm lg sedap je dari yg anna buat! nice! rase mcm nak mkn nasi carrot lak skarang ni.. ;))