KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Pages

Thursday, October 22, 2009

i'm back!!! RESEPI AGAR2 PINKY.....


Salam semua...
hehe..
baru la rai nampak dunia blogger selepas dah lama memeramkan diri cam tapai.
bukan sengaja tapi internet kat sini buat hal pulak!
nak bukak tenet slow cam siput sedut pulang petang tau..
kalau lumba lari ngan siput tu pun.gerenti punya siput tu menang...
haha


serius rasa cam tak bermakna dah kehidupan rai nie tanpa internet...
rasa cam katak berumah kat bawah kuali...
arrrghh.. tension tau.
haha..
camana je raya korang??
apos rai nie. dah basi la kot cite pasal raya..
isk2...
hope korang sume sihat and ceria2 selalu k..
kalau ada masalah.. cuba fikirkan secara positif k...
macam pe yang rai tengah buat sekarang...
uhuk2.



ok lah.nakmo la sedih2.
dah la baru nampak dunia...
tetibe nak sedih2 plak..
tak seronokla kan...


ok. nak cite nie..
ritu kitorang ade buat pot luck/open house kunun2 DEEPARAYA..
hik2..
happy deepavali to my beloved roomate,shalu!!! hehe.
meriah sangat2..
setiap orang kena masak makanan yang best2...
thanx kawan2...

So untuk potluck tu. rai masak AYAM MASAK MERAH dan AGAR2 RAI PINKY. hik2






RESEPI AGAR2 RAI PINKY...


Bahan2 membuatnya:

1 paket (25g) agar2 tali

1250 ml air

150 ml susu cair/susu segar

1 3/4 cawan gula pasir

2 biji kuning telur


1 tin buahan2 campuran

sedikit sirap

sehelai daun pandan





Cara2 membuatnya:

1. Rebus agar2 bersama air di dalam periuk...

2. Bila agar2 sudah hancur,masukkan gula dan beberapa titik sirap dan daun pandan(untuk mewangikannya)....

3. Biarkan mendidih.

4. Di dalam bekas lain, pukul susu bersama2 kuning telur...

5. Buangkan daun pandan daripada periuk, masukkan campuran susu + telur ke dalam periuk.

6. kacau hingga sebati.

7. Susun buah2 campuran di dasar acuan... Masukkan campuran agar2 ke dalam acuan/bekas.

8. Biarkan sejuk pada suhu bilik (agar2 akan membentuk 2 lapisan dengan sendiri)

9. Setelah sejuk boleh la dimasukkan ke dalam fridge.

10. (makan sejuk2 lagi sedap.hehe.) Biar agar2 keras dan boleh la dipotong mengikut citarasa masing2.




P/s: tak dapat nak masukkan gambar2 masa potluck sebab tenet slow sangat2.. nanti kalau dah ok.. rai masukkan ek...




Thanx yerp sebab sudi singgah...

6 budak2 comel:

ZARA 札拉 said...

Hehehe~
Sedap~
Mesti lagi sedap kalau sejuk kan?

P/S: Rai, Zara start minggu depan udah jadi official sebagai guru di sebuah kawasan pedalaman. Doakan Zara ya?


Rindu kamu~

@nnap3jelov3b@by@qiL said...

wow nampak lazat

miss hirose said...

da lme xdgr cite psl rai kan..
salu suke je bce blog rai..
besh je bce..
pape pun rai tetap menten cute gitew!!
gud luck rai..

umiZue said...

btol.. hidup xbermakna tanpa tenet.. ngeee...
rai, agar2 tu mmg sedap.. sy penah try.. tp, xletak telur.. buat y simple2 je

cik eja^_^ said...

adik rai...
nak2 hehe...

resepi ayam merah ade tak :)

ziha said...

hmm bestnye pandai masak..
sedap..